Skip to content

Fine Art past questions: SmarTest mock 2018

50 objective questions, written by SmarTest in the exam's format, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A permanent pattern made on the skin is called
    1. A.graffito
    2. B.body painting
    3. C.body design
    4. D.tatoo
    Show answer

    Answer: D tatoo

  2. 2.
    A spatula can be inprovised using
    1. A.feather
    2. B.wood
    3. C.charcoal
    4. D.clay
    Show answer

    Answer: B wood

  3. 3.
    A work of art is successful if the
    1. A.elements are well organized
    2. B.colours are sharp
    3. C.surface is bright
    4. D.work is monumental
    Show answer

    Answer: A elements are well organized

  4. 4.
    An abstract art is a realistic representation of
    1. A.distorted representation of an art
    2. B.still life drawings
    3. C.drawing of human figures
    4. D.nature
    Show answer

    Answer: A distorted representation of an art

  5. 5.
    An armature is essential to the artists in executing large works in
    1. A.ceramics
    2. B.craft
    3. C.sculpture
    4. D.carving
    Show answer

    Answer: C sculpture

  6. 6.
    An atomizer is most ideal in the application of
    1. A.fixative
    2. B.polymer
    3. C.linseed oil
    4. D.poster colours
    Show answer

    Answer: A fixative

  7. 7.
    Architecture, an important feature of the built environment, is an example of
    1. A.Literary Art
    2. B.Coptic Art
    3. C.Visual Art
    4. D.Performing Art
    Show answer

    Answer: C Visual Art

  8. 8.
    Artworks that are produced to serve a utilitarian purpose are classified as?
    1. A.theatre arts
    2. B.liberal arts
    3. C.applied arts
    4. D.fine arts
    Show answer

    Answer: C applied arts

  9. 9.
    Byzantine art emerged in the 4thcentury in
    1. A.Constantinople
    2. B.Crete
    3. C.Rome
    4. D.Paris
    Show answer

    Answer: A Constantinople

  10. 10.
    Calligraphy pen can be preserved after use by
    1. A.steaming in hot water
    2. B.oiling
    3. C.greasing
    4. D.rinsing in cold water
    Show answer

    Answer: D rinsing in cold water

  11. 11.
    Captions used to enhance television announcements would be more understandable if produced as
    1. A.collage
    2. B.graphics
    3. C.painting
    4. D.mosaics
    Show answer

    Answer: B graphics

  12. 12.
    Dogo of Mali is renown for its
    1. A.textile
    2. B.masks
    3. C.engravings
    4. D.decorations
    Show answer

    Answer: B masks

  13. 13.
    Dyes are colourants most suitable for
    1. A.printing on fabrics
    2. B.painting on walls
    3. C.drawing on canvas
    4. D.printing on papers
    Show answer

    Answer: A printing on fabrics

  14. 14.
    Emphasis in a composition, means that attention is drawn to
    1. A.the entire surface of the composition
    2. B.certain parts than others
    3. C.colour harmony
    4. D.colours predominantly used
    Show answer

    Answer: B certain parts than others

  15. 15.
    i. ii. iii.iv. From the diagram above, the effect of solidity is best exhibited in?
    1. A.iii
    2. B.i
    3. C.iv
    4. D.ii
    Show answer

    Answer: B i

  16. 16.
    i. ii. iii.iv. The illustration reflects contrast of
    1. A.tone and size
    2. B.size and texture
    3. C.shape and size
    4. D.tone and shape
    Show answer

    Answer: D tone and shape

  17. 17.
    If the shape illustrated above is a mould, which of the following will best fit into it? i. ii. iii. iv.
    Diagram for this question
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: B ii

  18. 18.
    Ikogosi Warm Spring is decribed as a natural phenomenon because it
    1. A.occurs naturally in the wet season
    2. B.occurs naturally
    3. C.is artificially kept warm
    4. D.is naturally warm in the dry season
    Show answer

    Answer: B occurs naturally

  19. 19.
    In computer graphics the name given to a device used in navigating the window environment is
    1. A.pencil
    2. B.ruling pen
    3. C.keyboard
    4. D.mouse
    Show answer

    Answer: D mouse

  20. 20.
    In corel draw application, ruler guide is used to get the
    1. A.accurate size of a given object
    2. B.lower size of a given object
    3. C.top size of a given object
    4. D.inaccurate size of a given object
    Show answer

    Answer: A accurate size of a given object

  21. 21.
    In lettering one of the principles is that round characters are placed
    1. A.apart
    2. B.closely
    3. C.at an angle
    4. D.overhead
    Show answer

    Answer: B closely

  22. 22.
    In Nigeria, thorn carving is practised in
    1. A.Shagamu and Oshogbo
    2. B.Owo and Ado -Ekiti
    3. C.Ado-Ekiti and Ilesha
    4. D.Owo and Shagamu
    Show answer

    Answer: D Owo and Shagamu

  23. 23.
    In the pictorial composition given, the eye level is represented by line
    Diagram for this question
    1. A.GH
    2. B.KL
    3. C.EF
    4. D.IJ
    Show answer

    Answer: A GH

  24. 24.
    In traditional Nigerian art, there is a cultural and artistic connection between
    1. A.Nok and Ife
    2. B.Benin and Igala
    3. C.Nok Benin
    4. D.Ife and Benin
    Show answer

    Answer: A Nok and Ife

  25. 25.
    Literary art involves
    1. A.poetry and prose
    2. B.drama
    3. C.architecture
    4. D.painting and sculpture
    Show answer

    Answer: A poetry and prose

  26. 26.
    Mosaic art of decoration was introduced during the
    1. A.Romanesque period
    2. B.Gothic period
    3. C.prehistoric period
    4. D.Medieval period
    Show answer

    Answer: A Romanesque period

  27. 27.
    Plasticine is an art medium that can be used in place of
    1. A.wood
    2. B.ivory
    3. C.mud
    4. D.clay
    Show answer

    Answer: D clay

  28. 28.
    Pointillism become more popular during
    1. A.the Renaissance
    2. B.Modern Art
    3. C.Classicsm
    4. D.Impressionism
    Show answer

    Answer: D Impressionism

  29. 29.
    Prehistoric cave paintings reflected
    1. A.animals
    2. B.building
    3. C.plants
    4. D.people
    Show answer

    Answer: A animals

  30. 30.
    The annual Igue Festival is celebrated in
    1. A.Benin
    2. B.Akure
    3. C.Ondo
    4. D.Warri
    Show answer

    Answer: A Benin

  31. 31.
    The design above is composed of
    Diagram for this question
    1. A.elliptical forms
    2. B.elliptical shapes
    3. C.basic shapes
    4. D.basic forms
    Show answer

    Answer: C basic shapes

  32. 32.
    The effect produced by the combination of light, shape and colour is
    1. A.shading
    2. B.painting
    3. C.plating
    4. D.serigraphy
    Show answer

    Answer: B painting

  33. 33.
    The Egyptian sculptural piece that is hald animal is the
    1. A.Nefetiti
    2. B.Masteba
    3. C.Sphinx
    4. D.Mummy
    Show answer

    Answer: C Sphinx

  34. 34.
    The famous artist who worked with Suzanne Wenger was
    1. A.Twin Seven Seven
    2. B.Ulli Beier
    3. C.Jimoh Buraimoh
    4. D.Jimoh Akolo
    Show answer

    Answer: B Ulli Beier

  35. 35.
    The first tertiary institution in Nigeria to have an art curriculum was
    1. A.Yaba College of Technology, Lagos
    2. B.Institute of Management Technology, Enugu
    3. C.University of Nigerua, Nsukka
    4. D.Ahmadu Bello University, Zaria
    Show answer

    Answer: A Yaba College of Technology, Lagos

  36. 36.
    The glory of the Gothic Cathedrals is their
    1. A.use of colour marbels
    2. B.simple architectural rendering
    3. C.use of magnificent stained glass
    4. D.complex architectural rendering
    Show answer

    Answer: C use of magnificent stained glass

  37. 37.
    The Mbari artists were mainly based in
    1. A.Esie
    2. B.Oshogbo
    3. C.Lagos
    4. D.Ibadan
    Show answer

    Answer: D Ibadan

  38. 38.
    The starch used for designing in adire-eleko is boiled with
    1. A.indigo dye and white alum
    2. B.yellow dye and white alum
    3. C.red dye and white alum
    4. D.green dye and white alum
    Show answer

    Answer: A indigo dye and white alum

  39. 39.
    The use of lines to describe an object is known as
    1. A.drawing
    2. B.pottery
    3. C.painting
    4. D.graphics
    Show answer

    Answer: A drawing

  40. 40.
    The Zaria Art School is known for its
    1. A.motif design
    2. B.natural synthesis
    3. C.unnatural synthesis
    4. D.freedom of expression
    Show answer

    Answer: D freedom of expression

  41. 41.
    Varninsh is essential for the protection of
    1. A.water colour painting
    2. B.pastel painting
    3. C.oil painting
    4. D.gouache painting
    Show answer

    Answer: C oil painting

  42. 42.
    Which of the following are characteristics of Egyptian arts?
    1. A.Rigidity and frontality
    2. B.use of bright and raw colours
    3. C.short feet and small thighs
    4. D.roundness of shoulder
    Show answer

    Answer: A Rigidity and frontality

  43. 43.
    Which of the following does a textile artist use to form patterns?
    1. A.motif
    2. B.posters
    3. C.yam
    4. D.logo
    Show answer

    Answer: A motif

  44. 44.
    Which of the following grades of pencils is good for making marks?
    1. A.4B
    2. B.2H
    3. C.4H
    4. D.HB
    Show answer

    Answer: C 4H

  45. 45.
    Which of the following is best arranged in order of softness?
    1. A.2B, H and 3B
    2. B.3B, 2B, H and HB
    3. C.H, HB, 2B and 3B
    4. D.3B, HB, H and 2B
    Show answer

    Answer: C H, HB, 2B and 3B

  46. 46.
    Which of the following is regarded as the founder of Nigerian museums?
    1. A.Kenneth Murray
    2. B.William Faggs
    3. C.Jimoh Akolo
    4. D.Ben Enwonwu
    Show answer

    Answer: A Kenneth Murray

  47. 47.
    Which of the following pigments can be obtained locally from clay?
    1. A.lemon yellow
    2. B.yellow ochre
    3. C.green
    4. D.blue
    Show answer

    Answer: B yellow ochre

  48. 48.
    Which of the following supports was used by Roman painters for expression?
    1. A.Walls
    2. B.Canvas
    3. C.Metal panels
    4. D.Wooden panels
    Show answer

    Answer: D Wooden panels

  49. 49.
    Which of the following towns is famous for the production of calabash?
    1. A.Jos
    2. B.Nok
    3. C.Oyo
    4. D.Benin
    Show answer

    Answer: C Oyo

  50. 50.
    Wood carving in Yorubaland was primarily meant for
    1. A.royalty
    2. B.economic purpose
    3. C.ceremony
    4. D.religious purpose
    Show answer

    Answer: D religious purpose

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Fine Art papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux