Skip to content

History past questions: JAMB UTME 2021

76 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

76 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Abacha regime saw to the termination of _________
    1. A.Ibrahim Babangida
    2. B.Ernest Shonekan
    3. C.Onukah Abigail
    4. D.Murtala Muhammed
    Show answer

    Answer: A Ibrahim Babangida

  2. 2.
    After the death of Said bin Sultan, the empire was divided in what year and they practised what type of governmnent?
    1. A.1826/presidential system
    2. B.1856/Monarchical system
    3. C.1865/monarchical system
    4. D.1888/Unitary system
    Show answer

    Answer: B 1856/Monarchical system

  3. 3.
    All of these are independent Hausa city states in Nigeria except
    1. A.Kano
    2. B.Daura
    3. C.Katsina
    4. D.Kebbi
    Show answer

    Answer: B Daura

  4. 4.
    All of these but one is not part of the reasons why Europeans came to Nigeria?
    1. A.Slava trade
    2. B.Education
    3. C.Religion
    4. D.Commercialization
    Show answer

    Answer: B Education

  5. 5.
    All of these except one are the motives of the Britain for colonizing Africa during the imperialism?
    1. A.political and military interest
    2. B.social interest
    3. C.humanitarian and religious goal
    4. D.economic interest
    Show answer

    Answer: B social interest

  6. 6.
    All the following are reasons for military intervention in Nigeria except
    1. A.tribalism and nepotism
    2. B.regular promotion of military officers
    3. C.mismanagement of public funds
    4. D.low level of economic development
    Show answer

    Answer: B regular promotion of military officers

  7. 7.
    All these but one were not created in Abacha's region
    1. A.Ebonyi
    2. B.Gombe
    3. C.Ekiti
    4. D.Katsina
    Show answer

    Answer: D Katsina

  8. 8.
    At Independence, which of the following national resources is the main stay of the Nigerian economy.?
    1. A.Coal
    2. B.Cocoa
    3. C.Crude oil
    4. D.Groundnut
    Show answer

    Answer: C Crude oil

  9. 9.
    At the bide of Benin, the ethnic group that occupied the interland include __________
    1. A.Edo, Yoruba, Urhobo
    2. B.Itsekiri, Igbo, and Idoma
    3. C.Yoruba, The jukun, The Efik
    4. D.The Ibibio, Igbo, Tiv
    Show answer

    Answer: A Edo, Yoruba, Urhobo

  10. 10.
    By the issuing the declaration of Independence, the then continental congress was changed to _____
    1. A.France
    2. B.USA
    3. C.Germany
    4. D.Russia
    Show answer

    Answer: B USA

  11. 11.
    Colonial resistance was triggered in Africa by
    1. A.Economic development
    2. B.Influx of educated elites
    3. C.low level of development
    4. D.Political participation
    Show answer

    Answer: B Influx of educated elites

  12. 12.
    ECOWAS was found under whose leadership?
    1. A.Olusegun Obasanjo
    2. B.Yakubu Gowon
    3. C.Aguyi Ironsi
    4. D.Ibrahim Babangida
    Show answer

    Answer: B Yakubu Gowon

  13. 13.
    Educated elites did not like the system of indirect rule in Nigeria because it
    1. A.make provision for them
    2. B.was exploitative and cumbersome
    3. C.made traditional rules powerful
    4. D.did not make provision for them
    Show answer

    Answer: D did not make provision for them

  14. 14.
    How many people died in the Mfecane war?
    1. A.Over 1 to 2 million
    2. B.Over 2 to 3 million
    3. C.Over 4 to 5 million
    4. D.Over 5 to 6 million
    Show answer

    Answer: A Over 1 to 2 million

  15. 15.
    How many years/Months/days did Murtala Muhammed spend in office and was assasinated by who?
    1. A.1 year/Ibrahim Babangida
    2. B.200 months/Lt. Colonel Dimka
    3. C.200 years/Major-General Muhammed Buhari
    4. D.200 days/Lt. Colonel Dimka
    Show answer

    Answer: D 200 days/Lt. Colonel Dimka

  16. 16.
    Imperialism was adopted by Europeans to
    1. A.develop the economies of the colonies
    2. B.expand its economy and political base
    3. C.establish a democratic society similar to that of Europe
    4. D.end ethnic rivalry in the colonies
    Show answer

    Answer: B expand its economy and political base

  17. 17.
    Indirect rule was first practised in ______ before it was introduced to Nigeria.
    1. A.India
    2. B.Malaysia
    3. C.Pakistan
    4. D.Japan
    Show answer

    Answer: A India

  18. 18.
    Lyttleton significance in the political development of Nigeria was that, he ______
    1. A.introduced the Federal system of governmnet
    2. B.introduced elective principle
    3. C.divided the Southern province
    4. D.created central legislative unit
    Show answer

    Answer: A introduced the Federal system of governmnet

  19. 19.
    Most discovery in the Eastern and Western Era are usually within the ........ and ........
    1. A.Zimbezi and and limpopo period
    2. B.Zambezi and Limpopo period
    3. C.limpopo and the period of the primitives
    4. D.the primitive period
    Show answer

    Answer: B Zambezi and Limpopo period

  20. 20.
    Murtala Muhammed created 19 states out of ______ in he year
    1. A.1967
    2. B.1986
    3. C.1976
    4. D.1987
    Show answer

    Answer: C 1976

  21. 21.
    Nigeria became a member of OPEC since ___________
    1. A.1971
    2. B.1960
    3. C.1975
    4. D.1962
    Show answer

    Answer: A 1971

  22. 22.
    Nigeria was then a conglomerations of _________
    1. A.Nations
    2. B.Peoples
    3. C.Ethnic groups
    4. D.Wards
    Show answer

    Answer: C Ethnic groups

  23. 23.
    Obasanjo regime established a drafting committee in 1975 and it began work in _________
    1. A.January 1975
    2. B.October 1975
    3. C.June 1975
    4. D.September 1975
    Show answer

    Answer: B October 1975

  24. 24.
    One of these is a regional language of the Omani Empire?
    1. A.English
    2. B.Sweden
    3. C.Arabic
    4. D.Portuguese
    Show answer

    Answer: C Arabic

  25. 25.
    One of these is known to be the founding father of Nationalism in Nigeria?
    1. A.Obafemi Awolowo
    2. B.Nnamdi Azikiwe
    3. C.Ahmadu Bello
    4. D.Herbert Macaulay
    Show answer

    Answer: D Herbert Macaulay

  26. 26.
    Regionalism was undisputably acknowledged and accredited to _________
    1. A.Arthur Richard
    2. B.Macpherson
    3. C.Clifford
    4. D.Lyttleton
    Show answer

    Answer: A Arthur Richard

  27. 27.
    Sierra leone gained independence in?
    1. A.1957
    2. B.1961
    3. C.1960
    4. D.1990
    Show answer

    Answer: B 1961

  28. 28.
    Sierra Leone owes its name to the 15th century
    1. A.British
    2. B.France
    3. C.Portuguese
    4. D.Spanish
    Show answer

    Answer: C Portuguese

  29. 29.
    Sierria Leone and Liberia were founded in what year _______ and _______ respectively
    1. A.1787 and 1824
    2. B.1824 and 1787
    3. C.1856 and 1926
    4. D.1926 and 1856
    Show answer

    Answer: A 1787 and 1824

  30. 30.
    The ______ presides over the Shariah Law court in the Sokoto Caliphate
    1. A.Hakimi
    2. B.Dogari
    3. C.Maaji
    4. D.Alkali
    Show answer

    Answer: D Alkali

  31. 31.
    The Afrikaans Groot Trek, the migraton of some 12,000 to 14,000 Boers from cape colony in south Africa took place between ____ and ____
    1. A.1835/1840
    2. B.1884/1885
    3. C.1776/78
    4. D.1778/80
    Show answer

    Answer: A 1835/1840

  32. 32.
    The Alaafin of Oyo was remarkable assisted usually by _________
    1. A.Balogun
    2. B.Bashorun
    3. C.Aremo
    4. D.Oyomesi
    Show answer

    Answer: C Aremo

  33. 33.
    The amalgamation of the Northern and Southern protectorate of Nigeria took place on
    1. A.10 July, 1914
    2. B.1 January, 1921
    3. C.10 December, 1941
    4. D.1 January, 1914
    Show answer

    Answer: D 1 January, 1914

  34. 34.
    The Buhari/Idiagbo regime is popular known for his relentless advocacy of ________
    1. A.OFN
    2. B.Decree 419
    3. C.WAI
    4. D.KAI
    Show answer

    Answer: C WAI

  35. 35.
    The civil war between Yakubu Gowon and Odumegwu Ojukwu was mainly as a result of __________
    1. A.Disrespect
    2. B.Favoritism
    3. C.Clause of Anarchy
    4. D.Crave for power
    Show answer

    Answer: D Crave for power

  36. 36.
    The colonialist officially left Nigeria so as to enable her self government in__________
    1. A.1960
    2. B.1966
    3. C.1959
    4. D.1970
    Show answer

    Answer: C 1959

  37. 37.
    The division of Sokoto caliphates into emirates is due to ________
    1. A.the autocratic rule of Dan Fodio
    2. B.economical factors
    3. C.geographical reason
    4. D.Jihad war
    Show answer

    Answer: C geographical reason

  38. 38.
    The Economic Commision of West African States (ECOWAS) has its adminsitrative headquarter in ______
    1. A.Lome
    2. B.Abuja
    3. C.Lagos
    4. D.Addis Ababa
    Show answer

    Answer: B Abuja

  39. 39.
    The expanionist usually carry their claims from africa usually through \(a\an\) ,......
    1. A.Hinterland
    2. B.Valley
    3. C.Boundary
    4. D.Mace
    Show answer

    Answer: A Hinterland

  40. 40.
    The failure of the old Oyo empire was attributed to______
    1. A.British present in Yoruba Land
    2. B.Internal and external crisis
    3. C.Civilization
    4. D.Revolt of Kakanfo Afonja
    Show answer

    Answer: B Internal and external crisis

  41. 41.
    The first jihad in islam was launched in what year?
    1. A.1998
    2. B.1804
    3. C.1918
    4. D.1960
    Show answer

    Answer: B 1804

  42. 42.
    The first sets of imperialist who attempted to colonize Ethiopia were?
    1. A.USA and Britain
    2. B.China and India
    3. C.Japan and Israel
    4. D.Italy and Egypt
    Show answer

    Answer: D Italy and Egypt

  43. 43.
    The formation of the first 12 states in Nigeria took place in the year?
    1. A.1966
    2. B.1976
    3. C.1967
    4. D.1987
    Show answer

    Answer: C 1967

  44. 44.
    The founder of the MAHDIA (MAHDIYA) MOVEMENT is?
    1. A.Muhammed Ahmad
    2. B.Abubakar Bello
    3. C.Muhammed Bello
    4. D.Uthmna Dan Fodio
    Show answer

    Answer: A Muhammed Ahmad

  45. 45.
    The history of Ethioipia in the 19th Century involve _______ number of fundamental process
    1. A.5
    2. B.4
    3. C.3
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 3

  46. 46.
    The Igbo's active resistance to British colonial rule is particaularly because of the
    1. A.maladministration of the British indirect rule policy
    2. B.regressive taxation of their society
    3. C.egalitarian nature of their society
    4. D.impression that British officials favoured the Northers
    Show answer

    Answer: C egalitarian nature of their society

  47. 47.
    The indirect rule system succeeded in Huasa/Fulani society because the
    1. A.society has only one region
    2. B.people were practicing anarchy
    3. C.people receive Islamic education
    4. D.existing administration favored the system
    Show answer

    Answer: D existing administration favored the system

  48. 48.
    The Jihad Uttsam Dan fodio launched in 1804 saw to the ___________ of Islam
    1. A.Domineering
    2. B.Abolison
    3. C.Acknowledgement
    4. D.Extinction
    Show answer

    Answer: C Acknowledgement

  49. 49.
    The last colonial governor general of Nigeria was_____________
    1. A.James Robertson
    2. B.Jimmy Carter
    3. C.Lord Lugard
    4. D.Hugh Clifford
    Show answer

    Answer: A James Robertson

  50. 50.
    The last ruler of the Oguso dynasty in the Benin Empire was
    1. A.Chief Oba Eweka
    2. B.Oba Owodo
    3. C.Oba Oromiyan
    4. D.Oba Eware
    Show answer

    Answer: B Oba Owodo

  51. 51.
    The Mahdiyya movement in Sudan was a fundamental reaction against
    1. A.Economic boom
    2. B.Political instability
    3. C.Internal oppression and domination
    4. D.Economic difficulties
    Show answer

    Answer: D Economic difficulties

  52. 52.
    The Mahdiyya movement was fundamental because __________
    1. A.It was of the people's will
    2. B.It was voluntary reflex
    3. C.It was inflicted on the people
    4. D.It was acknowledged by the constitution
    Show answer

    Answer: D It was acknowledged by the constitution

  53. 53.
    The method that was used by the Europeans to control the admininstration of the Southern Nigeria was
    1. A.Assimilation
    2. B.Divide and Rule
    3. C.Persuasion
    4. D.Trade concession
    Show answer

    Answer: B Divide and Rule

  54. 54.
    The most important conquest of Umar was that they establish the __________
    1. A.Timbuktu
    2. B.Bambara
    3. C.Tijaniyah
    4. D.Djallon
    Show answer

    Answer: C Tijaniyah

  55. 55.
    The Nationalist organization formed in Nigeria in the late 1930s was the
    1. A.National Council of Nigeria and the Cameeroons
    2. B.Action Group
    3. C.Nigerian Youth Movement
    4. D.Nigeria National Democratic Party
    Show answer

    Answer: C Nigerian Youth Movement

  56. 56.
    The Nigeria colonial economy majorly depended on the exportation of _______
    1. A.crude oil, cocoa and rubber
    2. B.palmkernel, groundnut and cocoa
    3. C.cocoa, palm produce and groundnut
    4. D.crude oil, garri and cocoa
    Show answer

    Answer: C cocoa, palm produce and groundnut

  57. 57.
    The office of the prime minsiter was first created by the
    1. A.London constitutional conference of 1957
    2. B.London constitutional conference of 1953
    3. C.London constitutional conference of 1958
    4. D.Ibadan constitutional conference of 1950
    Show answer

    Answer: A London constitutional conference of 1957

  58. 58.
    The Ogboni cult in the Yoruba pre colonial Adminstration played the role of
    1. A.The Judiciary
    2. B.The legislature
    3. C.The Executive
    4. D.Police
    Show answer

    Answer: A The Judiciary

  59. 59.
    The Ogiso dynasty in Benin failed due to ____
    1. A.insufficient supply of arms and ammunition's
    2. B.the resentment against the system
    3. C.weakness and dependence on rulers
    4. D.economic disorder
    Show answer

    Answer: B the resentment against the system

  60. 60.
    The Omani Empire vyed with ..... and ...... for trade
    1. A.Portugal and Britain
    2. B.British and Thailand
    3. C.Portugal and British
    4. D.China And British
    Show answer

    Answer: A Portugal and Britain

  61. 61.
    The people of Nupe mainly derive their source of livelihood from?
    1. A.Fishing
    2. B.Farming
    3. C.Taping
    4. D.Crafting
    Show answer

    Answer: A Fishing

  62. 62.
    The political party that controlled the federal Governmnet during the second republic in Nigeria was the
    1. A.Great Nigeria People's party
    2. B.Nigeria People's party
    3. C.Unity party of Nigeria
    4. D.National party of Nigeria
    Show answer

    Answer: D National party of Nigeria

  63. 63.
    The quest for self government was a motion proposed by ______ in ______
    1. A.Gnassingbe Enyadema/1976
    2. B.Anthony Enahoro/1953
    3. C.Obafemi Awolowo/1960
    4. D.Hon. Tunji Brightwhite/1963
    Show answer

    Answer: B Anthony Enahoro/1953

  64. 64.
    The Royal Niger Company was playing as a a respect of _________ company
    1. A.Robertson
    2. B.Herbert
    3. C.Goldjiers
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Goldjiers

  65. 65.
    The Savannah region in Nigeria was characterized by _________
    1. A.Large vegetation
    2. B.High population density
    3. C.Abundant resources
    4. D.Water
    Show answer

    Answer: A Large vegetation

  66. 66.
    The system of government in the Benin pre colonial system of government is __________
    1. A.Unitary
    2. B.Monarchy
    3. C.Parliamentary
    4. D.Presidential
    Show answer

    Answer: B Monarchy

  67. 67.
    The system the colonialists introduced in Nigeria to administer their function was regarded as?
    1. A.Indirect rule
    2. B.direct rule
    3. C.policy of assimilation
    4. D.policy of association
    Show answer

    Answer: A Indirect rule

  68. 68.
    When the pattern of Assimilation failed, the french colonialist resolved to ________
    1. A.Association
    2. B.Coercion
    3. C.Infliction
    4. D.Indirect Rule
    Show answer

    Answer: A Association

  69. 69.
    Which administration favoured decoloniation as self-determination of African states.
    1. A.Balewa's regime
    2. B.Murtala/Obasanjo regime
    3. C.Buhari/Idiagbon regime
    4. D.Sheu Shagari regime
    Show answer

    Answer: B Murtala/Obasanjo regime

  70. 70.
    Which of the following formalized colonial penetration into Africa?
    1. A.Brussel Conference
    2. B.Paris Treaty
    3. C.Berlin conference
    4. D.Treaty of Versale
    Show answer

    Answer: C Berlin conference

  71. 71.
    Which of the following is incorrect.?
    1. A.Nigeria was removed at first from Common Wealth during Abacha's regime
    2. B.Nigeria was at first bombarded in 1951
    3. C.Sierra Leone was never colonized
    4. D.Ethiopia was never colonized
    Show answer

    Answer: C Sierra Leone was never colonized

  72. 72.
    Which of the following party formed an alliance in the second republic?
    1. A.UPN and NPN
    2. B.NPN and NPP
    3. C.PRP and UPN
    4. D.PRP and NPP
    Show answer

    Answer: B NPN and NPP

  73. 73.
    Which of these is not an achievement under the colonial rule?
    1. A.creation of political region
    2. B.creation of Nigerian Council
    3. C.proclamation
    4. D.None
    Show answer

    Answer: C proclamation

  74. 74.
    Who among the following never created a state?
    1. A.Aguyi Ironsi
    2. B.Yakubu Gowon
    3. C.Saani Abcha
    4. D.Muritala Muhammed
    Show answer

    Answer: A Aguyi Ironsi

  75. 75.
    who was the greatest ruler in the Kanem Borno empire?
    1. A.Mai Njimi Balongo
    2. B.Mai Dunama Dibbalemi
    3. C.Mai Vincent Hiribarren
    4. D.Mai Gazargamo
    Show answer

    Answer: B Mai Dunama Dibbalemi

  76. 76.
    whose administration favoured the decolonistion as self determination of African states
    1. A.Balewas regime
    2. B.Murtala\(\Obasanjos\) regime
    3. C.Buhari\(\Idiagbon\) regime
    4. D.Shehu Shagari regime
    Show answer

    Answer: B Murtala\(\Obasanjos\) regime

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free History papers

JAMB History 2002–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux