Skip to content

History past questions: JAMB UTME 2022

78 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

78 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ________ moved the motion for Nigeria's independence.
    1. A.Anthony Enahoro
    2. B.Herbert Macaulay
    3. C.Obafemi Awolowo
    4. D.Nnamdi Azikiwe
    Show answer

    Answer: A Anthony Enahoro

  2. 2.
    ________ preceded Nelson Mandela as president of South Africa.
    1. A.Thabo Mbeki
    2. B.Frederik Willem de Klerk
    3. C.Jan Christiaan Heunis
    4. D.Pieter Willem Botha
    Show answer

    Answer: B Frederik Willem de Klerk

  3. 3.
    After the death of Said bin Sultan in 1856, the Asian section of the empire was ruled by ________.
    1. A.Majid bin Said
    2. B.Thuwaini bin Said
    3. C.Saif bin Sultan
    4. D.Sultan bin Ahmad
    Show answer

    Answer: B Thuwaini bin Said

  4. 4.
    Before the Macpherson's constitution of 1951, the North was governed by
    1. A.Elders
    2. B.Emirs
    3. C.The Constitution
    4. D.Proclamation of the Governor
    Show answer

    Answer: D Proclamation of the Governor

  5. 5.
    Clothe dyeing started in what part of Nigeria?
    1. A.South-East
    2. B.South-West
    3. C.North-East
    4. D.North-Central
    Show answer

    Answer: B South-West

  6. 6.
    Emperor Menelik II defeated Italian troops in the battle of
    1. A.Adwa
    2. B.Mfecane
    3. C.Kiriji
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: A Adwa

  7. 7.
    General Muhammadu Buhari regime was overthrown by
    1. A.Gen. Ibrahim Babangida
    2. B.Buka Suka Dimka
    3. C.Gen. Sani Abacha
    4. D.Gen. Olusegun Obasanjo
    Show answer

    Answer: A Gen. Ibrahim Babangida

  8. 8.
    How many geo-political zones are there in Nigeria?
    1. A.5
    2. B.6
    3. C.7
    4. D.8
    Show answer

    Answer: B 6

  9. 9.
    How many states did General Murtala Mohammed create?
    1. A.5
    2. B.7
    3. C.9
    4. D.11
    Show answer

    Answer: B 7

  10. 10.
    How many states were created by Gen. Sani Abacha?
    1. A.5
    2. B.6
    3. C.7
    4. D.9
    Show answer

    Answer: B 6

  11. 11.
    In 1840, Sayyid Said transferred his capital from Muscat to?
    1. A.Arabia
    2. B.Zanzibar
    3. C.Omani
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B Zanzibar

  12. 12.
    In what century did the Trans-Saharan trade start?
    1. A.8th century
    2. B.5th century
    3. C.17th century
    4. D.4th century
    Show answer

    Answer: A 8th century

  13. 13.
    In what year did Britain invade Egypt?
    1. A.1882
    2. B.1884
    3. C.1886
    4. D.1888
    Show answer

    Answer: A 1882

  14. 14.
    In what year was ECOWAS established?
    1. A.1975
    2. B.1976
    3. C.1960
    4. D.1963
    Show answer

    Answer: A 1975

  15. 15.
    In what year was Lagos annexed by the British?
    1. A.1861
    2. B.1862
    3. C.1863
    4. D.1851
    Show answer

    Answer: A 1861

  16. 16.
    In what year was the Oil River protectorate established?
    1. A.1885
    2. B.1886
    3. C.1887
    4. D.1888
    Show answer

    Answer: A 1885

  17. 17.
    In what year was the peace treaty signed in Yorubaland?
    1. A.1885
    2. B.1886
    3. C.1887
    4. D.1888
    Show answer

    Answer: B 1886

  18. 18.
    Islam came to Nigeria in the ______ century.
    1. A.11th
    2. B.12th
    3. C.17th
    4. D.18th
    Show answer

    Answer: A 11th

  19. 19.
    Ismail Pasha was removed as the Khedive of Egypt at the behest of Great Britain in____________
    1. A.1878
    2. B.1879
    3. C.1880
    4. D.1881
    Show answer

    Answer: B 1879

  20. 20.
    Kastina and Akwa-Ibom were created in September, _____.
    1. A.1985
    2. B.1986
    3. C.1987
    4. D.1988
    Show answer

    Answer: C 1987

  21. 21.
    Nigeria joined the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) in__________
    1. A.1971
    2. B.1972
    3. C.1973
    4. D.1974
    Show answer

    Answer: A 1971

  22. 22.
    Nigeria joined UNO as the ___ member.
    1. A.99th
    2. B.100th
    3. C.98th
    4. D.90th
    Show answer

    Answer: A 99th

  23. 23.
    Nigeria practised the Westminster system of government between
    1. A.1959 and 1983
    2. B.1959 and 1966
    3. C.1960 and 1966
    4. D.1963 and 1966
    Show answer

    Answer: C 1960 and 1966

  24. 24.
    Nigeria was birthed in the year
    1. A.1900
    2. B.1906
    3. C.1914
    4. D.1960
    Show answer

    Answer: C 1914

  25. 25.
    Nigeria's vice president in the second republic was
    1. A.Shehu Yar'adua
    2. B.Tunde Idiagbon
    3. C.Alex Ekwueme
    4. D.Mohammed Goni
    Show answer

    Answer: C Alex Ekwueme

  26. 26.
    Nnamdi Azikiwe's West African Pilot was established in what year?
    1. A.1936
    2. B.1937
    3. C.1938
    4. D.1939
    Show answer

    Answer: B 1937

  27. 27.
    NYM(Nigerian Youth Movement) evolved from _____.
    1. A.LYM
    2. B.NNDP
    3. C.NCNC
    4. D.NPC
    Show answer

    Answer: A LYM

  28. 28.
    The _____ conference of 1950 discussed the provisions of the Macpherson's constitution.
    1. A.London
    2. B.Ibadan
    3. C.Lagos
    4. D.Calabar
    Show answer

    Answer: B Ibadan

  29. 29.
    The __________ constitution introduced federalism in Nigeria.
    1. A.Richard's
    2. B.Clifford's
    3. C.Macpherson's
    4. D.Lyttleton's
    Show answer

    Answer: A Richard's

  30. 30.
    The __________ were the first missionaries to arrive Nigeria.
    1. A.Anglicans
    2. B.Catholics
    3. C.Witnesses
    4. D.Apostolic
    Show answer

    Answer: B Catholics

  31. 31.
    The Berlin conference on the partitioning of Africa was held in _______.
    1. A.1888/1889
    2. B.1887/1888
    3. C.1885/1886
    4. D.1884/1885
    Show answer

    Answer: D 1884/1885

  32. 32.
    The Coussey Commission Report laid the ground-work for the eventual independence of
    1. A.Ghana
    2. B.Gambia
    3. C.Liberia
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: A Ghana

  33. 33.
    The economic reforms of Theodore II of Ethiopia involved which of the following?
    1. A.encouragement of slave trade
    2. B.improvement of agriculture
    3. C.reorganization of the fiscal system
    4. D.revival of external trade
    Show answer

    Answer: C reorganization of the fiscal system

  34. 34.
    The Ekumeku movement started from Anioma which is part of present day ________.
    1. A.Delta
    2. B.Enugu
    3. C.Imo
    4. D.Anambra
    Show answer

    Answer: A Delta

  35. 35.
    The equivalent of the Aare- ona kankanfo of the Yoruba pre-colonial system in the Hausa/Fulani pre-colonial system is the
    1. A.Galadima
    2. B.Madawaki
    3. C.Waziri
    4. D.Sarkin
    Show answer

    Answer: B Madawaki

  36. 36.
    The first almagamation in Nigeria happened in the year ___
    1. A.1914
    2. B.1886
    3. C.1906
    4. D.1900
    Show answer

    Answer: C 1906

  37. 37.
    The first British consul in Nigeria was
    1. A.Lord Lugard
    2. B.John Beecroft
    3. C.William Parry
    4. D.Edward Nicolls
    Show answer

    Answer: B John Beecroft

  38. 38.
    The first coup in Nigeria was led by
    1. A.Major Chukwuma Nzeogu
    2. B.Gen. Aguiyi Ironsi
    3. C.Gen Sani Abacha
    4. D.Gen Murtala Mohammed
    Show answer

    Answer: A Major Chukwuma Nzeogu

  39. 39.
    The first school in Nigeria was __________.
    1. A.CMS grammar school
    2. B.Yaba higher school
    3. C.Nursery of Infant Church
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Nursery of Infant Church

  40. 40.
    The Great Trek happened in what country?
    1. A.South Africa
    2. B.Liberia
    3. C.Sierra Leone
    4. D.Egypt
    Show answer

    Answer: A South Africa

  41. 41.
    The Kanem–Bornu Empire existed in areas which are now part of the following countries except
    1. A.Chad
    2. B.Central African Republic
    3. C.Nigeria
    4. D.Togo
    Show answer

    Answer: D Togo

  42. 42.
    The Lagos colony and the Southern Protectorate was almagamated in _____.
    1. A.1905
    2. B.1906
    3. C.1907
    4. D.1908
    Show answer

    Answer: B 1906

  43. 43.
    The longest war in Yoruba land lasted _____ years.
    1. A.15
    2. B.14
    3. C.16
    4. D.10
    Show answer

    Answer: C 16

  44. 44.
    The Nguni people are originally from?
    1. A.South Africa
    2. B.Namibia
    3. C.Mozambique
    4. D.Botswana
    Show answer

    Answer: A South Africa

  45. 45.
    The Nigerian civil war lasted _____ months.
    1. A.20
    2. B.18
    3. C.30
    4. D.28
    Show answer

    Answer: C 30

  46. 46.
    The Nigerian second republic began in the year ____
    1. A.1983
    2. B.1979
    3. C.1963
    4. D.1966
    Show answer

    Answer: B 1979

  47. 47.
    The Nok culture was known for
    1. A.terracotta sculptures
    2. B.water painting
    3. C.fishing
    4. D.dancing
    Show answer

    Answer: A terracotta sculptures

  48. 48.
    The Northern region of Nigeria gained self-government in ____.
    1. A.1957
    2. B.1958
    3. C.1959
    4. D.1960
    Show answer

    Answer: C 1959

  49. 49.
    The policy of Association was adopted by the ________.
    1. A.French
    2. B.British
    3. C.Portuguese
    4. D.Belgians
    Show answer

    Answer: A French

  50. 50.
    The republic of Benin was formerly known as
    1. A.Nguni
    2. B.Dahomey
    3. C.Zulu
    4. D.Rhodesia
    Show answer

    Answer: B Dahomey

  51. 51.
    The Trans-Atlantic slave trade was abolished in Britain in what year?
    1. A.1806
    2. B.1807
    3. C.1808
    4. D.1809
    Show answer

    Answer: B 1807

  52. 52.
    The United Nations was created as a result of the failure of the ________
    1. A.Commonwealth of Nations
    2. B.OPEC
    3. C.League of Nations
    4. D.All of the above
    Show answer

    Answer: C League of Nations

  53. 53.
    What are the Kingmakers in Oyo called?
    1. A.Ogoni
    2. B.Iwarefa
    3. C.Eunuchs
    4. D.Oyomesi
    Show answer

    Answer: D Oyomesi

  54. 54.
    What country was the first to be introduced to Christianity in West Africa?
    1. A.Sierra Leone
    2. B.Liberia
    3. C.Nigeria
    4. D.Ghana
    Show answer

    Answer: A Sierra Leone

  55. 55.
    What does the name Liberia mean?
    1. A.Liberated
    2. B.Cheers to freedom
    3. C.Land of freedom
    4. D.independence
    Show answer

    Answer: C Land of freedom

  56. 56.
    What is the king of the Nupe called?
    1. A.Oba of Nupe
    2. B.Etsu Nupe
    3. C.King of Nupe
    4. D.Head of Nupe
    Show answer

    Answer: B Etsu Nupe

  57. 57.
    What is the title of the king's mother in Benin kingdom?
    1. A.Iye
    2. B.Iyoba
    3. C.Yeye
    4. D.Ummi
    Show answer

    Answer: B Iyoba

  58. 58.
    What was the first capital of the Kanem-Borno empire?
    1. A.Birni Ngazargamu
    2. B.Njimi
    3. C.Bornu
    4. D.Birni Gazargamu
    Show answer

    Answer: B Njimi

  59. 59.
    When did Christianity start in Sierra Leone?
    1. A.1729
    2. B.1793
    3. C.1794
    4. D.1795
    Show answer

    Answer: A 1729

  60. 60.
    When did Lagos become a colony?
    1. A.5 March,1861
    2. B.7 May, 1861
    3. C.5 March, 1862
    4. D.5 May, 1961
    Show answer

    Answer: C 5 March, 1862

  61. 61.
    When did the Madhist war begin?
    1. A.1880
    2. B.1881
    3. C.1882
    4. D.1883
    Show answer

    Answer: B 1881

  62. 62.
    When was the Census crisis in Nigeria?
    1. A.1962/1963
    2. B.1964/1965
    3. C.1965/1966
    4. D.1968/1969
    Show answer

    Answer: A 1962/1963

  63. 63.
    Which constitution laid the foundation for the establishment of political parties in Nigeria?
    1. A.The Clifford constitution of 1922
    2. B.The Richards constitution of 1946
    3. C.The Macpherson constitution of 1951
    4. D.The Lyttleton constitution of 1954
    Show answer

    Answer: A The Clifford constitution of 1922

  64. 64.
    Which of these system was most popular in the pre-colonial era?
    1. A.The barter system
    2. B.The coin system
    3. C.The paper notes
    4. D.The digital system
    Show answer

    Answer: A The barter system

  65. 65.
    Which of these was not an effect of the Great Trek?
    1. A.Afrikaners remained politically divided for many years
    2. B.The Trek resulted in the cultural and economic isolation of the Boers
    3. C.The Great Trek led directly to the founding of several autonomous Boer republics
    4. D.It reduced trade between black and white groups
    Show answer

    Answer: D It reduced trade between black and white groups

  66. 66.
    Who brought Christianity to Liberia?
    1. A.Missionaries
    2. B.British Consuls
    3. C.Freed American slaves
    4. D.Freed British slaves
    Show answer

    Answer: C Freed American slaves

  67. 67.
    Who established the Sokoto Caliphate?
    1. A.Abdullahi Dan Fodio
    2. B.Ahmadu Bello
    3. C.Usman Dan Fodio
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Usman Dan Fodio

  68. 68.
    Who established the Tukulor empire?
    1. A.Cedric Senghor
    2. B.Mohammad Ali
    3. C.Al-Ḥajj ʿUmar
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Al-Ḥajj ʿUmar

  69. 69.
    Who founded itsekiri kingdom?
    1. A.Iginua
    2. B.Oba Olua
    3. C.Iyoba
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B Oba Olua

  70. 70.
    Who founded Nupe?
    1. A.Tapa
    2. B.Idah
    3. C.Tsoede
    4. D.Oduduwa
    Show answer

    Answer: C Tsoede

  71. 71.
    Who introduced indirect rule in Nigeria?
    1. A.John Beecroft
    2. B.Bernard Bourdillon
    3. C.Lord Lugard
    4. D.King Richard II
    Show answer

    Answer: C Lord Lugard

  72. 72.
    Who is regarded the father of modern Egypt?
    1. A.Haile Selaisse
    2. B.Brutus Ghali Brutus
    3. C.Senghor Cedric
    4. D.Mohammad Ali
    Show answer

    Answer: D Mohammad Ali

  73. 73.
    Who is the father of nationalism in Nigeria?
    1. A.Obafemi Awolowo
    2. B.Nnamdi Azikiwe
    3. C.Hebert Macaulay
    4. D.Ahmadu Bello
    Show answer

    Answer: C Hebert Macaulay

  74. 74.
    Who was appointed by the federal government of Nigeria as the administrator of Western Region in 1962?
    1. A.Chief Ladoke Akintola
    2. B.Chief Obafemi Awolowo
    3. C.Dr M.A Majekodunmi
    4. D.Chief Remi Fani Kayode
    Show answer

    Answer: C Dr M.A Majekodunmi

  75. 75.
    Who was known as the Napoleon of West Africa?
    1. A.Cedric Senghor
    2. B.Mohammad Ali
    3. C.Samori Toure
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C Samori Toure

  76. 76.
    Who was the first state president of the republic of South Africa?
    1. A.Charles Robberts Swart
    2. B.Theophilus Ebenhaezer Dönges
    3. C.Nelson Mandela
    4. D.Thabo Mbeki
    Show answer

    Answer: A Charles Robberts Swart

  77. 77.
    Who was the head of the Zulus at the time of the Mfecane war?
    1. A.Zwide
    2. B.Shaka
    3. C.Dingiswayo
    4. D.Sobhuza
    Show answer

    Answer: B Shaka

  78. 78.
    Who were the first Europeans travellers to reach Benin?
    1. A.Germans
    2. B.French
    3. C.Portuguese
    4. D.British
    Show answer

    Answer: C Portuguese

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free History papers

JAMB History 2002–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux