Skip to content

Music past questions: SmarTest mock 2015

58 objective questions, written by SmarTest in the exam's format, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

58 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Allemande is a dance in
    1. A.4/4 time
    2. B.3/2 time
    3. C.6/4 time
    4. D.3/4 time
    Show answer

    Answer: A 4/4 time

  2. 2.
    Gulum is an example of
    1. A.a membranophone
    2. B.an aerophone
    3. C.an idiophone
    4. D.a chordophone
    Show answer

    Answer: D a chordophone

  3. 3.
    I call it love is a hit song by
    1. A.Lionel Richie
    2. B.Kelvin Lyttle
    3. C.Steve Wonder
    4. D.Issac Hayes
    Show answer

    Answer: A Lionel Richie

  4. 4.
    i. ii. iii iv.
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: C iii

  5. 5.
    i.ii. iii. iv. Which of the following scores is an anticipation?
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: B ii

  6. 6.
    is equivalent to
    Diagram for this question
    1. A.16 demisemiquavers
    2. B.13 demisemiquavers
    3. C.14 demisemiquavers
    4. D.12 demisemiquavers
    Show answer

    Answer: C 14 demisemiquavers

  7. 7.
    kwaa Mensah was the leader of the
    1. A.Fanti Trio
    2. B.Accra Orchestra
    3. C.Ghana Combo
    4. D.Jazz Kings
    Show answer

    Answer: A Fanti Trio

  8. 8.
    Kwaa Mensah was the leader of the
    1. A.Fanti Trio
    2. B.Accra Orchestra
    3. C.Ghana Combo
    4. D.Jazz Kings
    Show answer

    Answer: A Fanti Trio

  9. 9.
    Mamman Shata is associated with
    1. A.duma music
    2. B.tandu music
    3. C.goge music
    4. D.kalangu music
    Show answer

    Answer: D kalangu music

  10. 10.
    Martellato means
    1. A.pinched
    2. B.blasted
    3. C.hammered
    4. D.punched
    Show answer

    Answer: B blasted

  11. 11.
    Missa Brevis was composed by
    1. A.Monteverdi
    2. B.G.F Handel
    3. C.J.S. Bach
    4. D.Palestrina
    Show answer

    Answer: D Palestrina

  12. 12.
    Note B in the key of D major is the
    1. A.subdominant
    2. B.mediant
    3. C.submediant
    4. D.dominant
    Show answer

    Answer: C submediant

  13. 13.
    Rock the Party is a hit song by
    1. A.D'banj
    2. B.Danny Young
    3. C.Dijnee
    4. D.Big Bamo
    Show answer

    Answer: A D'banj

  14. 14.
    Rock The Party is a hit song by
    1. A.Danny Young
    2. B.Big Bamo
    3. C.Dijnee
    4. D.D'banj
    Show answer

    Answer: D D'banj

  15. 15.
    Sing ye choirs of angels Sing to God on high The text above is best represented in
    1. A.m:m|m:f|s:-|m:-|f:f|r:t|d:-|-:-||
    2. B.m.m:-.m|m:f|s:s.f|m:s|f:f|r:t|d:-II
    3. C.m:m.m|m:f:s|s:-:|m:-:-|f:f:f|r:-:t|d:-:-||
    4. D.m:m.m|m:f|s:-.s|m:-m|f:f:f|r:t:r:t|d:-|-:-||
    Show answer

    Answer: A m:m|m:f|s:-|m:-|f:f|r:t|d:-|-:-||

  16. 16.
    Special words that are said to have magical effects are referred to as
    1. A.incantation
    2. B.whistling
    3. C.heaving
    4. D.recitative
    Show answer

    Answer: A incantation

  17. 17.
    The Ars Nova and Ars Antiqua belong to the
    1. A.Classical period
    2. B.Baroque period
    3. C.Romantic period
    4. D.Medieval period
    Show answer

    Answer: D Medieval period

  18. 18.
    The cadence in the chord progression above is
    Diagram for this question
    1. A.deceptive
    2. B.imperfect
    3. C.plagal
    4. D.perfect
    Show answer

    Answer: B imperfect

  19. 19.
    The cassical blues usually consist of
    1. A.32 bars
    2. B.8 bars
    3. C.16 bars
    4. D.12 bars
    Show answer

    Answer: D 12 bars

  20. 20.
    The chord progression in the passage above is
    Diagram for this question
    1. A.la - iib - Vc - Ib
    2. B.Ia - Vb - Va - Ia
    3. C.Ia - Va -Va - Ia
    4. D.Ib - Vb - Ivc - Ia
    Show answer

    Answer: C Ia - Va -Va - Ia

  21. 21.
    The classical blues usually consist of
    1. A.8 bars
    2. B.16 bars
    3. C.32 bars
    4. D.12 bars
    Show answer

    Answer: D 12 bars

  22. 22.
    The combination of a string quartet is
    1. A.2 violins, 1 viola and 1 double bass
    2. B.1 violin, 2 violas and 1 cello
    3. C.2 violins, 1 viola and 1 cello
    4. D.2 violins, 1 cello and 1 double bass
    Show answer

    Answer: C 2 violins, 1 viola and 1 cello

  23. 23.
    The correct barring of the rhythm above is i. ii. iii. iv.
    Diagram for this question
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: A i

  24. 24.
    The correct sol-fa notation for the passage is
    Diagram for this question
    1. A.2/4 s : s | m : r | d . r : t | d : - ||
    2. B.2/4 s : s | m : -. r | d . r : t₁ | d : - ||
    3. C.2/4 s : s | m : -. r | d . r : t | d : - ||
    4. D.2/4 s : s | m : -. r | d : t₁ | d : - ||
    Show answer

    Answer: B 2/4 s : s | m : -. r | d . r : t₁ | d : - ||

  25. 25.
    The diatonic interval in the score above is
    Diagram for this question
    1. A.a minor 6th
    2. B.diminished 6th
    3. C.an augmented 6th
    4. D.a major 6th
    Show answer

    Answer: D a major 6th

  26. 26.
    The Eki-gene is a cultural dance among the people of
    1. A.Bayelsa
    2. B.Delta State
    3. C.River State
    4. D.Edo State
    Show answer

    Answer: A Bayelsa

  27. 27.
    The Ekpo masquerade is common among the
    1. A.Eggon
    2. B.Ibibio
    3. C.Agatu
    4. D.Urhobo
    Show answer

    Answer: B Ibibio

  28. 28.
    The Ekpo mesquerade is common among the
    1. A.Eggon
    2. B.Urhobo
    3. C.Agatu
    4. D.Ibibio
    Show answer

    Answer: D Ibibio

  29. 29.
    The English word for vivac is
    1. A.slow
    2. B.sustained
    3. C.slow and steady
    4. D.fast and lively
    Show answer

    Answer: D fast and lively

  30. 30.
    The English word for vivace is
    1. A.slow
    2. B.sustained
    3. C.fast and lively
    4. D.slow and steady
    Show answer

    Answer: C fast and lively

  31. 31.
    The folk symphony is a nationalistic work by
    1. A.Fela Sowande
    2. B.Ayo Bankole
    3. C.Bode Omojola
    4. D.Akin Euba
    Show answer

    Answer: A Fela Sowande

  32. 32.
    The Griots of Senegambia are examples of
    1. A.palace musicians
    2. B.wandering musicians
    3. C.cult musicians
    4. D.village musicians
    Show answer

    Answer: B wandering musicians

  33. 33.
    The italian term pizzicato means
    1. A.pointed
    2. B.plucked
    3. C.pushed
    4. D.painted
    Show answer

    Answer: B plucked

  34. 34.
    The Italian term pizzicato means
    1. A.painted
    2. B.pointed
    3. C.plucked
    4. D.pushed
    Show answer

    Answer: C plucked

  35. 35.
    The melody in the score above is in the key of
    Diagram for this question
    1. A.G minor
    2. B.D major
    3. C.A major
    4. D.D minor
    Show answer

    Answer: B D major

  36. 36.
    The musical form of the Nigerian National Anthem is
    1. A.responsorial
    2. B.stanzaic
    3. C.ternary
    4. D.stanzaic
    Show answer

    Answer: D stanzaic

  37. 37.
    The passage above, the treble and the alto are moving in
    Diagram for this question
    1. A.contrary motion
    2. B.parallel motion
    3. C.similar motion
    4. D.oblique motion
    Show answer

    Answer: D oblique motion

  38. 38.
    The passage, when transposed \(312\frac{1}{2}\) tones up, will be in the key of
    Diagram for this question
    1. A.C major
    2. B.B major
    3. C.G major
    4. D.F major
    Show answer

    Answer: C G major

  39. 39.
    The passage, when transposed 3½ tones up, will be in the key of
    Diagram for this question
    1. A.B major
    2. B.G major
    3. C.C major
    4. D.F major
    Show answer

    Answer: B G major

  40. 40.
    The pitch in the stave above sounds the same as
    Diagram for this question
    1. A.E flat
    2. B.E
    3. C.D flat
    4. D.D
    Show answer

    Answer: D D

  41. 41.
    The quality of the triad above is
    Diagram for this question
    1. A.augmented
    2. B.minor
    3. C.diminished
    4. D.major
    Show answer

    Answer: A augmented

  42. 42.
    The Romantic period is between
    1. A.1820 and 1890
    2. B.1820 and 1895
    3. C.1780 and 1898
    4. D.1820 and 1875
    Show answer

    Answer: C 1780 and 1898

  43. 43.
    The score above is meant for the
    Diagram for this question
    1. A.violin
    2. B.cello
    3. C.guitar
    4. D.viola
    Show answer

    Answer: D viola

  44. 44.
    The song entiled Adara was composed by
    1. A.Weird MC
    2. B.Olu Maintain
    3. C.Sasha
    4. D.Alex
    Show answer

    Answer: C Sasha

  45. 45.
    The song entited can we chill? was composed by
    1. A.Usher
    2. B.Dr.Dre
    3. C.Ne - yo
    4. D.50 Cents
    Show answer

    Answer: C Ne - yo

  46. 46.
    The song entitled Adara was composed by
    1. A.Sasha
    2. B.Olu Maintain
    3. C.Alex
    4. D.Weird MC
    Show answer

    Answer: A Sasha

  47. 47.
    The song entitled Can We Chill? Was composed by
    1. A.50 Cents
    2. B.Ne-Yo
    3. C.Dr Dre
    4. D.Usher
    Show answer

    Answer: B Ne-Yo

  48. 48.
    The song entitled Swing Low, Sweet Chariot is an example of a
    1. A.tango
    2. B.cha-cha-cha
    3. C.bolero
    4. D.negro spiritual
    Show answer

    Answer: D negro spiritual

  49. 49.
    The song entitled Swing Low, Swing Chariot is an example of a
    1. A.cha-cha-cha
    2. B.bolero
    3. C.tango
    4. D.negro spiritual
    Show answer

    Answer: D negro spiritual

  50. 50.
    The time signature for the tune above is
    Diagram for this question
    1. A.32
    2. B.\(\frac2}{2}\)
    3. C.34
    4. D.24
    Show answer

    Answer: C 34

  51. 51.
    The triad above is in its
    Diagram for this question
    1. A.third inversion
    2. B.second inversion
    3. C.root position
    4. D.first inversion
    Show answer

    Answer: D first inversion

  52. 52.
    Umoja is a traditional dance group from
    1. A.South Africa
    2. B.Ivory coast
    3. C.Togo
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: A South Africa

  53. 53.
    We are H.A.P.P.Y is a Nigerian
    1. A.art song
    2. B.praise song
    3. C.work song
    4. D.marching song
    Show answer

    Answer: B praise song

  54. 54.
    When transposed up a tone, the passage will be in the key of
    Diagram for this question
    1. A.G major
    2. B.A major
    3. C.F major
    4. D.D major
    Show answer

    Answer: D D major

  55. 55.
    Which of the following instruments are aerophones?
    1. A.Molo, Komo Kukuma
    2. B.Bata, bembe and shantu
    3. C.Kaho, popolo and ekutu
    4. D.Ogene, oyo and ekpili
    Show answer

    Answer: C Kaho, popolo and ekutu

  56. 56.
    Which of the following musicians contributed greatly ro the development of
    1. A.Manu Dibango
    2. B.Awilo Logomba
    3. C.Kofi Olomide
    4. D.Lucky Dube
    Show answer

    Answer: D Lucky Dube

  57. 57.
    Which of the following musicians contributed greatly to the development of reggae music?
    1. A.Kofi Olomide
    2. B.Awilo Logomba
    3. C.Manu Dibango
    4. D.Lucky Dube
    Show answer

    Answer: D Lucky Dube

  58. 58.
    Which of the following wrote compositions using the atonal style?
    1. A.Stravinsky
    2. B.Schoenberg
    3. C.Schubert
    4. D.Smetana
    Show answer

    Answer: B Schoenberg

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Music papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux