Skip to content

Music past questions: SmarTest mock 2018

45 objective questions, written by SmarTest in the exam's format, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

45 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Allemande is a dance in
    1. A.34 time
    2. B.44 time
    3. C.32 time
    4. D.64 time
    Show answer

    Answer: B 44 time

  2. 2.
    Gulum is an example of
    1. A.an indiophone
    2. B.a chordophone
    3. C.an aerophone
    4. D.a membranophone
    Show answer

    Answer: B a chordophone

  3. 3.
    I call it love is a hit song by
    1. A.Lionel Richie
    2. B.Kelvin Lyttle
    3. C.Steve Wonder
    4. D.Issac Hayes
    Show answer

    Answer: A Lionel Richie

  4. 4.
    i. ii. iii iv.
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: C iii

  5. 5.
    i.ii. iii. iv. Which of the following scores is an anticipation?
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: B ii

  6. 6.
    is equivalent to
    Diagram for this question
    1. A.16 demisemiquavers
    2. B.14 demisemiquavers
    3. C.15 demisemiquavers
    4. D.13 demisemiquavers
    Show answer

    Answer: A 16 demisemiquavers

  7. 7.
    kwaa Mensah was the leader of the
    1. A.Fanti Trio
    2. B.Accra Orchestra
    3. C.Ghana Combo
    4. D.Jazz Kings
    Show answer

    Answer: A Fanti Trio

  8. 8.
    Mamman Shata is associated with
    1. A.duma music
    2. B.tandu music
    3. C.goge music
    4. D.kalangu music
    Show answer

    Answer: D kalangu music

  9. 9.
    Martellato means
    1. A.pinched
    2. B.hammered
    3. C.blasted
    4. D.punched
    Show answer

    Answer: B hammered

  10. 10.
    Missa Brevis was composed by
    1. A.Palestina
    2. B.G.F Handel
    3. C.Monteverdi
    4. D.J.S Bach
    Show answer

    Answer: A Palestina

  11. 11.
    Note B in the key of D major is the
    1. A.submediant
    2. B.mediant
    3. C.dominant
    4. D.subdominant
    Show answer

    Answer: A submediant

  12. 12.
    Rock The Party is a hit song by
    1. A.Danny Young
    2. B.Big Bamo
    3. C.Dijnee
    4. D.D'banj
    Show answer

    Answer: D D'banj

  13. 13.
    Sing ye choirs of angels Sing to God on high The text above is best represented in
    1. A.m:m|m:f|s:-|m:-|f:f|r:t|d:-|-:-||
    2. B.m.m:-.m|m:f|s:s.f|m:s|f:f|r:t|d:-II
    3. C.m:m.m|m:f:s|s:-:|m:-:-|f:f:f|r:-:t|d:-:-||
    4. D.m:m.m|m:f|s:-.s|m:-m|f:f:f|r:t:r:t|d:-|-:-||
    Show answer

    Answer: A m:m|m:f|s:-|m:-|f:f|r:t|d:-|-:-||

  14. 14.
    Special words that are said to have magical effects are referred to as
    1. A.heaving
    2. B.whistling
    3. C.recitative
    4. D.incantation
    Show answer

    Answer: D incantation

  15. 15.
    The Ars Nova and Ars Antiqua belong to the
    1. A.Romantic Period
    2. B.Baroque period
    3. C.Classical period
    4. D.Medieval period
    Show answer

    Answer: D Medieval period

  16. 16.
    The cadence in the chord progression above is
    Diagram for this question
    1. A.perfect
    2. B.deceptive
    3. C.imperfect
    4. D.plagal
    Show answer

    Answer: C imperfect

  17. 17.
    The cassical blues usually consist of
    1. A.32 bars
    2. B.8 bars
    3. C.16 bars
    4. D.12 bars
    Show answer

    Answer: D 12 bars

  18. 18.
    The chord progression in the passage above is
    Diagram for this question
    1. A.la - iib - Vc - Ib
    2. B.Ia - Vb - Va - Ia
    3. C.Ia - Va -Va - Ia
    4. D.Ib - Vb - Ivc - Ia
    Show answer

    Answer: C Ia - Va -Va - Ia

  19. 19.
    The combination of a string quartet is
    1. A.2 violins, 1 cello and 1 double bass
    2. B.2 violins, 1 viola and 1 cello
    3. C.2 violins, 1 viola and 1 double bass
    4. D.1 violins, 2 violas and 1 cello
    Show answer

    Answer: B 2 violins, 1 viola and 1 cello

  20. 20.
    The correct barring of the rhythm above is i. ii. iii. iv.
    Diagram for this question
    1. A.i
    2. B.ii
    3. C.iii
    4. D.iv
    Show answer

    Answer: A i

  21. 21.
    The diatonic interval in the score above is
    Diagram for this question
    1. A.an augmented 6th
    2. B.diminished 6th
    3. C.a major 6th
    4. D.a minor 6th
    Show answer

    Answer: C a major 6th

  22. 22.
    The Eki-gene is a cultural dance among the people of
    1. A.Bayelsa
    2. B.Delta State
    3. C.River State
    4. D.Edo State
    Show answer

    Answer: A Bayelsa

  23. 23.
    The Ekpo mesquerade is common among the
    1. A.Eggon
    2. B.Urhobo
    3. C.Agatu
    4. D.Ibibio
    Show answer

    Answer: D Ibibio

  24. 24.
    The English word for vivac is
    1. A.slow
    2. B.sustained
    3. C.slow and steady
    4. D.fast and lively
    Show answer

    Answer: D fast and lively

  25. 25.
    The folk symphony is a nationalistic work by
    1. A.Akin Euba
    2. B.Fela Sowande
    3. C.Bode Omojola
    4. D.Ayo Bankole
    Show answer

    Answer: B Fela Sowande

  26. 26.
    The Griots of Senegambia are examples of
    1. A.palace musicians
    2. B.wandering musicians
    3. C.cult musicians
    4. D.village musicians
    Show answer

    Answer: B wandering musicians

  27. 27.
    The italian term pizzicato means
    1. A.pointed
    2. B.plucked
    3. C.pushed
    4. D.painted
    Show answer

    Answer: B plucked

  28. 28.
    The melody in the score above is in the key of
    Diagram for this question
    1. A.d minor
    2. B.g minor
    3. C.D major
    4. D.A major
    Show answer

    Answer: C D major

  29. 29.
    The musical form of the Nigerian National Anthem is
    1. A.responsorial
    2. B.stanzaic
    3. C.ternary
    4. D.stanzaic
    Show answer

    Answer: D stanzaic

  30. 30.
    The passage above, the treble and the alto are moving in
    Diagram for this question
    1. A.contrary motion
    2. B.parallel motion
    3. C.similar motion
    4. D.oblique motion
    Show answer

    Answer: D oblique motion

  31. 31.
    The passage, when transposed \(312\frac{1}{2}\) tones up, will be in the key of
    Diagram for this question
    1. A.C major
    2. B.B major
    3. C.G major
    4. D.F major
    Show answer

    Answer: C G major

  32. 32.
    The pitch in the stave above sounds the same as
    Diagram for this question
    1. A.E flat
    2. B.E
    3. C.D flat
    4. D.D
    Show answer

    Answer: D D

  33. 33.
    The quality of the triad above is
    Diagram for this question
    1. A.augmented
    2. B.minor
    3. C.diminished
    4. D.major
    Show answer

    Answer: A augmented

  34. 34.
    The Romantic period is between
    1. A.1820 and 1890
    2. B.1820 and 1895
    3. C.1780 and 1898
    4. D.1820 and 1875
    Show answer

    Answer: C 1780 and 1898

  35. 35.
    The score above is meant for the
    Diagram for this question
    1. A.viola
    2. B.violin
    3. C.guiltar
    4. D.cello
    Show answer

    Answer: A viola

  36. 36.
    The song entiled Adara was composed by
    1. A.Weird MC
    2. B.Olu Maintain
    3. C.Sasha
    4. D.Alex
    Show answer

    Answer: C Sasha

  37. 37.
    The song entited can we chill? was composed by
    1. A.Usher
    2. B.Dr.Dre
    3. C.Ne - yo
    4. D.50 Cents
    Show answer

    Answer: C Ne - yo

  38. 38.
    The song entitled Swing Low, Swing Chariot is an example of a
    1. A.cha-cha-cha
    2. B.bolero
    3. C.tango
    4. D.negro spiritual
    Show answer

    Answer: D negro spiritual

  39. 39.
    The time signature for the tune above is
    Diagram for this question
    1. A.32
    2. B.\(\frac2}{2}\)
    3. C.34
    4. D.24
    Show answer

    Answer: C 34

  40. 40.
    The triad above is in its
    Diagram for this question
    1. A.third inversion
    2. B.second inversion
    3. C.first inversion
    4. D.root position
    Show answer

    Answer: C first inversion

  41. 41.
    Umoja is a traditional dance group from
    1. A.South Africa
    2. B.Ivory coast
    3. C.Togo
    4. D.Nigeria
    Show answer

    Answer: A South Africa

  42. 42.
    We are H.A.P.P.Y is a Nigerian
    1. A.praising song
    2. B.marching song
    3. C.art song
    4. D.work song
    Show answer

    Answer: B marching song

  43. 43.
    Which of the following instruments are aerophones?
    1. A.Molo, Komo Kukuma
    2. B.Bata, bembe and shantu
    3. C.Kaho, popolo and ekutu
    4. D.Ogene, oyo and ekpili
    Show answer

    Answer: C Kaho, popolo and ekutu

  44. 44.
    Which of the following musicians contributed greatly ro the development of
    1. A.Manu Dibango
    2. B.Awilo Logomba
    3. C.Kofi Olomide
    4. D.Lucky Dube
    Show answer

    Answer: D Lucky Dube

  45. 45.
    Which of the following wrote compositions using the atonal style?
    1. A.Stravinsky
    2. B.Schoenberg
    3. C.Schubert
    4. D.Smetana
    Show answer

    Answer: B Schoenberg

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Music papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux