Skip to content

Physical & Health Education past questions: JAMB UTME 2022

81 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

81 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.bounce
    2. B.chest
    3. C.hook
    4. D.lay-up
    Show answer

    Answer: D lay-up

  2. 2.
    A formal educational program designed to guide the consumers against inferior products is called
    1. A.Consumer health
    2. B.Consumer price
    3. C.Health science
    4. D.Physical health
    Show answer

    Answer: A Consumer health

  3. 3.
    A goal is scored by handball only when the ball.
    1. A.Crosses the goal line in-between the upright and crossbar
    2. B.Goes out of play by the side line or goal line
    3. C.Hits any of the crossbar of the upright and bounces back
    4. D.Is to be thrown from the 9 metres mark of the court
    Show answer

    Answer: D Is to be thrown from the 9 metres mark of the court

  4. 4.
    A good finishing in races is described as
    1. A.Jumping at the finishing line
    2. B.Looking back at other athletes
    3. C.Running through the finishing line
    4. D.Slowing down towards the finishing line
    Show answer

    Answer: D Slowing down towards the finishing line

  5. 5.
    A long distance walk on foot describes [ ]
    1. A.hiking
    2. B.jogging
    3. C.striding
    4. D.strolling
    Show answer

    Answer: A hiking

  6. 6.
    A physically fit individual enjoys the following except
    1. A.carrying out his normal duty satisfactorily
    2. B.easily overcoming minor and major illness
    3. C.feeling a sense of wellness
    4. D.growing very tall and fat
    Show answer

    Answer: D growing very tall and fat

  7. 7.
    A relay team consists of ........ athletes
    1. A.4
    2. B.6
    3. C.8
    4. D.10
    Show answer

    Answer: A 4

  8. 8.
    An injury resulting from the forceful twisting of the joint is called
    1. A.Dislocation
    2. B.fracture
    3. C.sprain
    4. D.strain
    Show answer

    Answer: C sprain

  9. 9.
    Deficiency in vitamin C in the body leads to
    1. A.Anaemia
    2. B.diarrhea
    3. C.goiter
    4. D.scurvy
    Show answer

    Answer: D scurvy

  10. 10.
    Desirable health practices include the following except
    1. A.Adequate diet
    2. B.Freedom from drugs
    3. C.Immunization
    4. D.Self-medication
    Show answer

    Answer: D Self-medication

  11. 11.
    During physical exercise, the body requires more supply of [ ]
    1. A.Carbon monoxide
    2. B.Hydrogen
    3. C.Carbon dioxide
    4. D.Oxygen
    Show answer

    Answer: D Oxygen

  12. 12.
    Excessive body weight due to fat is called [ ]
    1. A.Kwaahiokor
    2. B.Kyphosis
    3. C.Lordosis
    4. D.obesity
    Show answer

    Answer: D obesity

  13. 13.
    Grouping of people into body types is known as
    1. A.classification
    2. B.recruitment
    3. C.screening
    4. D.somatotype
    Show answer

    Answer: D somatotype

  14. 14.
    Health knowledge necessary for healthful living can be acquired through the following except [ ]
    1. A.Drawing and painting
    2. B.Drug education
    3. C.Family planning
    4. D.Safety and first aid
    Show answer

    Answer: C Family planning

  15. 15.
    How many times does an athlete run round a standard track in 800m event? [ ]
    1. A.Five
    2. B.Four
    3. C.One
    4. D.Two
    Show answer

    Answer: D Two

  16. 16.
    In a game of volleyball, a player is allowed to hit the ball ...... time(s)
    1. A.5
    2. B.4
    3. C.1
    4. D.3
    Show answer

    Answer: B 4

  17. 17.
    In volley game, a team is allowed to hit the ball .................. times only
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    Show answer

    Answer: B 3

  18. 18.
    Insufficient warm-up activities may result to
    1. A.Anaemia
    2. B.Convulsion
    3. C.Nausea
    4. D.Strain
    Show answer

    Answer: D Strain

  19. 19.
    NICEGA is a body responsible for the organization of sports and games among Nigerian
    1. A.armed forces
    2. B.colleges of education
    3. C.polytechnics
    4. D.secondary schools
    Show answer

    Answer: B colleges of education

  20. 20.
    Physical education can be defined as education for [ ]
    1. A.All round development
    2. B.Development of physical skills
    3. C.Development of social interaction
    4. D.Physical and mental development
    Show answer

    Answer: A All round development

  21. 21.
    Skills like freestyle and back crawl are associated with
    1. A.basketball
    2. B.cricket
    3. C.swimming
    4. D.table tennis
    Show answer

    Answer: C swimming

  22. 22.
    Straddle style is employed in which of the following jumps?
    1. A.Astride vault
    2. B.High jump
    3. C.Long jump
    4. D.pole vault
    Show answer

    Answer: D pole vault

  23. 23.
    Swimming competition usually takes place in the [ ]
    1. A.arena
    2. B.court
    3. C.field
    4. D.pool
    Show answer

    Answer: D pool

  24. 24.
    The ability to perform a specific activity without undue fatigue is called
    1. A.Agility
    2. B.Endurance
    3. C.power
    4. D.speed
    Show answer

    Answer: B Endurance

  25. 25.
    The air we breathe in during physical activities is called
    1. A.Ammonia
    2. B.Carbon dioxide
    3. C.Oxygen
    4. D.Nitrogen
    Show answer

    Answer: B Carbon dioxide

  26. 26.
    The basic aim of administering first aid treatment is to [ ]
    1. A.Assure the victim
    2. B.Deliver first aid kits
    3. C.Educate the victim
    4. D.Save life
    Show answer

    Answer: D Save life

  27. 27.
    The body charged with the organization of football game in Nigeria is called
    1. A.National Amateur Football Association
    2. B.National Sports Commission
    3. C.Nigerian Football Federation
    4. D.Nigeria Soccer Association
    Show answer

    Answer: C Nigerian Football Federation

  28. 28.
    The body charged with the organization of football game in Nigeria is called [ ]
    1. A.Appease the gods
    2. B.Entertain people
    3. C.Please the spirit of dead relatives
    4. D.Prolong good health
    Show answer

    Answer: C Please the spirit of dead relatives

  29. 29.
    The classes of food that protects the body from diseases is called
    1. A.Carbohydrates
    2. B.fats and oil
    3. C.proteins
    4. D.vitamins
    Show answer

    Answer: D vitamins

  30. 30.
    The elongated start is mostly used by ................... athletes
    1. A.fat
    2. B.huge
    3. C.short
    4. D.tall
    Show answer

    Answer: D tall

  31. 31.
    The end product of fat digestion is
    1. A.amino acid
    2. B.fatty acid
    3. C.glucose
    4. D.glycogen
    Show answer

    Answer: B fatty acid

  32. 32.
    The following are aspects of leisure activities except
    1. A.Fishing
    2. B.Gardening
    3. C.Playing
    4. D.Wrestling
    Show answer

    Answer: C Playing

  33. 33.
    The following are basic strokes in swimming except
    1. A.basic crawl
    2. B.breast stroke
    3. C.butterfly
    4. D.gliding
    Show answer

    Answer: D gliding

  34. 34.
    The following are causes of human trafficking except
    1. A.broken homes
    2. B.ignorance
    3. C.ill-health
    4. D.poverty
    Show answer

    Answer: C ill-health

  35. 35.
    The following are causes of postural defects except
    1. A.Accident
    2. B.Diseases
    3. C.Emotion
    4. D.Illness
    Show answer

    Answer: D Illness

  36. 36.
    The following are components of physical fitness except
    1. A.Agility
    2. B.Balance
    3. C.Endurance
    4. D.Stability
    Show answer

    Answer: D Stability

  37. 37.
    The following are criteria for selection of warm up exercises except [ ]
    1. A.Age
    2. B.Interest
    3. C.Religion
    4. D.Sex
    Show answer

    Answer: C Religion

  38. 38.
    The following are postural defects except
    1. A.Flat foot
    2. B.Kwashiorkor
    3. C.kyphosis
    4. D.Lordosis
    Show answer

    Answer: B Kwashiorkor

  39. 39.
    The following are values derived from swimming except
    1. A.entertainment
    2. B.recreational
    3. C.safety
    4. D.social
    Show answer

    Answer: C safety

  40. 40.
    The following benefits can be derived from female participation in sports except
    1. A.Development of high sense of utility
    2. B.Development of self confidence
    3. C.Promotes juvenile delinquency
    4. D.Promoting social adjustments
    Show answer

    Answer: C Promotes juvenile delinquency

  41. 41.
    The game of football is played in two halves of ....... minutes each.
    1. A.30
    2. B.45
    3. C.55
    4. D.60
    Show answer

    Answer: B 45

  42. 42.
    The game of volleyball was invented by
    1. A.Adolp Spies
    2. B.Ludwig Jahn
    3. C.Akeem Olajuwon
    4. D.William Morgan
    Show answer

    Answer: D William Morgan

  43. 43.
    The glide is a skill used in
    1. A.Discus throw
    2. B.hammer throw
    3. C.high jump
    4. D.short put throw
    Show answer

    Answer: C high jump

  44. 44.
    The objectives of physical education include the following except ........... development
    1. A.Emotional
    2. B.Mental
    3. C.Motor skills
    4. D.Philosophical
    Show answer

    Answer: D Philosophical

  45. 45.
    The physical fitness component that is necessary for a high jumper is
    1. A.agility
    2. B.balance
    3. C.endurance
    4. D.flexibility
    Show answer

    Answer: D flexibility

  46. 46.
    The standard measurement of a hockey pitch is ......... by ......... metres.
    1. A.19.44, 22.9
    2. B.20.9,14
    3. C.22.9, 8.66
    4. D.91.44, 54.86
    Show answer

    Answer: D 91.44, 54.86

  47. 47.
    The two major divisions in gymnastics are [ ]
    1. A.Activities with and without apparatus
    2. B.Ring and flexibility
    3. C.Stunts and tumbling
    4. D.Strength and balance
    Show answer

    Answer: A Activities with and without apparatus

  48. 48.
    The world cup is usually organized by which of the following bodies?
    1. A.Confederation of African Football
    2. B.European Union Football Association
    3. C.Federation of International Football Association
    4. D.Nigeria Football Association
    Show answer

    Answer: D Nigeria Football Association

  49. 49.
    What is mixed double race in racket games?
    1. A.1 male vs 1 female
    2. B.2 males vs 2 females
    3. C.1 male and 1 female vs 1 male and 1 female
    4. D.2 females vs 2 females
    Show answer

    Answer: C 1 male and 1 female vs 1 male and 1 female

  50. 50.
    What is the distance in meter(s) between the take-off board and the jumping pit in the long jump event?
    1. A.1
    2. B.1.5
    3. C.2
    4. D.3
    Show answer

    Answer: D 3

  51. 51.
    When a white flag is raised during a track event, it is an indication that
    1. A.A runner is being expected
    2. B.All is set
    3. C.An athlete is injured
    4. D.Game is over
    Show answer

    Answer: B All is set

  52. 52.
    When an athlete beats the gun twice in a track event, he is
    1. A.allowed one more trial
    2. B.disqualified
    3. C.placed on the last lane
    4. D.suspended
    Show answer

    Answer: B disqualified

  53. 53.
    Where did basketball originate?
    1. A.Britain
    2. B.Cuba
    3. C.India
    4. D.USA
    Show answer

    Answer: D USA

  54. 54.
    Which of the following aspects is concerned with the development of the muscles of the legs, arms and abdomen?
    1. A.Emotional
    2. B.Mental
    3. C.Physical
    4. D.Psychological
    Show answer

    Answer: D Psychological

  55. 55.
    Which of the following best describes triple jump?
    1. A.Hop, step and jump
    2. B.Hop, step and run
    3. C.Jump, hop and step
    4. D.Run, hop and jump
    Show answer

    Answer: B Hop, step and run

  56. 56.
    Which of the following diseases does regular exercise correct?
    1. A.Goiter
    2. B.Kwashiokor
    3. C.Obesity
    4. D.Pellagra
    Show answer

    Answer: C Obesity

  57. 57.
    Which of the following does not affect woman participation in sports?
    1. A.culture
    2. B.economy
    3. C.emotion
    4. D.physique
    Show answer

    Answer: B economy

  58. 58.
    Which of the following does not assist in detecting drug addict?
    1. A.Neglect of appearance
    2. B.possession of drugs
    3. C.Spirit of sportsmanship
    4. D.Stealing and borrowing of money
    Show answer

    Answer: D Stealing and borrowing of money

  59. 59.
    Which of the following equipment is used in javelin?
    1. A.Crossbar
    2. B.Measuring tape
    3. C.Pole
    4. D.Shuttle Cork
    Show answer

    Answer: C Pole

  60. 60.
    Which of the following equipment is used in javelin? [ ]
    1. A.Hammer
    2. B.Hurdles
    3. C.Long jump
    4. D.Pole vault
    Show answer

    Answer: B Hurdles

  61. 61.
    Which of the following formations of play is most suitable for defensive strategy in soccer?
    1. A.2:3:5
    2. B.2:4:4
    3. C.4:2:4
    4. D.4:4:2
    Show answer

    Answer: D 4:4:2

  62. 62.
    Which of the following games is started with a jump ball?
    1. A.Basketball
    2. B.Handball
    3. C.soccer
    4. D.Squash
    Show answer

    Answer: A Basketball

  63. 63.
    Which of the following is a non-locomotor movement? [ ]
    1. A.Bending
    2. B.Crawling
    3. C.Jumping
    4. D.Running
    Show answer

    Answer: A Bending

  64. 64.
    Which of the following is a style in high jump?
    1. A.Hang
    2. B.Hitch-kick
    3. C.Sail
    4. D.Straddle
    Show answer

    Answer: D Straddle

  65. 65.
    Which of the following is not a function of food in the body?
    1. A.Development
    2. B.energy
    3. C.growth
    4. D.retardation
    Show answer

    Answer: D retardation

  66. 66.
    Which of the following is not a manipulative movement?
    1. A.Catching
    2. B.Heading
    3. C.Laughing
    4. D.Striking
    Show answer

    Answer: A Catching

  67. 67.
    Which of the following is not a postural defect?
    1. A.Endomorph
    2. B.Flatfoot
    3. C.Kyphosis
    4. D.Lordosis
    Show answer

    Answer: A Endomorph

  68. 68.
    Which of the following is not a preventive measure for postural defect?
    1. A.Adequate exercise
    2. B.Balanced diet
    3. C.Good habit formation
    4. D.Self-medication
    Show answer

    Answer: D Self-medication

  69. 69.
    Which of the following is not a recommended sport wear?
    1. A.Canvas and socks
    2. B.gowns
    3. C.shorts
    4. D.Track suits
    Show answer

    Answer: B gowns

  70. 70.
    Which of the following is not a scope of physical education? [ ]
    1. A.Athletics
    2. B.Coaching
    3. C.Dancing
    4. D.Drawing
    Show answer

    Answer: D Drawing

  71. 71.
    Which of the following is not an artificial respiration?
    1. A.Breathing through the nose
    2. B.Holger nelson Respiration
    3. C.Mouth to Mouth Respiration
    4. D.Mouth to Nose Respiration
    Show answer

    Answer: A Breathing through the nose

  72. 72.
    Which of the following recreational activities is best for an elderly person?
    1. A.Camping
    2. B.Cycling
    3. C.Running
    4. D.Walking
    Show answer

    Answer: D Walking

  73. 73.
    Which of these bodies is responsible for organizing athletic competitions in Nigeria?
    1. A.AFN
    2. B.BFN
    3. C.GAN
    4. D.HFN
    Show answer

    Answer: A AFN

  74. 74.
    Which of these exercises is good for strengthening the abdominal muscle?
    1. A.Cartwheel
    2. B.Press-up
    3. C.Pull-up
    4. D.Sit up
    Show answer

    Answer: D Sit up

  75. 75.
    Which of these gymnastics activities can be performed without an apparatus?
    1. A.Astride vault
    2. B.Backward roll
    3. C.Hanging bat
    4. D.Rope walking
    Show answer

    Answer: B Backward roll

  76. 76.
    Which of these individuals assists performer in gymnastics?
    1. A.Coach
    2. B.judge
    3. C.referee
    4. D.spotter
    Show answer

    Answer: D spotter

  77. 77.
    Which of these is not a function of sports on modern day society? [ ]
    1. A.Helps to reduce inflation
    2. B.Is used for both economic and political games
    3. C.It is used to reduce tension
    4. D.It serves as a means of livelihood
    Show answer

    Answer: A Helps to reduce inflation

  78. 78.
    Which of these is not a gymnastic activity?
    1. A.Backward roll
    2. B.Crab walk
    3. C.Hand spring
    4. D.Hockey
    Show answer

    Answer: D Hockey

  79. 79.
    Which of these is not true about a warm up exercise? It
    1. A.Improves performance
    2. B.Increases muscular contraction
    3. C.Reduces blood circulation
    4. D.Reduces incidence of injury
    Show answer

    Answer: C Reduces blood circulation

  80. 80.
    Which part of javelin lands to make a valid throw?
    1. A.Binding
    2. B.Butt
    3. C.Handle
    4. D.Tip
    Show answer

    Answer: D Tip

  81. 81.
    Which part of javelin lands to make a valid throw? [ ]
    1. A.Backhand drive
    2. B.Forehand drive
    3. C.Service
    4. D.Shooting
    Show answer

    Answer: D Shooting

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physical & Health Education papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux