Skip to content

Physical & Health Education past questions: JAMB UTME 2023

64 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

64 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ____ is the study of the structure and relationship between body parts
    1. A.Anatomy
    2. B.Sociology
    3. C.physiology
    4. D.health education
    Show answer

    Answer: A Anatomy

  2. 2.
    [see linked page: question refers to shared diagram/text above]
    1. A.Mineral salt
    2. B.Protein
    3. C.Carbohydrates
    4. D.Oil
    Show answer

    Answer: C Carbohydrates

  3. 3.
    1. The human ankle has _____ bones
    1. A.7
    2. B.8
    3. C.4
    4. D.2
    Show answer

    Answer: A 7

  4. 4.
    A deuce in a table tennis game means [ ]
    1. A.a loss
    2. B.a win
    3. C.a foul
    4. D.a tie
    Show answer

    Answer: D a tie

  5. 5.
    A sport where participants should have no means of contact is called ?
    1. A.outdoor games
    2. B.indoor games
    3. C.non-contact games
    4. D.contact games
    Show answer

    Answer: C non-contact games

  6. 6.
    After digestion protein is converted into
    1. A.Ascorbic acid
    2. B.Citric acid
    3. C.Amino acid
    4. D.Fatty acid
    Show answer

    Answer: C Amino acid

  7. 7.
    After digestion protein is converted into [ ]
    1. A.hydrogen
    2. B.carbon monoxide
    3. C.carbon dioxide
    4. D.oxygen
    Show answer

    Answer: C carbon dioxide

  8. 8.
    Food serves the following purpose except ____
    1. A.provide energy
    2. B.enhance growth
    3. C.increase hunger
    4. D.eliminate hunger
    Show answer

    Answer: C increase hunger

  9. 9.
    Fruit and vegetables are important because
    1. A.They give you energy
    2. B.They are easily available
    3. C.They are colorful
    4. D.They provide you with a wide variety of vitamins, minerals, and nutrients
    Show answer

    Answer: D They provide you with a wide variety of vitamins, minerals, and nutrients

  10. 10.
    Hockey pitch, nets and flag posts are facilities used in ?
    1. A.boxing
    2. B.swimming
    3. C.hockey game
    4. D.wrestling
    Show answer

    Answer: C hockey game

  11. 11.
    How many players make up a basketball team on the court at a time?
    1. A.6
    2. B.5
    3. C.12
    4. D.7
    Show answer

    Answer: B 5

  12. 12.
    How many points is required to win a badminton game ?
    1. A.31
    2. B.12
    3. C.7
    4. D.21
    Show answer

    Answer: D 21

  13. 13.
    How many trials are allowed in shot put?
    1. A.3
    2. B.4
    3. C.5
    4. D.2
    Show answer

    Answer: A 3

  14. 14.
    If the assistant referee in a soccer match raises the flag, at a 45 degree angle and points it horizontally along the touch line, what does that indicate?
    1. A.throw-in
    2. B.penalty
    3. C.foul
    4. D.corner kick
    Show answer

    Answer: A throw-in

  15. 15.
    In which form of nationalism has its goals achieved through revolution.
    1. A.civic nationalism
    2. B.ideological nationalism
    3. C.liberation nationalism
    4. D.revolutionary nationalism
    Show answer

    Answer: D revolutionary nationalism

  16. 16.
    One of these is a component of school health programme.
    1. A.None of the above
    2. B.External services
    3. C.Health services
    4. D.Currable services
    Show answer

    Answer: A None of the above

  17. 17.
    Recreational activities are meant to be done during ___
    1. A.busy time
    2. B.leisure time
    3. C.bed time
    4. D.anytime
    Show answer

    Answer: B leisure time

  18. 18.
    The ability of the body systems to work together efficiently to allow you to be healthy and perform activities of daily living is
    1. A.physical fitness
    2. B.stamina
    3. C.good posture
    4. D.immune system
    Show answer

    Answer: A physical fitness

  19. 19.
    The agency that fights human trafficking in nigeria is __
    1. A.NAPTIP
    2. B.NAFDAC
    3. C.ICPC
    4. D.NDLEA
    Show answer

    Answer: A NAPTIP

  20. 20.
    The amount of force you can put out is dependent on your:
    1. A.muscular strength
    2. B.stamina
    3. C.agility
    4. D.muscular endurance
    Show answer

    Answer: A muscular strength

  21. 21.
    The assistant referees in a soccer game are also called ?
    1. A.linesmen
    2. B.timekeeper
    3. C.match commissioner
    4. D.flag holder
    Show answer

    Answer: A linesmen

  22. 22.
    The capacity to change direction effectively and quickly while maintaining body posture is called ?
    1. A.Power
    2. B.Stamina
    3. C.Agility
    4. D.strength
    Show answer

    Answer: C Agility

  23. 23.
    The condition of the body physically, mentally and otherwise not only the absence of disease or an infirmity is
    1. A.physical education
    2. B.health behavior
    3. C.health education
    4. D.social studies
    Show answer

    Answer: C health education

  24. 24.
    The external openings of the nasal cavity that admit air to the lungs are called ?
    1. A.larynx
    2. B.nostrils
    3. C.oesophagus
    4. D.trachea
    Show answer

    Answer: B nostrils

  25. 25.
    The external openings of the nasal cavity that admit air to the lungs are called ? [ ]
    1. A.land
    2. B.sea
    3. C.air
    4. D.all of the above
    Show answer

    Answer: B sea

  26. 26.
    The following are key locomotor skills except
    1. A.crawling
    2. B.climbing
    3. C.singing
    4. D.walking
    Show answer

    Answer: C singing

  27. 27.
    The following are the examples of sports except
    1. A.canoeing
    2. B.racing
    3. C.Camping
    4. D.marketing
    Show answer

    Answer: D marketing

  28. 28.
    The following are the injuries that can be sustained at sport except ____
    1. A.sprain
    2. B.bruises
    3. C.strain
    4. D.stomach ache
    Show answer

    Answer: D stomach ache

  29. 29.
    The human heart is located in the
    1. A.cranium cavity
    2. B.cervical cavity
    3. C.Thoracic cavity
    4. D.Nasal cavity
    Show answer

    Answer: C Thoracic cavity

  30. 30.
    The sideways curvature of the spine is called ?
    1. A.Flatback
    2. B.Swayback
    3. C.Kyphosis
    4. D.Scoliosis
    Show answer

    Answer: B Swayback

  31. 31.
    The smallest unit of social organization in our society is
    1. A.peer group
    2. B.family
    3. C.clan
    4. D.community
    Show answer

    Answer: B family

  32. 32.
    The sport injury that results in the break of bone is called ?
    1. A.sprain
    2. B.fracture
    3. C.strain
    4. D.bruise
    Show answer

    Answer: A sprain

  33. 33.
    The swimming pattern in which both arms are extended and pulledback together in a circular motion while both legs are thrust out and pulled back together is called ?
    1. A.sidestroke
    2. B.crawl
    3. C.Breaststroke
    4. D.butterfly
    Show answer

    Answer: C Breaststroke

  34. 34.
    The type of baton exchange in which the receiver of the baton will not see as the baton is being placed in his/her hand is called?
    1. A.invisible baton exchange
    2. B.Non-visual baton exchange
    3. C.visual baton exchange
    4. D.virtual baton exchange
    Show answer

    Answer: B Non-visual baton exchange

  35. 35.
    The type of exchange in a relay race, in which the receiver's hand is behind them at the waist height with the palm facing down is called ?
    1. A.the visual Exchange
    2. B.the Downsweep
    3. C.the Push
    4. D.the Upsweep
    Show answer

    Answer: D the Upsweep

  36. 36.
    To promote unity and solidarity among African nations, All Africa games was founded by the African Union (AU). What year were the first games held ?
    1. A.1965
    2. B.1985
    3. C.1955
    4. D.1975
    Show answer

    Answer: A 1965

  37. 37.
    Track events are done on a ___
    1. A.basketball court
    2. B.gym
    3. C.running track
    4. D.open field
    Show answer

    Answer: C running track

  38. 38.
    What do you call a person who performs gymnastics ?
    1. A.performer
    2. B.gymnastics athlete
    3. C.entertainer
    4. D.gymnast
    Show answer

    Answer: D gymnast

  39. 39.
    What year was the first modern olympic game held ?
    1. A.1976
    2. B.1896
    3. C.1986
    4. D.1856
    Show answer

    Answer: B 1896

  40. 40.
    Which of the following cannot be found in a first aid box ?
    1. A.gloves
    2. B.hand sanitizer
    3. C.bandages
    4. D.soda drinks
    Show answer

    Answer: D soda drinks

  41. 41.
    Which of the following control breathing rate in humans?
    1. A.medulla oblongata
    2. B.hypothalamus
    3. C.Cerebellum
    4. D.thalamus
    Show answer

    Answer: A medulla oblongata

  42. 42.
    Which of the following factors does not affect posture ?
    1. A.complexion
    2. B.Heredity
    3. C.Habit
    4. D.Age
    Show answer

    Answer: A complexion

  43. 43.
    Which of the following games is a traditional game in Nigeria before colonization ?
    1. A.badmiton
    2. B.chess
    3. C.soccer
    4. D.ayo game
    Show answer

    Answer: D ayo game

  44. 44.
    Which of the following is a field event ?
    1. A.Javelin throw
    2. B.Hurdles race
    3. C.100m race
    4. D.relay race
    Show answer

    Answer: A Javelin throw

  45. 45.
    Which of the following is a track event ?
    1. A.Triple jump
    2. B.Pole vault
    3. C.100m race
    4. D.High jump
    Show answer

    Answer: C 100m race

  46. 46.
    Which of the following is an example of non-contact games
    1. A.boxing
    2. B.wrestling
    3. C.swimming
    4. D.taewondo
    Show answer

    Answer: C swimming

  47. 47.
    Which of the following is an example of sprint race ?
    1. A.marathon
    2. B.1500m
    3. C.400m
    4. D.100m
    Show answer

    Answer: D 100m

  48. 48.
    Which of the following is an indoor game ?
    1. A.sprinting
    2. B.chess
    3. C.soccer
    4. D.swimming
    Show answer

    Answer: B chess

  49. 49.
    Which of the following is an indoor recreational activity?
    1. A.swimming
    2. B.hiking
    3. C.jogging
    4. D.playing chess
    Show answer

    Answer: D playing chess

  50. 50.
    Which of the following is not a benefit of recreation ? [ ]
    1. A.fluoride
    2. B.chloride
    3. C.Softness
    4. D.hardness
    Show answer

    Answer: A fluoride

  51. 51.
    Which of the following is not a component of physical fitness.
    1. A.muscular endurance
    2. B.fat
    3. C.flexibility
    4. D.cardiovascular endurance
    Show answer

    Answer: B fat

  52. 52.
    Which of the following is not a skill and technique in boxing
    1. A.dodging
    2. B.ducking
    3. C.kicking
    4. D.jabbing
    Show answer

    Answer: C kicking

  53. 53.
    Which of the following is not a skill in Judo ?
    1. A.gripping
    2. B.stance
    3. C.falling
    4. D.kicking
    Show answer

    Answer: D kicking

  54. 54.
    Which of the following is not a swimming stroke ?
    1. A.downstroke
    2. B.crawl
    3. C.backstroke
    4. D.breast stroke
    Show answer

    Answer: A downstroke

  55. 55.
    Which of the following is not a throw event ?
    1. A.javelin throw
    2. B.pole vault
    3. C.hammer throw
    4. D.shot put
    Show answer

    Answer: B pole vault

  56. 56.
    Which of the following is not a water-borne disease? [ ]
    1. A.hepatitis
    2. B.Headache
    3. C.cholera
    4. D.typhoid
    Show answer

    Answer: B Headache

  57. 57.
    Which of the following is not an institutional game in Nigeria ?
    1. A.NATCEGA
    2. B.NBA
    3. C.NUGA
    4. D.NIPOGA
    Show answer

    Answer: B NBA

  58. 58.
    Which of the following is not an objective of physical Eduaction ?
    1. A.To develop physical fitness
    2. B.To develop habit of sportsmanship
    3. C.To be able to bully people
    4. D.To develop emotional stability
    Show answer

    Answer: D To develop emotional stability

  59. 59.
    Which of the following is not an official in a gymnastic game ?
    1. A.Referee
    2. B.lines men
    3. C.Judges
    4. D.Time keepers
    Show answer

    Answer: B lines men

  60. 60.
    Which of the following part of human skeleton forms the helmet that protect the human brain
    1. A.Cranium
    2. B.Fibula
    3. C.Tibia
    4. D.Suture
    Show answer

    Answer: A Cranium

  61. 61.
    Which of the following part of the human body is responsible for movement ? [ ]
    1. A.muscles
    2. B.muscles
    3. C.skin
    4. D.tissues
    Show answer

    Answer: B muscles

  62. 62.
    Which of the following type of cartilage is present at the joints of long bones in humans? [ ]
    1. A.Calcified
    2. B.Hyaline
    3. C.Elastic
    4. D.fibrous
    Show answer

    Answer: A Calcified

  63. 63.
    Which organ is not part of the alimentary canal?
    1. A.Jejunum
    2. B.stomach
    3. C.colon
    4. D.skin
    Show answer

    Answer: D skin

  64. 64.
    Who is regarded as the father of physical eduction in Nigeria ?
    1. A.Eze Achiugo
    2. B.J.A Adedeji
    3. C.M. T Adiuku
    4. D.Harding James Ekperigin
    Show answer

    Answer: D Harding James Ekperigin

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Physical & Health Education papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux