Skip to content

Home Economics past questions: JAMB UTME 2022

39 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

39 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ________ is a method of cooking in which the heat gets to food directly
    1. A.Baking
    2. B.Grilling
    3. C.Stewing
    4. D.Boiling
    Show answer

    Answer: C Stewing

  2. 2.
    A person who serves food to the public is expected to.........
    1. A.Bodice
    2. B.Block
    3. C.Cape
    4. D.Sleeve
    Show answer

    Answer: B Block

  3. 3.
    A place where artworks are displayed and sold is a
    1. A.Gallery
    2. B.Museum
    3. C.Studio
    4. D.Workshop
    Show answer

    Answer: A Gallery

  4. 4.
    A set of menu forming a complete meal at a set price is termed
    1. A.Ethnic menu
    2. B.Special party menu
    3. C.A la carte
    4. D.Table d'hote
    Show answer

    Answer: D Table d'hote

  5. 5.
    A stiletto is used for
    1. A.Cutting buttonholes
    2. B.Patching
    3. C.Darning
    4. D.Punching eyelet holes
    Show answer

    Answer: D Punching eyelet holes

  6. 6.
    Corduroy is a fabric produced from
    1. A.Woollen fibres
    2. B.Linen fibres
    3. C.Silk fibres
    4. D.Cotton fibres
    Show answer

    Answer: D Cotton fibres

  7. 7.
    Cotton fabrics should not be stored in a damp place to avoid being affected by
    1. A.Moth
    2. B.Ant
    3. C.Insect
    4. D.Mildew
    Show answer

    Answer: D Mildew

  8. 8.
    Dishes cooked by poaching and steaming are
    1. A.Easily digested
    2. B.Easy to handle
    3. C.Very palatable
    4. D.Very attractive
    Show answer

    Answer: A Easily digested

  9. 9.
    Family budgeting actually helps to discourage impulsive buying, as it involves planning and prioritizing expenses.
    1. A.Shocks
    2. B.Dry heat
    3. C.Suffocation
    4. D.Wet heat
    Show answer

    Answer: C Suffocation

  10. 10.
    In girls, the development of breasts and the onset of menstrual flow are signs of
    1. A.Puberty
    2. B.Adulthood
    3. C.Adolescence
    4. D.Growth
    Show answer

    Answer: A Puberty

  11. 11.
    Peeled banana left in the open changes colour due to
    1. A.Fermentation
    2. B.Oxidation
    3. C.Enzyme action
    4. D.Activities of yeast
    Show answer

    Answer: B Oxidation

  12. 12.
    Shading is a rendering technique used to create
    1. A.Pictures
    2. B.Outlines
    3. C.Tones
    4. D.Painting
    Show answer

    Answer: C Tones

  13. 13.
    Tapes are used as fastenings on garments for
    1. A.School children
    2. B.The aged
    3. C.Babies
    4. D.Teenagers
    Show answer

    Answer: C Babies

  14. 14.
    Texture, colour, and shape in a design are referred to as
    1. A.Elements
    2. B.Ideas
    3. C.Objects
    4. D.Principles
    Show answer

    Answer: A Elements

  15. 15.
    The act of a mother sewing her used wrapper into a small gown for her daughter is called .........
    1. A.Patching
    2. B.Darning
    3. C.Renovating
    4. D.Decorating
    Show answer

    Answer: C Renovating

  16. 16.
    The act of making a choice from alternative courses of action is .........
    1. A.Evaluation
    2. B.Decision making
    3. C.Organization
    4. D.Implementation
    Show answer

    Answer: B Decision making

  17. 17.
    The acts of buying foodstuffs needed to prepare meals is known as .........
    1. A.Pricing
    2. B.Preserving
    3. C.Budgeting
    4. D.Purchasing
    Show answer

    Answer: D Purchasing

  18. 18.
    The advantage of taking breakfast is that it
    1. A.Helps one perform physical activities better
    2. B.Helps to keep the body warm
    3. C.makes meals more nutritious
    4. D.Makes meals more appetizing
    Show answer

    Answer: A Helps one perform physical activities better

  19. 19.
    The amount of fabric needed to make a six year old girl's uniform is determined by
    1. A.Her height
    2. B.The school she attends
    3. C.Her size
    4. D.The width of fabric
    Show answer

    Answer: C Her size

  20. 20.
    The basic unit of raw materials used in making yarns is called
    1. A.Bias
    2. B.Fabric
    3. C.Fibre
    4. D.Lint
    Show answer

    Answer: C Fibre

  21. 21.
    The body outline or figure of a person is called
    1. A.Figure
    2. B.Size
    3. C.Personality
    4. D.Outfit
    Show answer

    Answer: A Figure

  22. 22.
    The following are advantages of a family budget, except that it helps to
    1. A.Encourage impulsive buying
    2. B.Make a wise decision about expenditure
    3. C.See how family spend their money
    4. D.Prevent wasteful spending
    Show answer

    Answer: A Encourage impulsive buying

  23. 23.
    The legal union between a man and a woman is referred to as .........
    1. A.Courtship
    2. B.Marriage
    3. C.Engagement
    4. D.Dating
    Show answer

    Answer: B Marriage

  24. 24.
    The main purpose of repairing a garment is to
    1. A.Beautify it
    2. B.Alter the style
    3. C.Prevent waste
    4. D.Prolong its lifespan
    Show answer

    Answer: D Prolong its lifespan

  25. 25.
    The measure of the quality, quantity and method of goal attainment in the family is referred to as _____
    1. A.Standard
    2. B.Profit
    3. C.Resources
    4. D.Need
    Show answer

    Answer: A Standard

  26. 26.
    The most appropriate equipment used in draining off fat when frying fish on a large scale is
    1. A.Colander
    2. B.Cane basket
    3. C.Metal sieve
    4. D.Strainer
    Show answer

    Answer: D Strainer

  27. 27.
    The most suitable seam for making a boy's jeans is
    1. A.Double-stitched seam
    2. B.Overlaid seam
    3. C.Dressmaker's seam
    4. D.French seam
    Show answer

    Answer: A Double-stitched seam

  28. 28.
    The pinking shears is useful for
    1. A.Cutting out motifs
    2. B.Neatening seams
    3. C.Trimming turnings
    4. D.Cutting out pattern pieces
    Show answer

    Answer: B Neatening seams

  29. 29.
    The process of neatening the raw edges of articles is called
    1. A.Seam finishing
    2. B.Seam line
    3. C.Seam allowance
    4. D.Hemming
    Show answer

    Answer: A Seam finishing

  30. 30.
    The process of separating cotton fibres from the seeds is called
    1. A.Carding
    2. B.Bailing
    3. C.Ginning
    4. D.Cleaning
    Show answer

    Answer: C Ginning

  31. 31.
    The process of twisting silk fibres to form a strong yarn is called
    1. A.Throwing
    2. B.Bailing
    3. C.Degumming
    4. D.Carding
    Show answer

    Answer: A Throwing

  32. 32.
    The purpose of courtship is to .........
    1. A.Afford partners the opportunity to know more about love
    2. B.Enable partners to understand each other
    3. C.Allow partners to come into physical contact
    4. D.Stay close to each other's family
    Show answer

    Answer: D Stay close to each other's family

  33. 33.
    The safest way of keeping one's daily sales is by
    1. A.Depositing it at the bank
    2. B.Putting it under the sewing machine
    3. C.Giving it to mother for safe keeping
    4. D.Keeping it in an envelope
    Show answer

    Answer: A Depositing it at the bank

  34. 34.
    The space between the stitching line and the cutting line is called
    1. A.Grain line
    2. B.Dart
    3. C.Seam allowance
    4. D.Notch
    Show answer

    Answer: C Seam allowance

  35. 35.
    When a problem is described within any environment, it is termed as
    1. A.Solution
    2. B.Specification
    3. C.Brief
    4. D.Situation
    Show answer

    Answer: B Specification

  36. 36.
    When food is handled properly, it .........
    1. A.Safeguards consumers' health
    2. B.Encourages overspending
    3. C.Accelerates spoilage
    4. D.Increases the risk of spoiling
    Show answer

    Answer: A Safeguards consumers' health

  37. 37.
    Which of the following is a procedure of seeking redress?
    1. A.Dialogue
    2. B.Destruction
    3. C.Accusation
    4. D.Fight
    Show answer

    Answer: D Fight

  38. 38.
    Which of the following is not a factor to be considered when selecting household linen?
    1. A.Family needs
    2. B.Size of the house
    3. C.Money availability
    4. D.Duration of fabrics
    Show answer

    Answer: D Duration of fabrics

  39. 39.
    Which of the following stitches can be used to neaten the raw edges of a set-in sleeve?
    1. A.Herringbone
    2. B.Feather
    3. C.Fishbone
    4. D.Loop
    Show answer

    Answer: C Fishbone

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Home Economics papers

JAMB Home Economics 2017–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux