Skip to content

Home Economics past questions: JAMB UTME 2023

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A person who serves food to the public is expected to ............
    1. A.Allow body contact with it
    2. B.Cover it properly
    3. C.Leave it open at all times
    4. D.Handle it with filthy hand
    Show answer

    Answer: B Cover it properly

  2. 2.
    A person whose work does not involve strenuous physical activity is called ______ workers.
    1. A.Manual
    2. B.Sedentary
    3. C.Company
    4. D.Medical
    Show answer

    Answer: B Sedentary

  3. 3.
    At what month does a child attain a good posture?
    1. A.Six
    2. B.One
    3. C.Two
    4. D.Four
    Show answer

    Answer: A Six

  4. 4.
    Body measurement taken from the shoulder to the wrist is _______.
    1. A.Shoulder
    2. B.Sleeve length
    3. C.Arm circumference
    4. D.Elbow
    Show answer

    Answer: A Shoulder

  5. 5.
    Cotton fabrics should not be stored in a damp place to avoid being affected by
    1. A.Ant
    2. B.Moth
    3. C.Insect
    4. D.Mildew
    Show answer

    Answer: D Mildew

  6. 6.
    Food ______ is a benefit of healthy handling practices.
    1. A.Contamination
    2. B.Safety
    3. C.Poisoning
    4. D.Spoilage
    Show answer

    Answer: B Safety

  7. 7.
    Fresh paint can be removed using __________.
    1. A.Glycerin
    2. B.Bleach
    3. C.Borax
    4. D.Turpentine
    Show answer

    Answer: D Turpentine

  8. 8.
    In girls, development of breast and onset of menstrual flow are sign of
    1. A.Growth
    2. B.Adulthood
    3. C.Adolescence
    4. D.Toddler
    Show answer

    Answer: A Growth

  9. 9.
    Perishable foods can be stored in the
    1. A.Oven
    2. B.Refrigerator
    3. C.Basket
    4. D.Cooler
    Show answer

    Answer: B Refrigerator

  10. 10.
    The act of a mother sewing her used wrapper into a small gown for her daughter is called ______.
    1. A.Decorating
    2. B.Renovating
    3. C.Darning
    4. D.Patching
    Show answer

    Answer: C Darning

  11. 11.
    The act of making choice from alternative courses of action is ______.
    1. A.Strategic planning
    2. B.Decision making
    3. C.Evaluation
    4. D.Implementation
    Show answer

    Answer: B Decision making

  12. 12.
    The acts of buying foodstuffs needed to prepare meals is known as ............
    1. A.Purchasing
    2. B.Preserving
    3. C.Budgeting
    4. D.Pricing
    Show answer

    Answer: A Purchasing

  13. 13.
    The basic pattern drafted to the exact size of the body is called a
    1. A.Skirt
    2. B.Cape
    3. C.Block
    4. D.Bodice
    Show answer

    Answer: C Block

  14. 14.
    The basic unit of raw materials used in making yarns is called
    1. A.Lint
    2. B.Fibre
    3. C.Bias
    4. D.Fabric
    Show answer

    Answer: B Fibre

  15. 15.
    The body outline or figure of a person is called
    1. A.Figure
    2. B.Outfit
    3. C.Size
    4. D.Personality
    Show answer

    Answer: A Figure

  16. 16.
    The effect of unhealthy eating habits include the following, except
    1. A.Bacterial infection
    2. B.Overweight
    3. C.Choking
    4. D.Optimal growth
    Show answer

    Answer: D Optimal growth

  17. 17.
    The following are advantages of family budget except that it helps to
    1. A.Prevent wasteful spending
    2. B.Encourage impulsive buying
    3. C.Make wise decision about expenditure
    4. D.See how family spend their money
    Show answer

    Answer: B Encourage impulsive buying

  18. 18.
    The freedom and benefit that is guaranteed to people by law is called ............
    1. A.Right
    2. B.Education
    3. C.Privilege
    4. D.Respect
    Show answer

    Answer: C Privilege

  19. 19.
    The legal union between a man and a woman is referred to as ............
    1. A.Cohabitation
    2. B.Marriage
    3. C.Dating
    4. D.Engagement
    Show answer

    Answer: B Marriage

  20. 20.
    The measure of the quality, quantity and method of goal attainment in the family is referred to as
    1. A.Profit
    2. B.Resources
    3. C.Need
    4. D.Standard
    Show answer

    Answer: D Standard

  21. 21.
    The mixture of sugar, salt and water is used to control ............ in children.
    1. A.Fever
    2. B.Diarrhea
    3. C.Colic
    4. D.Constipation
    Show answer

    Answer: B Diarrhea

  22. 22.
    The natural fibre suitable for harmattan is ............
    1. A.Cotton
    2. B.Linen
    3. C.Wool
    4. D.Rayon
    Show answer

    Answer: C Wool

  23. 23.
    The process of neatening the raw edges of articles is called
    1. A.Seam finishing
    2. B.Hemming
    3. C.Stitching
    4. D.Seam allowance
    Show answer

    Answer: A Seam finishing

  24. 24.
    The process of separating cotton fibres from the seeds is called
    1. A.Ginning
    2. B.Cleaning
    3. C.Bailing
    4. D.Carding
    Show answer

    Answer: A Ginning

  25. 25.
    The process of twisting silk fibres to form a strong yarn is called
    1. A.Dagumming
    2. B.Throwing
    3. C.Bailing
    4. D.Carding
    Show answer

    Answer: B Throwing

  26. 26.
    The purpose of courtship is to ............
    1. A.Afford partners the opportunity to know more about love
    2. B.Allow partners to come into physical contact
    3. C.Enable partners to understand each other
    4. D.Stay close to each other's family
    Show answer

    Answer: D Stay close to each other's family

  27. 27.
    The space between stitching line and the cutting line is called
    1. A.Dart
    2. B.Notch
    3. C.Grain line
    4. D.Seam allowance
    Show answer

    Answer: A Dart

  28. 28.
    The temperature of the baby bath water should be felt with the ______.
    1. A.Elbow
    2. B.Ankle
    3. C.Foot
    4. D.Knee
    Show answer

    Answer: A Elbow

  29. 29.
    Tricycle and ball are examples of _______ children play materials.
    1. A.Fun
    2. B.Muscular
    3. C.Role
    4. D.Creative
    Show answer

    Answer: B Muscular

  30. 30.
    Turkey sandwich is to snacks as chicken jollof rice is to ________.
    1. A.Soup
    2. B.Appetizers
    3. C.Dessert
    4. D.Main meal
    Show answer

    Answer: D Main meal

  31. 31.
    When edges of garment are turned to the wrong side and stitched, it is called
    1. A.Joining
    2. B.Facing
    3. C.Binding
    4. D.Hemming
    Show answer

    Answer: B Facing

  32. 32.
    When food is handled properly, it __________.
    1. A.Accelerates spoilage
    2. B.Increases risk of spoiling
    3. C.Safeguards consumers' health
    4. D.Encourages overspending
    Show answer

    Answer: C Safeguards consumers' health

  33. 33.
    When picking snacks, hand contact can be avoided by using
    1. A.Ladle
    2. B.Tongs
    3. C.Knives
    4. D.Spatula
    Show answer

    Answer: B Tongs

  34. 34.
    Which of the following drinks will be most suitable for a school child?
    1. A.Coffee sip
    2. B.Ginger beer
    3. C.Soy milk
    4. D.Black tea
    Show answer

    Answer: C Soy milk

  35. 35.
    Which of the following fibre turns grey or yellow with age?
    1. A.Viscose
    2. B.Cotton
    3. C.Nylon
    4. D.Polyester
    Show answer

    Answer: A Viscose

  36. 36.
    Which of the following is a procedure of seeking redress?
    1. A.Destruction
    2. B.Flight
    3. C.Accusation
    4. D.Dialogue
    Show answer

    Answer: D Dialogue

  37. 37.
    Which of the following is not a cleaning equipment?
    1. A.Bucket
    2. B.Vacuum brush
    3. C.Dustpan
    4. D.Hand broom
    Show answer

    Answer: A Bucket

  38. 38.
    Which of the following is not a factor to be considered when buying food?
    1. A.Dialect of food seller
    2. B.Food items in season
    3. C.Quality of foodstuff
    4. D.Size of the family
    Show answer

    Answer: A Dialect of food seller

  39. 39.
    Which of the following is not factor to be considered when selecting household linen?
    1. A.Money availability
    2. B.Family needs
    3. C.Size of the house
    4. D.Duration of fabrics
    Show answer

    Answer: C Size of the house

  40. 40.
    Which of the following practices will ensure safety in food handling?
    1. A.Discard soft foods that are moldy
    2. B.Wearing long painted nails
    3. C.Cutting fruits before washing
    4. D.Using raw eggs for drinks
    Show answer

    Answer: A Discard soft foods that are moldy

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Home Economics papers

JAMB Home Economics 2017–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux