Skip to content

Home Economics past questions: JAMB UTME 2024

38 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

38 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A developed cylinder shows a ____
    1. A.Circle
    2. B.Triangle
    3. C.Square
    4. D.Rectangle
    Show answer

    Answer: D Rectangle

  2. 2.
    A double-stitch seam can be used decoratively on a
    1. A.Kaba
    2. B.Polo shirt
    3. C.Track suit
    4. D.Pair of jeans
    Show answer

    Answer: C Track suit

  3. 3.
    A drawing of vegetation and buildings is
    1. A.Landscape
    2. B.Memory
    3. C.Imaginative
    4. D.Portraiture
    Show answer

    Answer: A Landscape

  4. 4.
    A method for making several identical copies of an artifact is:
    1. A.Drawing
    2. B.Painting
    3. C.Printing
    4. D.Shading
    Show answer

    Answer: C Printing

  5. 5.
    A sketch is a ____
    1. A.Quick drawing in few lines
    2. B.Collection of different lines
    3. C.Drawing made with pencil
    4. D.Finished detailed drawing
    Show answer

    Answer: A Quick drawing in few lines

  6. 6.
    An artist who has blue, red, and yellow colours can obtain violet by mixing
    1. A.Blue with green
    2. B.Yellow with blue
    3. C.Red with blue
    4. D.All the three colours
    Show answer

    Answer: C Red with blue

  7. 7.
    An example of a permanent stitch is
    1. A.Tailors
    2. B.Backstitch
    3. C.Even tacking
    4. D.Basting
    Show answer

    Answer: B Backstitch

  8. 8.
    An indirect risk to a sewing industry is
    1. A.Misuse of profits
    2. B.Low quality products
    3. C.Inflation controls
    4. D.Increasing capital
    Show answer

    Answer: C Inflation controls

  9. 9.
    Colours which are opposite to each other on the colour wheel are referred to as:
    1. A.Warm colours
    2. B.Analogous colours
    3. C.Complementary colours
    4. D.Cool colours
    Show answer

    Answer: C Complementary colours

  10. 10.
    Dry methods of cooking include:
    1. A.Salting
    2. B.Poaching
    3. C.Boiling
    4. D.Grilling
    Show answer

    Answer: B Poaching

  11. 11.
    Examples of cooking methods that use conduction are:
    1. A.Frying, boiling, and roasting
    2. B.Boiling, poaching, and steaming
    3. C.Roasting, poaching, and steaming
    4. D.Grilling, steaming, and baking
    Show answer

    Answer: A Frying, boiling, and roasting

  12. 12.
    Fish caught with chemicals may cause
    1. A.Diarrhea
    2. B.Vomiting
    3. C.Poisoning
    4. D.Dysentery
    Show answer

    Answer: D Dysentery

  13. 13.
    Graphic designers communicate information that can be
    1. A.Shown and felt
    2. B.Seen and read
    3. C.Printed and read
    4. D.Seen and heard
    Show answer

    Answer: B Seen and read

  14. 14.
    he arrangement of shapes in a picture is known as:
    1. A.Blending
    2. B.Drawing
    3. C.Toning
    4. D.Composition
    Show answer

    Answer: D Composition

  15. 15.
    In design, the process used to determine the strengths and weaknesses of an artifact is
    1. A.Testing
    2. B.Analyzing
    3. C.Realization
    4. D.Modification
    Show answer

    Answer: B Analyzing

  16. 16.
    Knowledge on the classification of food helps the individual to:
    1. A.Select cheap food items
    2. B.Plan meals properly
    3. C.Cook meals properly
    4. D.Satisfy hunger
    Show answer

    Answer: B Plan meals properly

  17. 17.
    One important factor to consider in the selection of meat for soup is that the
    1. A.Colour should be dull
    2. B.Meat should have plenty of fat
    3. C.Flesh should be moist
    4. D.Meat should have an unpleasant smell
    Show answer

    Answer: C Flesh should be moist

  18. 18.
    One important factor to consider in the selection of meat for soup is that the ___
    1. A.Meat should have unpleasant smell
    2. B.Meat should have plenty of fat
    3. C.Colour should be dull
    4. D.Flesh should be moist
    Show answer

    Answer: D Flesh should be moist

  19. 19.
    Stitches which are removed from an article after serving their purpose are known as:
    1. A.Temporary stitches
    2. B.Joining stitches
    3. C.Permanent stitches
    4. D.Running stitches
    Show answer

    Answer: A Temporary stitches

  20. 20.
    The artifact when completed should be able to hold a normal size candle. This specification is classified as:
    1. A.Aesthetics
    2. B.Function
    3. C.Ergonomics
    4. D.Construction
    Show answer

    Answer: B Function

  21. 21.
    The best method to use in cooking tough cuts of meat is:
    1. A.Boiling
    2. B.Stewing
    3. C.Grilling
    4. D.Roasting
    Show answer

    Answer: B Stewing

  22. 22.
    The colour code for a live wire is:
    1. A.Blue
    2. B.Red
    3. C.Yellow
    4. D.Green
    Show answer

    Answer: B Red

  23. 23.
    The main purpose of repairing a garment is to:
    1. A.Avoid waste
    2. B.Decorate it
    3. C.Prolong its lifespan
    4. D.Alter the original style
    Show answer

    Answer: C Prolong its lifespan

  24. 24.
    The method of cooking in which heat travels directly to the food is:
    1. A.Stewing
    2. B.Grilling
    3. C.Baking
    4. D.Boiling
    Show answer

    Answer: B Grilling

  25. 25.
    The method of cooking which is fast but expensive to use is:
    1. A.Grilling
    2. B.Frying
    3. C.Roasting
    4. D.Boiling
    Show answer

    Answer: B Frying

  26. 26.
    The most common method of preserving poultry food in Ghana is
    1. A.Drying
    2. B.Salting
    3. C.Freezing
    4. D.Smoking
    Show answer

    Answer: D Smoking

  27. 27.
    The most suitable support for drawing is
    1. A.Rubber
    2. B.Canvas
    3. C.Paper
    4. D.Wall
    Show answer

    Answer: C Paper

  28. 28.
    The process by which two or more pieces of fibre are firmly joined together with stitches is
    1. A.Gathering
    2. B.Smoking
    3. C.Knitting
    4. D.Seaming
    Show answer

    Answer: D Seaming

  29. 29.
    The purpose of the napkin in table laying is to clean
    1. A.The plates before serving
    2. B.Sweat off the face
    3. C.The mouth during eating
    4. D.The table after eating
    Show answer

    Answer: B Sweat off the face

  30. 30.
    What is the common nutrient found in liver and beans?
    1. A.Carbohydrates
    2. B.Fats
    3. C.Protein
    4. D.Vitamins
    Show answer

    Answer: B Fats

  31. 31.
    Which of the following are reasons for cooking food? To I. Help food digest faster II. Make the food soft IV. Make the food last longer
    1. A.II, III and IV only
    2. B.I, II and IV only
    3. C.II and IV only
    4. D.I, II and III only
    Show answer

    Answer: C II and IV only

  32. 32.
    Which of the following describes the strength and weakness of a design?
    1. A.Specification
    2. B.Evaluation
    3. C.Investigation
    4. D.Analysis
    Show answer

    Answer: B Evaluation

  33. 33.
    Which of the following factors should be considered the most important in meal planning?
    1. A.Cooking facilities available
    2. B.Service of the meal
    3. C.Nutritional needs of the family
    4. D.Time available for preparation
    Show answer

    Answer: C Nutritional needs of the family

  34. 34.
    Which of the following fasteners can be used to make a renovated article more beautiful?
    1. A.Zippers and hooks
    2. B.Press-studs and Velcro
    3. C.Buttons and Velcro
    4. D.Tapes and buttons
    Show answer

    Answer: D Tapes and buttons

  35. 35.
    Which of the following fibres has similar properties as cotton?
    1. A.Acetate
    2. B.Linen
    3. C.Silk
    4. D.Nylon
    Show answer

    Answer: B Linen

  36. 36.
    Which of the following is not a basic home preventive maintenance of furniture?
    1. A.Replacing damaged locks
    2. B.Replacing furniture
    3. C.Strengthening joints
    4. D.Applying new finish
    Show answer

    Answer: B Replacing furniture

  37. 37.
    Which of the following statements describes heat transfer by conduction?
    1. A.The movement of heat in boiling water
    2. B.he movement of heated gases in a circular motion
    3. C.The movement of heated gases
    4. D.The movement of heat through solid by contact
    Show answer

    Answer: D The movement of heat through solid by contact

  38. 38.
    Which of this is not a method of preserving cassava?
    1. A.Freezing
    2. B.Drying
    3. C.Smoking
    4. D.Canning
    Show answer

    Answer: C Smoking

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Home Economics papers

JAMB Home Economics 2017–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux