Skip to content

Accounting past questions: JAMB UTME 2023

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    #
    Stock Jan 12600
    Purchases4000
    Carriage inwards500
    Sales9000
    Carriage outwards500
    Determine the net profit
    1. A.#4,000
    2. B.#4,500
    3. C.#5,000
    4. D.#1,400
    Show answer

    Answer: D #1,400

  2. 2.
    ₦
    Balance as per cash book5467
    Uncredited cheques4410
    Unpresented cheques19404
    The balance as per bank statement is
    1. A.₦20,461
    2. B.₦21,091
    3. C.₦21,109
    4. D.₦19,021
    Show answer

    Answer: A ₦20,461

  3. 3.
    ₦
    Debtors opening4000
    Debtors closing1500
    Cash received from debtors8500
    Bad debts written off350
    Discount allowed500
    Discount received1000
    What is the amount of sales for the year?
    1. A.₦6850
    2. B.₦6650
    3. C.₦3850
    4. D.₦1550
    Show answer

    Answer: A ₦6850

  4. 4.
    ₦
    Manufacturing wages42,000
    Factory rent880
    Raw materials: Stock 1/1/161,000
    Purchases16,000
    Stock 31/12/161,400
    Depreciation of Plants and Machinery800
    Royalties300
    Indirect wages18,000
    General indirect expenses620
    Calculate the cost of raw materials consumed
    1. A.₦15,600
    2. B.₦17,000
    3. C.₦42,000
    4. D.₦20,300
    Show answer

    Answer: A ₦15,600

  5. 5.
    ₦
    Manufacturing wages42,000
    Factory rent880
    Raw materials: Stock 1/1/161,000
    Purchases16,000
    Stock 31/12/161,400
    Depreciation of Plants and Machinery800
    Royalties300
    Indirect wages18,000
    General indirect expenses620
    What is the value of the indirect manufacturing cost?
    1. A.₦57,900
    2. B.₦18,200
    3. C.₦20,300
    4. D.₦23,000
    Show answer

    Answer: C ₦20,300

  6. 6.
    ₦
    Manufacturing wages42000
    Factory rent880
    Raw materials: Stock 1/1/161000
    Purchases16000
    Stock 31/12/161400
    Depreciation of Plants and Machinery800
    Royalties300
    Indirect wages18,000
    General indirect expenses620
    The prime cost is
    1. A.₦57,900
    2. B.₦42,000
    3. C.₦45,000
    4. D.₦78,200
    Show answer

    Answer: A ₦57,900

  7. 7.
    ₦
    Plant and Machinery190000
    Motor Vehicle170000
    Stock60000
    Current Liabilities50000
    Purchase consideration40000
    The goodwill is?
    1. A.₦110,000
    2. B.₦30,000
    3. C.₦90,000
    4. D.₦80,000
    Show answer

    Answer: A ₦110,000

  8. 8.
    ₦₦
    Bal. b/f3,250Bal. b/f.215
    Sales19,075Bank16,387.50
    Dishonoured cheque625Discount862.50
    Stopped cheque250Returns inwards325
    Bal c/d230Set off900
    Bal c/d4740
    23,43023430
    Bal b/d4740Bal b/d230
    Dr. Sales Ledger Control Account . Cr The amount ₦16,378.50 described as "Bank" represents
    1. A.receipts from trade debtors only
    2. B.cash sales for the month including discount
    3. C.receipts from all debtors of the business
    4. D.cash sales for the month excluding discount
    Show answer

    Answer: C receipts from all debtors of the business

  9. 9.
    A double entry for a transaction that offsets one amount against another on both sides of the cashbook is a
    1. A.original entry
    2. B.contract entry
    3. C.prime entry
    4. D.contra entry
    Show answer

    Answer: D contra entry

  10. 10.
    A part of public company's profit belonging to the shareholders is
    1. A.right issue
    2. B.bonus
    3. C.dividends
    4. D.public issue
    Show answer

    Answer: C dividends

  11. 11.
    Accounting entry for dissolution expenses is
    1. A.Dr : Partnership account ;Cr: Realization account
    2. B.Dr: Revaluation account; Cr: Partnership account
    3. C.Dr: Realization account; Cr: Cash account
    4. D.Dr: Partners current account; Cr: Realization account
    Show answer

    Answer: C Dr: Realization account; Cr: Cash account

  12. 12.
    An advantage of FIFO method of stock valuation is that
    1. A.it is calculated at the end of the year
    2. B.its flow of cost is in sequence with the flow of stock
    3. C.it is progressive in nature
    4. D.it serves as a control during inflation
    Show answer

    Answer: B its flow of cost is in sequence with the flow of stock

  13. 13.
    An evidence of payment issued to a government ministry by a revenue collector is
    1. A.treasury card
    2. B.payment voucher
    3. C.treasury receipt
    4. D.receipt voucher
    Show answer

    Answer: D receipt voucher

  14. 14.
    Another name for control accounts is
    1. A.total account
    2. B.purchases ledger
    3. C.creditors' account
    4. D.debtors' account
    Show answer

    Answer: A total account

  15. 15.
    Bello withdraws cash from bank to office, this is called ---------- entry
    1. A.credit
    2. B.contra
    3. C.double
    4. D.debit
    Show answer

    Answer: B contra

  16. 16.
    Capital for a profit making organization is generated through
    1. A.gift
    2. B.donation
    3. C.shares
    4. D.subscription
    Show answer

    Answer: C shares

  17. 17.
    Changes in the profit sharing ratio may occur as a result of I. skill contributed by partners II. health status III. old age IV. Intangible asset increase
    1. A.I, III and IV
    2. B.I and III
    3. C.I, II and III
    4. D.I, II and IV
    Show answer

    Answer: C I, II and III

  18. 18.
    Current assets are shown in the balance sheet in order of performance as
    1. A.debtors, stock, bank and cash
    2. B.stock, debtors, bank and cash
    3. C.stock, bank, debtors and cash
    4. D.debtors, stock, cash and bank
    Show answer

    Answer: B stock, debtors, bank and cash

  19. 19.
    Dairo and Segun are in partnership sharing profits and losses in the ratio 2:3 respectively. The information below relates to their business for the year ended 31st December, 2018.
    Drawings:₦
    Dairo12000
    Segun18000
    Capital:
    Dairo120000
    Segun60000
    - Interest on drawings 10% - Interest on capital 5% - Profit for the year ₦36,000 - Salary: Segun ₦10,000 Segun's share of profit is
    1. A.₦12,000
    2. B.₦21,400
    3. C.₦14,600
    4. D.₦16,400
    Show answer

    Answer: A ₦12,000

  20. 20.
    Dairo and Segun are in partnership sharing profits and losses in the ratio 2:3 respectively. The information below relates to their business for the year ended 31st December, 2018.
    Drawings:₦
    Dairo12000
    Segun18000
    Capital
    Dairo120000
    Segun60000
    - Interest on drawings 10% - Interest on capital 5% - Profit for the year ₦36,000 - Salary: Segun ₦10,000 The interest on Dairo's drawings is
    1. A.₦1,600
    2. B.₦1,200
    3. C.₦1,400
    4. D.₦1,800
    Show answer

    Answer: B ₦1,200

  21. 21.
    Danladi Bako's Statement of Affairs as at 30/06/17
    ₦₦
    Capital??Fixtures and fittings4,000
    Stock20,500
    Sundry debtors40,000
    Creditors18,000Bank??
    78,65078,650
    What is his bank balance as at 30/06/17?
    1. A.₦14,150
    2. B.₦18,500
    3. C.₦15,300
    4. D.₦65,150
    Show answer

    Answer: A ₦14,150

  22. 22.
    Danladi Bako's Statement of Affairs as at 30/06/17
    ₦₦
    Capital??Fixtures and fittings4,000
    Stock20,500
    Sundry debtors40,000
    Creditors18,000Bank??
    7865078650
    What is the value of Dalandi Bako's capital?
    1. A.₦60,150
    2. B.₦78,650
    3. C.₦50,160
    4. D.₦60,650
    Show answer

    Answer: D ₦60,650

  23. 23.
    Discount allowed is enjoyed by
    1. A.managers
    2. B.customers
    3. C.staff of the company
    4. D.suppliers
    Show answer

    Answer: B customers

  24. 24.
    Dr. Sales Ledger Control Account . Cr
    ₦₦
    Bal b/f3,250Bal b/f125
    Sales19,075Bank16,387.50
    Dishonoured cheque625Discount862.50
    Stopped cheque250Returns inwards325
    Bal c/d230Set off900
    Bal c/d4740
    2343023430
    Bal b/d4740Bal b/d230
    The amount ₦19,075 represents
    1. A.the double entry for the total sales account
    2. B.total sales for the month
    3. C.credit sales
    4. D.cash sales for the month
    Show answer

    Answer: C credit sales

  25. 25.
    Factory overheads are also known as
    1. A.direct manufacturing
    2. B.direct expenses
    3. C.indirect cost
    4. D.direct labour
    Show answer

    Answer: C indirect cost

  26. 26.
    Given: I. Cash refunds II. Debit note issued III. Dishnoured cheque IV. Purchases The item on the credit side of purchase ledger control account includes
    1. A.I, II and IV only
    2. B.I and IV only
    3. C.I and II only
    4. D.I, II and III only
    Show answer

    Answer: B I and IV only

  27. 27.
    Given: I. It records subscription in arrears II. Payments of liabilities is effected III. The account does not show if cash payment is revenue or capital expenditure IV. It performs the same function as cash book The features of receipts and payment account includes:
    1. A.III and IV
    2. B.I, II and IV
    3. C.II, III and IV
    4. D.I, II and III
    Show answer

    Answer: C II, III and IV

  28. 28.
    Given: I. Settlement of debts II. Cessation of business III. Introduction of assets IV. Disposal of assets Which of these constitutes dissolution of partnership?
    1. A.I,II and III only
    2. B.I,II and IV only
    3. C.II and IV only
    4. D.II and III and IV only
    Show answer

    Answer: B I,II and IV only

  29. 29.
    Goodwill can be introduced when
    1. A.the business suffers high loss
    2. B.the business is being expanded
    3. C.the partnership experience super profit
    4. D.a new member is admitted
    Show answer

    Answer: D a new member is admitted

  30. 30.
    In company account, dividend payments are effected in which of the following accounts?
    1. A.realization
    2. B.current
    3. C.appropriation
    4. D.capital
    Show answer

    Answer: C appropriation

  31. 31.
    In manufacturing, depreciation of office machine is charged to
    1. A.trading account
    2. B.balance sheet
    3. C.appropriation account
    4. D.profit and loss account
    Show answer

    Answer: D profit and loss account

  32. 32.
    In the absence of a partnership agreement, a loan given to the partnership by a partner attracts interest of
    1. A.7 \(\frac{1} {2}\) %
    2. B.5%
    3. C.15%
    4. D.10%
    Show answer

    Answer: B 5%

  33. 33.
    Income and Expenditure account is the same as the --------- of a sole trader
    1. A.balance sheet
    2. B.trading account
    3. C.profit and loss account
    4. D.cash book
    Show answer

    Answer: C profit and loss account

  34. 34.
    Larry Limited has 4,000,000 ordinary shares of 50k each and 150,000 5% prefrence shares of ₦1 each fully paid.
    ₦
    Net profit for the year90,000
    Interim dividends paid:
    Ordinary shares25,000
    Profit and loss appropriation b/f10,000
    Goodwill written off1,000
    At the end of the period, what is the balance of the profit and loss appropriation account?
    1. A.₦66,5000
    2. B.₦90,000
    3. C.₦100,000
    4. D.₦74,000
    Show answer

    Answer: A ₦66,5000

  35. 35.
    Larry Limited has 4,000,000 ordinary shares of 50k each and 150,000 5% prefrence shares of ₦1 each fully paid.
    ₦
    Net profit for the year90,000
    Interim dividends paid:
    Ordinary shares25,000
    Profit and loss appropriation b/f10,000
    Goodwill written off1,000
    The amount of preference shares dividends payable at the end of the year is
    1. A.₦10,000
    2. B.₦25,000
    3. C.₦7,500
    4. D.₦20,000
    Show answer

    Answer: C ₦7,500

  36. 36.
    One of the options below have the same features as the profit and loss account in non-profit organization
    1. A.non profit account
    2. B.profit and loss account
    3. C.income and expenditure account
    4. D.receipts and payment account
    Show answer

    Answer: C income and expenditure account

  37. 37.
    One of the options below is not the source of income for non - profit organization
    1. A.ordinary shares
    2. B.donations
    3. C.subscription/dues
    4. D.entrance fees
    Show answer

    Answer: C subscription/dues

  38. 38.
    Profit expressed in relation to cost of goods sold is
    1. A.turnover
    2. B.cost price
    3. C.margin
    4. D.mark -up
    Show answer

    Answer: D mark -up

  39. 39.
    Salaries in arrears is treated in the balance sheet as a
    1. A.current asset
    2. B.current liability
    3. C.long term liability
    4. D.fixed asset
    Show answer

    Answer: B current liability

  40. 40.
    Shares are said to be authorized when they are
    1. A.paid -up
    2. B.called up
    3. C.offered for sale
    4. D.subscribed
    Show answer

    Answer: C offered for sale

  41. 41.
    Subscription in advance is treated in the balance sheet as a
    1. A.fixed asset
    2. B.long term liability
    3. C.current asset
    4. D.current liability
    Show answer

    Answer: D current liability

  42. 42.
    The account where the profit are distributed to the partner in their profit sharing ratio in partnership
    1. A.appropriation account
    2. B.profit and loss account
    3. C.balance sheet
    4. D.trading account
    Show answer

    Answer: A appropriation account

  43. 43.
    The accounting system in which only one aspect of transaction is recorded is
    1. A.single entry
    2. B.single column cash book
    3. C.original entry
    4. D.double entry
    Show answer

    Answer: A single entry

  44. 44.
    The Accounting term used to describe a partnership firm that stops operation and disposes its assets is
    1. A.Amortization
    2. B.Revaluation
    3. C.Realization
    4. D.Dissolution
    Show answer

    Answer: D Dissolution

  45. 45.
    The assumption that a business will continue to exist into the foreseeanle future is recognized by a concept called
    1. A.matching
    2. B.business entity
    3. C.going concern
    4. D.historical cost
    Show answer

    Answer: C going concern

  46. 46.
    The authority to transfer fund from one head to another within the same organization is called
    1. A.fund
    2. B.warrant
    3. C.vote
    4. D.virement
    Show answer

    Answer: D virement

  47. 47.
    The authority warrant issued prior to the approval of the appropriate bill at the begining of the year
    1. A.contigencies
    2. B.reserved expenditure warrant
    3. C.annual general warrant
    4. D.provisional general warrant
    Show answer

    Answer: D provisional general warrant

  48. 48.
    The discount column on the left-hand side of cash book represents a discount
    1. A.received from a debtor
    2. B.allowed to a creditor
    3. C.allowed to a debtor
    4. D.received from a creditor
    Show answer

    Answer: C allowed to a debtor

  49. 49.
    The document issued by a revenue collector as evidence of payment to a government ministry is a
    1. A.receipt voucher card
    2. B.stores receipt voucher
    3. C.treasury receipt
    4. D.payment voucher
    Show answer

    Answer: A receipt voucher card

  50. 50.
    The document which is legal charter of a company that defines the limits of a company's field of operation is known as
    1. A.articles of association
    2. B.equity share certificate
    3. C.prospectus
    4. D.memorandum of association
    Show answer

    Answer: D memorandum of association

  51. 51.
    The effect of transaction when cash is paid into the bank is?
    1. A.bank balance decrease and cash balance increase
    2. B.cash balance decrease and bank balance increase
    3. C.bank balance decrease and cash balance decrease
    4. D.cash balance increase and bank balance increase
    Show answer

    Answer: B cash balance decrease and bank balance increase

  52. 52.
    The following appears in the trading account except
    1. A.carriage inward
    2. B.opening stock
    3. C.carriage outward
    4. D.sales
    Show answer

    Answer: C carriage outward

  53. 53.
    The following are importance of branch account except
    1. A.it allows fraud and wastage of resources
    2. B.it assist the organization to determine the performance of a branch manager
    3. C.it enable the organization to determine the branch that is making either profit or loss
    4. D.it allows proper control over the branch by the head office
    Show answer

    Answer: A it allows fraud and wastage of resources

  54. 54.
    The following was extracted from the books of MEGA COMPANY NIG. LTD
    ₦
    Trade debtors350,000
    Fixtures and fittings600,000
    Cash at bank25,000
    Cash in hand5,500
    Trade creditors116,500
    Bank overdraft7,500
    Building950,000
    Motor van35,000
    The working capital of the company is
    1. A.₦156,000
    2. B.₦280,000
    3. C.₦565,000
    4. D.₦256,500
    Show answer

    Answer: D ₦256,500

  55. 55.
    The journal has the following headings except
    1. A.date
    2. B.debit
    3. C.discount
    4. D.credit
    Show answer

    Answer: C discount

  56. 56.
    The main purpose of transaction file is?
    1. A.to record assets and liabilities
    2. B.to update income and expenses
    3. C.to make organization decision
    4. D.to update master files
    Show answer

    Answer: D to update master files

  57. 57.
    The part of capital issued only at the time of liquidation of the company is
    1. A.issued capital
    2. B.called-up capital
    3. C.paid-up capital
    4. D.reserved capital
    Show answer

    Answer: D reserved capital

  58. 58.
    The principle of double entry developed from the axioms of accounting equation is given as
    1. A.Liabilties + Equity = Net assets
    2. B.Assets + Equity = Liabilities
    3. C.Liabilities + Equity = Assets
    4. D.Assets + Liability = Equity
    Show answer

    Answer: C Liabilities + Equity = Assets

  59. 59.
    The purchases ledger control account is also known as
    1. A.bill payable control account
    2. B.credit purchase control account
    3. C.creditors control account
    4. D.total purchase
    Show answer

    Answer: C creditors control account

  60. 60.
    The short term solvency of a company is determined with ------- ratio
    1. A.acid test
    2. B.gross profit margin
    3. C.debt to equity
    4. D.current
    Show answer

    Answer: D current

  61. 61.
    The use of three column cash book is determined by
    1. A.trade discount
    2. B.cash transaction
    3. C.bank transaction
    4. D.cash discount
    Show answer

    Answer: D cash discount

  62. 62.
    When expenses are paid on behalf of the venture, the accounting entries is to debit
    1. A.expenses account and credit bank account
    2. B.bank account and credit joint venture account
    3. C.joint venture account and credit bank account
    4. D.joint venture account and credit expenses account
    Show answer

    Answer: C joint venture account and credit bank account

  63. 63.
    When goods are received from head office, head office will be credited while
    1. A.sales will be debited
    2. B.requisition will be debited
    3. C.issue will be debited
    4. D.purchases will be debited
    Show answer

    Answer: D purchases will be debited

  64. 64.
    When starting with the cash book balance in preparing the bank reconciliation statement, the followings are added except
    1. A.uncredited cheque
    2. B.credit transfer
    3. C.dividend
    4. D.unpresented cheque
    Show answer

    Answer: A uncredited cheque

  65. 65.
    When the goods are sold on credit to a buyer, the account receivable account will be
    1. A.debit and credit
    2. B.contra entry
    3. C.debited
    4. D.credited
    Show answer

    Answer: C debited

  66. 66.
    Which fund is used to meet unforeseen or urgent expenditure
    1. A.special fund
    2. B.contigencies fund
    3. C.general reserve fund
    4. D.consolidated reserve fund
    Show answer

    Answer: B contigencies fund

  67. 67.
    Which of the following concepts recognizes the principle of double entry?
    1. A.business entity
    2. B.accrual
    3. C.going concern
    4. D.dual aspect
    Show answer

    Answer: D dual aspect

  68. 68.
    Which of the following expenses is *not* apportined in proportion to turnover?
    1. A.rent
    2. B.commission
    3. C.discount allowed
    4. D.carriage outwards
    Show answer

    Answer: A rent

  69. 69.
    Which of the following has the ultimate control of a company?
    1. A.board of directors
    2. B.employees
    3. C.shareholders
    4. D.management
    Show answer

    Answer: C shareholders

  70. 70.
    Which of the following is charged to trading account?
    1. A.rent
    2. B.discount allowed
    3. C.carriage inwards
    4. D.carriage outwards
    Show answer

    Answer: C carriage inwards

  71. 71.
    Which of the following is found on the credit side of a profit and loss account?
    1. A.advertising
    2. B.dividend received
    3. C.wages and salaries
    4. D.bank charges
    Show answer

    Answer: B dividend received

  72. 72.
    Which of the following is not an advantage of control account?
    1. A.difficulty in committing fraud
    2. B.it can be used to detect missing figure
    3. C.helps to determine profit and loss
    4. D.helps in locating errors
    Show answer

    Answer: A difficulty in committing fraud

  73. 73.
    Which of the following is not charged to manufacturing account?
    1. A.raw materials
    2. B.factory wages
    3. C.direct expenses
    4. D.distribution expenses
    Show answer

    Answer: D distribution expenses

  74. 74.
    Which of the following is prepared to ascertain the trader's capital under incomplete records?
    1. A.statement of affairs
    2. B.statement of capital and liabilites
    3. C.statement of complete records
    4. D.income statement
    Show answer

    Answer: A statement of affairs

  75. 75.
    Which of the following is recorded in the folio column of the journal?
    1. A.particulars of transactions
    2. B.date of entries
    3. C.all credit and cash sales transactions
    4. D.amount of money posted
    Show answer

    Answer: A particulars of transactions

  76. 76.
    Which of the following is used in the public sector to monitor or control government expenditure?
    1. A.sales day book
    2. B.cash book
    3. C.cheque
    4. D.vote book
    Show answer

    Answer: D vote book

  77. 77.
    Which of the following is used to service all operations of government?
    1. A.general reserve fund
    2. B.consolidated revenue fund
    3. C.special operational fund
    4. D.consolidated reserve fund
    Show answer

    Answer: B consolidated revenue fund

  78. 78.
    Which of these is not a subsidiary books?
    1. A.sales day book
    2. B.purchase day book
    3. C.credit note
    4. D.return inward day book
    Show answer

    Answer: C credit note

  79. 79.
    Which of these is not method of stock valuation?
    1. A.FIFO method
    2. B.Base method
    3. C.Standard method
    4. D.LIFO method
    Show answer

    Answer: C Standard method

  80. 80.
    Which of these is the main source document for recording cash paid into bank?
    1. A.invoice
    2. B.credit note
    3. C.cheque book
    4. D.pay-in-slip
    Show answer

    Answer: D pay-in-slip

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Accounting papers

JAMB Accounting 1994–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux