Skip to content

Accounting past questions: WAEC SSCE 2023

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A business should not lay claim to any profit before it is earned. This is in accordance with the
    1. A.going concern concept
    2. B.prudence concept
    3. C.dual aspect concept
    4. D.consistency concept
    Show answer

    Answer: B prudence concept

  2. 2.
    A crane hired by a building construction company would be classified as
    1. A.a financial cost
    2. B.an administration cost
    3. C.a direct manufacturing cost
    4. D.an overhead cost
    Show answer

    Answer: D an overhead cost

  3. 3.
    A partnership is formed by
    1. A.two or more individuals
    2. B.only one person
    3. C.two individuals only
    4. D.two or more companies
    Show answer

    Answer: A two or more individuals

  4. 4.
    A reason a business is not able to keep full set of accounting records is that
    1. A.the business does not make profit
    2. B.double entry is expensive to maintain
    3. C.the business is not a trading concern
    4. D.double entry shows the true profit
    Show answer

    Answer: B double entry is expensive to maintain

  5. 5.
    Beauty started business with ₦40,000, made a profit of ₦50,000 and ended the year with ₦70,000 capital. What would have accounted for the closing capital?
    1. A.Drawings of ₦20,000 was made
    2. B.The opening capital of ₦40,000 was invested
    3. C.Beauty was paid a salary of ₦90,000
    4. D.Cash shortage of ₦30,000 was recorded
    Show answer

    Answer: C Beauty was paid a salary of ₦90,000

  6. 6.
    Carriage inwards on raw materials is recorded in the
    1. A.balance sheet
    2. B.profit and loss account
    3. C.trading account
    4. D.manufacturing account
    Show answer

    Answer: D manufacturing account

  7. 7.
    Discount allowed is shown in financial statements as
    1. A.an asset
    2. B.an income
    3. C.a liability
    4. D.an expenses
    Show answer

    Answer: D an expenses

  8. 8.
    If sales is D 12,000 and the gross profit mark -up percentage is 25%. What is the cost of sales?
    1. A.D 2,400
    2. B.D 9,000
    3. C.D 9,600
    4. D.D 3,000
    Show answer

    Answer: B D 9,000

  9. 9.
    In the final account of a limited liability company, debenture interest paid is recorded in the
    1. A.capital account
    2. B.profit and loss account
    3. C.trading account
    4. D.current account
    Show answer

    Answer: B profit and loss account

  10. 10.
    Memoradum branch account is prepared to determine
    1. A.gross profit
    2. B.credit sales
    3. C.closing stock
    4. D.opening stock
    Show answer

    Answer: A gross profit

  11. 11.
    One of the internal users of accounting information is the
    1. A.management
    2. B.government
    3. C.creditors
    4. D.investors
    Show answer

    Answer: A management

  12. 12.
    Profit distributed to ordinary shareholders of a limited liability company is
    1. A.dividend
    2. B.interest
    3. C.surplus
    4. D.reserve
    Show answer

    Answer: A dividend

  13. 13.
    Reliability as a quality of accounting information means that accounting
    1. A.rules and guidelines are applied
    2. B.information is prepared based on evidence
    3. C.information is comprehensive
    4. D.report is prepared promptly
    Show answer

    Answer: B information is prepared based on evidence

  14. 14.
    Suppliers' personal account are found in the
    1. A.private ledger
    2. B.nominal ledger
    3. C.purchases ledger
    4. D.sales ledger
    Show answer

    Answer: C purchases ledger

  15. 15.
    The accounting concept which is the basis upon which assets of a business are valued is the
    1. A.dual aspect concept
    2. B.consistency concept
    3. C.accrual concept
    4. D.historical concept
    Show answer

    Answer: D historical concept

  16. 16.
    The accounts maintained in the nominal ledger are
    1. A.liabilites and capital
    2. B.assets and liabilites
    3. C.income and capital
    4. D.expenses and income
    Show answer

    Answer: D expenses and income

  17. 17.
    The accumulated fund for a not-for-profit making organization is
    1. A.capital + liabilities
    2. B.assets - liabilites
    3. C.assets + liabilites
    4. D.assets - liabilities + capital
    Show answer

    Answer: B assets - liabilites

  18. 18.
    The allocation of funds from treasury to accounting heads in public sector is
    1. A.float
    2. B.vote
    3. C.virement
    4. D.budget
    Show answer

    Answer: B vote

  19. 19.
    The concept which underlines double entry bookkeeping is
    1. A.money measurement concept
    2. B.historical cost concept
    3. C.accrual concept
    4. D.duality concept
    Show answer

    Answer: D duality concept

  20. 20.
    The error that affects the agreement of a trial balance totals is
    1. A.error of commission
    2. B.undercasting
    3. C.compensating error
    4. D.error of principle
    Show answer

    Answer: B undercasting

  21. 21.
    The purchase day book is used to record
    1. A.purchases returns
    2. B.cash purchase
    3. C.total purchases
    4. D.credit purchase
    Show answer

    Answer: D credit purchase

  22. 22.
    The reason for treating carriage inwards in the trading account is because
    1. A.it is an expense on goods sold to customer
    2. B.carriage outwards is an expense item in the profit and loss account
    3. C.it is an expense on goods purchased
    4. D.it does not appear in the balance sheet
    Show answer

    Answer: C it is an expense on goods purchased

  23. 23.
    The source of funds available to a local government/district assembly includes
    1. A.common fund allocation
    2. B.none of the above
    3. C.excise duties
    4. D.road tolls
    Show answer

    Answer: B none of the above

  24. 24.
    The two column cash book records
    1. A.all receipts in cash only and payments by cheque
    2. B.receipts and payments in cash only
    3. C.all receipts and payments both in cash and by cheque
    4. D.receipts and payments by cheque only
    Show answer

    Answer: C all receipts and payments both in cash and by cheque

  25. 25.
    Use the following information to answer the question
    $
    Trade creditors (31/12/2020)4,000
    Paid for purchases in 2021: Cheques110,000
    Carriage inwards1,000
    Trade creditors (31/12/2021)6,000
    The balance c/d on trade creditors will be recorded in the balance sheet as
    1. A.current asset
    2. B.short-term liability
    3. C.long-term liability
    4. D.fixed asset
    Show answer

    Answer: B short-term liability

  26. 26.
    Use the following information to answer the question
    $
    Trade creditors (31/12/2020)4,000
    Paid for purchases in 2021: Cheques110,000
    Carriage inwards1,000
    Trade creditors (31/12/2021)6,000
    The total purchase in 2021 is
    1. A.$121,000
    2. B.$113,000
    3. C.$117,000
    4. D.$111,000
    Show answer

    Answer: D $111,000

  27. 27.
    Use the following information to answer the question
    Le
    Capital (01/01/2020)1,934,600
    Capital (31/12/2020)2,530,000
    Expenses3 45,900
    Drawings for 202072,500
    Additional capital for 2020250,000
    The gross profit for the year is
    1. A.Le 763,800
    2. B.Le 595,400
    3. C.Le 417,900
    4. D.Le 167,900
    Show answer

    Answer: C Le 417,900

  28. 28.
    Use the following information to answer the question
    Le
    Capital (01/01/2020)1,934,600
    Capital (31/12/2020)2,530,000
    Expenses346,900
    Drawings for 202072,500
    Additional capital for 2020250,000
    The net profit for 2020 is
    1. A.Le 522,900
    2. B.Le 417,900
    3. C.Le 595,400
    4. D.Le 72,000
    Show answer

    Answer: B Le 417,900

  29. 29.
    Use the following information to answer the question Ant and Bee withdrew GH⊄ 14,000 and GH⊄ 10,000 respectively at 8% per annum from the partnership. The interest on drawings for Ant is
    1. A.GH⊄ 800
    2. B.GH⊄ 1,920
    3. C.GH⊄ 1,120
    4. D.GH⊄ 700
    Show answer

    Answer: C GH⊄ 1,120

  30. 30.
    Use the following information to answer the question Ant and Bee withdrew GH⊄ 14,000 and GH⊄ 10,000 respectively at 8% per annum from the partnership. The total interest on drawings to be charged to profit and loss appropriation account is
    1. A.GH⊄ 1,120
    2. B.GH⊄ 1,920
    3. C.GH⊄ 700
    4. D.GH⊄ 800
    Show answer

    Answer: B GH⊄ 1,920

  31. 31.
    Use the following information to answer the question Sammy acquired plant an machinery costing ₦120,000 with an estimated useful life of 4 years and residual value of ₦2,000. The sum of the year digits method is used. The depreciation to be charged for the third year will be
    1. A.₦3,000
    2. B.₦4,000
    3. C.₦1,000
    4. D.₦2,000
    Show answer

    Answer: B ₦4,000

  32. 32.
    Use the following information to answer the question Sammy acquired plant an machinery costing ₦120,000 with an estimated useful life of 4 years and residual value of ₦2,000. The sum of the year digits method is used. The value of the asset at the end of the first year is
    1. A.₦5,000
    2. B.₦8,000
    3. C.₦2,000
    4. D.₦3,000
    Show answer

    Answer: B ₦8,000

  33. 33.
    Use the following information to answer the question Taurus Ltd was incorporated with the legal right to issue five million ordinary shares. The company has issued three million of the shares at GH⊄ 0.60 per share. To date, the company has made calls of GH⊄ 0.40 per share. All calls have been paid by shareholders except for GH⊄ 100,000 owing from one shareholder. The authorized number of shares is
    1. A.3,000,000
    2. B.8,000,000
    3. C.5,000,000
    4. D.100,000
    Show answer

    Answer: C 5,000,000

  34. 34.
    Use the following information to answer the question Taurus Ltd was incorporated with the legal right to issue five million ordinary shares. The company has issued three million of the shares at GH⊄ 0.60 per share. To date, the company has made calls of GH⊄ 0.40 per share. All calls have been paid by shareholders except for GH⊄ 100,000 owing from one shareholder. The paid up share capital is
    1. A.GH⊄ 300,000
    2. B.GH⊄ 250,000
    3. C.GH⊄ 500,000
    4. D.GH⊄ 600,000
    Show answer

    Answer: D GH⊄ 600,000

  35. 35.
    Use the following information to answer the question The following transactions relate to Osei Enterprises for the year ended 31st December 2020.
    D
    Purchases160,000
    Returns outwards880
    Carriage inwards740
    Returns inwards620
    Sales195,000
    Salaries27,600
    Closing stock14,100
    The cost of goods available for sale is
    1. A.D 175,860
    2. B.D 175,380
    3. C.D 175, 120
    4. D.D 175,460
    Show answer

    Answer: D D 175,460

  36. 36.
    Use the following information to answer the question The following transactions relate to Osei Enterprises for the year ended 31st December 2020.
    D
    Purchases160,000
    Returns outwards880
    Carriage inwards740
    Returns inwards620
    Sales195,000
    Salaries27,600
    Closing stock14,100
    The gross profit
    1. A.D 39,360
    2. B.D 38, 620
    3. C.D 36,360
    4. D.D 39,220
    Show answer

    Answer: C D 36,360

  37. 37.
    Use the following information to answer the question The following transactions relate to Osei Enterprises for the year ended 31st December 2020.
    D
    Purchases160,000
    Returns outwards880
    Carriage inwards740
    Returns inwards620
    Sales195,000
    Salaries27,600
    Closing stock14,100
    The net profit is
    1. A.D 21, 760
    2. B.D 18, 260
    3. C.D 21, 020
    4. D.D 21, 620
    Show answer

    Answer: C D 21, 020

  38. 38.
    Use the following information to answer the question The following transactions were recorded in the cash book of Ibusah for the month of February 2019:
    D
    Balance b/f200,000
    Commission received180,000
    Receipts from Ojah98,000
    Electricity bill40,000
    Rent73,400
    Drawings28,600
    Insurance12,800
    The balance brought down at the end of the month is
    1. A.D 278,300
    2. B.D 154,800
    3. C.D 478,300
    4. D.D 323,500
    Show answer

    Answer: D D 323,500

  39. 39.
    Use the following information to answer the question The following transactions were recorded in the cash book of Ibusah for the month of February 2019:
    D
    Balance b/f200,000
    Commission received180,000
    Receipts from Ojah98,000
    Electricity bill40,000
    Rent73,400
    Drawings28,600
    Insurance12,800
    The total expenses for the month is
    1. A.D 278,300
    2. B.D 323,500
    3. C.D 478,300
    4. D.D 154,800
    Show answer

    Answer: D D 154,800

  40. 40.
    Use the following information to answer the question The following transactions were recorded in the cash book of Ibusah for the month of February 2019:
    D
    Balance b/f200,000
    Commission received180,000
    Receipts from Ojah98,000
    Electricity bill40,000
    Rent73,400
    Drawings28,600
    Insurance12,800
    The total income for the month is
    1. A.D 278,000
    2. B.D 180,000
    3. C.D 154,800
    4. D.D 306,900
    Show answer

    Answer: A D 278,000

  41. 41.
    Use the following information to answer the question The health department of Banjul Local Government incurred the following expenditure in 2020:
    Le
    Construction of hospital wards200,000
    Purchase of hospital beds20,000
    Purchase of stationeries15,000
    Salaries and wages60,000
    Purchase of drugs50,000
    Purchase of x-ray machine100,000
    The capital expenditure for the year is
    1. A.Le 125,000
    2. B.Le 320,000
    3. C.Le 370,000
    4. D.Le 455,000
    Show answer

    Answer: B Le 320,000

  42. 42.
    Use the following information to answer the question The health department of Banjul Local Government incurred the following expenditure in 2020:
    Le
    Construction of hospital wards200,000
    Purchase of hospital beds20,000
    Purchase of stationeries15,000
    Salaries and wages60,000
    Purchase of drugs50,000
    Purchase of x-ray machine100,000
    The recurrent expenditure for the year is
    1. A.Le 370,000
    2. B.Le 125,000
    3. C.Le 320,000
    4. D.Le 445,000
    Show answer

    Answer: B Le 125,000

  43. 43.
    Use the following information to answer the questions The transactions of All Girls' Social Club for the year 2021 are as follows: Bar sales D 30,000; Bar purchases D 17,000 and Rent D 1,200
    31st December20202021
    DD
    Stock at bar14001600
    Owing for bar supplies65007300
    The net profit on the bar to be transferred to the income an expenditure account for the year ended 31st December 2021 is
    1. A.D 11,600
    2. B.D 11,800
    3. C.D 13,000
    4. D.D 12,400
    Show answer

    Answer: A D 11,600

  44. 44.
    Use the following information to answer the questions The transactions of All Girls' Social Club for the year 2021 are as follows: Bar sales D 30,000; Bar purchases D 17,000 and Rent D 1,200
    31st December20202021
    DD
    Stock at bar14001600
    Owing for bar supplies65007300
    The value of purchases for the year is
    1. A.D 16,200
    2. B.D 17,800
    3. C.D 17,000
    4. D.D 16,800
    Show answer

    Answer: B D 17,800

  45. 45.
    Wages of machine operators in manufacturing account are treated as
    1. A.indirect expenses
    2. B.direct expenses
    3. C.direct labour
    4. D.indirect labour
    Show answer

    Answer: C direct labour

  46. 46.
    Which of the following items are apportioned on the basis of purchases in preparing departmental accounts?
    1. A.Lighting and cooling expenses
    2. B.Carriage outwards
    3. C.Carriage inwards
    4. D.Selling and distribution expenses
    Show answer

    Answer: C Carriage inwards

  47. 47.
    Which of the following items is a tangible asset?
    1. A.Copyright
    2. B.Machinery
    3. C.Goodwill
    4. D.Lease
    Show answer

    Answer: B Machinery

  48. 48.
    Which of the following items is classified as capital expenditure in public sector accounting?
    1. A.Training and conference cost
    2. B.Construction works's cost
    3. C.Wages and salaries
    4. D.Financial charges
    Show answer

    Answer: B Construction works's cost

  49. 49.
    Which of the following items is found in the profit and loss account of a company?
    1. A.Proposed dividends
    2. B.Transfer to general reserves
    3. C.Director's remuneration
    4. D.Proceeds from issue of shares
    Show answer

    Answer: A Proposed dividends

  50. 50.
    Which of the following rules is applicable in the absence of a partnership agreement? Interest is payable
    1. A.on drawings at the rate of 5% per annum
    2. B.on any contribution in excess of agreed capital at 5% per annum
    3. C.at 5% per annum on the current account balances
    4. D.on agreed capital contributed at 5% per annum
    Show answer

    Answer: B on any contribution in excess of agreed capital at 5% per annum

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Accounting papers

WAEC Accounting 1989–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux