Skip to content

Accounting past questions: WAEC SSCE 2022

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A set of rules and procedures guiding the operations of a partnership is called partnership
    1. A.code
    2. B.business
    3. C.seal
    4. D.deed
    Show answer

    Answer: D deed

  2. 2.
    A unit of a company capital is?
    1. A.debenture
    2. B.stock
    3. C.premium
    4. D.share
    Show answer

    Answer: D share

  3. 3.
    Adiza gave an instruction to her banker to pay a premium of Le 30,000 from her account to Union Rock Insurance on a quarterly basis for a policy. This instruction is an example of
    1. A.bank charges
    2. B.direct debit
    3. C.standing order
    4. D.credit transfer
    Show answer

    Answer: C standing order

  4. 4.
    An increase in provision for doubtful debts would result in
    1. A.decrease in net profit
    2. B.increase in net profit
    3. C.decrease in gross profit
    4. D.increase in gross profit
    Show answer

    Answer: A decrease in net profit

  5. 5.
    An item that would be classified as preliminary expenses in a company's account is
    1. A.formation expenses
    2. B.administrative expenses
    3. C.distribution expenses
    4. D.general expenses
    Show answer

    Answer: A formation expenses

  6. 6.
    An item that would be considered a first charge against profit in a company's account is
    1. A.ordinary dividend
    2. B.preference dividend
    3. C.capital reserve
    4. D.general reserve
    Show answer

    Answer: B preference dividend

  7. 7.
    Books of accounts are opened by the use of
    1. A.balance sheet
    2. B.general ledger
    3. C.general journal
    4. D.trial balance
    Show answer

    Answer: C general journal

  8. 8.
    Drawings made by a partner would be
    1. A.credited to current account
    2. B.credited to appropriation account
    3. C.debited to appropriation account
    4. D.debited to current account
    Show answer

    Answer: D debited to current account

  9. 9.
    In the balance sheet of not-for-profit making organizations, subscription in arrears is shown under
    1. A.long-term liabilites
    2. B.current assets
    3. C.current liabilities
    4. D.fixed assets
    Show answer

    Answer: B current assets

  10. 10.
    Items shown in the balance sheet as asset includes
    1. A.debit balance on drawings account
    2. B.debit balance on a customer's account
    3. C.credit balance on the capital's account
    4. D.credit balance on a supplier's account
    Show answer

    Answer: B debit balance on a customer's account

  11. 11.
    Manufacturing account is prepared to ascertain
    1. A.profit on goods produced
    2. B.cost of goods produced
    3. C.cost of goods sold
    4. D.profit on goods sold
    Show answer

    Answer: B cost of goods produced

  12. 12.
    One of the items on the credit column of a trial balance is
    1. A.returns outwards
    2. B.carriage outwards
    3. C.returns inwards
    4. D.carriage inwards
    Show answer

    Answer: A returns outwards

  13. 13.
    One of the items on the debit side of sales ledger control account is
    1. A.bad debt
    2. B.returns inwards
    3. C.bills dishonored by debtors
    4. D.bills accepted by debtors
    Show answer

    Answer: C bills dishonored by debtors

  14. 14.
    Provision for doubtful debts is made in conformity with
    1. A.business entity concept
    2. B.money measurement concept
    3. C.prudence concept
    4. D.materiality concept
    Show answer

    Answer: C prudence concept

  15. 15.
    Resources owned and controlled by a business are classified as
    1. A.assets
    2. B.capital
    3. C.liabilities
    4. D.drawings
    Show answer

    Answer: A assets

  16. 16.
    Revenue expenditure of a local government includes purchase of
    1. A.x-ray machine
    2. B.incubators
    3. C.drugs
    4. D.theatre equipment
    Show answer

    Answer: C drugs

  17. 17.
    Subscription in advance is treated in the balance sheet under
    1. A.long-term liabilities
    2. B.current liabilities
    3. C.accumulated fund
    4. D.current assets
    Show answer

    Answer: B current liabilities

  18. 18.
    The accounting concept which states that expenditure involving insignificant amounts should be regarded as expenses and not assets is
    1. A.dual aspect concept
    2. B.realization concept
    3. C.materiality concept
    4. D.business entity concept
    Show answer

    Answer: C materiality concept

  19. 19.
    The authority to incur expenditure to address natural disaster is contained in
    1. A.contingency warrant
    2. B.supplementary general warrant
    3. C.reserved expenditure warrant
    4. D.virement warrant
    Show answer

    Answer: A contingency warrant

  20. 20.
    The document prepared by the buyer and sent to the seller listing the items to be supplied is
    1. A.purchase order
    2. B.credit note
    3. C.proforma invoice
    4. D.sales order
    Show answer

    Answer: A purchase order

  21. 21.
    The entries for cash drawn from the bank by a proprietor for the private use is: debit
    1. A.Bank Account; credit Cash Account
    2. B.Cash Account; credit Bank Account
    3. C.Cash Account; credit Drawings Account
    4. D.Drawings Account; credit Bank Account
    Show answer

    Answer: D Drawings Account; credit Bank Account

  22. 22.
    The maximum amount a company can raise through the issue of shares is
    1. A.paid-up capital
    2. B.authorized capital
    3. C.reserve capital
    4. D.loan capital
    Show answer

    Answer: B authorized capital

  23. 23.
    The principal book of account where accounts are classified and summarized is
    1. A.balance sheet
    2. B.ledger
    3. C.trial balance
    4. D.journal
    Show answer

    Answer: B ledger

  24. 24.
    The sales ledger contains accounts of
    1. A.cash sales
    2. B.trade debtors
    3. C.credit sales
    4. D.trade creditors
    Show answer

    Answer: B trade debtors

  25. 25.
    The user of accounting information who is responsible for overall performance of the business is the
    1. A.customer
    2. B.employee
    3. C.shareholder
    4. D.director
    Show answer

    Answer: D director

  26. 26.
    Use of following information to answer questions below
    D
    Motor vehicle500000
    Stock35000
    Debtors18000
    Cash12850
    Bank overdraft280000
    Creditors21500
    The capital is
    1. A.D 867,350
    2. B.D 544,350
    3. C.D 264,350
    4. D.D 832,350
    Show answer

    Answer: C D 264,350

  27. 27.
    Use of following information to answer questions below
    D
    Motor vehicle500000
    Stock35000
    Debtors18000
    Cash12850
    Bank overdraft280000
    Creditors21500
    The total current asset is
    1. A.D 65,850
    2. B.D 367,350
    3. C.D 345,850
    4. D.D 87,850
    Show answer

    Answer: A D 65,850

  28. 28.
    Use of following information to answer questions below
    D
    Motor vehicle500000
    Stock35000
    Debtors18000
    Cash12850
    Bank overdraft280000
    Creditors21500
    The total current liability is
    1. A.D 301,500
    2. B.D 258,500
    3. C.D 264,350
    4. D.D 280,000
    Show answer

    Answer: A D 301,500

  29. 29.
    Use the following information to answeer questions below Kako Ltd bought a machine for D 1,200,000 on 1st January 2018. Depreciation was provided annually at a rate of 10% using the diminishing balance method. The machine was sold for D 880,000 on 31st December 2021. The accumulated depreciation as at the date of disposal was
    1. A.D 480,000
    2. B.D 325,200
    3. C.D 320,000
    4. D.D 412,680
    Show answer

    Answer: B D 325,200

  30. 30.
    Use the following information to answeer questions below Kako Ltd bought a machine for D 1,200,000 on 1st January 2018. Depreciation was provided annually at a rate of 10% using the diminishing balance method. The machine was sold for D 880,000 on 31st December 2021. The net book value of the machine in the balance sheet as at 31st December 2020 was
    1. A.D 874,800
    2. B.D 972,000
    3. C.D 1,080,000
    4. D.D 787,320
    Show answer

    Answer: A D 874,800

  31. 31.
    Use the following information to answeer questions below Kako Ltd bought a machine for D 1,200,000 on 1st January 2018. Depreciation was provided annually at a rate of 10% using the diminishing balance method. The machine was sold for D 880,000 on 31st December 2021. The profit or loss on disposal of the machine was
    1. A.D 280,000 profit
    2. B.D 87,480 loss
    3. C.D 320,000 loss
    4. D.D 92,680 profit
    Show answer

    Answer: B D 87,480 loss

  32. 32.
    Use the following information to answer below
    GH⊄
    Sales200000
    Purchase170000
    Opening stock40000
    Closing stock50000
    Stock turnover ratio is
    1. A.3.78 times
    2. B.3.56 times
    3. C.4 times
    4. D.3.2 times
    Show answer

    Answer: B 3.56 times

  33. 33.
    Use the following information to answer below
    GH⊄
    Sales200000
    Purchase170000
    Opening stock40000
    Closing stock50000
    The gross profit percentage is
    1. A.10%
    2. B.20%
    3. C.25%
    4. D.15%
    Show answer

    Answer: B 20%

  34. 34.
    Use the following information to answer questions below
    $
    Cash book balance (credit)750
    Uncredited cheques500
    Unpresented cheques1680
    Direct credit300
    Bank charges150
    Balance as per bank statement is
    1. A.$ 580 Cr.
    2. B.$ 430 Dr.
    3. C.$ 430 Cr.
    4. D.$ 1,480 Cr.
    Show answer

    Answer: C $ 430 Cr.

  35. 35.
    Use the following information to answer questions below
    $
    Cash book balance (credit)750
    Uncredited cheques500
    Unpresented cheques1680
    Direct credit300
    Bank charges150
    The adjusted cash book balance is
    1. A.$ 600 Cr
    2. B.$ 300 Cr
    3. C.$ 900 Cr
    4. D.$ 1,200 Cr
    Show answer

    Answer: B $ 300 Cr

  36. 36.
    Use the following information to answer questions below
    Le
    Raw materials:
    Stock (01/01/2017)822000
    Stock (31/12/2017)560000
    Purchases125000
    Returns of raw materials15000
    The cost of raw materials available for production is
    1. A.Le 372,000
    2. B.Le 932,000
    3. C.Le 947,000
    4. D.Le 402,000
    Show answer

    Answer: B Le 932,000

  37. 37.
    Use the following information to answer questions below
    Le
    Raw materials:
    Stock (01/01/2017)822000
    Stock (31/12/2017)560000
    Purchases125000
    Returns of raw materials15000
    The cost of raw materials consumed is
    1. A.Le 402,000
    2. B.Le 947,000
    3. C.Le 932,000
    4. D.Le 372,000
    Show answer

    Answer: D Le 372,000

  38. 38.
    Use the following information to answer questions below A trader bought goods worth #16,000 and sold three-quarter of it for #20,000 The gross profit is
    1. A.#4,000
    2. B.#8,000
    3. C.#12,000
    4. D.#6,000
    Show answer

    Answer: A #4,000

  39. 39.
    Use the following information to answer questions below A trader bought goods worth #16,000 and sold three-quarter of it for #20,000 The margin would be
    1. A.1/2
    2. B.1/5
    3. C.2/5
    4. D.2/3
    Show answer

    Answer: B 1/5

  40. 40.
    Use the following information to answer questions below Bola a grocer, keep petty cash on imprest system, the float being GH⊄ 8,000. These transactions took place in January 2018.
    GH⊄
    January 1Petty cash in hand1034
    January 1Petty cash to restore float6966
    January 6Bought note books656
    January 7Paid wages1828
    January 14Bought postage stamps750
    January 16Paid to Biodun a creditor1072
    January 18Paid wages1856
    January 23Purchased envelopes874
    January 28Purchased postage stamps420
    Amount posted to the personal ledger was
    1. A.GH⊄ 1,034
    2. B.GH⊄ 1,072
    3. C.GH⊄ 6,966
    4. D.GH⊄ 3,684
    Show answer

    Answer: B GH⊄ 1,072

  41. 41.
    Use the following information to answer questions below Bola a grocer, keep petty cash on imprest system, the float being GH⊄ 8,000. These transactions took place in January 2018.
    GH⊄
    January 1Petty cash in hand1034
    January 1Petty cash to restore float6966
    January 6Bought note books656
    January 7Paid wages1828
    January 14Bought postage stamps750
    January 16Paid to Biodun a creditor1072
    January 18Paid wages1856
    January 23Purchased envelopes874
    January 28Purchased postage stamps420
    Amount reimbursed at the end of the month was
    1. A.GH⊄ 6,928
    2. B.GH⊄ 6,966
    3. C.GH⊄ 7,456
    4. D.GH⊄ 8,000
    Show answer

    Answer: C GH⊄ 7,456

  42. 42.
    Use the following information to answer questions below Bola a grocer, keep petty cash on imprest system, the float being GH⊄ 8,000. These transactions took place in January 2018.
    GH⊄
    January 1Petty cash in hand1034
    January 1Petty cash to restore float6966
    January 6Bought note books656
    January 7Paid wages1828
    January 14Bought postage stamps750
    January 16Paid to Biodun a creditor1072
    January 18Paid wages1856
    January 23Purchased envelopes874
    January 28Purchased postage stamps420
    Amount spent on stationery was
    1. A.GH⊄ 1,170
    2. B.GH⊄ 1,076
    3. C.GH⊄ 1,530
    4. D.GH⊄ 874
    Show answer

    Answer: C GH⊄ 1,530

  43. 43.
    Use the following information to answer questions below Teteh and Kukuma are in partnership with capital balances of #300,000 and #200,000 respectively. They agreed to share profit on the basis of their capital. The profit for the year is #150,000 and the interest on capital is 5%. Kukuma's current account balance is
    1. A.#50,000
    2. B.#70,000
    3. C.#90,000
    4. D.#60,000
    Show answer

    Answer: B #70,000

  44. 44.
    Use the following information to answer questions below Teteh and Kukuma are in partnership with capital balances of #300,000 and #200,000 respectively. They agreed to share profit on the basis of their capital. The profit for the year is #150,000 and the interest on capital is 5%. Teteh's share of interest on capital is
    1. A.#15,000
    2. B.#25,000
    3. C.#10,000
    4. D.#75,000
    Show answer

    Answer: A #15,000

  45. 45.
    Use the following information to answer questions below Teteh and Kukuma are in partnership with capital balances of #300,000 and #200,000 respectively. They agreed to share profit on the basis of their capital. The profit for the year is #150,000 and the interest on capital is 5%. Teteh's share of profit is
    1. A.#60,000
    2. B.#90,000
    3. C.#75,000
    4. D.#50,000
    Show answer

    Answer: C #75,000

  46. 46.
    Use the following information to answer questions below Trading Account of Umeh Enterprises for the year ended 31st December 2019
    GH⊄GH⊄
    Opening stock10000Sales200000
    Purchases120000Less:(4000)
    130000196000
    Closing stock(22800)
    Cost of goods sold-----
    Gross profit------
    196000196000
    The cost of goods sold is
    1. A.GH⊄ 152,800
    2. B.GH⊄ 107,200
    3. C.GH⊄ 43,200
    4. D.GH⊄ 88,800
    Show answer

    Answer: B GH⊄ 107,200

  47. 47.
    Use the following information to answer questions below Trading Account of Umeh Enterprises for the year ended 31st December 2019
    GH⊄GH⊄
    Opening stock10000Sales200000
    Purchases120000Less:(4000)
    130000196000
    Closing stock(22800)
    Cost of goods sold-----
    Gross profit------
    196000196000
    The GH⊄ 4,000 on the credit side is
    1. A.carriage outwards
    2. B.carriage inwards
    3. C.returns outwards
    4. D.returns inwards
    Show answer

    Answer: D returns inwards

  48. 48.
    Use the following information to answer questions below Trading Account of Umeh Enterprises for the year ended 31st December 2019
    GH⊄GH⊄
    Opening stock10000Sales200000
    Purchases120000Less:(4000)
    130000196000
    Closing stock(22800)
    Cost of goods sold-----
    Gross profit------
    196000196000
    The gross profit is
    1. A.GH⊄ 88,800
    2. B.GH⊄ 43,200
    3. C.GH⊄ 152,800
    4. D.GH⊄ 107,200
    Show answer

    Answer: A GH⊄ 88,800

  49. 49.
    Use the information to answer questions below
    YearsCurrent AssetsLiabilitiesFixed AssetsCapital
    ####
    20185255078600127450X
    20174165053220Y116780
    The letter X represents
    1. A.#78,600
    2. B.#180,000
    3. C.#101,400
    4. D.#258,600
    Show answer

    Answer: C #101,400

  50. 50.
    Use the information to answer questions below
    YearsCurrent AssetsLiabilitiesFixed AssetsCapital
    ####
    20185255078600127450X
    20174165053220Y116780
    The letter Y represents
    1. A.#170,000
    2. B.#128,350
    3. C.#94,870
    4. D.#211,650
    Show answer

    Answer: B #128,350

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Accounting papers

WAEC Accounting 1989–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux