Skip to content

Accounting past questions: JAMB UTME 2024

76 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

76 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    #
    Stock 1/1/09: Raw materials2000
    Work-in-progress5000
    Stock 31/12/09: Raw materials500
    Work-in-progress4000
    Raw materials purchased18000
    Direct labour7500
    Direct expenses3000
    Factory expenses10000
    The raw materials available for production is ___
    1. A.18,500
    2. B.#20,000
    3. C.#19,500
    4. D.#38,000
    Show answer

    Answer: D #38,000

  2. 2.
    #
    Stock 1/1/09: Raw materials20000
    Work-in-progress5000
    Stock 31/12/09: Raw materials500
    Work in progress4000
    Raw materials purchased18000
    Direct labour7500
    Direct expenses3000
    Factory expenses10000
    The value of raw materials consumed is
    1. A.#18,500
    2. B.#19,500
    3. C.#26,000
    4. D.#37,500
    Show answer

    Answer: D #37,500

  3. 3.
    #
    Stock 1/1/092200
    Purchases18000
    Sales27000
    Salaries1500
    Rejection in doubtful debts500
    Office expenses1100
    Other expenses1300
    Stock 31/12/091000
    The cost of goods sold is
    1. A.#21,200
    2. B.#20,200
    3. C.#19,200
    4. D.#18,800
    Show answer

    Answer: C #19,200

  4. 4.
    #
    Stock 1/1/092200
    Purchases18000
    Sales27000
    Salaries1500
    Rejection in doubtful debts500
    Office expenses1100
    Other expenses1300
    Stock 31/12/091000
    The net profit is
    1. A.#3,400
    2. B.#4,400
    3. C.#3,900
    4. D.#3,800
    Show answer

    Answer: A #3,400

  5. 5.
    #
    Stock 1/1/092200
    Purchases18000
    Sales27000
    Salaries1500
    Rejection in doubtful debts500
    Office expenses1100
    Other expenses1300
    Stock 31/12/091000
    The total expenses is
    1. A.#3,900
    2. B.#3,800
    3. C.#4,400
    4. D.#3,400
    Show answer

    Answer: A #3,900

  6. 6.
    ##
    Debtors20006000
    Stock10001300
    Discount allowed500
    Cash received from debtors10000
    Sales for the year is
    1. A.#14,000
    2. B.#10,500
    3. C.#14,500
    4. D.#16,500
    Show answer

    Answer: A #14,000

  7. 7.
    A commission of #5000 to a sales manager was debited to debtors account. This is an error of
    1. A.commission
    2. B.principle
    3. C.original entry
    4. D.compensation
    Show answer

    Answer: B principle

  8. 8.
    A list of all debit and credit balances from the ledger accounts are made in the
    1. A.cash book
    2. B.trial balance
    3. C.balance sheet
    4. D.profit and loss account
    Show answer

    Answer: B trial balance

  9. 9.
    A method of stock valuation is
    1. A.accural
    2. B.owing
    3. C.advance
    4. D.SAP
    Show answer

    Answer: D SAP

  10. 10.
    A method that is beneficial for tax purposes in inflationary times is?
    1. A.LIFO
    2. B.SAP
    3. C.FIFO
    4. D.WAP
    Show answer

    Answer: A LIFO

  11. 11.
    A partner whose liability does not extend beyond the amount of capital contributed by him is known as
    1. A.general partner
    2. B.active partner
    3. C.limited partner
    4. D.legal partner
    Show answer

    Answer: C limited partner

  12. 12.
    A person who prepares, analyses and interprets financial statements is known as a/an
    1. A.cashier
    2. B.book keeper
    3. C.accountant
    4. D.analyst
    Show answer

    Answer: C accountant

  13. 13.
    A public limited liability company can get additional fund through the issue of
    1. A.cheque
    2. B.accumulated fund
    3. C.consolidated fund
    4. D.debenture
    Show answer

    Answer: D debenture

  14. 14.
    An amount paid in cash to John is Dr to John and Cr to
    1. A.bank
    2. B.debtors
    3. C.cash
    4. D.capital
    Show answer

    Answer: C cash

  15. 15.
    An equipment costing # 9,000 has an estimated residual value of #900, and is depreciated at 10% per annum. What is the depreciation charge for the three using diminishing balance method?
    1. A.#990
    2. B.#900
    3. C.#729
    4. D.#810
    Show answer

    Answer: C #729

  16. 16.
    An equipment costing #9,000 has an estimated residual value of #900, and is depreciated at 10% per annum. Using the straight-line method, what is the depreciation charge for the second year?
    1. A.#810
    2. B.#900
    3. C.#990
    4. D.#1,000
    Show answer

    Answer: A #810

  17. 17.
    An example of accounts in the nominal ledger is
    1. A.debtors
    2. B.drawings
    3. C.creditors
    4. D.machineries
    Show answer

    Answer: B drawings

  18. 18.
    An example of fictitious assets is
    1. A.stock
    2. B.overdraft
    3. C.goodwill
    4. D.profit
    Show answer

    Answer: C goodwill

  19. 19.
    Depriciation is?
    1. A.an appropriation of profit
    2. B.estimated life of an asset
    3. C.loss in the value of fixed asset
    4. D.increase in asset value
    Show answer

    Answer: C loss in the value of fixed asset

  20. 20.
    Goods bought on credit are first entered in the
    1. A.cash book
    2. B.journal proper
    3. C.sales day book
    4. D.purchases day book
    Show answer

    Answer: D purchases day book

  21. 21.
    Goodwill is taken into account in partnership business when
    1. A.the business is being dissolved
    2. B.the business has good customer relations
    3. C.a new partner is admitted
    4. D.when the business is making huge profit
    Show answer

    Answer: C a new partner is admitted

  22. 22.
    Ifedapo Local Council has the following details for 2008
    #
    Fines5000
    Allocation from state government20000
    Tenement rates10000
    Licences12000
    Hospital beds8000
    Ambulance13000
    Salaries15000
    Vehicles fueling7000
    The council's expenditure for the year was
    1. A.#43,000
    2. B.#35,000
    3. C.#30,000
    4. D.#22,000
    Show answer

    Answer: D #22,000

  23. 23.
    Ifedapo Local Council has the following details for 2008
    #
    Fines5000
    Allocation from state government20000
    Tenement rates10000
    Licences12000
    Hospital beds8000
    Ambulance13000
    Salaries15000
    Vehicles fueling7000
    The council's expenditure was
    1. A.#28,000
    2. B.#21,000
    3. C.#20,000
    4. D.#13,000
    Show answer

    Answer: B #21,000

  24. 24.
    Ifedapo Local Council has the following details for 2008
    #
    Fines5000
    Allocation from state government20000
    Tenement rates10000
    Licences12000
    Hospital beds8000
    Ambulance13000
    Salaries15000
    Vehicles fueling7000
    The Local Council's revenue for 2008 was
    1. A.#47,000
    2. B.#37,000
    3. C.#42,000
    4. D.#27,000
    Show answer

    Answer: A #47,000

  25. 25.
    In government accounting, money allocated to each head and sub-heads is referred to as
    1. A.allocation
    2. B.imprest
    3. C.vote
    4. D.float
    Show answer

    Answer: C vote

  26. 26.
    Issue of prospectus is an invitation to the Public to
    1. A.register a company
    2. B.liquidate a company
    3. C.redeem all outstanding shares
    4. D.subscribe for share
    Show answer

    Answer: D subscribe for share

  27. 27.
    Ordinary shares are also known as
    1. A.net worth
    2. B.equity
    3. C.loan
    4. D.reserve
    Show answer

    Answer: B equity

  28. 28.
    Pending the location of an error, the difference in the Trial Balance is posted to a __
    1. A.control
    2. B.profit and loss appropriation
    3. C.profit and loss
    4. D.suspense
    Show answer

    Answer: D suspense

  29. 29.
    Peripherals are used in computer to describe
    1. A.inputs, output and storage devices
    2. B.computer types
    3. C.method of inputting data
    4. D.computer functions
    Show answer

    Answer: A inputs, output and storage devices

  30. 30.
    Prime cost consist of direct material and ___ cost
    1. A.overhead
    2. B.direct
    3. C.indirect
    4. D.factory
    Show answer

    Answer: B direct

  31. 31.
    Purchase Ledger Control Account
    ##
    Cash paid to debtors15000Balance c/d5000
    Bills payable3000Purchase journal30000
    Discount receive2500
    Return outward1500
    Sales ledger1200
    Balance c/d11800
    3500035000
    The amount #30,000 represents
    1. A.cash purchases
    2. B.cash paid to supplier
    3. C.credit purchases
    4. D.amount due from supplier
    Show answer

    Answer: C credit purchases

  32. 32.
    Purchase Ledger Control Account
    ##
    Cash paid to debtors15000Balance c/d5000
    Bills payable3000Purchase journal30000
    Discount receive2500
    Return outward1500
    Sales ledger1200
    Balance c/d11800
    3500035000
    The balance of #11,800 represents the amount
    1. A.of balance required
    2. B.of purchases made
    3. C.receivable from creditor
    4. D.payable to the creditor
    Show answer

    Answer: D payable to the creditor

  33. 33.
    Purchase Ledger Control Account
    ##
    Cash paid to debtors15000Balance c/d5000
    Bills payable3000Purchase journal30000
    Discount receive2500
    Return outward1500
    Sales ledger1200
    Balance c/d11800
    3500035000
    The item sales ledger #1,200 represents
    1. A.cash paid to supplier
    2. B.amount due from suppliers
    3. C.cash purchases
    4. D.credit purchase
    Show answer

    Answer: B amount due from suppliers

  34. 34.
    Rent accrued at the end of an accounting period is a
    1. A.current asset
    2. B.fixed asset
    3. C.current liability
    4. D.capital
    Show answer

    Answer: C current liability

  35. 35.
    Shares issued free of charge to existing shareholders based on their previous holdings is __ issue
    1. A.accrued
    2. B.premium
    3. C.floating
    4. D.bonus
    Show answer

    Answer: D bonus

  36. 36.
    Suppliers accounts are found in the
    1. A.private
    2. B.purchase
    3. C.nominal
    4. D.general
    Show answer

    Answer: B purchase

  37. 37.
    The amount by which assets exceeds liabilities is
    1. A.capital
    2. B.premium
    3. C.bonus
    4. D.provision
    Show answer

    Answer: A capital

  38. 38.
    The amount paid by the buyer of a business which is sold as going concern is
    1. A.purchase consideration
    2. B.conversion fees
    3. C.consolidation fees
    4. D.premium fees
    Show answer

    Answer: A purchase consideration

  39. 39.
    The basic accounting equation is
    1. A.Assets Liabilities = Owner's Equity
    2. B.Assets + Expenses = Liabilities + Equity
    3. C.Assets + Liabilities = Owner's Equity
    4. D.Revenue - Expenses = Profit
    Show answer

    Answer: C Assets + Liabilities = Owner's Equity

  40. 40.
    The chief accounting officer of the Federation is
    1. A.Auditor General
    2. B.Minister of Economic Planning
    3. C.Chief Accountant
    4. D.Accountant General
    Show answer

    Answer: D Accountant General

  41. 41.
    The coming together of two sole trading businesses to form a partnership is
    1. A.combination
    2. B.acquisition
    3. C.amalgamation
    4. D.association
    Show answer

    Answer: C amalgamation

  42. 42.
    The document used in making lodgments into a current account is
    1. A.paying in -slip
    2. B.cheque book
    3. C.pass book
    4. D.credit card
    Show answer

    Answer: A paying in -slip

  43. 43.
    The following accounts have debit balances except
    1. A.share premium
    2. B.rents and rates
    3. C.return inwards
    4. D.advertising
    Show answer

    Answer: A share premium

  44. 44.
    The following are causes of discrepancies between the cash book and the bank statement balances except
    1. A.errors
    2. B.bank charges
    3. C.standing order
    4. D.bank deposit
    Show answer

    Answer: D bank deposit

  45. 45.
    The following balances was exgtracted from the books of Oluwalambe Ltd, manufacturer, on 31st December 2007
    Stock of raw materials 1 - 1 - 20078000
    Purchase of raw materials450000
    Stock of raw materials 31 - 12 - 200795000
    Direct wages65000
    Indirect wages28000
    Depreciation on plants32000
    Factory rent3500
    Work in progress 1- 1- 200732500
    Work in progress 31 - 12- 200737500
    Factory overhead cost is
    1. A.#63,500
    2. B.#68,500
    3. C.#58,500
    4. D.#12,800
    Show answer

    Answer: A #63,500

  46. 46.
    The following balances was exgtracted from the books of Oluwalambe Ltd, manufacturer, on 31st December 2007
    Stock of raw materials 1 - 1 - 20078000
    Purchase of raw materials450000
    Stock of raw materials 31 - 12 - 200795000
    Direct wages65000
    Indirect wages28000
    Depreciation on plants32000
    Factory rent3500
    Work in progress 1- 1- 200732500
    Work in progress 31 - 12- 200737500
    The prime cost is
    1. A.#500,000
    2. B.#527,500
    3. C.#530,000
    4. D.#463,000
    Show answer

    Answer: A #500,000

  47. 47.
    The following balances was extracted from the books of Oluwalambe Ltd, manufacturer, on 31st December 2007
    Stock of raw materials 1 - 1 - 20078000
    Purchase of raw materials450000
    Stock of raw materials 31 - 12 - 200795000
    Direct wages65000
    Indirect wages28000
    Depreciation on plants32000
    Factory rent3500
    Work in progress 1- 1- 200732500
    Work in progress 31 - 12- 200737500
    Cost of goods produced is
    1. A.#520,000
    2. B.#530,000
    3. C.#558,500
    4. D.#559,000
    Show answer

    Answer: C #558,500

  48. 48.
    The following balances were extracted from the books of Adama Ltd on 31st August 2007
    #
    Sales200000
    Drawings10000
    Land and building70000
    Furniture10000
    Debtors50000
    Creditors35000
    Capital85000
    Bank10000
    General expenses10000
    Stock ( 31-08-2007)10000
    Purchases140000
    Stock (1-09- 2006)20000
    Percentage of net profit to sale is
    1. A.10%
    2. B.40%
    3. C.30%
    4. D.20%
    Show answer

    Answer: D 20%

  49. 49.
    The following balances were extracted from the books of Adama Ltd on 31st August 2007
    #
    Sales200000
    Drawings10000
    Land and building70000
    Furniture10000
    Debtors50000
    Creditors35000
    Capital85000
    Bank10000
    General expenses10000
    Stock ( 31-08-2007)10000
    Purchases140000
    Stock (1-09- 2006)20000
    The current ratio is
    1. A.3:1
    2. B.2:1
    3. C.1:1
    4. D.1.2:1
    Show answer

    Answer: B 2:1

  50. 50.
    The following balances were extracted from the books of Adama Ltd on 31st August 2007
    #
    Sales200000
    Drawings10000
    Land and building70000
    Furniture10000
    Debtors50000
    Creditors35000
    Capital85000
    Bank10000
    General expenses10000
    Stock ( 31-08-2007)10000
    Purchases140000
    Stock (1-09- 2006)20000
    The gross profit is
    1. A.#40,000
    2. B.#50,000
    3. C.#70,000
    4. D.#60,000
    Show answer

    Answer: B #50,000

  51. 51.
    The following balances were extracted from the books of Adama Ltd on 31st August 2007
    #
    Sales200000
    Drawings10000
    Land and building70000
    Furniture10000
    Debtors50000
    Creditors35000
    Capital85000
    Bank10000
    General expenses10000
    Stock ( 31-08-2007)10000
    Purchases140000
    Stock (1-09- 2006)20000
    Total fixed assets is
    1. A.#70,000
    2. B.#150,000
    3. C.#165,000
    4. D.#80,000
    Show answer

    Answer: D #80,000

  52. 52.
    The following balances were extracted from the books of Onuoha, a trader on 31st December 2005
    Audit fee12000
    General expenses30000
    Purchases70000
    Commission paid30000
    Stock (1 - 01 - 2005)10000
    Stock ( 31 - 12 - 2005)15000
    Sales120000
    The gross profit is
    1. A.#35,000
    2. B.#45,000
    3. C.#55,000
    4. D.#25,000
    Show answer

    Answer: C #55,000

  53. 53.
    The following extracts are made from the books of Agama Enterprises.
    Motor van (cost)120000
    Life span4 years
    rate of Depreciation40%
    Method of depreciation used is Diminishing Balance The depreciation charge for year two is
    1. A.#28,800
    2. B.#48,000
    3. C.#17,280
    4. D.#10,370
    Show answer

    Answer: A #28,800

  54. 54.
    The following extracts are made from the books of Agama Enterprises.
    Motor van (cost)120000
    Life span4 years
    rate of Depreciation40%
    Method of depreciation used is Diminishing Balance The scrap value of the asset at the end of year four is
    1. A.#15,552
    2. B.#10,368
    3. C.#10,375
    4. D.#17,280
    Show answer

    Answer: B #10,368

  55. 55.
    The ledger containing the accounts of debtors and creditors is
    1. A.impersonal
    2. B.personal
    3. C.nominal
    4. D.real
    Show answer

    Answer: B personal

  56. 56.
    The net worth of a business is the
    1. A.bank loan
    2. B.capital
    3. C.asset
    4. D.debenture
    Show answer

    Answer: B capital

  57. 57.
    The opening stock at the beginning of an accounting period represents
    1. A.goods returned from last accounting period
    2. B.cost of goods sold
    3. C.cost of goods purchased
    4. D.goods available for sale
    Show answer

    Answer: D goods available for sale

  58. 58.
    The permanent memory of a computer is the
    1. A.ROM
    2. B.RAM
    3. C.ALU
    4. D.CPU
    Show answer

    Answer: A ROM

  59. 59.
    The return on debenture holding is
    1. A.share bonus
    2. B.interest
    3. C.net profit
    4. D.dividend
    Show answer

    Answer: B interest

  60. 60.
    The reward given to debenture holder is
    1. A.interest
    2. B.dividend
    3. C.profit
    4. D.premium
    Show answer

    Answer: A interest

  61. 61.
    The short term solvency of a company is determined with ___ ratio
    1. A.debtors to equity
    2. B.current
    3. C.acid test
    4. D.gross profit margin
    Show answer

    Answer: C acid test

  62. 62.
    The term "set off" in control account is also called
    1. A.brought forward
    2. B.contra entry
    3. C.direct transfer
    4. D.bad debt
    Show answer

    Answer: B contra entry

  63. 63.
    The value of assets on dissolution of partnership is debited to realization account and credited to ___ account
    1. A.bank
    2. B.asset
    3. C.dissolution
    4. D.cash
    Show answer

    Answer: D cash

  64. 64.
    Tolu purchased a machine for #6,000 on credit. The effect is to debit.. supplier and credit the account of the
    1. A.machinery
    2. B.creditor
    3. C.cash
    4. D.debtor
    Show answer

    Answer: A machinery

  65. 65.
    When discount is allowed, the accounting entry is debit discount allowed account and credit ____ account
    1. A.suspense
    2. B.expense
    3. C.creditor
    4. D.debtor
    Show answer

    Answer: D debtor

  66. 66.
    When manufactured goods are transferred to the trading account at the market price, the difference is credited to the
    1. A.manufacturing account
    2. B.balance sheet
    3. C.trading account
    4. D.profit and loss account
    Show answer

    Answer: D profit and loss account

  67. 67.
    When shares are over-subscribed, directors may decide to scale down the number of shareholding by alloting shares at ___
    1. A.discount
    2. B.par
    3. C.premium
    4. D.prorata
    Show answer

    Answer: D prorata

  68. 68.
    Where there is no partnership agreement, a partner who advances loan to the partnership is entitled to ____ Interest
    1. A.2%
    2. B.15%
    3. C.10%
    4. D.5%
    Show answer

    Answer: D 5%

  69. 69.
    Which of the following bodies regulates accounting practices in Nigeria?
    1. A.ANAN
    2. B.EFCC
    3. C.NIB
    4. D.NIT
    Show answer

    Answer: A ANAN

  70. 70.
    Which of the following is a characteristics of a limited liability company?
    1. A.death of a shareholder dissolves the company
    2. B.Owned by the directors
    3. C.separated from the owners
    4. D.profits are shared equally
    Show answer

    Answer: C separated from the owners

  71. 71.
    Which of the following is a function of the operating system of a computer?
    1. A.controls the input and output peripherals
    2. B.used to enter data
    3. C.has magnetic surface for storage
    4. D.used to display data
    Show answer

    Answer: A controls the input and output peripherals

  72. 72.
    Which of the following is a subsidiary book as well as a ledger?
    1. A.cash book
    2. B.general journal
    3. C.returns outward book
    4. D.purchases day book
    Show answer

    Answer: A cash book

  73. 73.
    Which of the following is a written acknowledgement of a loan to a company?
    1. A.debt
    2. B.retained profit
    3. C.reserve
    4. D.debenture
    Show answer

    Answer: D debenture

  74. 74.
    Which of the following is an example of a device that can be used for input, storage, and output in a computer system?
    1. A.Central processing unit (CPU)
    2. B.Keyboard
    3. C.USB flash drive
    4. D.Monitor
    Show answer

    Answer: C USB flash drive

  75. 75.
    Which of the following is not required in preparing a statement of affairs?
    1. A.fixed assets
    2. B.net profit
    3. C.accruals
    4. D.cash in hand
    Show answer

    Answer: B net profit

  76. 76.
    Who among the following developed the idea of double entry book-keeping?
    1. A.FrankWood
    2. B.Omuya James
    3. C.James Lucas
    4. D.Francia Luca Pacioli
    Show answer

    Answer: D Francia Luca Pacioli

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Accounting papers

JAMB Accounting 1994–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux