Skip to content

Accounting past questions: WAEC SSCE 2020

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A business extracted its trial balance and discovered that the total of the credit side exceeded the total of the debit side. Pending further investigation, the difference would be
    1. A.credited to suspense account
    2. B.debited to suspense account
    3. C.credited to Profit and Loss Account
    4. D.debited to Profit and Loss Account
    Show answer

    Answer: B debited to suspense account

  2. 2.
    A computer set bought for150,000 was disposed of for N45,000 after some years of use. The profit on disposal was 7,500. Accumulated depreciation at the time of disposal was
    1. A.112,500
    2. B.N105,000
    3. C.N97,50o
    4. D.N37,500
    Show answer

    Answer: A 112,500

  3. 3.
    A credit purchase of N200 from Osae was posted to the account of Osei. This is an error of
    1. A.principle
    2. B.commission
    3. C.omission
    4. D.original entry
    Show answer

    Answer: B commission

  4. 4.
    A debit balance of N420 on the purchases ledger control account means that the
    1. A.trade creditors were overpaid by N420
    2. B.trade creditors are owed N420
    3. C.goods returned to trade creditors amounted to N420
    4. D.total supplies from trade creditors amounted to N420
    Show answer

    Answer: A trade creditors were overpaid by N420

  5. 5.
    A debit entry in a fixed asset account represents
    1. A.an increase in the fixed asset account
    2. B.a decrease in the fixed asset account
    3. C.a profit on disposal of the fixed asset
    4. D.a loss on disposal of the fixed asset
    Show answer

    Answer: A an increase in the fixed asset account

  6. 6.
    A method of charging depreciation at a fixed percentage of the net book value is
    1. A.straight line method
    2. B.reducing balance method
    3. C.sum of the years' digits method
    4. D.revaluation method
    Show answer

    Answer: B reducing balance method

  7. 7.
    A non-cash expense chargeable against profit and loss account is
    1. A.insurance payable
    2. B.debenture interest
    3. C.provision for doubtful debts
    4. D.rent and rates
    Show answer

    Answer: C provision for doubtful debts

  8. 8.
    A partner who contributes capital but does not participate in the day-to-day running of the business is
    1. A.an active partner
    2. B.a limited partner
    3. C.a nominal partner
    4. D.a sleeping partner
    Show answer

    Answer: D a sleeping partner

  9. 9.
    A total of D 9,160 was entered in the sales account as D9,610. To correct this error: debit
    1. A.A. Sales Account D450: credit Sales Day Book D450
    2. B.Sales Day Book D 450: credit Sales Account D 450
    3. C.Sales Account D450; credit Suspense Account D 450
    4. D.Suspense Account D 450; credit Sales Account D450
    Show answer

    Answer: C Sales Account D450; credit Suspense Account D 450

  10. 10.
    A trader adds 25% on cost as profit. The profit on sales of $300,000 would be
    1. A.$75,000
    2. B.$60,000
    3. C.$50,000
    4. D.$20,000
    Show answer

    Answer: A $75,000

  11. 11.
    An example of a real account is
    1. A.Computer Repairs Account
    2. B.Computer Insurance Account
    3. C.Office Computer Account
    4. D.Depreciation of Computer Account
    Show answer

    Answer: C Office Computer Account

  12. 12.
    An office equipment bought for use was found to be defective and returned to the supplier. The subsidiary book to record this transaction is
    1. A.returns outwards journal
    2. B.returns inwards Journal
    3. C.purchase journal
    4. D.general journal
    Show answer

    Answer: A returns outwards journal

  13. 13.
    Debtors and credit sales for a period are D 120,00 and D 600,00 respectively. The debtor's payment period would be
    1. A.1825 days
    2. B.365 days
    3. C.73 days
    4. D.5 days
    Show answer

    Answer: C 73 days

  14. 14.
    Discount allowed N2,000; Bad debts 1,000 Cheque received from customers 24,000 Returns inwards 500; Sales ledger balance at the beginning 2.000 The amount of sales is
    1. A.N29,500
    2. B.N26,000
    3. C.N25,500
    4. D.24,000
    Show answer

    Answer: B N26,000

  15. 15.
    Doe and Sons Limited would enter the 3% discount in the
    1. A.sales journal
    2. B.cash book
    3. C.purchases journal
    4. D.journal proper
    Show answer

    Answer: C purchases journal

  16. 16.
    Eze introduces his private car into his business. The aspect of the accounting equation of the business that would be affected are
    1. A.Assets and Capital
    2. B.Capital and Profit
    3. C.Liabilities and Assets
    4. D.Capital and Liabilities
    Show answer

    Answer: A Assets and Capital

  17. 17.
    In a situation of incomplete records, profit is determined as
    1. A.closing capital drawings opening capital
    2. B.closing capital- drawings-opening capital
    3. C.closing capital drawings - opening capital
    4. D.closing capital drawings + opening capital
    Show answer

    Answer: C closing capital drawings - opening capital

  18. 18.
    Income received in advance is treated in the balance sheet as a
    1. A.current liability
    2. B.current asset
    3. C.long-term liability
    4. D.fixed asset
    Show answer

    Answer: A current liability

  19. 19.
    Items shown in the manufacturing account include i. Purchases of raw materials ii. Purchases of finished goods iii. Carriage inwards iv. Carriage outwards
    1. A.I and II only
    2. B.I and IIl only
    3. C.I, ll and Il only
    4. D.I, III and IV only
    Show answer

    Answer: C I, ll and Il only

  20. 20.
    Kwamenah bought goods worth Le 50,000 from Doe and Sons Limited on the following terms: 3% trade discount: 10% cash discount. Kwamenah returned defective goods worth Le 8,000 the next day and made payment for the remaining goods on the due date The cash paid by Kwamenah was
    1. A.Le 43,650
    2. B.Le 43,500
    3. C.Le 37,800
    4. D.Le 36,660
    Show answer

    Answer: D Le 36,660

  21. 21.
    Kwamenah bought goods worth Le 50,000 from Doe and Sons Limited on the following terms: 3% trade discount: 10% cash discount. Kwamenah returned defective goods worth Le 8,000 the next day and made payment for the remaining goods on the due date. Kwamenah would record the 10% discount in the
    1. A.sales journal
    2. B.cash book
    3. C.purchases journal
    4. D.journal proper
    Show answer

    Answer: C purchases journal

  22. 22.
    Recognition of profit when goods are sold and the buyer takes ownership of them is in line with
    1. A.realization concept
    2. B.matching concept
    3. C.business entity concept
    4. D.going concern concept
    Show answer

    Answer: A realization concept

  23. 23.
    The accounting concept which distinguishes an enterprise from its owners is
    1. A.money measurement
    2. B.dual aspect concept
    3. C.going concern concept
    4. D.business entity concept
    Show answer

    Answer: D business entity concept

  24. 24.
    The accounting equation of a business shows the
    1. A.current assets and current liabilities only
    2. B.difference between current assets and liabilities
    3. C.assets and the sources of financing them
    4. D.owner's interest in the business only
    Show answer

    Answer: C assets and the sources of financing them

  25. 25.
    The concept that guides a firm to adopt a regular method of recording transactions in its books over a period is
    1. A.periodicity concept
    2. B.consistency concept
    3. C.going concern concept
    4. D.historical cost concept
    Show answer

    Answer: B consistency concept

  26. 26.
    The cost incurred on goods purchased for production which can be traced to a particular unit is classified as
    1. A.direct labour
    2. B.direct expenses
    3. C.direct materials
    4. D.factory overhead
    Show answer

    Answer: B direct expenses

  27. 27.
    The document which contains the internal regulations of a limited liability company is the
    1. A.Certificate of Incorporation
    2. B.Prospectus
    3. C.Article of Association
    4. D.Memorandum of Association
    Show answer

    Answer: C Article of Association

  28. 28.
    The document which serves as the authority to incur expenditure in the public sector is
    1. A.warrant
    2. B.vote
    3. C.budget
    4. D.voucher
    Show answer

    Answer: A warrant

  29. 29.
    The double entry for interest on drawings by a partner is: debit
    1. A.Partner's Current Account; credit Appropriation Account
    2. B.Profit and Loss Account: credit Interest Account
    3. C.Appropriation Account credit Partner's Current Account
    4. D.Interest Account: credit Profit and Loss Account
    Show answer

    Answer: A Partner's Current Account; credit Appropriation Account

  30. 30.
    The excess of net assets acquired over purchase consideration is
    1. A.capital reserve
    2. B.goodwill
    3. C.purchase price
    4. D.discount
    Show answer

    Answer: A capital reserve

  31. 31.
    The internal users of accounting information are the
    1. A.creditors
    2. B.employees
    3. C.investors
    4. D.customers
    Show answer

    Answer: B employees

  32. 32.
    The purpose of preparing a trading account is to ascertain
    1. A.average stock
    2. B.gross profit
    3. C.cost of goods sold
    4. D.cost of goods available for sale
    Show answer

    Answer: B gross profit

  33. 33.
    Use the following information to answer the question below Ata. Bubu and Chikum were in partnership sharing profits and losses in proportion to their capital contributions: Capital Drawings Ata 40,000 8,000 Bubu 30,000 5000 Chikum 20,000 - Net profit for the year was 40,500 and the interest on capital was 5% per annum Bubu's share of profit is
    1. A.N16,000
    2. B.N12,000
    3. C.N8,000
    4. D.N4,000
    Show answer

    Answer: B N12,000

  34. 34.
    Use the following information to answer the question below Ata. Bubu and Chikum were in partnership sharing profits and losses in proportion to their capital contributions: Capital Drawings Ata 40,000 8,000 Bubu 30,000 5000 Chikum 20,000 - Net profit for the year was 40,500 and the interest on capital was 5% per annum. The balance in Chikum's Current Account is
    1. A.N14,000
    2. B.N9,000
    3. C.N8,000
    4. D.N4,000
    Show answer

    Answer: B N9,000

  35. 35.
    Use the following information to answer the question below Ata. Bubu and Chikum were in partnership sharing profits and losses in proportion to their capital contributions: Capital Drawings Ata 40,000 8,000 Bubu 30,000 5000 Chikum 20,000 - Net profit for the year was 40,500 and the interest on capital was 5% per annum. The profit available for sharing by the partners is
    1. A.N90,000
    2. B.N40,500
    3. C.N36,000
    4. D.N27,500
    Show answer

    Answer: C N36,000

  36. 36.
    Use the following information to answer the question below Provision for doubtful debts------1,000Cr Bad debts--------500Dr Debtors-------50,000Dr Additional bad debts to be written off-----500 New provision for doubtful debts to stand at 5% of debtors The net figure for debtors in the balance sheet is
    1. A.Le 47,025
    2. B.Le 46,550
    3. C.Le 45,600
    4. D.Le 45,500
    Show answer

    Answer: D Le 45,500

  37. 37.
    Use the following information to answer the question below Provision for doubtful debts------1,000Cr Bad debts--------500Dr Debtors-------50,000Dr Additional bad debts to be written off-----500 New provision for doubtful debts to stand at 5% of debtors The provision for doubtful debts to be charged to the Profit and Loss Account is
    1. A.Le 2,500
    2. B.Le 2,475
    3. C.Le 2,450
    4. D.Le 1,000
    Show answer

    Answer: A Le 2,500

  38. 38.
    Use the following information to answer the questions below A manufacturing company's cost of production was D 200,000. The finished goods were transferred to the warehouse at D 220,000. At the end of the year, 9% of these goods were still in stock. The value of the closing stock of finished goods in the trading account is?
    1. A.D37,800
    2. B.D 20,000
    3. C.D19,800
    4. D.D 18,000
    Show answer

    Answer: C D19,800

  39. 39.
    Use the following information to answer the questions below A manufacturing company's cost of production was D 200,000. The finished goods were transferred to the warehouse at D 220,000. At the end of the year, 9% of these goods were still in stock. The value of the closing stock of finished goods that would be shown in the balance sheet is
    1. A.D37,800
    2. B.D 20,000
    3. C.D 19,800
    4. D.D 18,000
    Show answer

    Answer: C D 19,800

  40. 40.
    When bank charges are discovered in a bank statement, the adjustment is effected in the
    1. A.bank reconciliation statement
    2. B.cash book
    3. C.suspense account
    4. D.bank loan account
    Show answer

    Answer: B cash book

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Accounting papers

WAEC Accounting 1989–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux