Skip to content

Igbo past questions: JAMB UTME 2023

39 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

39 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Ada na-ede
    1. A.egwu
    2. B.akwa
    3. C.ụkwẹ
    4. D.nri
    Show answer

    Answer: A egwu

  2. 2.
    Choose the correct response to each of the following questions. Afọ ọle ka ị gbara ugbu a?
    1. A.Agbara m afọ iri
    2. B.Ha gbara afọ isi
    3. C.Ọ gbara afọ iri
    4. D.Ọ gbara afọ
    Show answer

    Answer: D Ọ gbara afọ

  3. 3.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ana m eri nri. Translate this sentence to English
    1. A.We were eating
    2. B.I am eating food
    3. C.They are eating food
    4. D.I am dancing for food
    Show answer

    Answer: B I am eating food

  4. 4.
    Choose the correct response to each of the following questions. Gịnị ka 2/4 pụtara n'Igbo?
    1. A.Anọ n'ime abụọ
    2. B.Ọtụ n'ime anọ
    3. C.Abụọ n'ime anọ
    4. D.Abụọ n'elu anọ
    Show answer

    Answer: C Abụọ n'ime anọ

  5. 5.
    Choose the correct response to each of the following questions. Gịnị ka a na-akpọ ship n'Igbo?
    1. A.Ụgbọ mmiri
    2. B.Ụgbọoloko
    3. C.Ụgbọ ala
    4. D.Ụgbọelu
    Show answer

    Answer: A Ụgbọ mmiri

  6. 6.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ha na-eri nri. "Ha" n'ahiriokwu a bụ
    1. A.aha
    2. B.nnochiahịa
    3. C.mbuuzo
    4. D.njụajụjụ
    Show answer

    Answer: B nnochiahịa

  7. 7.
    Choose the correct response to each of the following questions. How do you greet somebody who is returning from a journey in Igbo?
    1. A.Ndewo
    2. B.Ndọ
    3. C.Daalụ
    4. D.Ịjẹ ọma
    Show answer

    Answer: B Ndọ

  8. 8.
    Choose the correct response to each of the following questions. How do you greet someone who is working?
    1. A.Ndewo
    2. B.Daalụ
    3. C.Ịjẹ ọma
    4. D.Jisie ike
    Show answer

    Answer: D Jisie ike

  9. 9.
    Choose the correct response to each of the following questions. Kedu ihe nzụ pụtara n'asụsụ bekee?
    1. A.Chalk
    2. B.Duster
    3. C.Pencil
    4. D.Chalkboard
    Show answer

    Answer: A Chalk

  10. 10.
    Choose the correct response to each of the following questions. Kedu maka nne gị?
    1. A.Ha dị mma
    2. B.Ọ dị mma
    3. C.Anyị dị mma
    4. D.Ọ mara mma
    Show answer

    Answer: B Ọ dị mma

  11. 11.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ọlee aha ụlọakwụkwọ ụnu?
    1. A.Ọ gụchara na GSS
    2. B.Ụlọakwụkwọ ụnu bụ GSS
    3. C.GSS bụ ụlọakwụkwọ ya
    4. D.Aha ụlọakwụkwọ anyị bụ GSS
    Show answer

    Answer: B Ụlọakwụkwọ ụnu bụ GSS

  12. 12.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ọlee the "one million" pụtara n'asụsụ Igbo?
    1. A.Ọtụ nde
    2. B.Ọtụ ijeri
    3. C.Ọtụ narị
    4. D.Ọtụ puku
    Show answer

    Answer: A Ọtụ nde

  13. 13.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ọlee the one hundred and fifty pụtara n'Igbo? Ọtụ narị na
    1. A.Iri ise na ise
    2. B.Iri ise
    3. C.Ise
    4. D.Iri na ise
    Show answer

    Answer: B Iri ise

  14. 14.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ọtụ n'ime anọ pụtara
    1. A.2/4
    2. B.1/4
    3. C.3/4
    4. D.1/2
    Show answer

    Answer: B 1/4

  15. 15.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ọtụ puku, narị abụọ na anọ pụtar
    1. A.1,402
    2. B.1,204
    3. C.1,040
    4. D.1,002
    Show answer

    Answer: B 1,204

  16. 16.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ụlọ ole ka nna gị nwere?
    1. A.Nna m nwere ụlọ abụọ
    2. B.M nwere ụlọ abụọ
    3. C.Anyị nwere ya anọ
    4. D.Ha nwere ụlọ anọ
    Show answer

    Answer: A Nna m nwere ụlọ abụọ

  17. 17.
    Choose the correct response to each of the following questions. Ụzọ adireesi ọle ka leta anamachọọrọ nwere?
    1. A.Anọ
    2. B.Ọtụ
    3. C.Atọ
    4. D.Abụọ
    Show answer

    Answer: A Anọ

  18. 18.
    Choose the correct response to each of the following questions. What name is Agwọ called in English?
    1. A.Crocodile
    2. B.Snake
    3. C.Python
    4. D.Lizard
    Show answer

    Answer: B Snake

  19. 19.
    Choose the correct response to each of the following questions. What name is scorpion called in Igbo?
    1. A.Ahụhụ
    2. B.Agwọ
    3. C.Awo
    4. D.Akpị
    Show answer

    Answer: D Akpị

  20. 20.
    Ehee ka i na-aga?
    1. A.Ha na-abịa
    2. B.Anyị na-aga njem
    3. C.Mụ na ha na-aga njem
    4. D.Ana m aga akwụkwọ
    Show answer

    Answer: B Anyị na-aga njem

  21. 21.
    Gịnị ka "80" pụtara n'Igbo?
    1. A.Asatọ
    2. B.Iri na asatọ
    3. C.Asatọ na efu
    4. D.Iri asatọ
    Show answer

    Answer: A Asatọ

  22. 22.
    Gịnị ka 3/4 pụtara n'Igbo?
    1. A.Atọ e tinyere anọ
    2. B.Atọ agbakwụnyere anọ
    3. C.Atọ n'ime anọ
    4. D.Anọ n'ime atọ
    Show answer

    Answer: C Atọ n'ime anọ

  23. 23.
    Gịnị ka a na-akpọ "chair" n'Igbo?
    1. A.Nzụ ọdee
    2. B.Oche
    3. C.Ụgbọọjị
    4. D.Akwụkwọ
    Show answer

    Answer: B Oche

  24. 24.
    Họpụta nke abụghị okwụ ajụjụ na ndị a.
    1. A.Ebee
    2. B.Kedụ
    3. C.Gịnị
    4. D.Ọlee
    Show answer

    Answer: B Kedụ

  25. 25.
    Họpụta steeti na-esoghị n'ala Igbo ebe a
    1. A.Imo
    2. B.Anambra
    3. C.Abịa
    4. D.Ebonyi
    Show answer

    Answer: B Anambra

  26. 26.
    Mgbọchiume mkpị ọle ka e nwere n'Igbo?
    1. A.Itoọlụ
    2. B.Iri
    3. C.Asatọ
    4. D.Iri na itoọlụ
    Show answer

    Answer: D Iri na itoọlụ

  27. 27.
    Nnamdi_______ ụlọ ọma ahụ.
    1. A.rụrụ
    2. B.gbụrụ
    3. C.kụrụ
    4. D.nyara
    Show answer

    Answer: A rụrụ

  28. 28.
    Nne m siri ofe egusi. Ọlee nke bụ ngwaa na ndị a?
    1. A.M
    2. B.Siri
    3. C.Nne
    4. D.Egusi
    Show answer

    Answer: B Siri

  29. 29.
    Ọ bụ ezi onye ọrụụgbọ. The pronoun in this sentence is
    1. A.onye
    2. B.bụ
    3. C.Ọ
    4. D.ezi
    Show answer

    Answer: C Ọ

  30. 30.
    Ọlee akara e ji egosi mgbe ihe mberedede mere?
    1. A.-
    2. B.!
    3. C.?
    4. D.:
    Show answer

    Answer: B !

  31. 31.
    Uchenna na-agba__________ .
    1. A.nri
    2. B.ọsọ
    3. C.ịjẹ
    4. D.akwa
    Show answer

    Answer: B ọsọ

  32. 32.
    Ụdaụme Igbo ọ dị ọle?
    1. A.Abụọ
    2. B.Iri abụọ na asatọ
    3. C.Itoọlụ
    4. D.Asatọ
    Show answer

    Answer: D Asatọ

  33. 33.
    Ude na-agu ............
    1. A.akwụkwọ
    2. B.nri
    3. C.ụra
    4. D.akwa
    Show answer

    Answer: A akwụkwọ

  34. 34.
    Ugochi na Eze. The underlined word is.
    1. A.pronoun
    2. B.noun
    3. C.adjective
    4. D.conjunction
    Show answer

    Answer: D conjunction

  35. 35.
    Ụlọakụ na-aza.
    1. A.ofe
    2. B.akwụkwọ
    3. C.nri
    4. D.ụlọ
    Show answer

    Answer: D ụlọ

  36. 36.
    Uzochi na-eri nri. Nke a kara ihe n'ọkpụrụ bụ.
    1. A.ngwaa
    2. B.enyemakangwaa
    3. C.njikọ
    4. D.mbuuzo
    Show answer

    Answer: B enyemakangwaa

  37. 37.
    What is mkpuruokwu called in English?
    1. A.Alphabet
    2. B.Word
    3. C.Formation
    4. D.Letters
    Show answer

    Answer: C Formation

  38. 38.
    Which among these is not a vowel in Igbo?
    1. A.N
    2. B.A
    3. C.E
    4. D.O
    Show answer

    Answer: A N

  39. 39.
    Write 120 in Igbo. Ọtụ narị na.
    1. A.iri abụọ na efu
    2. B.iri abụọ
    3. C.iri
    4. D.abụọ
    Show answer

    Answer: B iri abụọ

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Igbo papers

JAMB Igbo 2019–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux