Skip to content

Literature-in-English past questions: JAMB UTME 2022

35 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

35 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ...... is also called a dynamic character
    1. A.Protagonist
    2. B.Round character
    3. C.Flat character
    4. D.Foil
    Show answer

    Answer: B Round character

  2. 2.
    'I am jealous and passonate Like Jehovah, God of the Jews.' J.P Clark: Olokun A device used in the second line of the excerpt above is
    1. A.simile
    2. B.paradox
    3. C.metaphor
    4. D.hyperbole
    Show answer

    Answer: A simile

  3. 3.
    'The fair breeze blew The white foam flew The furrow followed free We were the first that ever burst into that silent sea.' The dominant figure of speech in the above passage is
    1. A.repetition
    2. B.alliteration
    3. C.paradox
    4. D.rhyme scheme
    Show answer

    Answer: B alliteration

  4. 4.
    'To see a world in a grain of sand And a heaven in a wild flower Hold infinity in the palm of your hand And eternity in an hour' - William Blake To see a World In a Grain of Sand. The predominant figure of speech used in the lines above is
    1. A.metaphor
    2. B.simile
    3. C.paradox
    4. D.hyperbole
    Show answer

    Answer: A metaphor

  5. 5.
    "A time to sow, A time to reap, A time to born, A time to die" This exemplies the use of ...
    1. A.hendiadys
    2. B.chiasmus
    3. C.anaphora
    4. D.anadiplosis
    Show answer

    Answer: C anaphora

  6. 6.
    "I had not taken the first step in knowledge, I had not learnt to let go with the hands".The above lines is an example of a
    1. A.Aspotrophe
    2. B.Alliteration
    3. C.Repetitiion
    4. D.Assonance
    Show answer

    Answer: C Repetitiion

  7. 7.
    "I hate brave cowards like you" is an example of
    1. A.Irony
    2. B.Antithesis
    3. C.Eulogy
    4. D.Oxymoron
    Show answer

    Answer: D Oxymoron

  8. 8.
    "Rays of sun peeping through the cloud ", the line is an example of
    1. A.Synecdoche
    2. B.Irony
    3. C.Apostrophe
    4. D.Personification
    Show answer

    Answer: D Personification

  9. 9.
    A character that is always against the interest of the protagonist is
    1. A.hero
    2. B.opposition
    3. C.villain
    4. D.heroine
    Show answer

    Answer: C villain

  10. 10.
    A device used by a writer to recall past event in a literary work is
    1. A.anti-climax
    2. B.interlude
    3. C.flashback
    4. D.foreshadowing
    Show answer

    Answer: C flashback

  11. 11.
    A dramatic type directed against an individual or a private institute with the intent to severely ridicule is called
    1. A.lampoon
    2. B.caricature
    3. C.burlesque
    4. D.satire
    Show answer

    Answer: B caricature

  12. 12.
    A hero whose weakness contributes to his downfall is called?
    1. A.Deuteragonist
    2. B.Periaktos
    3. C.Tragic hero
    4. D.Tragic flow
    Show answer

    Answer: C Tragic hero

  13. 13.
    A Literary work that ridicules the shortcomings of people or ideas is ......
    1. A.a satire
    2. B.a masque
    3. C.a fable
    4. D.an irony
    Show answer

    Answer: A a satire

  14. 14.
    A narrative poem must
    1. A.preach a sermon
    2. B.tell a story
    3. C.describe natural scenery
    4. D.argue a question
    Show answer

    Answer: B tell a story

  15. 15.
    A travelogue is
    1. A.a record of the writer's experience during a journey
    2. B.the account of the experiences of an individual during his lifeline
    3. C.the account of the travails of a character in a novel
    4. D.a variant of a novel written in a free style on a writer's journey
    Show answer

    Answer: A a record of the writer's experience during a journey

  16. 16.
    An irredeemable reversal of the hero's fortune in a tragedy is called.
    1. A.purgation
    2. B.peripeteia
    3. C.hubris
    4. D.anagnorisis
    Show answer

    Answer: B peripeteia

  17. 17.
    Another shoal of cars swam past. One, in particular, caught his eyes, a long slender thing, elegant as a swallow, all gleaming blue and silver; a thousand guineas it would have cost, he thought. In the first sentence, cars are described in terms of
    1. A.birds
    2. B.ants
    3. C.fish
    4. D.lampposts
    Show answer

    Answer: C fish

  18. 18.
    Chanson is a term denoting a
    1. A.popular Korean verse
    2. B.Song from the middle Ages
    3. C.Form of love song
    4. D.poem of Varied Metrical forms
    Show answer

    Answer: B Song from the middle Ages

  19. 19.
    Dramatis personae in a play refers to
    1. A.cast list
    2. B.list of characters
    3. C.protagonist and antagonist
    4. D.order of appearance
    Show answer

    Answer: B list of characters

  20. 20.
    Empathy is achieved when the audience
    1. A.feels betrayed by the director
    2. B.vicariously participates in the stage experience
    3. C.attacks the character foil
    4. D.denounces and humiliates the protagonist
    Show answer

    Answer: B vicariously participates in the stage experience

  21. 21.
    From the novel; Kossoh Town Boy If we describe Kossoh Town Boy as an autobiography, we mean that it is
    1. A.a historical novel
    2. B.a piece of writing telling us about the Life of its author
    3. C.a short story
    4. D.a narrative tale
    Show answer

    Answer: D a narrative tale

  22. 22.
    In The Flight to Australia', the following line occurs: 'Tier upon tier it towered, the terrible Apennines'. The figure of speech used in this line is known as
    1. A.alliteration
    2. B.litotes
    3. C.exaggeration
    4. D.parody
    Show answer

    Answer: A alliteration

  23. 23.
    Literature is studied as a subject at school because
    1. A.it exposes students to the realities of life
    2. B.it provides entertainment
    3. C.it merely gives additional work to students
    4. D.it teaches the use of words
    Show answer

    Answer: A it exposes students to the realities of life

  24. 24.
    Mock-heroic poetry elevates
    1. A.the important tales of heroes of the past era
    2. B.trivial subject-matter by using the style of the classical epic
    3. C.the stripping off of appearances in a witty manner
    4. D.the beauty in human relationships as exemplified in Homer
    Show answer

    Answer: A the important tales of heroes of the past era

  25. 25.
    One of the following terms applies to the discussion of both tragedy and comedy
    1. A.climax
    2. B.happy ending
    3. C.tragic hero
    4. D.alliteration
    Show answer

    Answer: A climax

  26. 26.
    One of the following writers is better known as a playwright than as a novelist
    1. A.C. Achebe
    2. B.C. Ekwensi
    3. C.W. Soyinka
    4. D.J.P Clark
    Show answer

    Answer: A C. Achebe

  27. 27.
    Pick out the odd item
    1. A.a Raisin in the Sun
    2. B.Twelfth Night
    3. C.Ozidi
    4. D.The Concubine
    Show answer

    Answer: D The Concubine

  28. 28.
    That year, the harvest was sad, like a funeral, and many farmers wept as they dug up the miserable yams. One man tied his cloth to a tree branch and hanged himself. The mood conveyed here is one of _____
    1. A.excitement
    2. B.sadness
    3. C.joy
    4. D.triumph
    Show answer

    Answer: B sadness

  29. 29.
    The exclusive right given to authors to protect their works from unlawful production is
    1. A.a constitutional provision
    2. B.a copyright
    3. C.an authority to write
    4. D.an author's right
    Show answer

    Answer: B a copyright

  30. 30.
    The hunter dies and leaves his poverty to his gun The blacksmith dies and leaves his poverty to his anvil... The extract above is an example of
    1. A.epic
    2. B.eulogy
    3. C.ballad
    4. D.elegy
    Show answer

    Answer: D elegy

  31. 31.
    The idea of metre as used in a literary piece is
    1. A.stanza
    2. B.rhythm
    3. C.rhyme
    4. D.verse
    Show answer

    Answer: B rhythm

  32. 32.
    The narrator in a prose work who is also a character is
    1. A.omniscient narrator
    2. B.participatory narrator
    3. C.objective narrator
    4. D.subjective narrator
    Show answer

    Answer: B participatory narrator

  33. 33.
    The subject matter of a literary work is the
    1. A.plot
    2. B.setting
    3. C.theme
    4. D.structure
    Show answer

    Answer: C theme

  34. 34.
    Which of these is the oldest genre of literature?
    1. A.Poetry
    2. B.Prose
    3. C.Aroma
    4. D.Drama
    Show answer

    Answer: B Prose

  35. 35.
    You cannot know And should not bother Tide and market come and go And so shall your mother In this verse the poet uses
    1. A.alternate rhymes
    2. B.monomyme
    3. C.couplets
    4. D.triplets
    Show answer

    Answer: A alternate rhymes

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Literature-in-English papers

JAMB Literature-in-English 1978–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux