Skip to content

Literature-in-English past questions: WAEC SSCE 2024

48 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A narrative composed in the form of a letter is
    1. A.an eponymous novel
    2. B.an epistolary novel
    3. C.a novella
    4. D.a panegyric
    Show answer

    Answer: B an epistolary novel

  2. 2.
    A narrative that extols the deeds of a heroic figure is a
    1. A.ballad
    2. B.folktale
    3. C.panegyric
    4. D.pastoral
    Show answer

    Answer: C panegyric

  3. 3.
    A poem that is shaped in the image of the object it talks about is
    1. A.concrete
    2. B.lyrical
    3. C.metaphysical
    4. D.romantic
    Show answer

    Answer: A concrete

  4. 4.
    Characters in a play that the author uses as a vehicle for commentary is
    1. A.chorus
    2. B.dancers
    3. C.drummers
    4. D.singers
    Show answer

    Answer: A chorus

  5. 5.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream Another character present at the scene is
    1. A.Egeus
    2. B.Lysander
    3. C.Oberon
    4. D.Theseus
    Show answer

    Answer: C Oberon

  6. 6.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream At the end of the speech,
    1. A.Hippolyta storms out of the place
    2. B.Philostrate announces the prologue
    3. C.the ladies settle down
    4. D.the curtain is drawn
    Show answer

    Answer: B Philostrate announces the prologue

  7. 7.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream Earlier the addressee has accused the speaker of
    1. A.disloyalty
    2. B.infidelity
    3. C.murder
    4. D.theft
    Show answer

    Answer: C murder

  8. 8.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream Farewell, sweet playfellow refers to
    1. A.Demetrius
    2. B.Hermia
    3. C.Helena
    4. D.Lysander
    Show answer

    Answer: C Helena

  9. 9.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream In turn, the speaker accuses the addressee of
    1. A.cruelty
    2. B.discrimination
    3. C.deceit
    4. D.indiscretion
    Show answer

    Answer: A cruelty

  10. 10.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The addressee is
    1. A.Demetrius
    2. B.Hermia
    3. C.Oberon
    4. D.Puck
    Show answer

    Answer: A Demetrius

  11. 11.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The couple are going to the wood because
    1. A.it is their favourite spot
    2. B.they are running away from the Athenian law
    3. C.they want to have their peace
    4. D.the wood is romantic
    Show answer

    Answer: B they are running away from the Athenian law

  12. 12.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The setting of the extract is
    1. A.another part of the wood
    2. B.Helena's place
    3. C.the wood
    4. D.Theseus' palace
    Show answer

    Answer: A another part of the wood

  13. 13.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is addressing
    1. A.Hippolyta
    2. B.Lysander
    3. C.Philostrate
    4. D.Quince
    Show answer

    Answer: A Hippolyta

  14. 14.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker's experience is that
    1. A.the poor are eloquent
    2. B.even the eloquent can falter in their speech
    3. C.the poor are inhibited
    4. D.even the poor can be tongue-tied
    Show answer

    Answer: B even the eloquent can falter in their speech

  15. 15.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speech is in reaction to
    1. A.Hippolyta's rejection of the burden the poor bear
    2. B.Philostrate's rejection of the play-within-the play
    3. C.the address of the chorus
    4. D.the arrival of the players
    Show answer

    Answer: D the arrival of the players

  16. 16.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speech is intended to ____ the addressee.
    1. A.confuse
    2. B.pacify
    3. C.provoke
    4. D.reclaim
    Show answer

    Answer: C provoke

  17. 17.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The underlined expression means being
    1. A.careful
    2. B.faithful
    3. C.flirtatious
    4. D.reckless
    Show answer

    Answer: B faithful

  18. 18.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The underlined lines portray the addressee as a
    1. A.coward
    2. B.hunter
    3. C.painter
    4. D.traitor
    Show answer

    Answer: B hunter

  19. 19.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The wildest refers to
    1. A.good people
    2. B.the least cruel man
    3. C.wild beasts
    4. D.the most deceptive
    Show answer

    Answer: C wild beasts

  20. 20.
    Ife is a woman of great virtue She is a woman of great vice illustrate
    1. A.antithesis
    2. B.alliteration
    3. C.paradox
    4. D.pathos
    Show answer

    Answer: A antithesis

  21. 21.
    In _____ and moved inwards the kitchen, like one sleepwalking, the simile portrays one who is
    1. A.absent minded
    2. B.disappointed
    3. C.passion driven
    4. D.morose
    Show answer

    Answer: A absent minded

  22. 22.
    In the poem, cupid is
    1. A.an allusion
    2. B.a metonymy
    3. C.the persona's mistress
    4. D.the persona's rival
    Show answer

    Answer: A an allusion

  23. 23.
    One of the important means available to a writer of a literary work is
    1. A.diction
    2. B.fiction
    3. C.stage
    4. D.stanza
    Show answer

    Answer: A diction

  24. 24.
    Read the lines below and answer the question: My heart aches, and a drowsy numbness pains My sense, as though of hemlock I have drunk The metrical pattern is
    1. A.anapestic
    2. B.dactylic
    3. C.iambic
    4. D.trochaic
    Show answer

    Answer: C iambic

  25. 25.
    Read the lines below and answer the question: My heart aches, and a drowsy numbness pains My sense, as though of hemlock I have drunk The mood of the poet is that of
    1. A.anger
    2. B.apathy
    3. C.drunkenness
    4. D.sadness
    Show answer

    Answer: D sadness

  26. 26.
    Read the lines below and answer the question: The closing of the day Is the beginning of the day The lines
    1. A.are alliterated
    2. B.are repeated
    3. C.end stop
    4. D.run on
    Show answer

    Answer: D run on

  27. 27.
    Read the lines below and answer the question: The curl of my lips, the swing of my waist, the The ride of my breast, the stride of my steps, the Flash of my tech and the palm of my hand The image created in the line appeals to the sense of
    1. A.sight
    2. B.taste
    3. C.smell
    4. D.touch
    Show answer

    Answer: A sight

  28. 28.
    Read the lines below and answer the question: The curl of my lips, the swing of my waist, the The ride of my breast, the stride of my steps, the Flash of my tech and the palm of my hand The line is an example of
    1. A.euphemism
    2. B.parallelism
    3. C.personification
    4. D.synecdoche
    Show answer

    Answer: B parallelism

  29. 29.
    The _______ comes after the loose ends of the plot have been tied up.
    1. A.climax
    2. B.denouncement
    3. C.epilogue
    4. D.epilogue
    Show answer

    Answer: C epilogue

  30. 30.
    The choir is on wheels to a convention illustrates
    1. A.Hyperbole
    2. B.Allusion
    3. C.Metonymy
    4. D.Personification
    Show answer

    Answer: C Metonymy

  31. 31.
    The device used in She gave him lots of cash and tender attention is
    1. A.bathos
    2. B.pathos
    3. C.suspense
    4. D.zeugma
    Show answer

    Answer: D zeugma

  32. 32.
    The dominant device used in "Macbeth doth murdered sleep; the innocent sleep" is
    1. A.alliteration
    2. B.conceit
    3. C.metonymy
    4. D.personification
    Show answer

    Answer: D personification

  33. 33.
    The dominant image is one of
    1. A.beginning
    2. B.flying
    3. C.running
    4. D.waiting
    Show answer

    Answer: B flying

  34. 34.
    The figure of speech used in she was listening to the silence of the room is
    1. A.conceit
    2. B.irony
    3. C.oxymoron
    4. D.zeugma
    Show answer

    Answer: C oxymoron

  35. 35.
    The lines that provide evidence for what the poem is about are _____
    1. A.2 and 3
    2. B.7 and 8
    3. C.9 and 10
    4. D.11 and 12
    Show answer

    Answer: B 7 and 8

  36. 36.
    The major divisions in a play are
    1. A.acts
    2. B.chapters
    3. C.scenes
    4. D.stanzas
    Show answer

    Answer: A acts

  37. 37.
    The mood is one of
    1. A.anxiety
    2. B.despondency
    3. C.sorrow
    4. D.regret
    Show answer

    Answer: A anxiety

  38. 38.
    The overwhelming confidence and pride that lead to the fall of the protagonist is
    1. A.catharsis
    2. B.ego
    3. C.harmatia
    4. D.hubris
    Show answer

    Answer: D hubris

  39. 39.
    The poem is a
    1. A.haiku
    2. B.kenning
    3. C.limerick
    4. D.lyric
    Show answer

    Answer: D lyric

  40. 40.
    The Shakespearean sonnet differs from the Petrachan sonnet by ending with a
    1. A.couplet
    2. B.quatrain
    3. C.sestet
    4. D.tercet
    Show answer

    Answer: A couplet

  41. 41.
    The technique of narration is
    1. A.First person
    2. B.Second person
    3. C.Third person
    4. D.stream of consciousness
    Show answer

    Answer: D stream of consciousness

  42. 42.
    UNSEEN POETRY Read the poem and answer the question My heart was in fearful flight Pursued by Cupid, arrow poised Waiting for my flight's end When I'd turn about Or I'd fall supine My fleeing heart to pierce Enslave or enthrall and ravish hopeless So, I'm pining and pining away For you high up there have perched Out of reach of my now yearning Which was why my heart'd been fleeing From cupid's poised arrow The poem is about
    1. A.unforgettable
    2. B.sacrificial
    3. C.unrequited
    4. D.selfish
    Show answer

    Answer: C unrequited

  43. 43.
    UNSEEN PROSE Read the passage and answer the following question The message was unambiguous: her John was on his way back. For how long had he been gone? Jenny wondered. She wrung her hands in silent expectation. She stood, turned about, and sat, motionless. She was listening in the silence of the room and looking into the gloom of the unlit room. She seemed to pull herself together as she rose to her full height, switched on the light and turned on the TV, to no station in particular, selecting no programme at all. She sat in front of the TV, not watching. Her heart was pounding, slowly, she hoisted herself from the armchair and moved towards the kitchen, like one sleepwalking. She must get some food ready for the sojourner. Her rapid heartbeat did not show in her slow-motion actions. Her cooking done, Jenny was carrying the dish on a tray to the dining table when the doorbell rang. Jenny dropped the tray. The passage is about
    1. A.a meeting place
    2. B.jenny's expert cooking
    3. C.the disappointment of love
    4. D.the passion of love
    Show answer

    Answer: D the passion of love

  44. 44.
    Which of the following helps best to create and sustain interest in a literary work?
    1. A.plot
    2. B.rhyme
    3. C.rhythm
    4. D.suspense
    Show answer

    Answer: D suspense

  45. 45.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and answer the question: And in the wood, when often you and I Upon faint primrose-beds were women lie, Emptying our bosoms of their counsel sweet, There, my Lysander and myself shall meet, And these from Athens turn away our eyes To see new friends and stranger companies Farewell, sweet playfellow;... From the novel; A Midsummer Night's Dream ...you and I in the first line refers to
    1. A.Demetrius and Helena
    2. B.Hermia and Helena
    3. C.Hippolyta and Lysander
    4. D.Oberon and Titania
    Show answer

    Answer: B Hermia and Helena

  46. 46.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and answer the question: So should the murdered look, and so should I, Pierced through the heart with your stern cruelty; Yes you the murdered look so bright in clear As yonder, Venus in her, glimmering sphere From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker and the addressee are
    1. A.Demetrius and Lysander
    2. B.Hermia and Lysander
    3. C.Demetrius and Hermia
    4. D.Lysander and Helena
    Show answer

    Answer: C Demetrius and Hermia

  47. 47.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and answer the question: The wildest hath not such a heart as you Run when you will, the story shall be change; Apollo flies, and Daphne holds the chase; The dove pursues the griffin, the mild hind Makes speed to catch the tiger, bootless speed, When cowardice pursues, and valour flies. From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is
    1. A.Egeus
    2. B.Helena
    3. C.Lysander
    4. D.Titania
    Show answer

    Answer: B Helena

  48. 48.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and answer the question: Where I have come, great clerks have purposed To greet me with premeditated welcomes; Where I have seen them shiver and look pale, Make periods in the midst of sentences, Throttle their practised accent I their fears, And in conclusion, dumbly have broken off, Not paying me a welcome... From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is
    1. A.Helena
    2. B.Hermia
    3. C.Philostrate
    4. D.Theseus
    Show answer

    Answer: D Theseus

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Literature-in-English papers

WAEC Literature-in-English 1998–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux