Skip to content

Literature-in-English past questions: JAMB UTME 2023

84 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

84 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ________ are generally regarded as brief but purposeful references, within a literary text, to a person, place, event, or to another work of literature.
    1. A.Referrals
    2. B.Chiasmus
    3. C.Metonymy
    4. D.Allusions
    Show answer

    Answer: D Allusions

  2. 2.
    '... Not a few of us ended our application letter like this: 'if you are kind enough to accomodate this humble application, Sir/Madam, I shall do my uttermost best to rendered you the greatest services which it is at my desposition to your best satisfactory. Yours obediently servant...' yet without English, you had no education fit for a white collar job Cameron Daodu: The Gab Boys The tone of the passage above is
    1. A.Melancholic
    2. B.Ironic
    3. C.Harsh
    4. D.Derisive
    Show answer

    Answer: C Harsh

  3. 3.
    'And so Tom awoke and we rose in the dark And got with our bags and our brushes to work Though the morning was cold, Tom was happy and warm; So if all do their duty they need not fear harm.' In the lines above, Tom is warm because he
    1. A.is working indoors
    2. B.is wearing warm clothes
    3. C.is doing his duty
    4. D.has just woken from sleep
    Show answer

    Answer: C is doing his duty

  4. 4.
    'As virtuous men pass mildly away, And whisper to their souls, to go Whilst some of their sad friends do say, The breadth goes now, and some say, "No".' John Donne: A Valediction: Forbidding Mourning The tone of this poem is generally
    1. A.conversational
    2. B.imaginative
    3. C.serious
    4. D.appreciative
    Show answer

    Answer: C serious

  5. 5.
    'Fierce harmattan sun on innocent tendrils; torrential downpour on leaking thatch roofs; painful comfort of helpless eunuchs; thorny beauty of modern witches; the falcon's call on day-old-chicks, ours is a tragicomic dialogue:... mute echoes of pains' . The sonority and rhythmical structure of the lines above are achieved through a pause- pattern called
    1. A.scansion
    2. B.enjambment
    3. C.caesura
    4. D.apostrophe
    Show answer

    Answer: C caesura

  6. 6.
    'My heart is a quiet drum, sometimes it flares like a parched thunder cracking through a damask sky it lifts me in its fired spectacle.' -Cynthia James; Drumology The imagery in the excerpt above is largely
    1. A.olfactory and visual
    2. B.auditory and visual
    3. C.tactile and auditory
    4. D.olfactory and tactile
    Show answer

    Answer: B auditory and visual

  7. 7.
    'Senhor Jose got cold during the night. After having uttered those redundant useless words, here she is, he wasn't sure what else he should do. It was true that, after long and arduous labours, he had managed, at last, to find the unknown woman, or rather, the place where she lay, a good six feet beneath an earth that still sustained him' Jose Saramago: All the Names What happens to the unknown woman in the passage above?
    1. A.She falls asleep
    2. B.She is dead
    3. C.She is awake
    4. D.She runs away
    Show answer

    Answer: B She is dead

  8. 8.
    'The fair breeze blew The white foam flew The furrow followed free We were the first that ever burst Into that silent sea.' The dominant figure of speech in the above passage is
    1. A.repitition
    2. B.alliteration
    3. C.paradox
    4. D.rhyme scheme
    Show answer

    Answer: C paradox

  9. 9.
    'Will college make you a better Olokun priest? Will it make you serve our ancestors better? Look at me. An able-bodied, strong-hearted priest of Olokun. Did I go to college? Gracy Osifo:Dizzy Angel The literary device used in the passage above is
    1. A.onomatopoeia
    2. B.parallelism
    3. C.metaphor
    4. D.simile
    Show answer

    Answer: A onomatopoeia

  10. 10.
    "...Rage is Chief Rage drags rags after you, of Charity Laughter, sweetness and light, Rage is thief Enemy of equanimity" The figure of speech dominant in these lines is _____
    1. A.apostrophe
    2. B.personification
    3. C.metaphor
    4. D.simile
    Show answer

    Answer: B personification

  11. 11.
    "I had not taken the first step in knowledge, I had not learnt to let go with the hands".The above lines is an example of a
    1. A.Alliteration
    2. B.Apostrophe
    3. C.Repetition
    4. D.Assonance
    Show answer

    Answer: C Repetition

  12. 12.
    "She wanted to split herself. But she checked herself. 'Get dressed,' she said earnestly. 'Get dressed and let's go. You know I have a lot of things to do. And if we are going to meet again like this... 'She slapped the bed, 'then it won't be here. It will be at the Samson and Delilah.'" - Festus Iyayi; Violence In the passage above, the speaker can be described as
    1. A.hungry
    2. B.domineering
    3. C.friendly
    4. D.treacherous
    Show answer

    Answer: B domineering

  13. 13.
    "The sun used to smile in my hut". The line is an example of
    1. A.Apostrophe
    2. B.personification
    3. C.Rhetorical Question
    4. D.Zeugma
    Show answer

    Answer: B personification

  14. 14.
    *For seven days it rained that June; A storm half out to sea kept turning around like a dog trying to settle himself on a rug; We were the fleas that complained in his hair. John Updike, Wash The image set in the lines above are of
    1. A.rain and flood in June
    2. B.discomfort and likely destruction
    3. C.the days of Noah
    4. D.an animal insects and fun
    Show answer

    Answer: B discomfort and likely destruction

  15. 15.
    A character that is always against the interest of the protagonist is
    1. A.opposition
    2. B.heroine
    3. C.villain
    4. D.hero
    Show answer

    Answer: C villain

  16. 16.
    A formal dignified speech or writing praising a person or a thing for past or present deeds is
    1. A.lampoon
    2. B.eulogy
    3. C.premiere
    4. D.anthology
    Show answer

    Answer: D anthology

  17. 17.
    A Government Driver on His Retirement is a poem of thirty-three lines divided into _______ stanzas.
    1. A.six
    2. B.four
    3. C.three
    4. D.five
    Show answer

    Answer: A six

  18. 18.
    A limerick has
    1. A.ornate style, humour, irony and seven lines
    2. B.formal and elaborate style and humour
    3. C.humour,rhyme scheme and five lines
    4. D.a stinging climax, rhyme scheme, and five lines
    Show answer

    Answer: C humour,rhyme scheme and five lines

  19. 19.
    A long story narrating a series of complicated events is called a
    1. A.harrangue
    2. B.discourse
    3. C.monologue
    4. D.saga
    Show answer

    Answer: D saga

  20. 20.
    A metrical pause occurring in the middle of a line in a poem is called
    1. A.tetrametre
    2. B.rhythm
    3. C.caesura
    4. D.assonance
    Show answer

    Answer: C caesura

  21. 21.
    A novel that features spiritual apparitions as major character is
    1. A.Epistolary
    2. B.Historical
    3. C.Sociological
    4. D.Gothic
    Show answer

    Answer: D Gothic

  22. 22.
    A panegyric poem is composed to
    1. A.condemn
    2. B.elaborate
    3. C.abuse
    4. D.praise
    Show answer

    Answer: D praise

  23. 23.
    A story with elements that have both literal and figurative meanings is
    1. A.allegory
    2. B.novella
    3. C.fable
    4. D.epistle
    Show answer

    Answer: B novella

  24. 24.
    A structural arrangement of unit of composition by which one element of equal importance with another is similarly placed is called
    1. A.repetition
    2. B.paradox
    3. C.refrain
    4. D.parallelism
    Show answer

    Answer: D parallelism

  25. 25.
    A tragic hero, according to the Aristotelian precept, must be a
    1. A.central character after whom the play is named
    2. B.king with deep affection for his subjects
    3. C.noble character with hubris
    4. D.lowly character who suddenly stumbles on some fortunes
    Show answer

    Answer: C noble character with hubris

  26. 26.
    A trilogy is the
    1. A.set of three one-act drama written by related authors
    2. B.series of related stories divided into three equal parts
    3. C.sequence of three plays written by the same author
    4. D.collection of three poems of equal length
    Show answer

    Answer: C sequence of three plays written by the same author

  27. 27.
    An action in a play that stimulates the audience to pity a character is
    1. A.props
    2. B.parody
    3. C.pyrrhic
    4. D.pathos
    Show answer

    Answer: D pathos

  28. 28.
    An extended fictional narrative which is realistic is known as a
    1. A.short story
    2. B.diary
    3. C.novella
    4. D.novel
    Show answer

    Answer: D novel

  29. 29.
    Be him English Be him African Be him Nigerian The lines above are an example of
    1. A.epigram
    2. B.anaphora
    3. C.epitaph
    4. D.tautology
    Show answer

    Answer: C epitaph

  30. 30.
    Careened', These oily tears Dripping down the tears on your depressed face, Will one day be staunched, I swear! Ibiwari Ikiriko, Oily Tears. The tone of the poet is
    1. A.supplicatory
    2. B.optimistic
    3. C.sympathetic
    4. D.piteous
    Show answer

    Answer: B optimistic

  31. 31.
    Cast in a play refers to
    1. A.three of the actors
    2. B.a few of the actors
    3. C.an exclusive social class in the play
    4. D.all the actors
    Show answer

    Answer: C an exclusive social class in the play

  32. 32.
    CYCLIST gets down and begins to prop his bicycle. CYCLIST: All right. If you're sure it won't take long. BARBER: I am known for my lightning clippers. Even the soldiers know me. I can shave the head of an entire battalion between one coup and the next. Sit down and relax your back. Cycling is not easy when you've abandoned it for some time. Wole Soyinka, The Beautification of Area Boy. The literary devices in the dialogue above are
    1. A.hyperbole and allusion
    2. B.irony and parody
    3. C.allusion and paradox
    4. D.humour and irony
    Show answer

    Answer: C allusion and paradox

  33. 33.
    Don't panic. Be calm. If you are somehow upset...try to regain your composure. The speaker in the excerpt above is
    1. A.hopeless
    2. B.afraid
    3. C.confident
    4. D.uncertain
    Show answer

    Answer: C confident

  34. 34.
    Dramatis personae in a play refers to
    1. A.cast list
    2. B.list of characters
    3. C.portagonist and antagonist
    4. D.order of appearance
    Show answer

    Answer: B list of characters

  35. 35.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on LOOK BACK IN ANGER. What were the other businesses Jimmy porter had tried apart from the sweet stall business?
    1. A.farming, teaching and advertising
    2. B.Teaching, painting and trumpeting
    3. C.Journalism, faming and teaching
    4. D.Journalism, advertising, and vacuum cleaning
    Show answer

    Answer: D Journalism, advertising, and vacuum cleaning

  36. 36.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on LOOK BACK IN ANGER. Who was the first-person Alison informed about her pregnancy?
    1. A.her parents
    2. B.Jimmy
    3. C.Helena
    4. D.Cliff
    Show answer

    Answer: D Cliff

  37. 37.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on SECOND CLASS CITIZEN. "She swallowed it all, just like a nasty pill." The literary device employed here is
    1. A.alliteration
    2. B.metaphor
    3. C.simile
    4. D.apostrophe
    Show answer

    Answer: C simile

  38. 38.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on SECOND CLASS CITIZEN. The novel is set after which major war?
    1. A.First World War (1914-1918)
    2. B.Aba Women Riot (1929)
    3. C.Second World War (1939-1945)
    4. D.The Nigerian Civil War (1967-1970)
    Show answer

    Answer: C Second World War (1939-1945)

  39. 39.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on SECOND CLASS CITIZEN. Who is Mr Cole?
    1. A.a black tenant at the first apartment at England
    2. B.Adah's colleague at the Consulate
    3. C.Adah's nephew she's forced to live with after Pa's death
    4. D.Adah's elementary school teacher
    Show answer

    Answer: D Adah's elementary school teacher

  40. 40.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on A GOVERNMENT DRIVER ON HIS RETIREMENT. "I shall booze and zoom" contains a device called
    1. A.alliteration
    2. B.imagery
    3. C.onomatopoeia
    4. D.hyperbole
    Show answer

    Answer: C onomatopoeia

  41. 41.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on A GOVERNMENT DRIVER ON HIS RETIREMENT. "Many years on wheels" The reference to "wheels" exemplifies the use of ___ in the poem.
    1. A.climax
    2. B.personification
    3. C.metonymy
    4. D.synecdoche
    Show answer

    Answer: D synecdoche

  42. 42.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on BAT. Read the excerpt and answer the question: "Bat! Creatures that hang themselves up like an old rag, to sleep, And disgustingly upside down." The theme of this excerpt is____
    1. A.All of the above
    2. B.the poet's right to Individual choice
    3. C.the poet's admiration of the beauty of nature
    4. D.the poet's appalling remarks about the bird
    Show answer

    Answer: D the poet's appalling remarks about the bird

  43. 43.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on BAT. Use the excerpt to answer this question. "Where light pushes through; A sudden turning upon itself of a thing in the air. A dip to the water. And you think: "The swallows are flying so late!" Swallows?" The dominant poetic device in the excerpt is___
    1. A.Rhetorical question
    2. B.imagery
    3. C.Alliteration
    4. D.Paradox
    Show answer

    Answer: B imagery

  44. 44.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on BLACK WOMAN. "fruit with firm flesh" illustrates the use of ____
    1. A.onomatopoeia
    2. B.consonance
    3. C.assonance
    4. D.alliteration
    Show answer

    Answer: B consonance

  45. 45.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on CAGED BIRD. "for the caged bird/sings of freedom.", The poetic device used in this expression is____
    1. A.metaphor
    2. B.irony
    3. C.hyperbole
    4. D.paradox
    Show answer

    Answer: B irony

  46. 46.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on CAGED BIRD. Read this excerpt from the poem and answer questions . "The free bird thinks of another breeze / and the trade winds soft through the sighing trees" What is the effect of the trees sighing in this verse?
    1. A.It shows where the bird sleeps
    2. B.It shows the tree is sleeping
    3. C.It indicates that the bird is carefree
    4. D.It indicates that it is still early in the day
    Show answer

    Answer: C It indicates that the bird is carefree

  47. 47.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on RAIDER OF THE TREASURE TROVE. "To fly flags of joy" Two figures of speech used here are
    1. A.alliteration and personification
    2. B.onomatopoeia and simile
    3. C.metaphor and alliteration
    4. D.simile and personification
    Show answer

    Answer: C metaphor and alliteration

  48. 48.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on RAIDER OF THE TREASURE TROVE. The poetic device in the expression "Rage is chief" is ___
    1. A.oxymoron
    2. B.simile
    3. C.metaphor
    4. D.hyperbole
    Show answer

    Answer: C metaphor

  49. 49.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on THE GOOD MORROW. Use this excerpt to answer question "If ever any beauty I did see, Which I desired, and got, 'twas but a dream of thee." The excerpt above evokes the use of ____
    1. A.Olfactory imagery
    2. B.Tactile
    3. C.Auditory imagery
    4. D.Visual imagery
    Show answer

    Answer: D Visual imagery

  50. 50.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on THE JOURNEY OF THE MAGI. Read the excerpt and answer question "And running away, and wanting their liquor and women, And the night-fires going out, and the lack of shelters, And the cities hostile and the towns unfriendly" The dominant device in this excerpt is ___
    1. A.metaphor
    2. B.synecdoche
    3. C.simile
    4. D.paradox
    Show answer

    Answer: B synecdoche

  51. 51.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on THE LEADER AND THE LED. " The hyena says the crown is made for him" in the above excerpt, the use of the word "crown " is a good deployment of ____
    1. A.oxymoron
    2. B.imagery
    3. C.personification
    4. D.synedoche
    Show answer

    Answer: D synedoche

  52. 52.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 This question is based on THE SONG OF THE WOMEN OF MY LAND. Use the excerpt to answer this question "they sang in the forlorn fields about their lives; songs of how they ploughed the terrain of their landscape for memories of lyrics lost in the vast void of time, in those days when a song beheld their lives; when servitude cuffed the ankles of their soul, and dereliction decapitated the epic of their lives." The theme of this excerpt is____
    1. A.All of the above
    2. B.the oppression of women
    3. C.Joys of motherhood
    4. D.colonization
    Show answer

    Answer: B the oppression of women

  53. 53.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. In the play, the jewel of Ilujinle is____
    1. A.Sadiku
    2. B.Baroka
    3. C.Lakunle
    4. D.Sidi
    Show answer

    Answer: D Sidi

  54. 54.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. Sidi insisted on the payment of her bride-price because it indicates that she_____
    1. A.is a virgin
    2. B.has a wealthy family
    3. C.is of marriageable age
    4. D.is free from her family
    Show answer

    Answer: A is a virgin

  55. 55.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. The indication that Soyinka's "The Lion and the Jewel" is culturally set is its use of_____
    1. A.dance and songs
    2. B.flashback
    3. C.foreshadowing
    4. D.irony
    Show answer

    Answer: A dance and songs

  56. 56.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. The opening act in the plays takes place at______
    1. A.the village market
    2. B.the roadside to the farm
    3. C.the baale's room
    4. D.by the village stream
    Show answer

    Answer: A the village market

  57. 57.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. The use of language in the play is written in both___ and ___ forms.
    1. A.vague and prosaic
    2. B.prosaic and poetic
    3. C.archaic and vague
    4. D.ambiguous and lyrical
    Show answer

    Answer: B prosaic and poetic

  58. 58.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on THE LION AND THE JEWEL. Which character may be an allegory of Nigeria itself?
    1. A.Baroka
    2. B.Sadiku
    3. C.lakunle
    4. D.Sidi
    Show answer

    Answer: D Sidi

  59. 59.
    From the novel; Unexpected Joy at Dawn PROSE: AFRICAN: UNEXPECTED JOY AT DAWN What distinguishes Nii Tackie from every other Ghanaian?
    1. A.His accent
    2. B.His face
    3. C.His tribal mark
    4. D.His skin
    Show answer

    Answer: C His tribal mark

  60. 60.
    From the novel; Unexpected Joy at Dawn This question is based on UNEXPECTED JOY AT DAWN. How did Mama Orojo meet Tom Monday.
    1. A.she met him on her trip to Ghana
    2. B.she met him on an evangelism trip
    3. C.she met him during the religious riot
    4. D.she met him at the restaurant
    Show answer

    Answer: B she met him on an evangelism trip

  61. 61.
    From the novel; Unexpected Joy at Dawn This question is based on UNEXPECTED JOY AT DAWN. Which of these characters is at the center of the impact of the xenophobic attack in the novel?
    1. A.Nii Tackie
    2. B.Ezla
    3. C.Massa
    4. D.Aaron Tsuru
    Show answer

    Answer: B Ezla

  62. 62.
    From the novel; Wuthering Heights This question is based on WUTHERING HEIGHT. What destination does the young Catherine have in mind when she leaves Thrushcross Grange for the first time?
    1. A.Wuthering Heights
    2. B.The nearby village
    3. C.The fairy caves at Penistone Crags
    4. D.London, where her cousin Linton lives
    Show answer

    Answer: C The fairy caves at Penistone Crags

  63. 63.
    From the novel; Wuthering Heights This question is based on WUTHERING HEIGHT. What gift did Mr. Earnshaw promise to bring Nelly Dean from Liverpool?
    1. A.A bridle for her horse
    2. B.A fiddle
    3. C.Fruit
    4. D.A set of paints
    Show answer

    Answer: B A fiddle

  64. 64.
    From the novel; Wuthering Heights This question is based on WUTHERING HEIGHT. Which of the following characters dies last?
    1. A.Catherine
    2. B.Heathcliff
    3. C.Linton
    4. D.Mr. Linton
    Show answer

    Answer: B Heathcliff

  65. 65.
    Jibunoh was simply a difficult man. He was hated by all his neighbours and deserted by his relations. He was the first and only person to beat a policeman in the entire village. He also had ten cases instituted against him for either stealing or violating the rights of others. He had no regard for deanery or normal conduct. No lover of peace or order could be his friends. It is not surprising that his death elicited jubilation rather than mourning' The passage above reveals that Jibunoh symbolizes
    1. A.insanity
    2. B.wickedness
    3. C.lawlessness
    4. D.isolation
    Show answer

    Answer: C lawlessness

  66. 66.
    Jose Palacios, his oldest servant, found him floating naked with his eyes open in the purifying waters of his bath and thought he had drowned. He knew this was, one of the many ways the General meditated, but the ecstasy in which he lay drifting seemed that of a man no longer of this world. Gabriel Garcia Marquez, The General in His Labyrinth The master in the passage above is obviously in a state of
    1. A.trance
    2. B.drowning
    3. C.forgetfulness
    4. D.labyrinth
    Show answer

    Answer: A trance

  67. 67.
    Lineation refers to
    1. A.the arrangement of lines in verse form
    2. B.the grouping together of a number of units of rhythm
    3. C.the unit in the rhythmic structure of verse
    4. D.tracing family descent of poeple in verse
    Show answer

    Answer: A the arrangement of lines in verse form

  68. 68.
    The combination of two or more metaphors is called
    1. A.Monometaphor
    2. B.Dymetaphor
    3. C.Mixed metaphor
    4. D.Combined metaphor
    Show answer

    Answer: C Mixed metaphor

  69. 69.
    The exclusive right given to authors to protect their works from unlawful production is
    1. A.an authority to write
    2. B.a copyright
    3. C.an author's right
    4. D.a constitutional provision
    Show answer

    Answer: B a copyright

  70. 70.
    The moment of recognition of truth when ignorance gives way to knowledge is known as
    1. A.Anamnesis
    2. B.Anagnorisis
    3. C.Hamartia
    4. D.Hubris
    Show answer

    Answer: B Anagnorisis

  71. 71.
    The narrative style in which the hero tells his own story directly is the
    1. A.objective
    2. B.first-person
    3. C.subjective
    4. D.third-person
    Show answer

    Answer: B first-person

  72. 72.
    The overwhelming pride that destroys the tragic hero is called
    1. A.nemesis
    2. B.catharsis
    3. C.hubris
    4. D.tragedy
    Show answer

    Answer: B catharsis

  73. 73.
    The part of a play when climax approaches is known as
    1. A.Catastasis
    2. B.Catharsis
    3. C.protasis
    4. D.Epitasis
    Show answer

    Answer: D Epitasis

  74. 74.
    The process of creating characters and endowing them with certain attitude is ......
    1. A.Action
    2. B.Character
    3. C.Characterization
    4. D.Dramatis personae
    Show answer

    Answer: C Characterization

  75. 75.
    The sides of a stage are called
    1. A.both sides
    2. B.the ways
    3. C.the wings
    4. D.the pits
    Show answer

    Answer: C the wings

  76. 76.
    The subject matter of a literary work is the
    1. A.theme
    2. B.plot
    3. C.structure
    4. D.setting
    Show answer

    Answer: A theme

  77. 77.
    The term given to a type of incident or device which recurs frequently in Literature is
    1. A.concept
    2. B.myth
    3. C.ritual
    4. D.motif
    Show answer

    Answer: B myth

  78. 78.
    The tragic character is the person whose experiences arouse pity and
    1. A.sympathy
    2. B.terror
    3. C.horror
    4. D.frustration
    Show answer

    Answer: D frustration

  79. 79.
    The use of two contrasting words that are placed side by side is called
    1. A.oxymoron
    2. B.euphemism
    3. C.pun
    4. D.antithesis
    Show answer

    Answer: A oxymoron

  80. 80.
    The writing convention in which the events in a narrative are scrambled as they come to the writer's mind without any attempt to arrange them in orderly sequence is called
    1. A.psycho-consciousness styles
    2. B.narrator's mind style
    3. C.shifting style
    4. D.stream of consciousness
    Show answer

    Answer: D stream of consciousness

  81. 81.
    Using the name of one thing for something else with which it is closely associated in an instance is
    1. A.paradox
    2. B.parody
    3. C.parallelism
    4. D.metonymy
    Show answer

    Answer: C parallelism

  82. 82.
    When an object is invested with a meaning beyond its immediate reference, it becomes
    1. A.a symbol
    2. B.an irony
    3. C.a subject
    4. D.an epigram
    Show answer

    Answer: A a symbol

  83. 83.
    When he gave me the bottle, and I opened it, I was shocked by the odour that hit my nose: I immediately corked it again, and spat on the floor.. Isidore Okpewho, The Last Duty. The reaction in the passage above is that of
    1. A.anger
    2. B.protest
    3. C.rejection
    4. D.nausea
    Show answer

    Answer: D nausea

  84. 84.
    Which of these is the oldest genre of literature?
    1. A.Aroma
    2. B.Poetry
    3. C.Drama
    4. D.Prose
    Show answer

    Answer: B Poetry

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Literature-in-English papers

JAMB Literature-in-English 1978–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux