Skip to content

Literature-in-English past questions: JAMB UTME 2024

32 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

32 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A long narrative poem that relates heroic exploits is
    1. A.panegyric
    2. B.lyric
    3. C.ballad
    4. D.epic
    Show answer

    Answer: B lyric

  2. 2.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on John Osborne's Look Back in Anger Alison and Jimmy are accommodated during the first month of their marriage by
    1. A.Hugh Tanner
    2. B.Nigel
    3. C.Cliff
    4. D.Webster
    Show answer

    Answer: A Hugh Tanner

  3. 3.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on John Osborne's Look Back in Anger. Jimmy's harmatia is
    1. A.infidelity
    2. B.anger
    3. C.pride
    4. D.jealousy
    Show answer

    Answer: B anger

  4. 4.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on John Osborne's Look Back in Anger. The reason why Jimmy easily gets along with Cliff is because
    1. A.they both belong to the working class
    2. B.Alison speaks well of Cliff
    3. C.the relatives of Jimmy's mother are rich
    4. D.they are both from affluent backgrounds
    Show answer

    Answer: A they both belong to the working class

  5. 5.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on John Osbourne's Look Back in Anger The couple's marital crisis is aggravated by
    1. A.Jimmy
    2. B.Cliff
    3. C.Helena
    4. D.Hugh
    Show answer

    Answer: C Helena

  6. 6.
    From the novel; Look Back in Anger This question is based on John Osbourne's Look Back in Anger The protagonist in the play is
    1. A.Alison Porter
    2. B.Cliff Lewis
    3. C.Jimmy Porter
    4. D.Colonel Redfern
    Show answer

    Answer: C Jimmy Porter

  7. 7.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on Buchi Emecheta's Second Class Citizen Adah is so obsessed with the sleek woman at the hospital because the woman
    1. A.has a doting husband
    2. B.has a high paying job
    3. C.gives birth to twins
    4. D.lives in a mansion
    Show answer

    Answer: A has a doting husband

  8. 8.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on Buchi Emecheta's Second Class Citizen The main challenge Adah encounters in England is
    1. A.being a woman
    2. B.financial limitations
    3. C.being half literate
    4. D.being a black person
    Show answer

    Answer: D being a black person

  9. 9.
    From the novel; Second Class Citizen This question is based on Buchi Emecheta's Second Class Citizen. Adah's disappointment is in the overwhelming
    1. A.freedom for the blacks
    2. B.reception of the blacks
    3. C.recognition given the blacks
    4. D.discrimination against the blacks
    Show answer

    Answer: D discrimination against the blacks

  10. 10.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 "But a caged bird stands on the grave of dreams" The excerpt above from Angelou's "Caged Bird" implies that caged bird
    1. A.will die
    2. B.will be frustrated
    3. C.stands on its grave
    4. D.walks freely to actualise its dream
    Show answer

    Answer: B will be frustrated

  11. 11.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 In Eliot's "Journey of the Magi", "six hands at an open door" is an example of
    1. A.synecdoche
    2. B.irony
    3. C.alliteration
    4. D.metonymy
    Show answer

    Answer: A synecdoche

  12. 12.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 In Senghor's Black Woman, the dominant literary device is
    1. A.hyperbole
    2. B.personification
    3. C.simile
    4. D.metaphor
    Show answer

    Answer: D metaphor

  13. 13.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 Lawrence's "Bats" is a
    1. A.sarcasm
    2. B.satire
    3. C.dramatic dialogue
    4. D.dramatic monolgue
    Show answer

    Answer: D dramatic monolgue

  14. 14.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 Osundare's "The Leader and the Led" is
    1. A.dramatic
    2. B.satiric
    3. C.narrative
    4. D.elegaic
    Show answer

    Answer: B satiric

  15. 15.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 Sesay's "The Song of the Woman of My Land" is a
    1. A.political poem
    2. B.geographical poem
    3. C.social poem
    4. D.panegyric poem
    Show answer

    Answer: B geographical poem

  16. 16.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 The poet persona in Donne's "The Good Morrow" reflects on
    1. A.spiritual love
    2. B.the immortality of love
    3. C.falling in love
    4. D.love marriage
    Show answer

    Answer: B the immortality of love

  17. 17.
    From the novel; Selected Poems from: Exam Focus: Literature-in-English: 2021-25 The style of Chibuike's "A Government Driver on His Retirement" is
    1. A.narrative
    2. B.monologic
    3. C.reflective
    4. D.panegyric
    Show answer

    Answer: A narrative

  18. 18.
    From the novel; The Lion and the Jewel The question is based on Wole Soyinka's The Lion and the Jewel The play is a
    1. A.Comedy
    2. B.Tragi-comedy
    3. C.Farce
    4. D.Melodrama
    Show answer

    Answer: A Comedy

  19. 19.
    From the novel; The Lion and the Jewel This question is based on Wole Soyinka's The Lion and the Jewel Lakunle declines to pay bride price on Sidi because he sees tradition as
    1. A.unholy
    2. B.illegal
    3. C.babaric
    4. D.childish
    Show answer

    Answer: C babaric

  20. 20.
    From the novel; Unexpected Joy at Dawn This question is based on Alex Agyei-Agyiri's Unexpected Joy at Dawn. The setting of the novel is
    1. A.Nigeria and Ghana
    2. B.Nigeria and Togo
    3. C.Ghana and Niger
    4. D.Nigeria and Benin
    Show answer

    Answer: D Nigeria and Benin

  21. 21.
    From the novel; Unexpected Joy at Dawn This question is based on Alex Agyei-Agyiri's Unexpected Joy at Dawn. Wachuk in the novel is
    1. A.the cigarette seller
    2. B.Niyi's friend
    3. C.Idem's husband
    4. D.the alcohol seller
    Show answer

    Answer: C Idem's husband

  22. 22.
    From the novel; Wuthering Heights The question is based on Emily Bronte's Wuthering Heights The structure of the novel is based on two major conflicts of
    1. A.love
    2. B.passion
    3. C.emotion
    4. D.romance
    Show answer

    Answer: B passion

  23. 23.
    From the novel; Wuthering Heights This question is based on Emily Bronte's Wuthering Heights The novel can be described as a
    1. A.Renaissance prose
    2. B.Victorian novel
    3. C.French fiction
    4. D.English autobiography
    Show answer

    Answer: B Victorian novel

  24. 24.
    From the novel; Wuthering Heights This question is based on Emily Bronte's Wuthering Heights. Heathcliff considered himself the second half of
    1. A.Nelly Dean
    2. B.Isabella Linton
    3. C.Hindley Earnshaw
    4. D.Catherine Earnshaw
    Show answer

    Answer: D Catherine Earnshaw

  25. 25.
    This question is based on Emily Bronte's Wuthering Heights The setting of the novel is
    1. A.Mid 16th century
    2. B.Mid 17th century
    3. C.Mid 18th century
    4. D.Mid 19th century
    Show answer

    Answer: C Mid 18th century

  26. 26.
    This question is based on general literary principles The leading character in a literary work is the
    1. A.protagonist
    2. B.antagonist
    3. C.villain
    4. D.anti-hero
    Show answer

    Answer: A protagonist

  27. 27.
    This question is based on General Literary Principles. A poem of eight rhyming lines is
    1. A.quatrain
    2. B.octave
    3. C.sonnet
    4. D.limerick
    Show answer

    Answer: B octave

  28. 28.
    This question is based on General Literary Principles. The collection of images within a literary work is referred to as
    1. A.imagery
    2. B.images
    3. C.symbolism
    4. D.caesura
    Show answer

    Answer: B images

  29. 29.
    This question is based on General Literary Principles. The events that make up the story is the
    1. A.plot
    2. B.setting
    3. C.atmosphere
    4. D.theme
    Show answer

    Answer: A plot

  30. 30.
    This question is based on Literary Appreciation. "Lonely road, Not a star Lonely road Shadows far And quiet" Peter Abraham Lonely Road. The rhyme scheme in the excerpt above is
    1. A.abcdec
    2. B.ababc
    3. C.babac
    4. D.aabbc
    Show answer

    Answer: B ababc

  31. 31.
    This question is based on Literary Appreciation. "The commission has the power to investigate, to conciliate to hold hearings, to order reinstatement of a discharged employee, and to direct the appointment of a qualified applicant" The rhetorical device used in the excerpt above is
    1. A.Irony
    2. B.Personification
    3. C.Hyperbole
    4. D.Parallelism
    Show answer

    Answer: D Parallelism

  32. 32.
    This question is based on Literary Appreciation. Football is the only sport on earth that can be considered truly global. Simple and inexpensive. it is equally likely to be found in a tight Marseille banlieue, an obscure corner of a Lagos slum, and the heart of a Buenos barrio. Marley's music is similarly universal... According to the excerpt above, football is
    1. A.played only in Lagos slums
    2. B.footballers like Marley's music
    3. C.popular but cheap
    4. D.a universal game
    Show answer

    Answer: D a universal game

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Literature-in-English papers

JAMB Literature-in-English 1978–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux