Skip to content

Literature-in-English past questions: WAEC SSCE 2025

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "At the last head count, the population of the school was three thousand" is an example of
    1. A.metonymy
    2. B.hyperbole
    3. C.synecdoche
    4. D.pun
    Show answer

    Answer: C synecdoche

  2. 2.
    "That girl is too young to be put in the family way" illustrates
    1. A.paradox
    2. B.hyperbole
    3. C.oxymoron
    4. D.euphemism
    Show answer

    Answer: D euphemism

  3. 3.
    "The moon looked on the massacre in horror!" illustrates
    1. A.prologue
    2. B.epilogue
    3. C.transferred epithet
    4. D.pathetic fallacy
    Show answer

    Answer: D pathetic fallacy

  4. 4.
    A character that is built around a single idea or quality is a ________ character.
    1. A.choral
    2. B.heroic
    3. C.flat
    4. D.sound
    Show answer

    Answer: C flat

  5. 5.
    A dead metaphor is
    1. A.overused and funny
    2. B.implied and not funny
    3. C.overused and ineffective
    4. D.implied and underused
    Show answer

    Answer: C overused and ineffective

  6. 6.
    A dramatic performance with scenes played by body movements or gestures without words, known as
    1. A.melodrama
    2. B.panygeric
    3. C.pantomime
    4. D.comedy
    Show answer

    Answer: C pantomime

  7. 7.
    A fable is also known as
    1. A.a parody
    2. B.an apologue
    3. C.a farce
    4. D.an epigram
    Show answer

    Answer: B an apologue

  8. 8.
    A short poem lamenting the death of someone is
    1. A.a sonnet
    2. B.an ode
    3. C.a threnody
    4. D.an epic
    Show answer

    Answer: C a threnody

  9. 9.
    Bassy is a ________ in the play.
    1. A.director
    2. B.producer
    3. C.narrator
    4. D.character
    Show answer

    Answer: D character

  10. 10.
    child of scorn illustrates
    1. A.contrast
    2. B.euphemism
    3. C.metaphor
    4. D.metonymy
    Show answer

    Answer: C metaphor

  11. 11.
    Exaggerating one's personal features for comic effect is
    1. A.contrast
    2. B.satire
    3. C.lampoon
    4. D.caricature
    Show answer

    Answer: D caricature

  12. 12.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream After the speech, the speaker
    1. A.falls asleep
    2. B.laughs uncontrollably
    3. C.starts crying
    4. D.begins to dance
    Show answer

    Answer: A falls asleep

  13. 13.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream it is not enough to speak, but to speak true illustrates
    1. A.parable
    2. B.epitaph
    3. C.epigram
    4. D.wisecrack
    Show answer

    Answer: C epigram

  14. 14.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The character that delivers the prologue is
    1. A.Snug
    2. B.Quince
    3. C.Starveling
    4. D.Snout
    Show answer

    Answer: B Quince

  15. 15.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The character that speaks before the speaker
    1. A.Theseus
    2. B.Pyramus
    3. C.Hippolyta
    4. D.Demetrius
    Show answer

    Answer: A Theseus

  16. 16.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker and the addressee are
    1. A.master and servant
    2. B.friends
    3. C.lovers
    4. D.father and daughter
    Show answer

    Answer: C lovers

  17. 17.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is
    1. A.Hippolyta
    2. B.Bottom
    3. C.Pyramus
    4. D.Lysander
    Show answer

    Answer: A Hippolyta

  18. 18.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is addressing
    1. A.Demetrius
    2. B.Helena
    3. C.Hermia
    4. D.himself
    Show answer

    Answer: D himself

  19. 19.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker is in
    1. A.the palace
    2. B.the woods
    3. C.a street
    4. D.an apartment
    Show answer

    Answer: B the woods

  20. 20.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker resolves to tell
    1. A.Theseus of Hermia's infidelity
    2. B.Egeus of Hermia's flight
    3. C.Demetrius of Hermia's flight
    4. D.Lysander of Hermia's infidelity
    Show answer

    Answer: C Demetrius of Hermia's flight

  21. 21.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker's mood stems from
    1. A.wanting to punish Hermia
    2. B.meeting with Hermia
    3. C.having to go into the forest
    4. D.being rejected by the lover
    Show answer

    Answer: D being rejected by the lover

  22. 22.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speech is made in
    1. A.Oberon's place
    2. B.the Queen's palace
    3. C.Theseus' palace
    4. D.the woods
    Show answer

    Answer: D the woods

  23. 23.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream The speech shows that the speaker is
    1. A.disappointed
    2. B.excited
    3. C.in a bad mood
    4. D.high spirits
    Show answer

    Answer: A disappointed

  24. 24.
    From the novel; A Midsummer Night's Dream Thy love ne'er alter, till thy sweet life end. implies
    1. A.an enduring love
    2. B.a fickle love
    3. C.a family love
    4. D.an undying love
    Show answer

    Answer: A an enduring love

  25. 25.
    In the Town hall is the
    1. A.stage
    2. B.setting
    3. C.atmosphere
    4. D.location
    Show answer

    Answer: B setting

  26. 26.
    join in with it, lead it on, but, finally, veer it from illustrates
    1. A.personification
    2. B.allusion
    3. C.simile
    4. D.parallelism
    Show answer

    Answer: D parallelism

  27. 27.
    Jonsey's opening speech illustrates
    1. A.mime
    2. B.aside
    3. C.epilogue
    4. D.soliloquy
    Show answer

    Answer: D soliloquy

  28. 28.
    Letters, journals and diaries are examples of
    1. A.non-fiction
    2. B.meta-fiction
    3. C.faction
    4. D.fiction
    Show answer

    Answer: A non-fiction

  29. 29.
    PART II: UNSEEN PROSE AND POETRY Read the following passage and answer the following question: Along marched the crowd, determined not to be distracted from its cause and the course it had charted. If anyone could intimidate the chief, it was Sasu, who led the crowd. The chief nurtured unruffled restraint. He knew Sasu, knew that Sasu would not waste the trust between them on renegades. One way to divert a mob from its goal is to join in with it, lead it on, but, finally, veer it from the course of its cause. Onward, towards the chief's palace marched the crowd, singing war songs. The sun frowned as the palace guards, rattling like leaves in a storm - fear branded on their faces, came out to survey the threatening crowd and prepare for a siege. Just then, Sasu turned about, heading away from the palace - with the crowd, and the war songs. rattling like leaves in a storm, fear branded on their faces illustrates
    1. A.personification and simile
    2. B.personification and metaphor
    3. C.simile and metaphor
    4. D.assonance and simile
    Show answer

    Answer: A personification and simile

  30. 30.
    Read the passage below and answer the following question: (In the Town Hall) Jonsey: (By himself, centre right, looking skulky) How does anyone keep faith with himself In such an ill made place? Bassy, Ba-a-ssy! Bassy: Here. Anything the matter? Jonsey: (Moves front stage centre right) Your mayoral hopeful. Jonsey's speech "Your mayoral hopeful" is addressed to
    1. A.no one
    2. B.the audience
    3. C.Bassy
    4. D.himself
    Show answer

    Answer: C Bassy

  31. 31.
    Read the poem below and answer the question that follows: Miniver Cheevy, child of scorn, Grew lean while he assailed the season; He wept that he was ever born, And he had reasons. Miniver loved the days of old When swords were bright and steeds prancing; The vision of a warrior bold Would set him dancing. In the last stanza, the persona is
    1. A.malnourished
    2. B.fantasising
    3. C.pretending
    4. D.angry
    Show answer

    Answer: B fantasising

  32. 32.
    Reading the poem, one notices that the poet is being
    1. A.ironic
    2. B.sarcastic
    3. C.Hyperbolic
    4. D.euphemistic
    Show answer

    Answer: A ironic

  33. 33.
    Resolution in a literary work is also referred to as
    1. A.final outcome
    2. B.events that increase action
    3. C.events that increase tension
    4. D.the complication
    Show answer

    Answer: A final outcome

  34. 34.
    Seven metrical feet in a line of a stanza is
    1. A.hexametre
    2. B.septet
    3. C.heptametre
    4. D.triolet
    Show answer

    Answer: C heptametre

  35. 35.
    The attitude of the writer towards Sasu is one of
    1. A.anger
    2. B.approval
    3. C.surprise
    4. D.disdain
    Show answer

    Answer: B approval

  36. 36.
    The dominant literary device used in the extract is
    1. A.parallelism
    2. B.antithesis
    3. C.apostrophe
    4. D.personification
    Show answer

    Answer: D personification

  37. 37.
    The extract presents the image of a
    1. A.dark night
    2. B.calm weather
    3. C.bright day
    4. D.rough time
    Show answer

    Answer: B calm weather

  38. 38.
    The last paragraph illustrates
    1. A.rising action
    2. B.suspense
    3. C.foreshadow
    4. D.anti-climax
    Show answer

    Answer: D anti-climax

  39. 39.
    The metrical structure is predominantly
    1. A.spondaic
    2. B.iambic
    3. C.trochaic
    4. D.dactylic
    Show answer

    Answer: B iambic

  40. 40.
    The prevailing atmosphere is
    1. A.serene
    2. B.drab
    3. C.tense
    4. D.pleasant
    Show answer

    Answer: C tense

  41. 41.
    The speeches of Jonsey and Bassy illustrate
    1. A.monologue
    2. B.dialogue
    3. C.prologue
    4. D.epilogue
    Show answer

    Answer: B dialogue

  42. 42.
    The third stanza of the Shakespearean sonnet is
    1. A.quatrain
    2. B.octave
    3. C.sextet
    4. D.couplet
    Show answer

    Answer: A quatrain

  43. 43.
    The two stanzas are built on
    1. A.identical rhyme
    2. B.run on lines
    3. C.alternate rhyme
    4. D.couplets
    Show answer

    Answer: C alternate rhyme

  44. 44.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and answer the question that follows: He hath rid his prologue like a rough colt: he knows not the stop. A good moral, my lord: it is not enough to speak, but to speak true. From the novel; A Midsummer Night's Dream The character that speaks after the speaker is
    1. A.Demetrius
    2. B.Hippolyta
    3. C.Lysander
    4. D.Titania
    Show answer

    Answer: C Lysander

  45. 45.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Read the extract below and asnwer the question that follows: That fallen am I in dark uneven way, Come, thou gentle day; For if but once thou show me thy grey light, I'll find, and revenge this spite. From the novel; A Midsummer Night's Dream Come, thou gentle day illustrates
    1. A.apostrophe
    2. B.paradox
    3. C.irony
    4. D.euphemism
    Show answer

    Answer: A apostrophe

  46. 46.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midsummer Night's Dream Use the following extract to answer the following question: As wagish boys in a game themselves forswear; So the boy Love is perjured everywhere; For ere Demetrius looked on Hermia's eyne, He hailed down oaths that he was only mine; And when this hail some heat from Hermia felt, So he dissolved and showers of oaths did melt From the novel; A Midsummer Night's Dream The speaker has just said farewell to
    1. A.Hermia
    2. B.Lysander
    3. C.Demetrius
    4. D.Helena
    Show answer

    Answer: A Hermia

  47. 47.
    WILLIAM SHAKESPEARE: A Midummer Night's Dream Read the following extract and answer the question that follows: Lysander riddles very prettily; Now much beshrew my manners and my pride, If Hermia meant to say Lysander lied. But, gentle friend, for love and courtesy Lie further off, in human modesty; Such separation as may well be said Becomes a virtuous bachelor and a maid; So far be distant, and good night, sweet friend: Thy love ne'er alter, till thy sweet life end! From the novel; A Midsummer Night's Dream Now much beshrew my manners and my pride, illustrates the use of
    1. A.alliteration
    2. B.onomatopoeia
    3. C.personification
    4. D.assonance
    Show answer

    Answer: A alliteration

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Literature-in-English papers

WAEC Literature-in-English 1998–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux