Skip to content

Christian Religious Studies past questions: JAMB UTME 2020

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    'After me comes he who is mightier than I, the thong of whose sandals I am not worthy to stoop down and untie who said this?
    1. A.Jesus Christ
    2. B.Mary Magdalene
    3. C.Mark
    4. D.John the Baptist
    Show answer

    Answer: D John the Baptist

  2. 2.
    'Cursed be the man who takes food before evening, before I am able to avenge myself on my enemies This was said by Saul during the battle between Israel and the
    1. A.Ammonites
    2. B.Jebusites
    3. C.Amalekites
    4. D.Philistines
    Show answer

    Answer: D Philistines

  3. 3.
    'I have sinned this time; the Lord is in the right and I and my people are in the wrong'. Pharaoh said this after the plague of the
    1. A.hailstorm
    2. B.death of the first born
    3. C.locusts
    4. D.darkness
    Show answer

    Answer: A hailstorm

  4. 4.
    'Mahanaic is so called because Jacob saw the angels of God as God's
    1. A.Priest
    2. B.Servants
    3. C.Messengers
    4. D.Army
    Show answer

    Answer: D Army

  5. 5.
    'The jar of meal shall not be spent and the cruse of oil shall not fail, until the day that the Lord sends rain upon the earth. From the context, which of these statements is UNTRUE?
    1. A.The meal in the jar and the oil in the cruse were continually replenished thereafter
    2. B.The widow of Zarephath prepared food for Elijah
    3. C.The widow and her son ate the food and waited for their death
    4. D.The woman was gathering sticks to prepare her last meal
    Show answer

    Answer: C The widow and her son ate the food and waited for their death

  6. 6.
    'Therefore in the resurrection, whose wife shall of the seven for they all had her'? This question was put to Jesus by the
    1. A.Pharisees
    2. B.Scribes
    3. C.Chief Priests
    4. D.Sadducees
    Show answer

    Answer: D Sadducees

  7. 7.
    At childhood, the word of the Lord came to Samuel because he
    1. A.was righteous
    2. B.had the qualities of a prophet
    3. C.was to announce the punishment for the house of Eli
    4. D.slept near the altar
    Show answer

    Answer: C was to announce the punishment for the house of Eli

  8. 8.
    Besides the gifts of wisdom, what other gift did the Lord promise to Solomon but with a condition?
    1. A.Riches
    2. B.Honour
    3. C.Long life
    4. D.Victory in warfare
    Show answer

    Answer: C Long life

  9. 9.
    Blessed are you among women and blessed is the fruit of your womb'. This was said by
    1. A.the angel Gabriel
    2. B.Simon
    3. C.Anna
    4. D.Elizabeth
    Show answer

    Answer: D Elizabeth

  10. 10.
    By whom did the Lord heal the blindness of Paul?
    1. A.Ananias
    2. B.Cephas
    3. C.John Mark
    4. D.Silas
    Show answer

    Answer: A Ananias

  11. 11.
    During the confirmation of the covenant, Moses was invited by the Lord along with
    1. A.Aaron, Nadab and Abihu
    2. B.Aaron, Eleazar and Nadab
    3. C.Abihu, Eleazar and Nadab
    4. D.Eleazar, Aaron and Abihu
    Show answer

    Answer: A Aaron, Nadab and Abihu

  12. 12.
    Go into the hills, lest the pursuers meet you; and hide yourselves three days, until the pursuers have returned; then afterwards you may go your way' Who gave this advice?
    1. A.Deborah
    2. B.Rebekah
    3. C.Rahab
    4. D.Sihon
    Show answer

    Answer: C Rahab

  13. 13.
    Hosea said that the children of Israel shall dwell many days without king or prince, without sacrifice or pillar, without.…
    1. A.ephod or teraphim
    2. B.prophet or seer
    3. C.dream or vision
    4. D.Tummim or Urin
    Show answer

    Answer: A ephod or teraphim

  14. 14.
    How many months were the Israelites on forced labour in Lebanon allowed to spend at home for every month at the labour camp?
    1. A.Two
    2. B.Three
    3. C.Four
    4. D.Five
    Show answer

    Answer: A Two

  15. 15.
    In Jotham's parable of the trees, Abimelech is very much likened to the
    1. A.fig
    2. B.bramble
    3. C.olive
    4. D.vine
    Show answer

    Answer: B bramble

  16. 16.
    It was wrong for King Solomon to have married foreign women because
    1. A.they would entice him to worship idols
    2. B.the women of Israel were more beautiful
    3. C.they were very jealous
    4. D.a king should not have too many children
    Show answer

    Answer: A they would entice him to worship idols

  17. 17.
    Jesus asked his disciples not to disclose their vision of the transfiguration until the
    1. A.Crucifixion
    2. B.Resurrection
    3. C.Ascension
    4. D.Pentecost
    Show answer

    Answer: B Resurrection

  18. 18.
    Pharoah's horsemen and his army overtook the fleeing Hebrews, encamped by the sea, at
    1. A.Migdol
    2. B.Etham
    3. C.Succoth
    4. D.Pihahiroth
    Show answer

    Answer: D Pihahiroth

  19. 19.
    Saul was made king publicly before the Lord and all the people of Israel at
    1. A.Mizpah
    2. B.Gilgal
    3. C.Bethel
    4. D.Dan
    Show answer

    Answer: B Gilgal

  20. 20.
    The evil spirit that tormented Saul left him whenever he
    1. A.was asleep
    2. B.was at prayer
    3. C.drank wine
    4. D.heard David's music
    Show answer

    Answer: D heard David's music

  21. 21.
    The greatest of David's domestic problems that seemed to break his heart was the
    1. A.rape of Tamar by Amnon
    2. B.killing of Amnon by Absalom
    3. C.conspiracy of Absalom against him
    4. D.murder of Absalom by Joab
    Show answer

    Answer: C conspiracy of Absalom against him

  22. 22.
    The Holy Spirit will come upon you and the power of the Most High will overshadow you, therefore the child, to be born will be called holy, the son of God' This was said by the angel Gabriel to
    1. A.Elizabeth
    2. B.Zechariah
    3. C.Mary
    4. D.Joseph
    Show answer

    Answer: C Mary

  23. 23.
    The request of Moses that Israel should be allowed to go and worship God was interpreted by Pharaoh to mean
    1. A.disobedience
    2. B.idleness
    3. C.lawlessness
    4. D.disloyalty
    Show answer

    Answer: B idleness

  24. 24.
    The sin of the Israelites that led to the punishment by fiery serpents was
    1. A.making the golden calf
    2. B.speaking against God and Moses
    3. C.planning to return to Egypt
    4. D.trying to stone Caleb and Joshua
    Show answer

    Answer: A making the golden calf

  25. 25.
    The suggestion made by Prophet Nathan to Bathsheba to foil Adonijah's attempt to usurp the throne of David was to
    1. A.have Adonijah banished
    2. B.remind David of his promise that Solomon would succeed him
    3. C.have Solomon secretly anointed by Zadok
    4. D.plead with Adonijah to abandon the attempt
    Show answer

    Answer: C have Solomon secretly anointed by Zadok

  26. 26.
    Then the spirit of the Lord will come mightily upon you, and you shall prophesy with them 'The above was addressed to
    1. A.Samuel
    2. B.Saul
    3. C.David
    4. D.Jonathan
    Show answer

    Answer: B Saul

  27. 27.
    Though Herod wanted to put John the Baptist to death, he feared the people, because they held him to be a
    1. A.priest
    2. B.preacher
    3. C.prophet
    4. D.fore- runner of Christ
    Show answer

    Answer: C prophet

  28. 28.
    To whom does this refer? He burned his son as an offering, practised soothsaying and augury, and dealt with mediums and with wizards. He did much evil in the sight of the Lord, provoking him to anger
    1. A.Hezekiah
    2. B.Manasseh
    3. C.Josiah
    4. D.Jehoiakim
    Show answer

    Answer: D Jehoiakim

  29. 29.
    To whom was this addressed? 'Rule over us, you and your son and your grandson also; for you have delivered us out of the hand of Midian
    1. A.Deborah
    2. B.Samson
    3. C.Gideon
    4. D.Jephthah
    Show answer

    Answer: C Gideon

  30. 30.
    What did the Apostles do when complaints were made to them that some sections of the new Christian community were not being supplied with their needs for sustenance? They
    1. A.gave out more money for buying food
    2. B.said that they had neither gold nor silver
    3. C.appointed seven deacons to undertake the care of the new Christians
    4. D.appointed the Apostles James, Peter and John to oversee the supply of provisions to the new Christians
    Show answer

    Answer: C appointed seven deacons to undertake the care of the new Christians

  31. 31.
    When Joseph discovered that his betrothed, Mary, was with child, he decided to divorce her quietly because
    1. A.Mary was too tender and lovely
    2. B.the angel warned Joseph not to be harsh on Mary
    3. C.Joseph was disappointed with Mary
    4. D.he was a just man
    Show answer

    Answer: D he was a just man

  32. 32.
    When Paul came to Rome, the first set of people to Whom he preached were the
    1. A.Romans
    2. B.Jews
    3. C.Greeks
    4. D.Samaritans
    Show answer

    Answer: B Jews

  33. 33.
    When the Queen of Sheba heard of Solomon's fame concerning the name of the Lord, she came to test him with her
    1. A.questions
    2. B.beauty
    3. C.army
    4. D.wealth
    Show answer

    Answer: A questions

  34. 34.
    Which of the following BEST describes Abraham's reaction to God's promise of a son by Sarah?
    1. A.Humility
    2. B.Optimism
    3. C.Generosity
    4. D.Faithlessness
    Show answer

    Answer: B Optimism

  35. 35.
    Which of the following kings said, 'Behold your gods, O Israel, who brought you up out of the land of Egypt?
    1. A.Rehoboam
    2. B.Ahab
    3. C.Jeroboam
    4. D.Zedekiah
    Show answer

    Answer: C Jeroboam

  36. 36.
    Which of these is NOT included in the instructions given to the disciples during their mission?
    1. A.Heal the sick
    2. B.Judge the people
    3. C.Cleanse lepers
    4. D.Raise the dead
    Show answer

    Answer: B Judge the people

  37. 37.
    Which of these kings did not assassinate his predecessor but was assassinated by his successor?
    1. A.Shallum
    2. B.Pekah
    3. C.Hoshea
    4. D.Pekahiah
    Show answer

    Answer: D Pekahiah

  38. 38.
    Who addressed Jesus at Jericho saying "Jesus, son of David, have mercy on me'?
    1. A.Bartimaeus the blind beggar
    2. B.Simon the leper
    3. C.Simon of Cyrene
    4. D.James the son of Zebedee
    Show answer

    Answer: A Bartimaeus the blind beggar

  39. 39.
    Who asked this question? Which is better for you that all seventy of the sons of Jerubbaal ruler over you, or that one rule over you?"
    1. A.Abimelech
    2. B.Ahimelech
    3. C.Jothan
    4. D.Elimetech
    Show answer

    Answer: A Abimelech

  40. 40.
    Who was the man who in an attempt to prevent a disaster, touched the Ark and died when David was returning it to Jerusalem?
    1. A.Obed-edom
    2. B.Abinadab
    3. C.Uzzah
    4. D.Ahio
    Show answer

    Answer: C Uzzah

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

JAMB Christian Religious Studies 1978–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux