Christian Religious Studies past questions: WAEC SSCE 2014
50 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1."Abraham believed God and it was reckoned to him as righteousness" James used this text to highlight his teaching on
- A.effective prayer
- B.faith and works
- C.counselling
- D.impartiality
Show answerHide answer
Answer: B faith and works
- 2."Don't be afraid, henceforth you will be catching men". "Catching men" means capturing men
- A.to the new faith
- B.who oppose the Gospel
- C.who are useful
- D.who are spiritual
Show answerHide answer
Answer: A to the new faith
- 3."Dress yourself and put on your sandals" Obedience to this instruction led to
- A.an angel's destruction of Herod
- B.Peter's arrest and imprisonment
- C.Peter's release from prison
- D.the disciples' escape from Herod
Show answerHide answer
Answer: C Peter's release from prison
- 4."I gave you cleanness of teeth in all your cities". This statement means God gave them
- A.no water to dring
- B.new set of teeth
- C.no food to eat
- D.no teeth at all
Show answerHide answer
Answer: C no food to eat
- 5."Live as free men, yet without using your freedom as pretext for evil" Peter by this text was calling on Christians to
- A.resist the devil always
- B.do what is right
- C.fight for their freedom
- D.endure pain while suffering
Show answerHide answer
Answer: B do what is right
- 6."O seer go, flee away to the land of Judah and eat bread". This means Amos was to
- A.go and earn his living in Judah
- B.go and settle in Judah
- C.live only on bread in Judah
- D.run to Judah and bake bread
Show answerHide answer
Answer: A go and earn his living in Judah
- 7."Put me I pray you in one of the priest's places that I may eat a morsel of bread" Who made this prophecy and to whom was it made?
- A.Eli to Hophni and Phineas
- B.A man of God to Eli
- C.Samuel to Eli the priest
- D.A prophet to Eli's sons
Show answerHide answer
Answer: B A man of God to Eli
- 8."You shall be my own possession among all peoples" God made this promise to the Israelites on the condition that they
- A.drove the Canaanites out of the land
- B.kept away from foreign women
- C.obeyed God's voice and kept His convenant
- D.taught their children to obey God
Show answerHide answer
Answer: C obeyed God's voice and kept His convenant
- 9.A Roman Centurion was in charge of
- A.1,000 soldiers
- B.500 soldiers
- C.200 soldiers
- D.100 soldiers
Show answerHide answer
Answer: D 100 soldiers
- 10.According to Ezra, the return of the Jews from exile was prophesied by
- A.Ezekiel
- B.Amos
- C.Isiaiah
- D.Jeremiah
Show answerHide answer
Answer: D Jeremiah
- 11.According to Matthew, when the women met the risen Jesus, they
- A.anointed him with spices
- B.took hold of his feet and worshipped him
- C.told him the whereabouts of the disciples
- D.asked him to accompany them
Show answerHide answer
Answer: B took hold of his feet and worshipped him
- 12.As they were sharing Christ's sufferings, Peter advised Christians to
- A.be prayerful
- B.rejoice
- C.be truthful
- D.persevere
Show answerHide answer
Answer: B rejoice
- 13.Cleopas' heart burnt within him on the road to Emmaus when Jesus
- A.appeared to them
- B.taught them the scriptures
- C.broke bread with them
- D.walked with them
Show answerHide answer
Answer: B taught them the scriptures
- 14.During the Ammonite war, Uriah disobeyed King David by refusing to go to his house to sleep because
- A.it was wrong to go home drunk
- B.his wife would regard him as a coward
- C.it would be unpatriotic to break military vow
- D.he suspected that the king had lost interest in the battle
Show answerHide answer
Answer: C it would be unpatriotic to break military vow
- 15.Gehazi became a leper because of his
- A.deceitfulness
- B.greed
- C.wickedness
- D.lies
Show answerHide answer
Answer: B greed
- 16.Golgotha means the place of
- A.the dead
- B.crucifixion
- C.sacrifice
- D.the skull
Show answerHide answer
Answer: D the skull
- 17.Hosea named his first son Jezreel as a sign of
- A.victory upon the enemies of Israel
- B.punishment to come unto the royal house
- C.God losing his patience for Israel
- D.breaking the covenant relationship with Israel
Show answerHide answer
Answer: B punishment to come unto the royal house
- 18.Huldah, the prophetess announced evil upon Judah and its inhabitants because people
- A.had burned incense to other gods
- B.were marrying foreign women
- C.were disobedient to the law of God
- D.had failed to keep the sabbath
Show answerHide answer
Answer: A had burned incense to other gods
- 19.Jacob's special robe for Joseph portrayed him as a
- A.prince
- B.heir
- C.prophet
- D.priest
Show answerHide answer
Answer: B heir
- 20.James advised against looking down on the poor because they are
- A.the rightful heirs of the kingdom
- B.those who spent time on the Lord
- C.those who contribute little but do a lot
- D.for peace and self-sacrifice
Show answerHide answer
Answer: A the rightful heirs of the kingdom
- 21.James taught that Christians should offer prayers of thanksgiving when they are
- A.remorseful
- B.sick
- C.interceding
- D.cheerful
Show answerHide answer
Answer: D cheerful
- 22.Life in the Early Church was characterized by
- A.fasting and alms-giving
- B.prophetic activities
- C.communal spirit
- D.honesty and peace
Show answerHide answer
Answer: C communal spirit
- 23.Nathan announced all the following forms of punishment for David's sin except that
- A.God will raise up evil against his own house
- B.his wives will be taken away from him
- C.the sword will never depart from his house
- D.his son Absalom will challenge him
Show answerHide answer
Answer: D his son Absalom will challenge him
- 24.Nebuchadnezzar allowed the Chaldeans, Syrians and Moabites to attack Judah so that Judah might
- A.learn a lesson
- B.be destroyed
- C.face famine
- D.ransack the temple
Show answerHide answer
Answer: A learn a lesson
- 25.On the fourth day, God created the sun, moon and stars for the following purposes except
- A.to separate the day from the night
- B.for signs of seasons, days and years
- C.to give light upon the earth
- D.to dry up flood from the face of the earth
Show answerHide answer
Answer: D to dry up flood from the face of the earth
- 26.One remarkable thing about the feast of Pentecost for Christians was that it
- A.attracted many foreigners into Israel
- B.enabled people to speak in tongues
- C.marked the celebration of grain harvest
- D.brought home many Jewish nationals
Show answerHide answer
Answer: B enabled people to speak in tongues
- 27.Partially, according to James, is practiced in the church by
- A.neglecting the poor
- B.misusing the church funds
- C.respecting the educated members
- D.offering service to non-believers
Show answerHide answer
Answer: A neglecting the poor
- 28.Peter admonished church leaders to take care of the flock of Christ in order to
- A.restrain men from degrading the church
- B.obtain God's crown of glory
- C.build a vibrant church
- D.ensure discipline in the church
Show answerHide answer
Answer: B obtain God's crown of glory
- 29.Peter believed that God appreciates and gives credit to servants who
- A.pray without ceasing
- B.keep their tongues shut
- C.fail to honor wicked masters
- D.suffer for wrongs not done
Show answerHide answer
Answer: D suffer for wrongs not done
- 30.Peter described Christians as a chosen race of God because they
- A.declared God's wonderful deeds
- B.had all become ordained men
- C.had continued to live their usual lives
- D.had displaced the Jews completely in God's rating
Show answerHide answer
Answer: A declared God's wonderful deeds
- 31.Peter's tour of Lydda led to the
- A.development of the church in Caesarea
- B.conversion of the residents of Sharon
- C.conversion of Cornelius and his household
- D.heaaling of Dorcas and her family
Show answerHide answer
Answer: B conversion of the residents of Sharon
- 32.Saul lied to Samuel when he (Saul)
- A.allowed the soldiers to bring the booties of the war home
- B.said that he had utterly destroyed the Amalekites
- C.failed to kill the King of the Amalekites
- D.spared the Kenites in the war against the Amalekites
Show answerHide answer
Answer: B said that he had utterly destroyed the Amalekites
- 33.Solomon told Hiram, King of Tyre that he had decided to build a temple for the Lord because
- A.the Lord had given him peace and all good things
- B.his father David never intended to build one
- C.he wanted to force Hiram to come to his aid
- D.Hiram had entered into a marriage alliance with his father
Show answerHide answer
Answer: A the Lord had given him peace and all good things
- 34.The appointment of deacons in the Early Church was meant to check
- A.discrimination and favouritism
- B.dishonesty and stealing
- C.cheating and tribalism
- D.greediness and lying
Show answerHide answer
Answer: A discrimination and favouritism
- 35.The boldness of Peter and John before the Sanhendrin was attributed to
- A.their having great influence
- B.possession of great strenght
- C.their being with Jesus
- D.their ability to defend themselves
Show answerHide answer
Answer: C their being with Jesus
- 36.The boy Moses was hidden for three months because
- A.he was destined to become a great leader
- B.he was attacked by an abominable disease
- C.Pharoah feared the growth of the Hebrew population
- D.Pharoah had decreed the murder of Hebrew male borns
Show answerHide answer
Answer: D Pharoah had decreed the murder of Hebrew male borns
- 37.The charge of drunkenness was leveled against the apostles on Pentecost day because
- A.they were drunk before nine o' clock
- B.they spoke in other tongues
- C.a power descended on them
- D.they made an unintelligent noise
Show answerHide answer
Answer: B they spoke in other tongues
- 38.The indigenous official of King Darius were unhappy with Daniel because he
- A.often reported them to the king
- B.was a Jewish exile
- C.had an excellent spirit
- D.refused to worship the golden image
Show answerHide answer
Answer: C had an excellent spirit
- 39.The main lesson to be learnt from Elijah's victory at Mount Carmel is
- A.God empowers his prophets
- B.the failure of false prophets
- C.God's supremacy over false gods
- D.ability to bring fire from heaven
Show answerHide answer
Answer: C God's supremacy over false gods
- 40.The man who was forced to carry the cross of Jesus was
- A.Joseph of Arimathea
- B.Nicodemus
- C.Simon of Cyrene
- D.Simon the Zealot
Show answerHide answer
Answer: C Simon of Cyrene
- 41.The names of the sons of Jacob listed in the book of Exodus excluded Joseph because
- A.Joseph was represented by his two sons
- B.the Israelites thought Joseph had died
- C.the list covered only those who came to Egypt with Jacob
- D.it was an oversight on the part of the writers
Show answerHide answer
Answer: C the list covered only those who came to Egypt with Jacob
- 42.The sons of Samuel misused their privileged positions by
- A.not allowing the fats of animals to burn first to God
- B.sleeping with women who came to sacrifice
- C.bribery and false judgement
- D.stealing from the offering
Show answerHide answer
Answer: C bribery and false judgement
- 43.The tearing of the temple curtain into two meant
- A.there was the need for a new curtain
- B.Gentiles would now enter the Holy of Holies
- C.all men would now worship freely in the Temple
- D.there was now open access to God
Show answerHide answer
Answer: D there was now open access to God
- 44.The wife of Phineas named her premature child Ichabod because
- A.Israel had lost the Ark and her husband
- B.the Philistines suffered a lot of casualties
- C.her husband treated the Lord's sacrifice with contempt
- D.Eli failed to restrain his children
Show answerHide answer
Answer: A Israel had lost the Ark and her husband
- 45.When Elijah confronted Ahab over the killing of Naboth, Ahab
- A.rejected any responsibility for it
- B.blamed Jezebel for the ,urder
- C.repented with sackcloth and fasting
- D.reluctantly accepted responsibility for it
Show answerHide answer
Answer: C repented with sackcloth and fasting
- 46.When Eve was about to be created, God did all the following except
- A.causing a deep sleep to fall on Adam
- B.taking a rib from Adam's side
- C.covering where he removed the rib with a bone
- D.using the rib to create Eve
Show answerHide answer
Answer: C covering where he removed the rib with a bone
- 47.Which of the following distinctly demonstrates the episode of Shedrach, Meshack and Abednego?
- A.complete trust in God
- B.God's ability to save his servants
- C.Weakness of an earthly king
- D.Failure of a king's dictatorship
Show answerHide answer
Answer: A complete trust in God
- 48.Which of the following events could be attributed to Josiah?
- A.Establishing relationship with Assyria
- B.Reconstruction of the valley of Hinnon
- C.Revival of the feast of the Passover
- D.Building walls around Jerusalem
Show answerHide answer
Answer: C Revival of the feast of the Passover
- 49.Which of the following was not a river flowing from the Garden of Eden?
- A.Gihon
- B.Tigris
- C.Euphrates
- D.Kishon
Show answerHide answer
Answer: D Kishon
- 50.Which prophet did Peter quote when he preached on Pentecost day about the spirit falling upon all men?
- A.Amos
- B.Hosea
- C.Joel
- D.Jonah
Show answerHide answer
Answer: C Joel
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Christian Religious Studies papers
WAEC Christian Religious Studies 1988–2013 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux