Skip to content

Christian Religious Studies past questions: WAEC SSCE 2018

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    "It is the LORD; let him do what seems good to him" This statement by Eli shows that God____________
    1. A.Makes the final decision
    2. B.Knows Everything
    3. C.Is Impartial
    4. D.Is the Alpha and Omega
    Show answer

    Answer: A Makes the final decision

  2. 2.
    According to James, a true religion is the one that pays attention to _________
    1. A.Orphans and Widows
    2. B.Performance of Miracles
    3. C.Prosperity of Members
    4. D.Praying and Fasting
    Show answer

    Answer: A Orphans and Widows

  3. 3.
    According to Mark, one of the women who witness the burial of Jesus was Mary, the________
    1. A.Sister of Martha
    2. B.Mother of Philip
    3. C.Mother of Jesus
    4. D.Mother of James
    Show answer

    Answer: D Mother of James

  4. 4.
    According to Peter, Christians should emulate Christ because he_____________
    1. A.Suffered for our sins on the cross
    2. B.Was crucified unjustly
    3. C.Redeemed Christians by his blood
    4. D.Provided all our needs
    Show answer

    Answer: C Redeemed Christians by his blood

  5. 5.
    Adam called Eve woman because she was _________
    1. A.A resemblance of man
    2. B.A helper of man
    3. C.Mother of mankind
    4. D.Made out of man
    Show answer

    Answer: D Made out of man

  6. 6.
    Ananias and Sapphira were punished because they___________
    1. A.Did not live as good couple
    2. B.Were greedy and covetous
    3. C.Lied to the holy spirit
    4. D.Lied to the Apostles
    Show answer

    Answer: C Lied to the holy spirit

  7. 7.
    As Joseph revealed himself to his brothers, he told them that God allowed him to be sold into slavery so as to______________
    1. A.Stop the Famine
    2. B.Preserve Life
    3. C.Punish them
    4. D.Seek revenge
    Show answer

    Answer: B Preserve Life

  8. 8.
    At Gibeon, Solomon was promised all the following except ________
    1. A.Wise and Discerning Mind
    2. B.The life of his enemies
    3. C.Long and Fulfilling Life
    4. D.Riches and Honour
    Show answer

    Answer: B The life of his enemies

  9. 9.
    Before Amos became a prophet, he was a _______
    1. A.Judge
    2. B.Seer
    3. C.Tent Maker
    4. D.Farmer
    Show answer

    Answer: D Farmer

  10. 10.
    Before Joshua's appointment as a successor to Moses, he was a___________
    1. A.Commander of the army
    2. B.Servant in the temple
    3. C.Minister to Moses
    4. D.Counselor to the Israelites
    Show answer

    Answer: A Commander of the army

  11. 11.
    Before the call of James and John. Jesus met them helping their Father to__________
    1. A.Catch fish in the sea
    2. B.Mend the fishing nets
    3. C.Collect Tax
    4. D.Bury the dead
    Show answer

    Answer: B Mend the fishing nets

  12. 12.
    David spares Saul's life at Ziph because David_________
    1. A.Recognised the rules of engagement
    2. B.Was a man after God's heart
    3. C.Wanted to rebuke Abner's negligence
    4. D.Recognized Saul as God's anointed
    Show answer

    Answer: D Recognized Saul as God's anointed

  13. 13.
    Deborah, a prophetess who was a judge in Israel was the wife of _____________
    1. A.Barak
    2. B.Lappidoth
    3. C.Joshua
    4. D.Sisera
    Show answer

    Answer: B Lappidoth

  14. 14.
    Elijah Proclaimed drought in Israel as a punishment for ________
    1. A.Persecuting the prophets of God
    2. B.Worshiping Baal
    3. C.Ahab marrying Jezebel
    4. D.The Murder of Naboth
    Show answer

    Answer: B Worshiping Baal

  15. 15.
    God created man and asked him to dominate all the following except _________
    1. A.Fish of the sea
    2. B.Spirit of the earth
    3. C.Birds of the air
    4. D.Creeping animals
    Show answer

    Answer: B Spirit of the earth

  16. 16.
    God repented that He made Saul King because he__________-
    1. A.Utterly destroyed the Amalekites
    2. B.Told the Kenites to depart from Amalek
    3. C.Did not perform God's commandments
    4. D.Set up a monument at carmel
    Show answer

    Answer: C Did not perform God's commandments

  17. 17.
    God sent an evil spirit to torment Saul because_______
    1. A.He wanted to bring David into Saul's life
    2. B.Saul had disobeyed Samuel
    3. C.The Lord's spirit had departed from him
    4. D.He wanted Saul to enjoy the sound of lyre
    Show answer

    Answer: C The Lord's spirit had departed from him

  18. 18.
    He will give his Angels charge of you.....and on their hands they will bear you up What reply was given on this occasion?
    1. A.You shall not tempt the Lord your God
    2. B.Man shall not live by bread alone
    3. C.You shall worship the Lord your God
    4. D.Only God shall you serve
    Show answer

    Answer: A You shall not tempt the Lord your God

  19. 19.
    I am Jesus, whom you are persecuting;........ The men who were present with Saul were amazed because they____________
    1. A.Experienced the power of God
    2. B.Heard the voice of an angel
    3. C.Witnessed the appearance of an angel
    4. D.Heard the voice but no one saw me
    Show answer

    Answer: D Heard the voice but no one saw me

  20. 20.
    I was in the city of joppa praying; and in a trance, i saw a vision.......... What was the outcome of this vision?
    1. A.Peter ate forbidden fruit for the first time
    2. B.Gentiles were circumcised for the first time
    3. C.Peter was praised by believers in Jerusalem
    4. D.Gentiles received the word of God
    Show answer

    Answer: D Gentiles received the word of God

  21. 21.
    Jesus was baptized by John in order to_______
    1. A.Confirm John's power
    2. B.Please the jews
    3. C.Fulfill all righteousness
    4. D.Identify with the sinners
    Show answer

    Answer: C Fulfill all righteousness

  22. 22.
    Joseph earned his brothers hatred because _______
    1. A.He carried ill report of them to Jacob
    2. B.He was a dreamer
    3. C.Jacob had more love for Joseph
    4. D.He did not join them to shepherd the flock
    Show answer

    Answer: B He was a dreamer

  23. 23.
    Judas Iscariot was replaced by_________-
    1. A.Nicolaus
    2. B.Barsabbas
    3. C.Silas
    4. D.Matthias
    Show answer

    Answer: D Matthias

  24. 24.
    King Nebuchadnezzar issued a decree that no one should speak against the God of Shadrach, Meshach and Abednego because_________
    1. A.He is God who destroys
    2. B.No other god could deliver like him
    3. C.He listens to the cry of the afflicted
    4. D.He easily performs miracles
    Show answer

    Answer: B No other god could deliver like him

  25. 25.
    Peter admonished Christains not to use their freedom as _________
    1. A.License to disrespect authority
    2. B.Pretext for evil
    3. C.Reason for discrimination
    4. D.Liberty to live carelessly
    Show answer

    Answer: B Pretext for evil

  26. 26.
    Peter describes Christians as a chosen race because they__________
    1. A.Declare God's wonderful deeds
    2. B.Have all been anointed
    3. C.Have become born again
    4. D.Will be honored in heaven
    Show answer

    Answer: C Have become born again

  27. 27.
    Prophet Nathan named David and Bathsheba's second child________
    1. A.Solomon
    2. B.Jedidiah
    3. C.Absalom
    4. D.Adonijah
    Show answer

    Answer: B Jedidiah

  28. 28.
    The contest between Elijah and the Baal Prophets took place on/at_______________
    1. A.Mount Sinai
    2. B.Mount Carmel
    3. C.Brook Cherith
    4. D.Brook Kishon
    Show answer

    Answer: B Mount Carmel

  29. 29.
    The direct consequence of the behaviour of the sons of Samuel was___________
    1. A.Their death in battle
    2. B.That Israel rejected God
    3. C.The Capture of the ark of God
    4. D.Israel's request for a King
    Show answer

    Answer: D Israel's request for a King

  30. 30.
    The elders of Israel went to Samuel to request for a King at___________
    1. A.Jerusalem
    2. B.Gilgal
    3. C.Ramah
    4. D.Ziph
    Show answer

    Answer: C Ramah

  31. 31.
    The name of Hosea's daughter "Not Pitied" means God will_______
    1. A.Punish the house of Jehu for the blood of Israel
    2. B.No longer have the pity on the house of Israel
    3. C.No longer have pity on the house of Judah
    4. D.Deny Judah his protective presence
    Show answer

    Answer: B No longer have the pity on the house of Israel

  32. 32.
    The Parents of Moses belonged to the tribe of__________
    1. A.Judah
    2. B.Benjamin
    3. C.Levi
    4. D.Ephraim
    Show answer

    Answer: C Levi

  33. 33.
    The parents of Moses did the following to ensure his survival except__________
    1. A.Casting him into a river
    2. B.Hiding him for three months
    3. C.Putting him in a padded basket
    4. D.His sister watching him
    Show answer

    Answer: A Casting him into a river

  34. 34.
    The person used by James to illustrate his teachings on Prayer was____________
    1. A.Rahab
    2. B.Isaac
    3. C.Job
    4. D.Elijah
    Show answer

    Answer: D Elijah

  35. 35.
    The prayer of Jesus at Gethsemane shows that he _________
    1. A.Was in severe agony
    2. B.Wanted to escape death
    3. C.Needed the support of his disciples
    4. D.Had been abandoned by God
    Show answer

    Answer: A Was in severe agony

  36. 36.
    The prophecy of Peter denying his Master was fulfilled____________
    1. A.During Christ's arrest
    2. B.During Christ's trial
    3. C.On the day of Crucifixion
    4. D.On the Resurrection day
    Show answer

    Answer: A During Christ's arrest

  37. 37.
    The reason for appointing the seven deacons was to________
    1. A.Spread the gospel
    2. B.Performed Miracles
    3. C.Serve table
    4. D.Visit the converts
    Show answer

    Answer: C Serve table

  38. 38.
    The response to Peter's question, Lord how often shall my brother sin against me and i forgive him? Meant that forgiveness is ___________
    1. A.Unconditional
    2. B.Limitless
    3. C.Conditional
    4. D.Countable
    Show answer

    Answer: B Limitless

  39. 39.
    The Sons of Eli were worthless because they______
    1. A.Stole offering from the Lord's house
    2. B.Treated the Lord's offering with Contempt
    3. C.Seized the Lord's offering from the temple
    4. D.Took bribes and perverted justice
    Show answer

    Answer: B Treated the Lord's offering with Contempt

  40. 40.
    The two sons of Eli were_______________
    1. A.Hophni and Phinehas
    2. B.Phinehas and Joel
    3. C.Joel and Abijah
    4. D.Hophni and Abijah
    Show answer

    Answer: A Hophni and Phinehas

  41. 41.
    The very stone which the builders rejected has become the head of the cornerstone. The head of the cornerstone refers to ________
    1. A.Saul of Tarsus
    2. B.Simon Peter
    3. C.John the Baptist
    4. D.Jesus Christ
    Show answer

    Answer: D Jesus Christ

  42. 42.
    These are your gods, O Israel, who brought you up out of the land of Egypt! This statement above was a manifestation of Israel's____________
    1. A.Unfaithfulness
    2. B.Immorality
    3. C.Adultery
    4. D.Idolatry
    Show answer

    Answer: D Idolatry

  43. 43.
    To save Saul's life in Damascus, the Disciples helped him escape_______
    1. A.Through the city gate
    2. B.By jumping over the city fence
    3. C.By disguising himself
    4. D.Through a basket over the wall
    Show answer

    Answer: D Through a basket over the wall

  44. 44.
    When Nehemiah received the report about the ruin in Jerusalem, he __________
    1. A.Wept, fasted and prayed
    2. B.Put on sack clothes
    3. C.Refused to serve Artaxerxes
    4. D.Confronted the King
    Show answer

    Answer: A Wept, fasted and prayed

  45. 45.
    Which of the following experiences did Joseph not go through? He was __________
    1. A.Sold into slavery
    2. B.Sentenced and Imprisoned
    3. C.Cast into a pit
    4. D.Molested and Raped
    Show answer

    Answer: D Molested and Raped

  46. 46.
    Which of the following people was ready to strike king Saul at the wilderness of Zuph?
    1. A.Abishai
    2. B.Abner
    3. C.Ahimelech
    4. D.Joab
    Show answer

    Answer: A Abishai

  47. 47.
    Which of these did not happen immediately Jesus gave up the ghost?
    1. A.The guards were scared and fled
    2. B.The Saints were risen
    3. C.The Curtain divided into two
    4. D.The Earth shook
    Show answer

    Answer: A The guards were scared and fled

  48. 48.
    Whoever does not bear his own cross and come after me, cannot be my disciple This statement means____________
    1. A.Discipleship demands total commitment
    2. B.A Disciple must carry his cross
    3. C.A Disciple must bear his problems alone
    4. D.Death on the cross awaits any true Disciple
    Show answer

    Answer: A Discipleship demands total commitment

  49. 49.
    Why did God Command Saul to entirely destroy Amalek?
    1. A.They were serving foreign gods
    2. B.They opposed the Israelites on the way
    3. C.They refuse male circumcision
    4. D.They offered false worship to God
    Show answer

    Answer: B They opposed the Israelites on the way

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

WAEC Christian Religious Studies 1988–2013 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux