Skip to content

Christian Religious Studies past questions: WAEC SSCE 2015

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ''And we are witnesses to these things, and so is the Holy Spirit whom God has given to those who obey him'' ''These things'' The disciples' statement before the Sanhedrin refers to
    1. A.the election of Matthias
    2. B.out pouring of the holy spirit
    3. C.the miracles and teaching of Jesus
    4. D.death and resurrection of Jesus Christ
    Show answer

    Answer: D death and resurrection of Jesus Christ

  2. 2.
    ''Do you mean to kill me as you killed the Egyptian? This statement made Moses aware of the fact that
    1. A.some Israelites did not like him
    2. B.God was sending him to Midian
    3. C.Pharaoh was looking for his arrest
    4. D.his killing of an Egyptian was known
    Show answer

    Answer: D his killing of an Egyptian was known

  3. 3.
    ''Does the Lord have great delight in burnt offerings and sacrfices as in obeying the voice of the Lord? These words were directed to king
    1. A.Ahab
    2. B.Saul
    3. C.Agag
    4. D.David
    Show answer

    Answer: B Saul

  4. 4.
    ''For he was astonished, and all that were with him, at the catch of fish which they had taken '' The people being referred to in the text were
    1. A.Matthew, John and Andrew
    2. B.Matthias, John and Peter
    3. C.James , Peter and John
    4. D.Simon, Andrew and Thomas
    Show answer

    Answer: C James , Peter and John

  5. 5.
    ''Give meat for the priest to roast for he will not accept boiled meat from you, hut raw'' This request was wrong because in a peace offering,
    1. A.meat with blood was unacceptable
    2. B.juicy meat went to the worshippers
    3. C.the fat were burnt before any distribution
    4. D.priests were entitled to the right thigh and breast
    Show answer

    Answer: C the fat were burnt before any distribution

  6. 6.
    ''If you are the son of God, throw yourself down from here''. This temptation implies that Jesus should
    1. A.win followers through the use of spectacular miracles
    2. B.win coverts through the supply of basic needs
    3. C.allow angels to minister unto Him
    4. D.use scripturs to overcome the devil
    Show answer

    Answer: D use scripturs to overcome the devil

  7. 7.
    ''Mary Magdalene and the other Mary went to see the sepulchre.'' ''The other Mary '',according to St Mark was the mother of
    1. A.James and Joses
    2. B.James and John
    3. C.Simon and Andrew
    4. D.Thomas and John Mark
    Show answer

    Answer: B James and John

  8. 8.
    ''This is the King of the Jews''. This inscription on the cross was meant to show Jesus'
    1. A.charge
    2. B.punishment
    3. C.victory
    4. D.messiaship
    Show answer

    Answer: A charge

  9. 9.
    After Saul's death on Mount Gilboa, the Philistines
    1. A.burnt his body near the tamarisk tree
    2. B.sent his head to Dagon their god
    3. C.made a sport of him at Bethshan
    4. D.buried his sons in a mass grave
    Show answer

    Answer: C made a sport of him at Bethshan

  10. 10.
    Although David was regarded as a man after God's heart, he acted badly before God when he
    1. A.refused to slay Saul in the wilderness of Kish
    2. B.remained at home while his troops were on the battle field
    3. C.imprisoned Nathan for condermning him
    4. D.committed sins of adultery and murder
    Show answer

    Answer: D committed sins of adultery and murder

  11. 11.
    Amos satirically invited the Jews to come to Bethel and Gilgal in order to
    1. A.repent
    2. B.worship
    3. C.transgress
    4. D.pacify
    Show answer

    Answer: C transgress

  12. 12.
    As a result of Peter's speech on Pentecost day
    1. A.the dispute over drunkenness was resolved
    2. B.the prophecies of Joel were vindicated
    3. C.the religious leaders accepted Jesus resurrection
    4. D.many Jewish souls joined christianity
    Show answer

    Answer: D many Jewish souls joined christianity

  13. 13.
    Besides being a ture prophetess, Deborah could also be described as a woman of
    1. A.love
    2. B.glory
    3. C.peace
    4. D.charity
    Show answer

    Answer: C peace

  14. 14.
    Daniel disobeyed King Darius by
    1. A.refusing to honour the Persian gods
    2. B.refusing to be made president of the Satraps
    3. C.celebrating Jewish festival in a foreign land
    4. D.praying three times daily for thirty days
    Show answer

    Answer: D praying three times daily for thirty days

  15. 15.
    Darkness was not created during creation because
    1. A.the earth was full of water
    2. B.God's spirit was over the waters
    3. C.darkness was already in existence
    4. D.God wanted to have day night
    Show answer

    Answer: C darkness was already in existence

  16. 16.
    Discipleship requires self-denial and complete
    1. A.tolerance
    2. B.forgiveness
    3. C.commitment
    4. D.purification
    Show answer

    Answer: C commitment

  17. 17.
    During Jesus trial some people discovered that Peter was Jesus followers because of his
    1. A.Pharisaic attire
    2. B.Galilean accent
    3. C.attack on the maid
    4. D.anger against the jews
    Show answer

    Answer: B Galilean accent

  18. 18.
    God made Pharaoh to chase and bring the Israelites back to Egypt so that He would
    1. A.show that Moses was his true servant
    2. B.destory first born males of Egyptians
    3. C.get glory over Pharaoh and his hosts
    4. D.reveal his super natural powers to the world
    Show answer

    Answer: C get glory over Pharaoh and his hosts

  19. 19.
    Hosea described the relationship between God and Israel as
    1. A.a covenant contrat
    2. B.a marriage bond
    3. C.a marriage reunion
    4. D.an agreement bond
    Show answer

    Answer: B a marriage bond

  20. 20.
    How many groups of people mocked at Jesus on the cross according to ST Mark's gospel?
    1. A.Two
    2. B.Three
    3. C.Four
    4. D.Five
    Show answer

    Answer: B Three

  21. 21.
    In the garden of Gethsemane , Jesus
    1. A.was arrested
    2. B.was crucified
    3. C.rebuked Judas Iscariot
    4. D.prayed for peace
    Show answer

    Answer: A was arrested

  22. 22.
    James maintained that the double-minded man would not have his prayers answered because he
    1. A.is unstable in all his ways
    2. B.asks for things with selfish motives
    3. C.prayers with unforgiving hearts
    4. D.intercedes with a sinful heart
    Show answer

    Answer: A is unstable in all his ways

  23. 23.
    Jesus baptism was significant because it
    1. A.initiated him into Judaism
    2. B.cleansed Him from sin
    3. C.awakened the messianic spirit in Him
    4. D.marked the call into the messianic ministry
    Show answer

    Answer: D marked the call into the messianic ministry

  24. 24.
    Jesus taught that Christians should forgive their neighbours' sins
    1. A.three time only
    2. B.seventy times seven times (70 x 7)
    3. C.seventy seven times seven times
    4. D.as many times as possible
    Show answer

    Answer: B seventy times seven times (70 x 7)

  25. 25.
    Joseph was of a good behaviour because he
    1. A.was loved and pamperd by his father
    2. B.interacted well with his prison inmates
    3. C.love all that comes to him
    4. D.served dilgently in Potiphar's house
    Show answer

    Answer: D served dilgently in Potiphar's house

  26. 26.
    Josiah sent the ashes of the burnt vessels of Baal to Bethel in order to
    1. A.desecrate the golden calf being worshipped
    2. B.desecrate the place for child sacrifice
    3. C.despoil the high places of Asherah
    4. D.consecrate that place for Yahweh worship
    Show answer

    Answer: A desecrate the golden calf being worshipped

  27. 27.
    King Nebuchadnezzar mounted his golden image on / at
    1. A.the plain of Dura
    2. B.the plain of Jericho
    3. C.the sea of Arabab
    4. D.susa of Babylon
    Show answer

    Answer: A the plain of Dura

  28. 28.
    Moses asked God for a new leader for Israel so that Israel might
    1. A.have a shepherd
    2. B.conquer the Canaanities
    3. C.own the Promised Land
    4. D.become a greater nation
    Show answer

    Answer: A have a shepherd

  29. 29.
    Moses before his death served Israel as
    1. A.prophet, liberator and king
    2. B.king, priest and warrior
    3. C.priest, prophet and deliverer
    4. D.strategist, seer and prophet
    Show answer

    Answer: C priest, prophet and deliverer

  30. 30.
    Nehemiah showed concern for his nation by
    1. A.reviving Yahweh worship
    2. B.rebuilding the temple
    3. C.reconstructing Jerusalem walls
    4. D.leading exiles home
    Show answer

    Answer: C reconstructing Jerusalem walls

  31. 31.
    Partiality according to James is manifested in the Church through
    1. A.discrimination
    2. B.charity
    3. C.affection
    4. D.impartiality
    Show answer

    Answer: A discrimination

  32. 32.
    Peter encouraged the church to humble themselves before God so that He would
    1. A.exonerate them
    2. B.not punish them
    3. C.exalt them
    4. D.not disown them
    Show answer

    Answer: C exalt them

  33. 33.
    Samuel said that rebellion was as the sin of divination just as stubbornness was as
    1. A.iniquity and idolatory
    2. B.sinful as disobedience
    3. C.iniquity and murder
    4. D.sinful as adultery
    Show answer

    Answer: A iniquity and idolatory

  34. 34.
    Stephen was appointed as a deacon to
    1. A.preach to the gentile world
    2. B.perform signs and wonders of Jesus
    3. C.cater for the poor and needy
    4. D.defend Christianity as a true religion
    Show answer

    Answer: C cater for the poor and needy

  35. 35.
    The Hebrew kingdom broke up because of
    1. A.prophet Ahijah's curse against Solomon
    2. B.Solomon's marriage to foreign women
    3. C.Rehoboam's efforts to rule Shechem
    4. D.Rehoboam's refusal to grant the Northerners' petition
    Show answer

    Answer: D Rehoboam's refusal to grant the Northerners' petition

  36. 36.
    The importance of the parable of the unmerciful servant is that Christians should
    1. A.allow mercy to take precedence over justice
    2. B.avoid discrimination against one another
    3. C.be faithful and not to betray their trust
    4. D.use wealth diligently and honestly
    Show answer

    Answer: A allow mercy to take precedence over justice

  37. 37.
    The Judean King who revolted against Babylon after serving her for three years was
    1. A.Jehoahaz
    2. B.Jehoiakim
    3. C.Jehoiachin
    4. D.Zedekiah
    Show answer

    Answer: B Jehoiakim

  38. 38.
    The minority report of the twelve spies was presented by
    1. A.Caleb and Joshua
    2. B.Palti and Gaddiel
    3. C.Joshua and Ammiel
    4. D.Sethur and Gaddiel
    Show answer

    Answer: A Caleb and Joshua

  39. 39.
    The resurrection story encourages Christians to believe that the Lord they adore is
    1. A.still alive today
    2. B.a miracle working God
    3. C.Lord over evils
    4. D.powerful and just
    Show answer

    Answer: A still alive today

  40. 40.
    The tribes which led the Jews in rebuilding the temple were
    1. A.Judah and Benjamin
    2. B.Levi and Gad
    3. C.Ephraim and Manasseh
    4. D.Reuben and Zebulun
    Show answer

    Answer: C Ephraim and Manasseh

  41. 41.
    The two creation stories agree that
    1. A.man and woman were created on the same day
    2. B.creation was carried out by spoken word
    3. C.there was existing land mass before creation
    4. D.creatures created were to be fruiful and multiply
    Show answer

    Answer: B creation was carried out by spoken word

  42. 42.
    The two old Testament books that were used in the temptation stories were
    1. A.Genesis and Proverbs
    2. B.Leviticus and Lamentation
    3. C.Numbers and Ecclesiastes
    4. D.Deuteronomy and Psalms
    Show answer

    Answer: D Deuteronomy and Psalms

  43. 43.
    The visitors of Peter after his vision at Joppa were from
    1. A.Jerusalem
    2. B.Samaria
    3. C.Caesarea
    4. D.Antioch
    Show answer

    Answer: C Caesarea

  44. 44.
    To be a good citizen, Peter advised believers to honour all men and
    1. A.live as free men
    2. B.love the brotherhood
    3. C.obey their lawful masters
    4. D.love reading the scriptures
    Show answer

    Answer: B love the brotherhood

  45. 45.
    To which religious party did Gamaliel belong? The
    1. A.Zealots
    2. B.Sadducees
    3. C.Pharisees
    4. D.Herodians
    Show answer

    Answer: B Sadducees

  46. 46.
    When Rhoda reported that Peter was at the door, the inmates retorted that
    1. A.''you are a liar''
    2. B.''you are mad''
    3. C.''Peter is alive''
    4. D.''Peter is dead''
    Show answer

    Answer: B ''you are mad''

  47. 47.
    Which of the following incidents occurred during Jesus trial before Caiaphas?
    1. A.The preference of Barabbas to Jesus
    2. B.The question of payment of tribute
    3. C.Accusationof Jesus as a rioter
    4. D.The seeking of false witness against Jesus
    Show answer

    Answer: D The seeking of false witness against Jesus

  48. 48.
    Which of the following people destroyed Shiloh and captured the Ark? The
    1. A.Ammonites
    2. B.Amalekites
    3. C.Palestinians
    4. D.Philistines
    Show answer

    Answer: D Philistines

  49. 49.
    Which of the following, according to James is an important factor for effective prayer?
    1. A.Love
    2. B.Faith
    3. C.Hope
    4. D.Mercy
    Show answer

    Answer: B Faith

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

WAEC Christian Religious Studies 1988–2013 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux