Skip to content

Christian Religious Studies past questions: WAEC SSCE 2017

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    Aaron was chosen to assist Moses in liberating the Israelites because ________
    1. A.Moses was a stammerer
    2. B.God had lost confidence in Moses
    3. C.the Israelites murmured against Moses' leadership
    4. D.Moses was old and would soon die
    Show answer

    Answer: A Moses was a stammerer

  2. 2.
    According to James, faith in God produces _______
    1. A.steadfastness
    2. B.joy
    3. C.wisdom
    4. D.blessing
    Show answer

    Answer: A steadfastness

  3. 3.
    Amos in his prophetic work advocated for ______?
    1. A.sincere sacrifice and worship
    2. B.true religion and social justice
    3. C.love and true sacrifice
    4. D.righteousness, peace and love
    Show answer

    Answer: B true religion and social justice

  4. 4.
    And he saw two boats by the lake; but the fishermen had gone out of them and were washing their nets. The lake in question was _____
    1. A.Gennesaret
    2. B.Arabah
    3. C.Jordan
    4. D.Tiberias
    Show answer

    Answer: A Gennesaret

  5. 5.
    And when he came up out of the water immediately he saw the heavens opened and the spirit descending upon him like a dove What was the significance of the descent of the dove? To
    1. A.show that he was the messiah
    2. B.empower him for his ministry
    3. C.isolate him as a distinguished prophet
    4. D.reveal him to the world
    Show answer

    Answer: A show that he was the messiah

  6. 6.
    David's respect and humility for the Lord's anointed was depicted in _________
    1. A.his refusal to kill Saul
    2. B.returning Saul's spear and jar
    3. C.giving Saul a decent burial
    4. D.the way Abner was humiliated
    Show answer

    Answer: A his refusal to kill Saul

  7. 7.
    Eleazar, the man who commissioned Joshua, was a ________?
    1. A.seer
    2. B.priest
    3. C.prophet
    4. D.judge
    Show answer

    Answer: B priest

  8. 8.
    God charged Joshua during his call to cross the Jordan River in order to ______
    1. A.fight the people to Jericho
    2. B.possess the promised Land
    3. C.appoint Eleazar to succeed Aaron
    4. D.circumcise all Hebrew children
    Show answer

    Answer: B possess the promised Land

  9. 9.
    Herod Agrippa killed James in order to
    1. A.offer breathing space to Judaism
    2. B.punish Christians from outside Jerusalem
    3. C.win confidence of the Jews
    4. D.seek revenge for the Herods
    Show answer

    Answer: C win confidence of the Jews

  10. 10.
    Herod treated Jesus with contempt and mockery by _______?
    1. A.forcing him for signs and wonders
    2. B.subjecting him to serve beatings
    3. C.dressing him in gorgeous apparels
    4. D.accusing him falsely and bitterly
    Show answer

    Answer: C dressing him in gorgeous apparels

  11. 11.
    Herod's expectation in receiving Jesus for a trial was to _______
    1. A.see signs from Jesus
    2. B.become a friend of Pilate
    3. C.set Jesus free
    4. D.punish Jesus
    Show answer

    Answer: A see signs from Jesus

  12. 12.
    His most fascinating aspect of what was going on in the early church was that __________
    1. A.the prophecy of Joel was fulfilled
    2. B.believers shared their possessions
    3. C.Peter denied the apostles were drunk
    4. D.Cornelius and his household were baptized
    Show answer

    Answer: B believers shared their possessions

  13. 13.
    In the battle against Sisera, Deborah's co-operation with Barak was based on her
    1. A.belief in Barak's power
    2. B.absolute belief and trust in God
    3. C.reliance on a large army
    4. D.power as a prophetess
    Show answer

    Answer: B absolute belief and trust in God

  14. 14.
    In the temptation of Jesus, only Mark reported that Jesus was_____
    1. A.angry with the devil
    2. B.hungry and tired
    3. C.with the wild beast
    4. D.victorious over the devil
    Show answer

    Answer: C with the wild beast

  15. 15.
    Jehoiachin surrendered to Babylon in 597 B.C. in order to _____?
    1. A.become a servant of Nebuchadnezzar
    2. B.save Jerusalem from destruction
    3. C.have jews exiled into Babylon
    4. D.fulfill God's prophecies through Nehemiah
    Show answer

    Answer: B save Jerusalem from destruction

  16. 16.
    Jesus taught that the attitude of Christians toward forgiveness should be ________
    1. A.limitless
    2. B.restricted
    3. C.purposeless
    4. D.conditional
    Show answer

    Answer: A limitless

  17. 17.
    Joseph of Arimathea expressed his faith in Jesus when he _____?
    1. A.comforted Jesus' mother
    2. B.supported Jesus' disciples
    3. C.buried Jesus in his torrib
    4. D.pleaded for Jesus' release
    Show answer

    Answer: C buried Jesus in his torrib

  18. 18.
    Joseph was sold to the Midianites by his brothers at
    1. A.Bethel
    2. B.Gilead
    3. C.Dothan
    4. D.Shechem
    Show answer

    Answer: C Dothan

  19. 19.
    Joseph was sold to the Midianites by his brothers at _________
    1. A.Bethel
    2. B.Gilead
    3. C.Dothan
    4. D.Shechem
    Show answer

    Answer: C Dothan

  20. 20.
    Josiah defiled Topheth in order to prevent Jews from _______
    1. A.sacrificing children to Molech
    2. B.offering sacrifices to the god, chemosh
    3. C.worshiping the Babylonian sun god
    4. D.building the Asherah in Hinon
    Show answer

    Answer: A sacrificing children to Molech

  21. 21.
    Josiah's reforms were influenced by _______?
    1. A.the demise of Assyrian Empire
    2. B.Ahab's disregard for the law
    3. C.Assyria's conquest of states
    4. D.the discovery of the law book
    Show answer

    Answer: D the discovery of the law book

  22. 22.
    Keep away from these men and let them alone This counsel was offered by
    1. A.Cleopas
    2. B.Gamaliel
    3. C.Caiaphas
    4. D.Pilate
    Show answer

    Answer: B Gamaliel

  23. 23.
    King Darius decreed that men should tremble and fear the God of Daniel because He (God) is the _______?
    1. A.saving God
    2. B.living God
    3. C.powerful God
    4. D.loving God
    Show answer

    Answer: B living God

  24. 24.
    Moses' miracles among the Hebrews after his call were meant to
    1. A.encourage rebellion against the Pharaoh
    2. B.reveal Moses' leadership capabilities
    3. C.convince Pharaoh of Yahweh's supremacy
    4. D.convince Israel of Yahweh's mission
    Show answer

    Answer: A encourage rebellion against the Pharaoh

  25. 25.
    Nehemiah succeeded in building the walls of Jerusalem because________?
    1. A.he defeated Sanballat and Tobiah
    2. B.Artaxerxes sent troops to protect him
    3. C.God's hand was with the Jews
    4. D.God sent plagues upon their enemies
    Show answer

    Answer: C God's hand was with the Jews

  26. 26.
    One of the four rivers found in the garden of Eden was ______?
    1. A.Nile
    2. B.Tigris
    3. C.Abana
    4. D.Jordan
    Show answer

    Answer: B Tigris

  27. 27.
    Peter called on Christians not to retaliate because ________
    1. A.God made light Jesus' persecutions
    2. B.God fights for the innocent
    3. C.vengeance belongs to God
    4. D.Jesus patiently bore his persecutions
    Show answer

    Answer: C vengeance belongs to God

  28. 28.
    Peter expected elders of the church to lead their flock _______
    1. A.extraordinarily
    2. B.timelessly
    3. C.selflessly
    4. D.bossily
    Show answer

    Answer: C selflessly

  29. 29.
    Peter taught that people who disregard authorities would ______
    1. A.be banished from society
    2. B.lose eternal life
    3. C.be punished by God and King
    4. D.suffer persecution in all their lives
    Show answer

    Answer: A be banished from society

  30. 30.
    Pontius Pilate condemned Jesus to death so that ______
    1. A.the Emperor might honour him
    2. B.the Jews might be pleased
    3. C.Barabbas could be freed
    4. D.justice could be done
    Show answer

    Answer: B the Jews might be pleased

  31. 31.
    Samuel's disagreement with Saul was caused mainly by _______?
    1. A.hatred
    2. B.disobedience
    3. C.intolerance
    4. D.arrogance
    Show answer

    Answer: B disobedience

  32. 32.
    Simon Peter was reluctant in obeying Jesus' instruction to fish again because ________
    1. A.the sea was rough and tempestuous
    2. B.his colleagues had gone home
    3. C.their night's toil was fruitless
    4. D.the sabbath day was beginning
    Show answer

    Answer: C their night's toil was fruitless

  33. 33.
    So the city was besieged till the eleventh year of King Zedekiah... This reference alludes to
    1. A.Mataniah, King of Judah
    2. B.Cyrus, King of persia
    3. C.Nebuchadnezzar King Babylon
    4. D.Ashurbanipal, King of Assyria
    Show answer

    Answer: C Nebuchadnezzar King Babylon

  34. 34.
    That Daniel, who is one of the exiles from Judah, pays no heed to you, o, king .... The King being addressed was ________?
    1. A.Nebuchadnezzar
    2. B.Ashurbanipal
    3. C.Cyrus
    4. D.Darius
    Show answer

    Answer: D Darius

  35. 35.
    The book of Hosea is meant to illustrate God's ________
    1. A.univeralism and love
    2. B.purity and providence
    3. C.love and mercy
    4. D.forgiveness and sovereignty
    Show answer

    Answer: C love and mercy

  36. 36.
    The call of Matthew, the tax collector to be one of Jesus' apostles implied that
    1. A.tax collectors were sinless
    2. B.Christ came to call sinners
    3. C.Matthew was willing to repent
    4. D.all tax collectors had repented
    Show answer

    Answer: B Christ came to call sinners

  37. 37.
    The consequence of Solomon's apostasy was ______
    1. A.the division of the Kingdom of Israel
    2. B.Rehoboam's inability to sustain and maintain the Kingdom of Israel
    3. C.the conspiracy against him by Jeroboam
    4. D.the sudden death of his wives and concubines
    Show answer

    Answer: A the division of the Kingdom of Israel

  38. 38.
    The fulfillment of the royal law, according to James involves
    1. A.being impartial
    2. B.loving your neighbour as yourself
    3. C.staying away from sin
    4. D.showing kindness
    Show answer

    Answer: B loving your neighbour as yourself

  39. 39.
    The incident of mourning guards at Jesus' tomb was recorded by Saint ________?
    1. A.Luke
    2. B.Mark
    3. C.John
    4. D.Matthew
    Show answer

    Answer: D Matthew

  40. 40.
    The main reason why the Israelites went to Egypt was because ________?
    1. A.they needed divine protection
    2. B.the Egyptians had colonized them
    3. C.Joseph was in charge of food
    4. D.there was great famine
    Show answer

    Answer: D there was great famine

  41. 41.
    The miraculous crossing of the Red Sea by the Israelites shows __________
    Diagram for this question (1 of 2)Diagram for this question (2 of 2)
    1. A.God's guidance and protection over His people
    2. B.the ill-equipped army of Pharaoh
    3. C.God's fulfilment of His promises to destroy the Egyptians
    4. D.Moses as a reliable leader
    Show answer

    Answer: A God's guidance and protection over His people

  42. 42.
    The part of the temple which was connected with Jesus temptation was the ________
    1. A.Holy of Holies
    2. B.Pinnacle
    3. C.court of the Gentiles
    4. D.sanctuary
    Show answer

    Answer: B Pinnacle

  43. 43.
    The period of the judges was characterized by ________
    1. A.obedience, blessings and success
    2. B.wars, famine and plagues
    3. C.sojourns, discoveries and settlements
    4. D.disobedience, punishment and deliverance
    Show answer

    Answer: A obedience, blessings and success

  44. 44.
    The sons of Eli treated God's sacrifices with contempt by______
    1. A.laying with women in the tent
    2. B.being ignorant of the sacrificial laws
    3. C.taking raw meat before the fats were burnt
    4. D.limiting themselves to the breast of the animal
    Show answer

    Answer: C taking raw meat before the fats were burnt

  45. 45.
    To prove the land's fertility, the spies brought from the valley of Esthol, _______
    1. A.sycamore, figs and olives
    2. B.pomegranates, citrus and vines
    3. C.grapes, figs and pomegranates
    4. D.olives, grapes and sycamore
    Show answer

    Answer: C grapes, figs and pomegranates

  46. 46.
    What are these feeble Jews doing? Will they sacrifice.... ? Sanballat made this statement to ________
    1. A.scare the Jews
    2. B.attack the Jews
    3. C.ridicule the Jews
    4. D.sanction the Jews
    Show answer

    Answer: C ridicule the Jews

  47. 47.
    When the Chief Priest and Elders heard that Jesus had risen, they offered money to the soldiers so that
    1. A.the soldiers could prepare for a celebration of the event
    2. B.the soldiers would give false report concerning resurrection
    3. C.they would go out to spread the news
    4. D.they could search for the risen Christ
    Show answer

    Answer: B the soldiers would give false report concerning resurrection

  48. 48.
    Which of the following personalities presided over the Jewish trial of Jesus?
    1. A.Caiaphas
    2. B.Herod
    3. C.Gamaliel
    4. D.Pilate
    Show answer

    Answer: D Pilate

  49. 49.
    Which Persian King allowed the Jews to go back to rebuild the temple?
    1. A.Nebuchadnezzar
    2. B.Cyrus
    3. C.Darius
    4. D.Artaxerxes
    Show answer

    Answer: B Cyrus

  50. 50.
    While King Hiram of Tyre supplied Solomon with cedar and cypress, Solomon gave in return _______
    1. A.fish and food
    2. B.wheat and oil
    3. C.salt and olives
    4. D.grapes and gold
    Show answer

    Answer: B wheat and oil

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

WAEC Christian Religious Studies 1988–2013 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux