Skip to content

Christian Religious Studies past questions: JAMB UTME 2022

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    _______ deceitfully took 150 pounds of silver in two bags and two changes of clothes against the wish of his master.
    1. A.Naboth
    2. B.Judas
    3. C.Gehazi
    4. D.Naaman
    Show answer

    Answer: B Judas

  2. 2.
    __________ had Christ's body placed in his own tomb.
    1. A.Simon of Cyrene
    2. B.Joseph of Judea
    3. C.Pontius Pilate
    4. D.Joseph of Arimathea
    Show answer

    Answer: B Joseph of Judea

  3. 3.
    _______________ is the only miracle performed by Jesus which is recorded in all four gospels.
    1. A.Stilling the storm
    2. B.Walking on water
    3. C.Feeding of Five thousand
    4. D.Turning water to wine
    Show answer

    Answer: C Feeding of Five thousand

  4. 4.
    ______,_____ and ______ were with Jesus during the transfiguration.
    1. A.Matthew, Peter and James
    2. B.Matthew, Mark and Luke
    3. C.Peter, James and John
    4. D.Peter, Thomas and John
    Show answer

    Answer: C Peter, James and John

  5. 5.
    '' I am the resurrection and the life; he who believes in me, though he die, yet shall he live, and whoever lives and believes in me shall never die....'' Who did Jesus address this to?
    1. A.Mary
    2. B.Martha
    3. C.Jairus daughter
    4. D.Thomas
    Show answer

    Answer: B Martha

  6. 6.
    ''.....If it be so, our God whom we serve is able to deliver us from the burning fiery furnace.......'' Who ordered that the men be thrown into the furnace?
    1. A.King Rehoboam
    2. B.King David
    3. C.King Nebuchadnezzar
    4. D.None
    Show answer

    Answer: B King David

  7. 7.
    ''And the King (Artaxerxes) said to me, ''why is your face sad, seeing you are not sick? This is nothing else but sadness of the heart''. Who was the king addressing
    1. A.Jeremiah
    2. B.Nehemiah
    3. C.Amos
    4. D.Joel
    Show answer

    Answer: B Nehemiah

  8. 8.
    ''But now that faith has come, we are no longer under a custodian...'' Paul made this statement i n his letter to the
    1. A.Thessalonians
    2. B.Galatians
    3. C.Philippians
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: B Galatians

  9. 9.
    ''He who hears you hears me, and he who rejects you rejects me .....'' This was addressed to
    1. A.the 12 whom He sent out to preach
    2. B.the disciples, just before the Ascension
    3. C.the 70 whom He sent out to preach
    4. D.the disciples during the Sermon on the Mount
    Show answer

    Answer: C the 70 whom He sent out to preach

  10. 10.
    'But I will be with you and you will smite the Midianites as one man...' This statement was addressed by God to
    1. A.Moses
    2. B.Deborah
    3. C.Joshua
    4. D.Gideon
    Show answer

    Answer: D Gideon

  11. 11.
    'But let justice roll down like waters and _______like an overflowing stream'
    1. A.Faith
    2. B.Righteousness
    3. C.Hope
    4. D.Salvation
    Show answer

    Answer: B Righteousness

  12. 12.
    'Eli, Eli, lama sabachthani?' Whose accounts recorded these as Jesus' words at the ninth hour?
    1. A.John and Matthew
    2. B.Luke and Mark
    3. C.Mark and Matthew
    4. D.Luke and John
    Show answer

    Answer: C Mark and Matthew

  13. 13.
    'Hear now, you rebels' shall we bring forth water for you out of this rock? This statement was made by _____ to the Israelites.
    1. A.Abram
    2. B.Joshua
    3. C.Caleb
    4. D.Moses
    Show answer

    Answer: B Joshua

  14. 14.
    'The word is near you, on your lips and in your heart...' Paul in his letter to the Romans was referring to the word of
    1. A.Faith
    2. B.Grace
    3. C.Law
    4. D.Power
    Show answer

    Answer: A Faith

  15. 15.
    ".....Tend the flock of God...not as domineering over those in your charge but being examples to the flock..." Who made this statement?
    1. A.Paul
    2. B.Peter
    3. C.John
    4. D.Mark
    Show answer

    Answer: B Peter

  16. 16.
    "Blessed is the King who comes in the name of the Lord! Peace in heaven and glory in the highest!" When was this statement made?
    1. A.the birth of Jesus
    2. B.The transfiguration of Jesus
    3. C.The triumphant entry of Jesus
    4. D.the baptism of Jesus
    Show answer

    Answer: C The triumphant entry of Jesus

  17. 17.
    "Do not be afraid, Zechariah, for your prayer has been heard. Your wife Elizabeth will bear you a son" The son here refers to
    1. A.Jesus
    2. B.John the Baptist
    3. C.Peter
    4. D.James
    Show answer

    Answer: B John the Baptist

  18. 18.
    "Forty more days and Nineveh will be overturned." When Jonah passed this message to the people of Nineveh, what did they do?
    1. A.They turned deaf ears
    2. B.They declared a feast
    3. C.They declared a fast and put on sack clothes
    4. D.They threw Jonah into the river
    Show answer

    Answer: C They declared a fast and put on sack clothes

  19. 19.
    "The soul that sins shall die" was a prophesy by Prophet
    1. A.Hosea
    2. B.Ezekiel
    3. C.Jonah
    4. D.Amos
    Show answer

    Answer: B Ezekiel

  20. 20.
    "Walk before me, and be blameless." This statement was addressed to Abraham at the age of _____
    1. A.75
    2. B.99
    3. C.100
    4. D.80
    Show answer

    Answer: B 99

  21. 21.
    According to James, the man who prays to God and at the same time doubts is
    1. A.ignorant of God's purpose
    2. B.double-minded
    3. C.deceptive
    4. D.controlled by the devil
    Show answer

    Answer: B double-minded

  22. 22.
    According to Mark, what was the only thing the disciples wasn't forbidden to take for their journey?
    1. A.Bread
    2. B.Bag
    3. C.Staff
    4. D.Money
    Show answer

    Answer: C Staff

  23. 23.
    According to Paul, those who rebel against the authority will _______.
    1. A.be exiled
    2. B.bring judgement on themselves
    3. C.die
    4. D.be forgiven
    Show answer

    Answer: B bring judgement on themselves

  24. 24.
    According to Paul's letter to the Philippians, Christ demonstrated His humility by
    1. A.washing the feet of his disciples
    2. B.dying on the cross
    3. C.coming to earth as a servant
    4. D.praying for his enemies
    Show answer

    Answer: B dying on the cross

  25. 25.
    According to the epistle of James, what was the royal law?
    1. A.praying for one's enemies
    2. B.leaving vengeance to God
    3. C.submitting to authority always
    4. D.loving one's neighbor as oneself
    Show answer

    Answer: D loving one's neighbor as oneself

  26. 26.
    After his resurrection,Jesus first appeared to
    1. A.Mary the mother of Jesus
    2. B.Mary the mother of James
    3. C.Mary Magdalene
    4. D.Peter
    Show answer

    Answer: C Mary Magdalene

  27. 27.
    After the Israelites complained to Moses and Aaron, what did the Lord promise to feed the Israelites with in the morning?
    1. A.Meat
    2. B.Fish
    3. C.Bread
    4. D.Nothing
    Show answer

    Answer: C Bread

  28. 28.
    At the Transfiguration of Jesus, Moses and Elijah appeared to represent the ______ and ______.
    1. A.Israelites and their leaders
    2. B.law and the prophets
    3. C.the book and the gods
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: B law and the prophets

  29. 29.
    Before the disciples casted the lot and chos Matthias to replace Judas Iscariot, the other candidate they had was?
    1. A.Paul
    2. B.Barnabas
    3. C.Joseph
    4. D.Matthew
    Show answer

    Answer: C Joseph

  30. 30.
    Believers today are partakers of the New Covenant through
    1. A.partaking in baptism by immersion
    2. B.obedience to church leadership
    3. C.the gift of the spirit
    4. D.adherence to all the sacraments
    Show answer

    Answer: B obedience to church leadership

  31. 31.
    Blessed are the pure in heart, for they shall ___________.
    1. A.Inherit the earth
    2. B.See God
    3. C.Have the kingdom of God
    4. D.Receive mercy
    Show answer

    Answer: B See God

  32. 32.
    Christians should keep away from any brother __________ according to Paul.
    1. A.living in idleness
    2. B.living in fantasy
    3. C.living alone
    4. D.frugal in spending
    Show answer

    Answer: A living in idleness

  33. 33.
    God passed his message to the people of Nineveh through Prophet
    1. A.Ezekiel
    2. B.Jonah
    3. C.Jeremiah
    4. D.Hosea
    Show answer

    Answer: B Jonah

  34. 34.
    Hophni and Phinehas were the sons of
    1. A.Samuel
    2. B.Eli
    3. C.Jeroboam
    4. D.Asa
    Show answer

    Answer: B Eli

  35. 35.
    How many visions did Jeremiah see?
    1. A.1
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.4
    Show answer

    Answer: B 2

  36. 36.
    In being unfaithful to her husband, _____ represented Israel whilst being unfaithful to God
    1. A.Rahab
    2. B.Jezebel
    3. C.Gomer
    4. D.Rebecca
    Show answer

    Answer: D Rebecca

  37. 37.
    In God's message to Nineveh, He was going to overthrow them in ______ days.
    1. A.Twenty
    2. B.Thirty
    3. C.Forty
    4. D.Forty-one
    Show answer

    Answer: C Forty

  38. 38.
    In Paul's arrangement of spiritual gifts, _________ was the last item.
    1. A.Apostles
    2. B.Teachers
    3. C.Diversity of tongues
    4. D.Prophets
    Show answer

    Answer: C Diversity of tongues

  39. 39.
    In Paul's Epistle to the Galatians, as long as an heir is a child, he is under
    1. A.Teachers
    2. B.Guardians
    3. C.Protectors
    4. D.Custodians
    Show answer

    Answer: B Guardians

  40. 40.
    In Paul's letter to the ________, Paul explains that everyone, both the living and the dead, will share in Christ's Resurrection at the time of his Second Coming.
    1. A.Corinthians
    2. B.Galatians
    3. C.Philippians
    4. D.Thessalonians
    Show answer

    Answer: D Thessalonians

  41. 41.
    In Paul's letter to the Romans, all who were baptized into Christ were also baptized into His
    1. A.Resurrection
    2. B.Death
    3. C.Salvation
    4. D.Suffering
    Show answer

    Answer: B Death

  42. 42.
    In Paul's letter to the Romans, he who loves his neighbour has
    1. A.gained eternal life
    2. B.fulfilled all law
    3. C.overcomed sin
    4. D.overcomed evil
    Show answer

    Answer: B fulfilled all law

  43. 43.
    In the bible, _____ depicted good parenting.
    1. A.King Asa
    2. B.King Abisham
    3. C.Eli
    4. D.King Rehoboam
    Show answer

    Answer: A King Asa

  44. 44.
    Jesus asked his disciples not to disclose their vision of the transfiguration until his
    1. A.cruxification
    2. B.ascension
    3. C.resurrection
    4. D.arrest
    Show answer

    Answer: C resurrection

  45. 45.
    Jesus' prophecy of Peter's denial was made during
    1. A.his temptation of Jesus
    2. B.the last supper
    3. C.Mount Olives
    4. D.Gethsemane
    Show answer

    Answer: B the last supper

  46. 46.
    Joshua was buried at Timnath-serah, which is in the hill country of the Tribe of
    1. A.Moab
    2. B.Ephraim
    3. C.Naphtali
    4. D.Judah
    Show answer

    Answer: A Moab

  47. 47.
    King Saul disobeyed God by
    1. A.trying to kill David
    2. B.by not killing Goliath
    3. C.by not destroying the Philistines completely
    4. D.By not destroying the Amalekites completely
    Show answer

    Answer: D By not destroying the Amalekites completely

  48. 48.
    Naboth refused to give up his vineyard to King Ahab because
    1. A.it was expensive
    2. B.Ahab was a terrible king
    3. C.it was his family's inheritance
    4. D.it was his only source of income
    Show answer

    Answer: C it was his family's inheritance

  49. 49.
    Paul counseled the Corinthian Saints to resolve disputes among themselves with
    1. A.civil courts
    2. B.righteous judgement
    3. C.casting lots
    4. D.debating it
    Show answer

    Answer: B righteous judgement

  50. 50.
    Paul encouraged Philemon to receive Onesimus as ______.
    1. A.repentant slave
    2. B.fellow worker
    3. C.Child
    4. D.Brother
    Show answer

    Answer: D Brother

  51. 51.
    Paul says that anyone who does acts of mercy should do so with
    1. A.Zeal
    2. B.Faith
    3. C.Generously
    4. D.Liberality
    Show answer

    Answer: C Generously

  52. 52.
    Pharaoh's horsemen and his army overtook the fleeing Hebrews, encamped by the sea, at
    1. A.Pihahirot
    2. B.Succot
    3. C.Etham
    4. D.Migdol
    Show answer

    Answer: A Pihahirot

  53. 53.
    The complaints of the ______ led to the appointment of the deacons in the early church.
    1. A.Hellenists
    2. B.Gentiles
    3. C.Pharisees
    4. D.Saducees
    Show answer

    Answer: A Hellenists

  54. 54.
    The disciplines speaking in tongues was a fulfilment of a prophecy by
    1. A.Jeremiah
    2. B.Joel
    3. C.Micah
    4. D.Amos
    Show answer

    Answer: B Joel

  55. 55.
    The fifth plague inflicted upon the Egyptians was
    1. A.the invasion of flies
    2. B.the killing of livestocks
    3. C.the covering of the land of Egypt with water
    4. D.the changing of all the rivers into blood
    Show answer

    Answer: B the killing of livestocks

  56. 56.
    The first commandment with an attached promise is
    1. A.Love your neighbour as yourself
    2. B.Honor your father and your mother
    3. C.Thou shall not call the name of the Lord in vain
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: B Honor your father and your mother

  57. 57.
    The first Miracle attributed to Jesus in the gospel of John was
    1. A.Stilling the storm
    2. B.walking on water
    3. C.healing the woman with the issue of blood
    4. D.turning water to wine
    Show answer

    Answer: D turning water to wine

  58. 58.
    The gospel of ______ began with the baptism of Jesus
    1. A.John
    2. B.Mark
    3. C.Matthew
    4. D.Luke
    Show answer

    Answer: B Mark

  59. 59.
    The law books used for the great reformation of Israel's social and religious institution were found in the temple in ____ BC during the reign of _____.
    1. A.621, Josiah
    2. B.621, Jeroboam
    3. C.619, Hezekiah
    4. D.619, Josiah
    Show answer

    Answer: A 621, Josiah

  60. 60.
    The laws given by Moses to the children of Israel in Sinai have striking similarities with the
    1. A.Rosetta
    2. B.Code of Hammurabi
    3. C.Septuagint
    4. D.Roman Laws
    Show answer

    Answer: B Code of Hammurabi

  61. 61.
    The Lord told Solomon his kingdom would be divided after his death because
    1. A.married foreign women
    2. B.followed other gods
    3. C.built the temple
    4. D.killed Uriah
    Show answer

    Answer: B followed other gods

  62. 62.
    The mountain where Moses saw the bush burning was called
    1. A.Sinai
    2. B.Nebo
    3. C.Camel
    4. D.Horeb
    Show answer

    Answer: D Horeb

  63. 63.
    The penultimate plague God put in Egypt before the Israelites were set free was
    1. A.Plague of locust
    2. B.Plague of flies
    3. C.Plague of lice or gnats
    4. D.Plague of darkness
    Show answer

    Answer: D Plague of darkness

  64. 64.
    The promise of sending the Holy Spirit(Pentecost) was fulfilled in
    1. A.Bethany
    2. B.Bethlehem
    3. C.Jerusalem
    4. D.Rome
    Show answer

    Answer: C Jerusalem

  65. 65.
    The secon temptation according to the gospel of Luke was
    1. A.worship Satan to receive great power
    2. B.to turn stones into bread to satisfy his physical hunger
    3. C.to leap from the temple pinnacle to show his divine nature
    4. D.to invoke God's presence
    Show answer

    Answer: C to leap from the temple pinnacle to show his divine nature

  66. 66.
    Those who keep all the laws but fail at one are ________.
    1. A.punished a little
    2. B.to ask for forgiveness
    3. C.guilty of all
    4. D.will be forgiven in heaven
    Show answer

    Answer: C guilty of all

  67. 67.
    To test Abraham's faith, God asked him to sacrifice Isaac at ____.
    1. A.Sinai
    2. B.Moriah
    3. C.Bethel
    4. D.Tabor
    Show answer

    Answer: B Moriah

  68. 68.
    Under King _______, Daniel was thrown into the lion's den.
    1. A.Nebuchadnezzar
    2. B.Asa
    3. C.Darius
    4. D.Ahab
    Show answer

    Answer: C Darius

  69. 69.
    What was Ezekiel ordered to eat before he went to speak to the House of Israel?
    1. A.Honey
    2. B.Locust
    3. C.Bread
    4. D.A Scroll
    Show answer

    Answer: C Bread

  70. 70.
    What was the sign of God's covenant with Abraham?
    1. A.Smoke
    2. B.Fire
    3. C.Circumcision
    4. D.Children
    Show answer

    Answer: C Circumcision

  71. 71.
    When Jesus was born in Bethlehem, who was the King of Judea?
    1. A.Herod Agrippa
    2. B.Herod the Great
    3. C.Pontius Pilate
    4. D.Herod Antipas
    Show answer

    Answer: B Herod the Great

  72. 72.
    When Paul was arrested in Jerusalem, which group of people supported him?
    1. A.The Sadducees
    2. B.The Pharisees
    3. C.The Hellenists
    4. D.The Women
    Show answer

    Answer: B The Pharisees

  73. 73.
    Where did Joseph's brothers conspire to kill him?
    1. A.Dothan
    2. B.Bethel
    3. C.Gilead
    4. D.Shechem
    Show answer

    Answer: A Dothan

  74. 74.
    Where was the first place the disciples were called Christians?
    1. A.Jerusalem
    2. B.Joppa
    3. C.Antioch
    4. D.Damascus
    Show answer

    Answer: C Antioch

  75. 75.
    Which of the following parable is peculiar to Matthew?
    1. A.the Parable of the Sower
    2. B.Parables of the Good Samaritan
    3. C.the Barren Fig Tree
    4. D.the parable of the Weeds Among the Wheat
    Show answer

    Answer: D the parable of the Weeds Among the Wheat

  76. 76.
    Who accompanied Paul on his First Missionary journey?
    1. A.Barnabas
    2. B.Lucius
    3. C.Silas
    4. D.Peter
    Show answer

    Answer: A Barnabas

  77. 77.
    Who was responsible for the death of Uriah?
    1. A.Solomon
    2. B.David
    3. C.Saul
    4. D.Abijah
    Show answer

    Answer: B David

  78. 78.
    Who was the prophet of Hope in Babylon?
    1. A.Amos
    2. B.Ezekiel
    3. C.Hosea
    4. D.Joel
    Show answer

    Answer: B Ezekiel

  79. 79.
    Why did Abraham circumcise Isaac eight days after he was born?
    1. A.It was the custom of his tribe to do so
    2. B.Isaac was the son of promise
    3. C.He wanted to distinguish Isaac from Ishmael
    4. D.God commanded him to do so
    Show answer

    Answer: D God commanded him to do so

  80. 80.
    With Moses still at Mount Sinai, the Israelites asked Aaron to
    1. A.build an alter
    2. B.replace Moses
    3. C.sacrifice to baal
    4. D.produce another god for them
    Show answer

    Answer: B replace Moses

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

JAMB Christian Religious Studies 1978–2019 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux