Skip to content

Christian Religious Studies past questions: WAEC SSCE 2016

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ...''Why did you go to uncircumcised men and eat with them?'' This question was put to
    1. A.Aeneas in Lydda
    2. B.Cornelius in Caesarea
    3. C.Peter in Joppa
    4. D.Saul in Tarsus
    Show answer

    Answer: C Peter in Joppa

  2. 2.
    ''Let it be so now for thus it is fitting for us to fulfil all righteousness'' ''The righteous act to be fulfilled referred to Jesus'
    1. A.baptism
    2. B.Temptation
    3. C.transfiguration
    4. D.crucifixion
    Show answer

    Answer: B Temptation

  3. 3.
    ''Let there be light: and there was light'' This statement reveals God's
    1. A.graciousness
    2. B.sovereignty
    3. C.omnipottence
    4. D.omnipresence
    Show answer

    Answer: B sovereignty

  4. 4.
    ''The Lord forbid that I should give you the inheritance of my lathers ''This statement implies that Israelites
    1. A.do not sell inherited property as a gift
    2. B.inherited property cannot be mortgaged
    3. C.do not sell inherited property
    4. D.forbid land transfer of Josiah?
    Show answer

    Answer: C do not sell inherited property

  5. 5.
    ''Yet his sons did not walk in his ways but turned aside ajier gains'' The ''sons'' were
    1. A.Jonathan and Abinadab
    2. B.Hophni and Phinehas
    3. C.Joab and Asahel
    4. D.Joel and Abijah
    Show answer

    Answer: D Joel and Abijah

  6. 6.
    Ahab and Gehazi demonstrated the spirit of
    1. A.apostasy
    2. B.selfishness
    3. C.greed
    4. D.treachery
    Show answer

    Answer: C greed

  7. 7.
    Amaziah warned Amos never to prophesy at Bethel again because
    1. A.it was the King's sanctuary
    2. B.It showed disrespect to God
    3. C.Israel easily broke the sabbath laws
    4. D.Amos belonged to the prohetic guild
    Show answer

    Answer: A it was the King's sanctuary

  8. 8.
    Ananias ans Sapphira died because of their
    1. A.Selfishness
    2. B.Slander
    3. C.Coveteousness
    4. D.Dishonesty
    Show answer

    Answer: D Dishonesty

  9. 9.
    Ananias was unwilling to lay hands on Saul because
    1. A.God did not instruct him to do so
    2. B.Saul's sin had not been forgiven
    3. C.Saul had opposed the Church
    4. D.Ananias was not qualified to do so
    Show answer

    Answer: C Saul had opposed the Church

  10. 10.
    And he said, ''Cast it on the ground', This instruction was meant to
    1. A.convince Pharaoh to harden his heart
    2. B.showcase God's mighty power
    3. C.rescue the Jews from bondage
    4. D.change the snake into rod
    Show answer

    Answer: B showcase God's mighty power

  11. 11.
    David said at Ziph that Saul would one day die by one of the following means except.
    1. A.Being smitten by God
    2. B.dying a natural death
    3. C.perishing in a battle
    4. D.taking his own life
    Show answer

    Answer: D taking his own life

  12. 12.
    Deborah was described as a judge because she
    1. A.predicted the fall of Jabin
    2. B.rescued Israel by killing Sisera
    3. C.prophesied that a woman would kill Sisera
    4. D.fought to free Israel from Canaanite domination
    Show answer

    Answer: D fought to free Israel from Canaanite domination

  13. 13.
    In his preparation for the battel against Sisera, Barak chose his troops from the tribe of
    1. A.Judah and Issachar
    2. B.Zebulun and Naphtali
    3. C.Dan and Benjamin
    4. D.Gad and Asther
    Show answer

    Answer: B Zebulun and Naphtali

  14. 14.
    In the teaching of Hosea, Gomer typifies
    1. A.Canaan
    2. B.Israel
    3. C.Judah
    4. D.Assyria
    Show answer

    Answer: B Israel

  15. 15.
    James said that Abraham, by agreeing to sacrifice Isaac was justified, as a believer, by his
    1. A.faith
    2. B.truthfulness
    3. C.work
    4. D.loyalty
    Show answer

    Answer: A faith

  16. 16.
    James taught that prayers could be answered if Christians pray with
    1. A.an open heart
    2. B.aggression and force
    3. C.peace and forgiveness
    4. D.trust and humility
    Show answer

    Answer: D trust and humility

  17. 17.
    Jesus offered salvation to one of the robbers crucified with Him because the robber was
    1. A.Indifferent
    2. B.sympathetic
    3. C.humble
    4. D.repentant
    Show answer

    Answer: D repentant

  18. 18.
    Jesus was brought to Golgotha to be Crucified ''Golgothat'' means a place
    1. A.sacrifice
    2. B.tribulation
    3. C.skull
    4. D.death
    Show answer

    Answer: C skull

  19. 19.
    Joseph's dreams were meant to
    1. A.depict God's will
    2. B.Reveal Joseph's future
    3. C.reveal God's sovereignty
    4. D.save Egypt from famine
    Show answer

    Answer: B Reveal Joseph's future

  20. 20.
    Joshua was chosen to succeed Moses because
    1. A.Moses was very old
    2. B.had now rejected Moses
    3. C.Moses was asked for a successor
    4. D.God's spirit was with Joshua
    Show answer

    Answer: C Moses was asked for a successor

  21. 21.
    King Darius asked men to fear the God of Daniel because he
    1. A.the living God
    2. B.the most Supreme
    3. C.gracious and Holy
    4. D.a loving God
    Show answer

    Answer: A the living God

  22. 22.
    Partiality according to James involved
    1. A.loving one another
    2. B.discriminating among themselves
    3. C.honouring the poor
    4. D.speaking the truth
    Show answer

    Answer: B discriminating among themselves

  23. 23.
    Peter called on Christians not to retaliate because
    1. A.vengeance belongs of God
    2. B.God fights for the innocents
    3. C.God made light Jesus persecution
    4. D.Jesus patiently bore his persecutions
    Show answer

    Answer: A vengeance belongs of God

  24. 24.
    Peter expected elders of the church to lead their flock
    1. A.extraordinarily
    2. B.timelessly
    3. C.selflessly
    4. D.bossily
    Show answer

    Answer: C selflessly

  25. 25.
    Peter taught that Christians should use their freedom to
    1. A.perform good deeds
    2. B.seek God's deliverance
    3. C.fight their enemies
    4. D.honour wicked masters
    Show answer

    Answer: A perform good deeds

  26. 26.
    Pharaoh's fear for the growth and might of Israel made him to
    1. A.drive the Israelites out of Egypt
    2. B.afflict the Israelites with heavy burden
    3. C.drown Israelites babies in the Nile
    4. D.punish the Israelites with starvation
    Show answer

    Answer: B afflict the Israelites with heavy burden

  27. 27.
    Solomon's treaty with Hiram, King of Tyre was meant to
    1. A.protect Israel when at war
    2. B.Build Pithan and store cities
    3. C.help build the temple
    4. D.help establish trade links
    Show answer

    Answer: C help build the temple

  28. 28.
    The discovery of pomegranate and figs at Eschol gave the Spies sent by Moses
    1. A.strength
    2. B.hope
    3. C.disappointment
    4. D.fear
    Show answer

    Answer: B hope

  29. 29.
    The field in which Judas Iscariot was buried was known as
    1. A.Golgotha
    2. B.Akeldama
    3. C.Praetorium
    4. D.Portico
    Show answer

    Answer: B Akeldama

  30. 30.
    The first apostolic martyr was
    1. A.Judas Iscariot
    2. B.James, the brother of John
    3. C.Simon Peter
    4. D.James, the son of Alphacus
    Show answer

    Answer: B James, the brother of John

  31. 31.
    The man who was compelled to carry the cross of Jesus was
    1. A.Cleopas
    2. B.Barabbas
    3. C.Simon of Cyrene
    4. D.Joseph of Arimathea
    Show answer

    Answer: C Simon of Cyrene

  32. 32.
    The outpouring of the Holy spirit was associated with the symbols of
    1. A.cloud and stars
    2. B.wind and fire
    3. C.sound and dove
    4. D.flames and dove
    Show answer

    Answer: D flames and dove

  33. 33.
    The people of Jabesh Gilead honoured Saul by
    1. A.protecting his family from destruction
    2. B.fighting in the Gilboa war
    3. C.paying all their tributes regularly
    4. D.giving him a befitting burial
    Show answer

    Answer: D giving him a befitting burial

  34. 34.
    The people of Lydda and Sharon turned to the Lord when Peter
    1. A.healed Aeneas
    2. B.resurrected Dorcas
    3. C.invoked the spirit on them
    4. D.performed miracles in their midst
    Show answer

    Answer: A healed Aeneas

  35. 35.
    The people of Lydda and Sharon turned to the when Peter
    1. A.healed Aeneas
    2. B.resurrected Dorcas
    3. C.invoked the spirit on them
    4. D.performed miracles in their midst
    Show answer

    Answer: A healed Aeneas

  36. 36.
    The problem of discrimination in the Early Church was solved by the
    1. A.replacement of Judas Iscariot
    2. B.death of Ananias and Sapphira
    3. C.appointment of deacons
    4. D.defence of Gamaliel
    Show answer

    Answer: C appointment of deacons

  37. 37.
    The prophet whose occupation was the dressing of sycamore trees was
    1. A.Ezekiel
    2. B.Hosea
    3. C.Jeremiah
    4. D.Amos
    Show answer

    Answer: D Amos

  38. 38.
    The religious tension at the time of Ahab was a result of
    1. A.Ahab's marriage to Jezebel
    2. B.Jezebel's social injustices
    3. C.Jezebel's introduction of baa 1
    4. D.Elijah's pronouncement of drought
    Show answer

    Answer: C Jezebel's introduction of baa 1

  39. 39.
    The resurrection of Jesus Christ from the dead was meant to show his
    1. A.obedience and glory
    2. B.power and love
    3. C.victory over demons
    4. D.victory over death
    Show answer

    Answer: D victory over death

  40. 40.
    The statement ''this is my beloved son with whom I am well pleased' was heard during Jesus
    1. A.temptation
    2. B.trial
    3. C.crucifixion
    4. D.baptism
    Show answer

    Answer: D baptism

  41. 41.
    The three disciples in whom Jesus frequently confided were
    1. A.Andrew, Peter and Matthew
    2. B.James, Peter and Thomas
    3. C.Peter, James and John
    4. D.Peter,James and Andrew
    Show answer

    Answer: C Peter, James and John

  42. 42.
    To Amos, Israel's expectation of the Day 01 the Lord'' would be a day of
    1. A.happiness
    2. B.punishment
    3. C.Rejection
    4. D.Forgiveness
    Show answer

    Answer: B punishment

  43. 43.
    To be recognized as an economic messiah, the devil tempted Jesus to
    1. A.accept the riches of the world
    2. B.jump down from the temple pinnacle
    3. C.bow down and worship him
    4. D.change stones into bread and eat
    Show answer

    Answer: C bow down and worship him

  44. 44.
    To Hosea, Yahwel was a God of
    1. A.righteousness and Justice
    2. B.love and mercy
    3. C.peace and justice
    4. D.purity and righteousness
    Show answer

    Answer: B love and mercy

  45. 45.
    To maintain a high moral standard Peter advised Christians to
    1. A.marry fellow Christians
    2. B.Abstain from social vices
    3. C.treat people fairly
    4. D.be merciful and Kind
    Show answer

    Answer: D be merciful and Kind

  46. 46.
    What happened immediately the devil left Jesus after tempting Him?
    1. A.The satanic Kingdom was overthrown
    2. B.The disciples came to strengthen Jesus
    3. C.God rejoiced and elevated Jesus
    4. D.Angels came and ministered to him
    Show answer

    Answer: D Angels came and ministered to him

  47. 47.
    When Nehemiah heard of the poor state of affairs in Judah he immediately
    1. A.left to build Jerusalem
    2. B.became sad and fasted
    3. C.took up arms to fight
    4. D.mobilized resources for reconstruction
    Show answer

    Answer: B became sad and fasted

  48. 48.
    Which of the following personalitiesnwitnessed the reforms of Josiah?
    1. A.Hilkiah
    2. B.Isaiah
    3. C.Ezekiel
    4. D.Ezra
    Show answer

    Answer: A Hilkiah

  49. 49.
    Which of the following themes can be associated with the Lord's prayer?
    1. A.Love
    2. B.Forgiveness
    3. C.Humility
    4. D.Commitment
    Show answer

    Answer: B Forgiveness

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Christian Religious Studies papers

WAEC Christian Religious Studies 1988–2013 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux