Skip to content

Mathematics past questions: JAMB UTME 2022

40 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

40 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A poultry farmer realized 200 eggs from his birds and sold 5 \(\frac{1}{2}\) crates of eggs. What percentages of eggs are left?
    1. A.82.5%
    2. B.15%
    3. C.17.5%
    4. D.85%
    Show answer

    Answer: C 17.5%

  2. 2.
    A rectangular pyramid has an area 24cm \(^2\) and height 7.5cm. Find its volume?
    1. A.65.0cm \(^3\)
    2. B.70.5cm \(^3\)
    3. C.56.5cm \(^3\)
    4. D.60.0cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 60.0cm \(^3\)

  3. 3.
    Calculate the median of 14, 17, 10, 13, 18 and 10.
    1. A.12.5
    2. B.13.5
    3. C.13.2
    4. D.14.5
    Show answer

    Answer: B 13.5

  4. 4.
    Evaluate \((101_{two})^3\)
    1. A.\(111101_{two}\)
    2. B.\(11111101_{two}\)
    3. C.\(1111101_{two}\)
    4. D.\(11001_{two}\)
    Show answer

    Answer: C \(1111101_{two}\)

  5. 5.
    Evaluate \(^{n^2 + 1}\) C \(_{n+5}\) if n = 3
    1. A.55
    2. B.45
    3. C.35
    4. D.25
    Show answer

    Answer: B 45

  6. 6.
    Evaluate Log \(_2\) 8√2
    1. A.3.0
    2. B.4.5
    3. C.3.5
    4. D.2.5
    Show answer

    Answer: C 3.5

  7. 7.
    Factorize 4a \(^2\) - 9b \(^2\)
    1. A.(2a-3b) (2a+3b)
    2. B.(2a-b) (2a+3b)
    3. C.(2a-3b) (a+3b)
    4. D.(a-3b) (a+3b)
    Show answer

    Answer: A (2a-3b) (2a+3b)

  8. 8.
    Find the determinant of the matrix A = \(\begin{pmatrix} 2 & 3 \\ 1 & 3 \end{pmatrix}\)
    1. A.4
    2. B.2
    3. C.5
    4. D.3
    Show answer

    Answer: D 3

  9. 9.
    Find the equation of a straight line parallel to the line 2x - y = 5 and having intercept of 5
    1. A.2x + y = 5
    2. B.2x + y = -5
    3. C.2x - y = -5
    4. D.2x - y = 5
    Show answer

    Answer: C 2x - y = -5

  10. 10.
    Find the length of a chord 3cm from the centre of a circle of radius 5cm
    1. A.8cm
    2. B.5.6cm
    3. C.7cm
    4. D.6.5cm
    Show answer

    Answer: A 8cm

  11. 11.
    find the limit of y = \(\frac{x^3 + 6x - 7}{x-1}\) as x tends to 1
    1. A.9
    2. B.8
    3. C.0
    4. D.7
    Show answer

    Answer: A 9

  12. 12.
    Find x if the mean of 2x, 4x, 2x - 13 and 6x is 4.
    1. A.1.5
    2. B.2.0
    3. C.1.0
    4. D.0.5
    Show answer

    Answer: B 2.0

  13. 13.
    Given that r = \(\sqrt \frac{3v}{\pi h}\) , make v the subject of the formula
    1. A.v = 3 \(πr^2\) h
    2. B.v = \(\frac{πrh}{3}\)
    3. C.v = \(\frac{πr^2h}{3}\)
    4. D.v = 3πrh
    Show answer

    Answer: C v = \(\frac{πr^2h}{3}\)

  14. 14.
    Given that S = \(3t^{2}\) + 5t - 10 is displacement of a particle in metres, calculate it initial velocity.
    1. A.10m/s
    2. B.2m/s
    3. C.5m/s
    4. D.6m/s
    Show answer

    Answer: B 2m/s

  15. 15.
    If 8, p, q and 26 is an A.P. Find the values of p and q
    1. A.p = 14 and q = 14
    2. B.p = 20 and q = 14
    3. C.p = 20 and q = 20
    4. D.p = 14 and q = 20
    Show answer

    Answer: A p = 14 and q = 14

  16. 16.
    If A = \(\begin{pmatrix} 2 & 1 \\ 2 & 3 \\ 1 & 2 \end{pmatrix}\) and B = \(\begin{pmatrix} 3 & 2 \\ 4 & 2 \end{pmatrix}\) . Find AB
    1. A.\(\begin{pmatrix} 18 & 6 \\ 12 & 10 \\ 10 & 6 \end{pmatrix}\)
    2. B.\(\begin{pmatrix} 10 & 6 \\ 13 & 10 \\ 12 & 6 \end{pmatrix}\)
    3. C.\(\begin{pmatrix} 10 & 6 \\ 12 & 10 \\ 11 & 6 \end{pmatrix}\)
    4. D.\(\begin{pmatrix} 10 & 6 \\ 18 & 10 \\ 11 & 6 \end{pmatrix}\)
    Show answer

    Answer: D \(\begin{pmatrix} 10 & 6 \\ 18 & 10 \\ 11 & 6 \end{pmatrix}\)

  17. 17.
    If a dress is sold for #3800.00 at 20% discount. what is its original price?
    1. A.#3,000.00
    2. B.#4,000.00
    3. C.#5,000.00
    4. D.#4,750.00
    Show answer

    Answer: D #4,750.00

  18. 18.
    If a fair coin is tossed twice, what is the probability of obtaining at least one head?
    1. A.0.25
    2. B.0.75
    3. C.0.5
    4. D.0.33
    Show answer

    Answer: B 0.75

  19. 19.
    If n(P) = 20 and n(Q) = 30 and n(PuQ) = 40, find the value n(PnQ)
    1. A.10
    2. B.30
    3. C.15
    4. D.40
    Show answer

    Answer: A 10

  20. 20.
    If sec \(^2\) θ + tan \(^2\) θ = 3, then the angle θ is equal to?
    1. A.90º
    2. B.30º
    3. C.45º
    4. D.60º
    Show answer

    Answer: C 45º

  21. 21.
    If sin θ = - \(\frac{3}{5}\) and θ lies in the third quadrant, find cos θ
    1. A.\(\frac{4}{5}\)
    2. B.- \(\frac{5}{4}\)
    3. C.\(\frac{5}{4}\)
    4. D.- \(\frac{4}{5}\)
    Show answer

    Answer: D - \(\frac{4}{5}\)

  22. 22.
    If the mean of 2, 5, (x+1), (x+2), 7 and 9 is 6. Find the median
    1. A.5.5
    2. B.5
    3. C.6.5
    4. D.6
    Show answer

    Answer: C 6.5

  23. 23.
    If y varies inversely as x and x = 3 when y =4. Find the value of x when y = 12
    1. A.4
    2. B.1
    3. C.2
    4. D.3
    Show answer

    Answer: B 1

  24. 24.
    In how many ways can the letter of ZOOLOGY be arranged?
    1. A.720
    2. B.360
    3. C.840
    4. D.120
    Show answer

    Answer: C 840

  25. 25.
    In the diagram above angle LNM and angle YNZ are represented by g and h respectively. Find ∠MNY
    Diagram for this question
    1. A.180º - gº - hº
    2. B.360º - (g-h)º
    3. C.180º - (g-h)º
    4. D.360º - gº - hº
    Show answer

    Answer: A 180º - gº - hº

  26. 26.
    In the diagram above, XY = 8cm and OX = 5cm. Find Oz
    Diagram for this question
    1. A.9cm
    2. B.3.4cm
    3. C.9.1cm
    4. D.3cm
    Show answer

    Answer: D 3cm

  27. 27.
    Integrate (2x+1) \(^3\)
    1. A.\(\frac{{2x+1}^3}{8}\) + C
    2. B.\(\frac{{2x+1}^4}{8}\) + C
    3. C.\(\frac{{2x+1}^4}{4}\) + C
    4. D.\(\frac{{2x+1}^2}{6}\) + C
    Show answer

    Answer: B \(\frac{{2x+1}^4}{8}\) + C

  28. 28.
    Let (*) be a binary operation on a natural number defined by a * b = a - b + (ab) \(^2\) , then find 3 * 5
    1. A.223
    2. B.232
    3. C.32
    4. D.-232
    Show answer

    Answer: A 223

  29. 29.
    Mr Adu spends his annual salary on food(f), rent(r), car maintenance, gifts(g), savings(s) and some miscellaneous (m) as indicate in the table below:
    FRCGSM
    28%15%20%14%10%13%
    If the above information is represented on a pie chart. What angle represents his spending on food? [ d 120.5 ]
    1. A.108.5
    2. B.100.8
    3. C.98.8
    4. D.120.5
    Show answer

    Answer: B 100.8

  30. 30.
    Simplify \(\frac{1}{3-√2}\) in the form of p + q√2
    1. A.\(\frac{7}{3}\) - \(\frac{1}{7√2}\)
    2. B.\(\frac{7}{3}\) + \(\frac{1}{7√2}\)
    3. C.\(\frac{3}{7}\) - \(\frac{1}{7√2}\)
    4. D.\(\frac{3}{7}\) + \(\frac{√2}{7}\)
    Show answer

    Answer: D \(\frac{3}{7}\) + \(\frac{√2}{7}\)

  31. 31.
    Solve for k in the equation \(\frac{1}{8}^{k+2}\) = 1
    1. A.2
    2. B.-4
    3. C.-2
    4. D.4
    Show answer

    Answer: C -2

  32. 32.
    The 10th term of an AP is 32. If the first term is 3/2, what is the 4th term?
    1. A.35/3
    2. B.64
    3. C.16
    4. D.35/2
    Show answer

    Answer: A 35/3

  33. 33.
    The coordinates of the mid-point of the line joining the points (-3,5) and (2,10) is given by?
    1. A.( \(\frac{1}{2}\) , \(\frac{15}{2}\) )
    2. B.( \(\frac{1}{2}\) , \(\frac{-15}{2}\) )
    3. C.( \(\frac{-1}{2}\) , \(\frac{-15}{2}\) )
    4. D.( \(\frac{-1}{2}\) , \(\frac{15}{2}\) )
    Show answer

    Answer: D ( \(\frac{-1}{2}\) , \(\frac{15}{2}\) )

  34. 34.
    The cost C of running a school is directly proportional to the number of students N, if 20 students cost #10,000, How many students can #1,000,000 cover?
    1. A.3000
    2. B.1000
    3. C.2000
    4. D.4000
    Show answer

    Answer: C 2000

  35. 35.
    The equivalent of (10110.011) \(_2\) in base 10 is?
    1. A.26.325
    2. B.24.372
    3. C.42.443
    4. D.22.375
    Show answer

    Answer: D 22.375

  36. 36.
    The locus of points equidistant from a fixed point.
    1. A.circle
    2. B.perpendicular lines
    3. C.straight line
    4. D.bisector
    Show answer

    Answer: A circle

  37. 37.
    The number line represented by the inequality
    Diagram for this question
    1. A.x≤2
    2. B.x<2
    3. C.x≥2
    4. D.x>2
    Show answer

    Answer: C x≥2

  38. 38.
    The shaded portion in the venn diagram above represents?
    Diagram for this question
    1. A.F - (E n F) - (G n F)
    2. B.E' n F n G'
    3. C.E u F u G
    4. D.F
    Show answer

    Answer: B E' n F n G'

  39. 39.
    Three times a certain number (x), minus 2 is less than the number minus 6.Find the possible values of x.
    1. A.x <-2
    2. B.x>2
    3. C.x>-2
    4. D.x<2
    Show answer

    Answer: A x <-2

  40. 40.
    What will be the result obtained when the numerator of \(\frac{96}{50}\) is decreased by 37.5% and its denominator decreased by 20%.
    1. A.1.5
    2. B.\(\frac{5}{2}\)
    3. C.\(\frac{96}{48}\)
    4. D.0.5
    Show answer

    Answer: A 1.5

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

JAMB Mathematics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux