Skip to content

Mathematics past questions: WAEC SSCE 2021

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    \(\overline{XY}\) is a line segments with the coordinates X (- 8,- 12) and Y(p,q). if the midpoint of \(\overline{XY}\) is (-4,-2) find the coordinates of Y.
    1. A.(-6,-2)
    2. B.(0,8)
    3. C.(4,10)
    4. D.(0,4)
    Show answer

    Answer: B (0,8)

  2. 2.
    Height(cm)160161162163164165
    No. of players463789
    the table shows the height of 37 players of a basketball team calculates correct to one decimal place the mean height of the players.
    1. A.163.0
    2. B.162.0
    3. C.160.0
    4. D.165.0
    Show answer

    Answer: A 163.0

  3. 3.
    500 tickets were sold for a concert tickets for adults and children were sold at $4.50 and $3.00 respectively if the total receipts for the concerts was $1987.50 how many tickets for adults were sold?
    1. A.325
    2. B.235
    3. C.175
    4. D.400
    Show answer

    Answer: A 325

  4. 4.
    A box contains 40 identical balls of which 10 are red and 12 are blue. if a ball is selected at random from the box what is the probability that it is neither red nor blue?
    1. A.\(\frac{9}{20}\)
    2. B.\(\frac{3}{10}\)
    3. C.\(\frac{1}{4}\)
    4. D.\(\frac{11}{20}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{9}{20}\)

  5. 5.
    A cone has a base radius of 8cm and height 11cm. calculate , correct to 2d.p, the curved surface area
    1. A.341.98cm \(^2\)
    2. B.276.57cm \(^2\)
    3. C.201.14cm \(^2\)
    4. D.477.71cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: A 341.98cm \(^2\)

  6. 6.
    A cyclist moved at a speed of Xkm/h for 2 hours. He then increased his speed by 2 km/h for the next 3 hours. If the total distance covered is 36 km, calculate his initials speed.
    1. A.12km/h
    2. B.3km/h
    3. C.4km/h
    4. D.6km/h
    Show answer

    Answer: D 6km/h

  7. 7.
    A fair die is tossed twice what is the probability of get a sum of at least 10.
    1. A.\(\frac{5}{36}\)
    2. B.\(\frac{2}{3}\)
    3. C.\(\frac{5}{18}\)
    4. D.\(\frac{1}{6}\)
    Show answer

    Answer: D \(\frac{1}{6}\)

  8. 8.
    A man will be (x+10)years old in 8years time. If 2years ago he was 63 years., find the value of x
    1. A.55
    2. B.63
    3. C.57
    4. D.67
    Show answer

    Answer: B 63

  9. 9.
    A solid brass cube is melted and recast as a solid cone of height h and base radius r. If the height of the cube is h, find r in terms of h.
    1. A.r = h
    2. B.r = √ \(\frac{3h^2}{π}\)
    3. C.r = πh
    4. D.r = h √ \(\frac{3}{h}\)
    Show answer

    Answer: B r = √ \(\frac{3h^2}{π}\)

  10. 10.
    A trader paid import duty of 38 kobo in the naira on the cost of an engine. If a total of #22,800.00 was paid as import duty, calculate the cost of the engine.
    1. A.#60,000.00
    2. B.#120,000.00
    3. C.#24,000.00
    4. D.#18,000.00
    Show answer

    Answer: A #60,000.00

  11. 11.
    A trapezium of parellel sides 10cm and 21cm and height 8cm is inscribed in a circle of radius 7cm. calculate the area of the region not covered by the trapezium. π = \(\frac{22}{7}\)
    1. A.84cm \(^2\)
    2. B.80cm \(^2\)
    3. C.30cm \(^2\)
    4. D.94cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: C 30cm \(^2\)

  12. 12.
    consider the statements: P = All students offering Literature(L) also offer History(H); Q = Students offering History(H) do not offer Geography(G). Which of the Venn diagram correctly illustrate the two statements?
    Diagram for this question
    1. A.A
    2. B.B
    3. C.C
    4. D.D
    Show answer

    Answer: C C

  13. 13.
    correct 0.007985 to three significant figures.
    1. A.0.0109
    2. B.0.0800
    3. C.0.00799
    4. D.0.008
    Show answer

    Answer: C 0.00799

  14. 14.
    Factorize 6pq-3rs-3ps+6qr
    1. A.3(r -p)(2q + s)
    2. B.3(p + r)( 2q - 2q - s)
    3. C.3(2q - s)(p + r)
    4. D.3(r - p)(s - 2q)
    Show answer

    Answer: C 3(2q - s)(p + r)

  15. 15.
    Find the 5th term of the sequence 2,5,10,17....?
    1. A.22
    2. B.24
    3. C.36
    4. D.26
    Show answer

    Answer: D 26

  16. 16.
    find the first quartile of 7,8,7,9,11,8,7,9,6 and 8.
    1. A.8.5
    2. B.7.0
    3. C.7.5
    4. D.8.0
    Show answer

    Answer: B 7.0

  17. 17.
    Find The quadratic Equation Whose Roots Are -2q And 5q.
    1. A.3x \(^2\) + 3qx - 10q \(^2\)
    2. B.x \(^2\) + 3qx + 10q \(^2\)
    3. C.x \(^2\) - 3qx + 10q \(^2\)
    4. D.x \(^2\) - 3qx - 10q \(^2\)
    Show answer

    Answer: D x \(^2\) - 3qx - 10q \(^2\)

  18. 18.
    find the value of (x+y)
    Diagram for this question
    1. A.215°
    2. B.70°
    3. C.135°
    4. D.145°
    Show answer

    Answer: A 215°

  19. 19.
    Find, correct to two decimal, the mean of 1 \(\frac{1}{2}\) , 2 \(\frac{2}{3}\) , 3 \(\frac{3}{4}\) , 4 \(\frac{4}{5}\) , and 5 \(\frac{5}{6}\) .
    1. A.3.71
    2. B.3.70
    3. C.3.69
    4. D.3.72
    Show answer

    Answer: A 3.71

  20. 20.
    For what value of x is \(\frac{4 - 2x}{x + 1}\) undefined.
    1. A.2
    2. B.-1
    3. C.1
    4. D.-2
    Show answer

    Answer: B -1

  21. 21.
    From a point T, a man moves 12km due west and then moves 12km due south to another point Q. Calculate the bearing of T from Q.
    1. A.225°
    2. B.315°
    3. C.045°
    4. D.135°
    Show answer

    Answer: C 045°

  22. 22.
    Given that sin x = \(\frac{3}{5}\) , 0 ≤ x ≤ 90, evaluate (tan x + 2cosx)
    1. A.2 \(\frac{11}{20}\)
    2. B.2 \(\frac{7}{20}\)
    3. C.\(\frac{11}{20}\)
    4. D.\(\frac{1}{20}\)
    Show answer

    Answer: B 2 \(\frac{7}{20}\)

  23. 23.
    If \(\frac{2}{x-3}\) - \(\frac{3}{x-2}\) = \(\frac{p}{(x-3)(x -2)}\) , find p.
    1. A.5 - x
    2. B.- (x + 5)
    3. C.13 - x
    4. D.- (5x - 13)
    Show answer

    Answer: A 5 - x

  24. 24.
    If 16 * 2 \(^{(x + 1)}\) = 4 \(^x\) * 8 \(^{(1 - x)}\) , find the value of x.
    1. A.-4
    2. B.4
    3. C.1
    4. D.-1
    Show answer

    Answer: D -1

  25. 25.
    If 4x+2y=16 and 6x-2y=4 , find the value of (y-x).
    1. A.8
    2. B.2
    3. C.4
    4. D.6
    Show answer

    Answer: B 2

  26. 26.
    If log \(_{10}\) 2 = m and log \(_{10}\) 3 = n, find log \(_{10}\) 24 in terms of m and n.
    1. A.3m + n
    2. B.m + 3n
    3. C.4mn
    4. D.3mn
    Show answer

    Answer: A 3m + n

  27. 27.
    if p = {-3<x<1} and Q = {-1<x<3}, where x is a real number, find P n Q.
    1. A.0
    2. B.-3, -2, -1, 0 and 1
    3. C.-2, -1 and 0
    4. D.-1, 0 and 1
    Show answer

    Answer: A 0

  28. 28.
    if tanθ = \(frac{3}{4}\) , 180° < θ < 270°, find the value of cosθ.
    1. A.\(\frac{4}{5}\)
    2. B.\(\frac{3}{5}\)
    3. C.- \(\frac{4}{5}\)
    4. D.- \(\frac{3}{5}\)
    Show answer

    Answer: C - \(\frac{4}{5}\)

  29. 29.
    In △LMN, |LM| = 6cm, ∠LNM = x and sin x = sin x = \(\frac{3}{5}\) . Find the area of △LMN
    1. A.60cm \(^2\)
    2. B.48cm \(^2\)
    3. C.24cm \(^2\)
    4. D.30cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: C 24cm \(^2\)

  30. 30.
    In the diagram, \(\overline{MP}\) is a tangent to the circle NQR, ∠NQR, ∠PNQ = 64 and | \(\overline{RQ}\) | = | \(\overline{RN}\) |. Find the angle market t.
    Diagram for this question
    1. A.130°
    2. B.115°
    3. C.58°
    4. D.68°
    Show answer

    Answer: C 58°

  31. 31.
    In the diagram, ∠ABC and ∠BCD are right angles, ∠BAD = t and ∠EDF = 70°. Find the value of t.
    Diagram for this question
    1. A.70°
    2. B.165°
    3. C.140°
    4. D.110°
    Show answer

    Answer: D 110°

  32. 32.
    In the diagram, △XYZ is produced to T. if |XY| = |ZY| and ∠XYT = 40°, find ∠XZT
    Diagram for this question
    1. A.110°
    2. B.130°
    3. C.140°
    4. D.180°
    Show answer

    Answer: A 110°

  33. 33.
    In the diagram, line \(\overline{EC}\) is a diameter of the circle ABCDE. If angle ABC equals 158°, find ∠ADE
    Diagram for this question
    1. A.112
    2. B.90
    3. C.68
    4. D.22
    Show answer

    Answer: C 68

  34. 34.
    In the diagram, O is the centre of the circle PQRS, ∠PQR = 72° and OR is parallel to PS. Find ∠ OPS.
    Diagram for this question
    1. A.18°
    2. B.108°
    3. C.54°
    4. D.36°
    Show answer

    Answer: D 36°

  35. 35.
    In the diagram, PQRS is a circle. find the value of x.
    Diagram for this question
    1. A.50°
    2. B.30°
    3. C.80°
    4. D.100°
    Show answer

    Answer: A 50°

  36. 36.
    make u the subject in x = \(\frac{2u-3}{3u + 2}\)
    1. A.u = \(\frac{2x + 3}{3x - 2}\)
    2. B.u = \(\frac{2x - 3}{3x - 2}\)
    3. C.u = \(\frac{2x + 3}{2 - 3x}\)
    4. D.u = \(\frac{2x + 3}{3x + 2}\)
    Show answer

    Answer: C u = \(\frac{2x + 3}{2 - 3x}\)

  37. 37.
    Mensah is 5 years old and joyce is thrice as old as mensah. In how many years will joyce be twice as old as Mensah?
    1. A.3 years
    2. B.10 years
    3. C.5 years
    4. D.15 years
    Show answer

    Answer: C 5 years

  38. 38.
    Simplify 2√7- \(\frac{14}{√7} + \frac{7}{√21}\)
    1. A.\(\frac{√21}{21}\)
    2. B.7 \(\frac{√21}{21}\)
    3. C.\(\frac{√21}{3}\)
    4. D.3√21
    Show answer

    Answer: C \(\frac{√21}{3}\)

  39. 39.
    Simplify: (11 \(_{two}\) ) \(^2\)
    1. A.1001 \(_2\)
    2. B.1101 \(_2\)
    3. C.101 \(_2\)
    4. D.10001 \(_2\)
    Show answer

    Answer: A 1001 \(_2\)

  40. 40.
    Solve: 2 \(^{\sqrt{2x + 1}}\) = 32
    1. A.13
    2. B.24
    3. C.12
    4. D.11
    Show answer

    Answer: C 12

  41. 41.
    The circumference of a circular track is 9km. A cyclist rides round it a number of times and stops after covering a distance of 302km. How far is the cyclist from the starting point?
    1. A.5km
    2. B.6km
    3. C.7km
    4. D.3km
    Show answer

    Answer: A 5km

  42. 42.
    The diagonal of a rhombus are 12cm and 5cm. calculate its perimeter
    1. A.26cm
    2. B.24cm
    3. C.17cm
    4. D.34cm
    Show answer

    Answer: A 26cm

  43. 43.
    The distance d between two villages east more than 18 KM but not more than 23KM. which of these inequalities represents the statements?
    1. A.18 ≤ d ≤ 23
    2. B.18 < d < 23
    3. C.18 ≤ d < 23
    4. D.18 < d ≤ 23
    Show answer

    Answer: D 18 < d ≤ 23

  44. 44.
    The equation of a line is given as 3 x - 5y = 7. Find its gradient (slope)
    1. A.\(\frac{5}{3}\) .
    2. B.\(\frac{3}{5}\) .
    3. C.\(\frac{-3}{5}\) .
    4. D.\(\frac{-5}{3}\) .
    Show answer

    Answer: B \(\frac{3}{5}\) .

  45. 45.
    The height of an equilateral triangle of side is 10 \(\sqrt{3}\) cm. Calculate its perimeter.
    1. A.20cm
    2. B.60cm
    3. C.40cm
    4. D.30cm
    Show answer

    Answer: B 60cm

  46. 46.
    The pie chart represents the distribution of fruits on display in the shop if there are 60 apples on display how many oranges are there?
    Diagram for this question
    1. A.80
    2. B.270
    3. C.120
    4. D.90
    Show answer

    Answer: D 90

  47. 47.
    The sum of the interior angles of a regular polygon with k sides is (3k-10) right angles. Find the size of the exterior angle?
    1. A.60°
    2. B.40°
    3. C.90°
    4. D.120°
    Show answer

    Answer: A 60°

  48. 48.
    What number should be subtracted from the sum of 2 \(\frac{1}{6}\) and 2 \(\frac{7}{12}\) to give 3 \(\frac{1}{4}\) ?
    1. A.\(\frac{1}{3}\)
    2. B.1 \(\frac{1}{2}\)
    3. C.1 \(\frac{1}{6}\)
    4. D.\(\frac{1}{2}\)
    Show answer

    Answer: B 1 \(\frac{1}{2}\)

  49. 49.
    Which of the following is not an exterior angle of a regular polygon?
    1. A.66°
    2. B.72°
    3. C.24°
    4. D.15°
    Show answer

    Answer: A 66°

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

WAEC Mathematics 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux