Skip to content

Mathematics past questions: JAMB UTME 2024

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ( \(\sqrt{a} +\sqrt{8a})^2\) = 54 + b \(\sqrt{2}\) , a and b are positive integers. Find the value of a and the value of b.
    1. A.a = 24, b = 6
    2. B.a = 6, b = 2
    3. C.a = 6, b = 24
    4. D.a = 2, b = 6
    Show answer

    Answer: C a = 6, b = 24

  2. 2.
    A bag contains 7 red and 4 black identical balls. Two balls were picked at random from the bag and replaced each time. Find the probability the two balls were of same colour.
    1. A.\(\frac{54}{121}\)
    2. B.\(\frac{65}{121}\)
    3. C.\(\frac{29}{55}\)
    4. D.\(\frac{27}{55}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{65}{121}\)

  3. 3.
    A binary operation * is defined on a set of real numbers by x*y = x \(^y\) for all values of x and y, if x * 2 = x, find the possible values of x.
    1. A.0, 2
    2. B.1, 2
    3. C.0, 1
    4. D.2, 2
    Show answer

    Answer: C 0, 1

  4. 4.
    A boy bought Oranges at the rate of #24.00 for 5 and sold it at the rate of # 30.00 for 4 Oranges. Find the profit made of the ones sold
    1. A.# 24.00
    2. B.#30.00
    3. C.# 10.80
    4. D.#20.00
    Show answer

    Answer: C # 10.80

  5. 5.
    Calculate the standard deviation of the following scores 5, 4, 6, 7, and 8
    1. A.\(\sqrt{2}\)
    2. B.\(\sqrt{3}\)
    3. C.2
    4. D.3
    Show answer

    Answer: A \(\sqrt{2}\)

  6. 6.
    Convert the number 10111.11 \(_{two}\) to a mixed number.
    1. A.23 \(\frac{1}{4}\)
    2. B.23 \(\frac{3}{4}\)
    3. C.22 \(\frac{1}{4}\)
    4. D.24 \(\frac{3}{4}\)
    Show answer

    Answer: B 23 \(\frac{3}{4}\)

  7. 7.
    Differentiate Cos25º - Sin 25º
    1. A.- ( Sin25º + Cos25º)
    2. B.- ( Sec25 + Cot25)
    3. C.- ( Cot25 + Sec25)
    4. D.- ( Sin25 + Sec25)
    Show answer

    Answer: A - ( Sin25º + Cos25º)

  8. 8.
    Differentiate y = (5x + 1) \(^4\)
    1. A.20 (5x + 1) \(^3\)
    2. B.4(5x + 1) \(^3\)
    3. C.5(5x + 1) \(^3\)
    4. D.(5x) \(^3\)
    Show answer

    Answer: A 20 (5x + 1) \(^3\)

  9. 9.
    Evaluate the determinant of the matrix M = \(\begin{bmatrix}3 & 4 & 6\\2 & 1 & -1\\-1 & 3 & 5\end{bmatrix}\)
    1. A.20
    2. B.25
    3. C.30
    4. D.35
    Show answer

    Answer: C 30

  10. 10.
    Find the 7 \(^{th}\) term of the sequence -10, 50, -250 ...........
    1. A.165250
    2. B.156250
    3. C.-156250
    4. D.-165,250
    Show answer

    Answer: C -156250

  11. 11.
    Find the amount if simple interest is paid yearly at 5% per annum for 3 years, on a principal of # 200,000.00
    1. A.# 23, 000.00
    2. B.# 30,000.00
    3. C.# 300,000.00
    4. D.# 230,000.00
    Show answer

    Answer: D # 230,000.00

  12. 12.
    Find the angle subtended by an arc 33cm long of a circle of diameter 28cm.
    1. A.105 \(^0\)
    2. B.115 \(^0\)
    3. C.120 \(^0\)
    4. D.135 \(^0\)
    Show answer

    Answer: D 135 \(^0\)

  13. 13.
    Find the perimeter of a triangle whose vertices pass through ( 3, 2), (4, 5) and (6, 2) in surd form.
    1. A.3 + \(\sqrt{12} + \sqrt{13}\)
    2. B.3 - \(\sqrt{10} + \sqrt{13}\)
    3. C.3 + \(\sqrt{10} + \sqrt{13}\)
    4. D.3 - \(\sqrt{12} + \sqrt{13}\)
    Show answer

    Answer: C 3 + \(\sqrt{10} + \sqrt{13}\)

  14. 14.
    Find the roots of x \(^3\) - 19x - 30=0
    1. A.-5, 3, and 2
    2. B.5, 3, and -2
    3. C.5, -3 and -2
    4. D.-5, -3 and 2
    Show answer

    Answer: C 5, -3 and -2

  15. 15.
    Find the variance of a group of data whose standard deviation is 12.34 to the nearest whole number.
    1. A.150
    2. B.151
    3. C.152
    4. D.153
    Show answer

    Answer: C 152

  16. 16.
    Find x if \(\frac{16^{2 + x}}{4} = 64^x\)
    1. A.3
    2. B.- 3
    3. C.5
    4. D.- 5
    Show answer

    Answer: A 3

  17. 17.
    From a class of 5 girls and 7 boys, a committee consisting of 2 girls and 3 boys is to be formed. How many ways can this be done?
    1. A.350 ways
    2. B.420 ways
    3. C.550 ways
    4. D.720 ways
    Show answer

    Answer: A 350 ways

  18. 18.
    From the figure above, find the length of Chord PQ
    Diagram for this question
    1. A.17cm
    2. B.18cm
    3. C.7cm
    4. D.9cm
    Show answer

    Answer: D 9cm

  19. 19.
    From the top of a building 10m high, the angle of elevation of a fruit on top of a tree 25m is 30º. Calculate the horizontal distance between the building and the tree.
    1. A.15 \(\sqrt{3}\) m
    2. B.5 \(\sqrt{3}\) m
    3. C.25 \(\sqrt{3}\) m
    4. D.30 \(\sqrt{3}\) m
    Show answer

    Answer: A 15 \(\sqrt{3}\) m

  20. 20.
    Given P = \(\begin{bmatrix}1 & 2\\2 & 3\end{bmatrix}\) , find P \(^2\) - 4P - I where I is the identity matrix
    1. A.\(\begin{bmatrix}1 & 0\\0 & 1\end{bmatrix}\)
    2. B.\(\begin{bmatrix}0 & 0\\0 & 0\end{bmatrix}\)
    3. C.\(\begin{bmatrix}-1 & 0\\0 & -1\end{bmatrix}\)
    4. D.\(\begin{bmatrix}0 & 1\\1 & 0\end{bmatrix}\)
    Show answer

    Answer: B \(\begin{bmatrix}0 & 0\\0 & 0\end{bmatrix}\)

  21. 21.
    Given that P is the set of all prime numbers between 0 and 10, and Q is the set of all odd numbers between 0 and 10. Find the union of elements in P that are not in Q and the elements in Q that are not in P.
    1. A.{2, 9}
    2. B.{ 9}
    3. C.{1, 9}
    4. D.{1, 2, 9}
    Show answer

    Answer: D {1, 2, 9}

  22. 22.
    How many proper and improper subsets are there in the set K = { a, b, c, d, e}?
    1. A.10
    2. B.25
    3. C.32
    4. D.50
    Show answer

    Answer: C 32

  23. 23.
    Identify the equation of the shaded region in the given graph
    Diagram for this question
    1. A.y > 1
    2. B.x < 1
    3. C.X > 1
    4. D.y < 1
    Show answer

    Answer: C X > 1

  24. 24.
    If A = \(\begin{pmatrix}3 & 2 & 1\\4 & 2 & -1\end{pmatrix}\) and B = \(\begin{pmatrix}1 & 4\\0 & 1\\3 & 2\end{pmatrix}\) . Find A \(^T\) + B, ( where T means transpose)
    1. A.\(\begin{pmatrix}4 & 8\\3 & 2\\4 & 1\end{pmatrix}\)
    2. B.\(\begin{pmatrix}4 & -8\\3 & 2\\4 & 1\end{pmatrix}\)
    3. C.\(\begin{pmatrix}4 & 8\\4 & -2\\3 & 1\end{pmatrix}\)
    4. D.\(\begin{pmatrix}4 & 8\\2 & 3\\4 & 1\end{pmatrix}\)
    Show answer

    Answer: D \(\begin{pmatrix}4 & 8\\2 & 3\\4 & 1\end{pmatrix}\)

  25. 25.
    If B varies inversely as c \(^{\frac{1}{3}}\) and C = 27 when B = 2, find the value of the constant of proportionality K.
    1. A.3
    2. B.6
    3. C.9
    4. D.12
    Show answer

    Answer: B 6

  26. 26.
    If p * q = 2p + pq + q, find p when ( p * 2) - (p * 1) = 40
    1. A.39
    2. B.40
    3. C.41
    4. D.42
    Show answer

    Answer: A 39

  27. 27.
    If tan \(\theta\) = \(\frac{8}{15}\) , simplify \(\frac{ Sin\theta - Cos\theta}{Sin^2\theta - Sin\theta}\)
    1. A.\(\frac{-119}{72}\)
    2. B.\(\frac{119}{72}\)
    3. C.\(\frac{-7}{17}\)
    4. D.\(\frac{8}{17}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{119}{72}\)

  28. 28.
    If x is inversely proportional to y and x = 9 when y = 4, find the law containing x and y
    1. A.x = \(\frac{16}{y}\)
    2. B.x = \(\frac{36}{y}\)
    3. C.x = \(\frac{y}{36}\)
    4. D.x = \(\frac{13}{y}\)
    Show answer

    Answer: B x = \(\frac{36}{y}\)

  29. 29.
    In how many ways can 6 people sit around a table
    1. A.120
    2. B.240
    3. C.60
    4. D.30
    Show answer

    Answer: A 120

  30. 30.
    In how many ways can a committee of 5 be selected from a group of 7 males and 3 females, if the committee must have one female?
    1. A.105ways
    2. B.135 ways
    3. C.210 ways
    4. D.231 ways
    Show answer

    Answer: A 105ways

  31. 31.
    In the diagram above, T represents the construction of angle .....
    Diagram for this question
    1. A.15 \(^0\)
    2. B.30 \(^0\)
    3. C.45 \(^0\)
    4. D.60 \(^0\)
    Show answer

    Answer: B 30 \(^0\)

  32. 32.
    Let A = \(\begin{pmatrix}2 & -4 & 3\\5 & 1 & 0\end{pmatrix}\) and B = \(\begin{pmatrix}1 & 4 & -2\\-3 & 3 & -1\end{pmatrix}\) . Find A + 2B
    1. A.\(\begin{pmatrix}4 & 4 & -1\\-1 & 7 & -2\end{pmatrix}\)
    2. B.\(\begin{pmatrix}-1 & 4 & -1\\4 & 7 & -2\end{pmatrix}\)
    3. C.\(\begin{pmatrix}4 & 4 & -1\\7 & 7 & -2\end{pmatrix}\)
    4. D.\(\begin{pmatrix}-1 & 7 & -2\\4 & 4 & -2\end{pmatrix}\)
    Show answer

    Answer: A \(\begin{pmatrix}4 & 4 & -1\\-1 & 7 & -2\end{pmatrix}\)

  33. 33.
    Make q the subject of the relation t = \(\sqrt{(\frac{pq}{r} - r^2q)}\)
    1. A.q = \(\frac{rt^2}{p - r^3}\)
    2. B.q = \(\frac{p - r^3}{rt^2}\)
    3. C.q = \(\frac{t^2}{p - r^3}\)
    4. D.q = \(\frac{rt}{p - r^3}\)
    Show answer

    Answer: A q = \(\frac{rt^2}{p - r^3}\)

  34. 34.
    P(x, 4) and Q( 10, 8) are two points joined by a straight line in a plane. If the midpoint of the line is (9, 6), find the value of x.
    1. A.12
    2. B.9
    3. C.8
    4. D.7
    Show answer

    Answer: C 8

  35. 35.
    PQR is a triangle such that |PQ| = |QR| = 8cm and QPR = 60º. Find the area of \(\angle\) PQR
    1. A.16 \(\sqrt{3}cm^2\)
    2. B.16 \(\sqrt{2}cm^2\)
    3. C.8 \(\sqrt{3}cm^2\)
    4. D.16 \(\sqrt{2}cm^2\)
    Show answer

    Answer: A 16 \(\sqrt{3}cm^2\)

  36. 36.
    Simplify \(\frac{ 5 + \sqrt{7}}{3 + \sqrt{7}}\)
    1. A.17 - \(\sqrt{7}\)
    2. B.4 - \(\sqrt{7}\)
    3. C.7 - \(\sqrt{7}\)
    4. D.15 - \(\sqrt{7}\)
    Show answer

    Answer: B 4 - \(\sqrt{7}\)

  37. 37.
    Solve 16 \(^x\) = 0.25
    1. A.- \(\frac{1}{2}\)
    2. B.\(\frac{1}{4}\)
    3. C.- \(\frac{1}{4}\)
    4. D.\(\frac{1}{2}\)
    Show answer

    Answer: A - \(\frac{1}{2}\)

  38. 38.
    Subtract 14256 \(_{seven}\) from 20045 \(_{seven}\)
    1. A.1256 \(_{seven}\)
    2. B.2456 \(_{seven}\)
    3. C.1356 \(_{seven}\)
    4. D.2465 \(_{seven}\)
    Show answer

    Answer: B 2456 \(_{seven}\)

  39. 39.
    The average age of the four female teachers in a school is 40 and the average age of eight male teachers in the school is 25. Calculate the average age of the teachers in the school.
    1. A.20
    2. B.31
    3. C.32
    4. D.30
    Show answer

    Answer: D 30

  40. 40.
    The graph above represents inequalities
    Diagram for this question
    1. A.3x +4y ≥12, x >0, y > 0
    2. B.3x + 4y \(\leq\) 12, x ≥ 0, y ≥ 0
    3. C.3x + 4y <12, x \(\leq\) 0, y ≥ 0
    4. D.3x + 4y < 12, x ≥ 0, y ≥ 0
    Show answer

    Answer: A 3x +4y ≥12, x >0, y > 0

  41. 41.
    The mean of the numbers 13, 16, x, 18, 21, 2x, 35, is 22. Find the value of x
    1. A.16
    2. B.17
    3. C.23
    4. D.25
    Show answer

    Answer: B 17

  42. 42.
    The number of 144 students who registered for mathematics, physics, and chemistry in an examination are shown in the Venn diagram. How many registered for physics and mathematics?
    Diagram for this question
    1. A.16
    2. B.24
    3. C.62
    4. D.4
    Show answer

    Answer: B 24

  43. 43.
    The ratio of men to women in a 20-member committee is 3:1. How many women must be added to the committee to make the ratio of men to women 3:2?
    1. A.2
    2. B.5
    3. C.7
    4. D.8
    Show answer

    Answer: B 5

  44. 44.
    The scores of students in a test are recorded as follows: 4, 3, 3, 2, 1, 2, 5, 7, 8, 3, and 5. Find the mode of the mark.
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    Show answer

    Answer: B 3

  45. 45.
    The sum to infinity of a GP is 100, find its first term if the common ratio is - \(\frac{1}{2}\)
    1. A.150
    2. B.155
    3. C.160
    4. D.165
    Show answer

    Answer: A 150

  46. 46.
    The Venn diagram above shows the number of students offering physics and chemistry in a class of 65. What is the probability that a student selected from the class offers physics and chemistry if every students offers at least one subject?
    Diagram for this question
    1. A.\(\frac{2}{13}\)
    2. B.\(\frac{5}{13}\)
    3. C.\(\frac{2}{5}\)
    4. D.\(\frac{3}{13}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{2}{13}\)

  47. 47.
    The weights of 15 students in a class are given as 25, 30, 32, 30, 42, 45, 48, 50, 52, 51, 42, 38, 40, and 42. What is the mode of the given data?
    1. A.51
    2. B.45
    3. C.42
    4. D.25
    Show answer

    Answer: C 42

  48. 48.
    U varies directly as the square root of V when U = 24, V = 9, find the value of V when U = 16.
    1. A.0.32
    2. B.4
    3. C.6
    4. D.0.25
    Show answer

    Answer: B 4

  49. 49.
    Which of the following is a measure of central tendency?
    1. A.Standard deviation
    2. B.Range
    3. C.Variance
    4. D.Mean
    Show answer

    Answer: D Mean

  50. 50.
    y is inversely proportional to x and y = 4, when x = \(\frac{1}{2}\) , find x when y = 10
    1. A.2
    2. B.10
    3. C.\(\frac{1}{5}\)
    4. D.\(\frac{1}{10}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{5}\)

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

JAMB Mathematics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux