Skip to content

Mathematics past questions: JAMB UTME 2023

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    200 tickets were sold for a show. VIP tickets costs ₦1,200 and ₦700 for regular. Total amount realised from the sale of the tickets was ₦180,000. Find the number of VIP tickets sold and the the number of regular ticket sold.
    1. A.VIP = 80, Regular = 100
    2. B.VIP = 60, Regular = 120
    3. C.VIP = 60, Regular = 100
    4. D.VIP = 80, Regular = 120
    Show answer

    Answer: D VIP = 80, Regular = 120

  2. 2.
    A bag contains 8 red balls and some white balls. If the probability of drawing a white ball is half of the probability of drawing a red ball then find the probability of drawing a red ball and a white ball if the balls are drawn without replacement.
    1. A.\(\frac {1}{3}\)
    2. B.\(\frac {2}{9}\)
    3. C.\(\frac {2}{3}\)
    4. D.\(\frac {8}{33}\)
    Show answer

    Answer: D \(\frac {8}{33}\)

  3. 3.
    A boat sails 8 km north from P to Q and then sails 6 km west from Q to R. Calculate the bearing of R from P. Give your answer to the nearest degree.
    Diagram for this question
    1. A.217 \(^o\)
    2. B.323 \(^o\)
    3. C.037 \(^o\)
    4. D.053 \(^o\)
    Show answer

    Answer: B 323 \(^o\)

  4. 4.
    A circle has a radius of 13 cm with a chord 12 cm away from the centre of the circle. Calculate the length of the chord.
    1. A.16 cm
    2. B.8 cm
    3. C.5 cm
    4. D.10 cm
    Show answer

    Answer: D 10 cm

  5. 5.
    A coin is thrown 3 times. What is the probability that atleast one head is obtained?
    1. A.\(\frac {7}{8}\)
    2. B.\(\frac {3}{8}\)
    3. C.None the above
    4. D.\(\frac {1}{8}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac {7}{8}\)

  6. 6.
    A committee of 5 people is to be chosen from a group of 6 men and 4 women. How many committees are possible if there is to be a majority of women?
    1. A.60
    2. B.15
    3. C.66
    4. D.4
    Show answer

    Answer: A 60

  7. 7.
    A man sells different brands of an items. \(^1/_9\) of the items he has in his shop are from Brand A, \(^5/_8\) of the remainder are from Brand B and the rest are from Brand C. If the total number of Brand C items in the man's shop is 81, how many more Brand B items than Brand C does the shop has?
    1. A.243
    2. B.108
    3. C.54
    4. D.135
    Show answer

    Answer: C 54

  8. 8.
    A rectangle has one side that is 6 cm shorter than the other. The area of the rectangle will increase by 68 cm \(^2\) if we add 2 cm to each side of the rectangle. Find the length of the shorter side.
    1. A.15 cm
    2. B.19 cm
    3. C.13 cm
    4. D.21 cm
    Show answer

    Answer: C 13 cm

  9. 9.
    A rectangular plot of land has sides with lengths of 38 m and 52 m corrected to the nearest m. Find the range of the possible values of the area of the rectangle
    1. A.1931.25 m \(^2\) ≤ A < 2021.25 m \(^2\)
    2. B.1950 m \(^2\) ≤ A < 2002 m \(^2\)
    3. C.1957 m \(^2\) ≤ A < 1995 m \(^2\)
    4. D.1931.25 m \(^2\) ≥ A > 2021.25 m \(^2\)
    Show answer

    Answer: A 1931.25 m \(^2\) ≤ A < 2021.25 m \(^2\)

  10. 10.
    A ship sets sail from port A (86 \(^o\) N, 56 \(^o\) W) for port B (86 \(^o\) N, 64 \(^o\) W), which is close by. Find the distance the ship covered from port A to port B, correct to the nearest km. [Take \(\pi\) = 3.142 and R = 6370 km]
    1. A.62 km
    2. B.97 km
    3. C.389 km
    4. D.931 km
    Show answer

    Answer: A 62 km

  11. 11.
    A student is using a graduated cylinder to measure the volume of water and reports a reading of 18 mL. The teacher reports the value as 18.4 mL. What is the student's percent error?
    1. A.2.17%
    2. B.1.73%
    3. C.2.23%
    4. D.1.96%
    Show answer

    Answer: A 2.17%

  12. 12.
    A student pilot was required to fly to an airport and then return as part of his flight training. The average speed to the airport was 120 km/h, and the average speed returning was 150 km/h. If the total flight time was 3 hours, calculate the distance between the two airports.
    Diagram for this question
    1. A.270 km
    2. B.200 km
    3. C.360 km
    4. D.450 km
    Show answer

    Answer: D 450 km

  13. 13.
    An article when sold for ₦230.00 makes a 15% profit. Find the profit or loss % if it was sold for ₦180.00
    1. A.10% gain
    2. B.10% loss
    3. C.12% loss
    4. D.12% gain
    Show answer

    Answer: B 10% loss

  14. 14.
    At simple interest, a man made a deposit of some money in the bank. The amount in his bank account after 10 years is three times the money deposited. If the interest rate stays the same, after how many years will the amount be five times the money deposited?
    1. A.15 years
    2. B.25 years
    3. C.20 years
    4. D.30 years
    Show answer

    Answer: A 15 years

  15. 15.
    Bello buys an old bicycle for ₦9,200.00 and spends ₦1,500.00 on its repairs. If he sells the bicycle for ₦13,400.00, his gain percent is
    1. A.25.23%
    2. B.31.34%
    3. C.88.81%
    4. D.42.54%
    Show answer

    Answer: A 25.23%

  16. 16.
    Calculate the area of the composite figure above.
    Diagram for this question
    1. A.6048 m \(^2\)
    2. B.3969 m \(^2\)
    3. C.4628 m \(^2\)
    4. D.5834 m \(^2\)
    Show answer

    Answer: B 3969 m \(^2\)

  17. 17.
    Calculate the mean deviation of the first five prime numbers.
    1. A.2.72
    2. B.5.6
    3. C.5.25
    4. D.13.6
    Show answer

    Answer: A 2.72

  18. 18.
    Calculate, correct to three significant figures, the length AB in the diagram above.
    Diagram for this question
    1. A.36.4 cm
    2. B.36.1 cm
    3. C.36.2 cm
    4. D.36.3 cm
    Show answer

    Answer: C 36.2 cm

  19. 19.
    Calculate, correct to three significant figures, the length of the arc AB in the diagram above. [Take \(\pi = ^{22}/_7\) ]
    Diagram for this question
    1. A.32.4 cm
    2. B.30.6 cm
    3. C.28.8 cm
    4. D.30.5 cm
    Show answer

    Answer: B 30.6 cm

  20. 20.
    Determine the area of the region bounded by y = \(2x^2\) + 10 and Y = \(4x + 16\) .
    1. A.18
    2. B.\(\frac {-10}{3}\)
    3. C.\(\frac {44}{3}\)
    4. D.\(\frac {64}{3}\)
    Show answer

    Answer: D \(\frac {64}{3}\)

  21. 21.
    Differentiate the function y = \(\sqrt[3]{x^2}(2x - x^2)\)
    1. A.\(\frac {dy}{dx} = \frac {10x^{5/3}}{3} - \frac {8x^{2/3}}{3}\)
    2. B.\(\frac {dy}{dx} = \frac {10x^{2/3}}{3} - \frac {8x^{5/3}}{3}\)
    3. C.\(\frac {dy}{dx} = \frac {10x^{5/3}}{3} - \frac {8x^{5/3}}{3}\)
    4. D.\(\frac {dy}{dx} = \frac {10x^{2/3}}{3} - \frac {8x^{2/3}}{3}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac {dy}{dx} = \frac {10x^{5/3}}{3} - \frac {8x^{5/3}}{3}\)

  22. 22.
    Divide 1101001 \(_{two}\) by 101 \(_{two}\)
    1. A.11101 \(_{two}\)
    2. B.111 \(_{two}\)
    3. C.10111 \(_{two}\)
    4. D.10101 \(_{two}\)
    Show answer

    Answer: D 10101 \(_{two}\)

  23. 23.
    Evaluate \(\frac{5}{8} - \frac{3}{4} ÷ \frac{5}{12} \times \frac{1}{4}\)
    1. A.- \(\frac{3}{40}\)
    2. B.\(\frac{3}{40}\)
    3. C.\(\frac{7}{40}\)
    4. D.- \(\frac{263}{40}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{7}{40}\)

  24. 24.
    Evaluate \(\int_0^1 4x - 6\sqrt[3] {x^2}dx\)
    1. A.- \(\frac{5}{8}\)
    2. B.- \(\frac{8}{5}\)
    3. C.\(\frac{8}{5}\)
    4. D.\(\frac{5}{8}\)
    Show answer

    Answer: B - \(\frac{8}{5}\)

  25. 25.
    Evaluate the following limit: \(lim_{x\to2} \frac {x^2 + 4x - 12}{x^2 - 2x}\)
    1. A.4
    2. B.8
    3. C.0
    4. D.2
    Show answer

    Answer: A 4

  26. 26.
    Evaluate: 16 \(^{0.16}\) × 16 \(^{0.04}\) × 2 \(^{0.2}\)
    1. A.2
    2. B.0
    3. C.2 \(^0\)
    4. D.\(\frac{1}{2}\)
    Show answer

    Answer: A 2

  27. 27.
    Express 16.54 x 10 \(^{-5}\) - 6.76 x 10 \(^{-8}\) + 0.23 x 10 \(^{-6}\) in standard form
    1. A.1.66 x 10 \(^{-4}\)
    2. B.1.66 x 10 \(^{-5}\)
    3. C.1.65 x 10 \(^{-5}\)
    4. D.1.65 x 10 \(^{-4}\)
    Show answer

    Answer: A 1.66 x 10 \(^{-4}\)

  28. 28.
    Factorize: \(16x^4 - y^4\)
    1. A.\((2x - y)(2x + y)(4x^2 + y^2)\)
    2. B.\((2x + y)(2x + y)(4x^2 + y^2)\)
    3. C.\((2x - y)(2x - y)(4x^2 + y^2)\)
    4. D.\((2x - y)(2x + y)(4x^2 - y^2)\)
    Show answer

    Answer: A \((2x - y)(2x + y)(4x^2 + y^2)\)

  29. 29.
    Find the area and perimeter of a square whose length of diagonals is 20 \(\sqrt2\) cm.
    1. A.800 cm \(^2\) , 80 cm
    2. B.400 cm, 80 cm \(^2\)
    3. C.80 cm, 800 cm \(^2\)
    4. D.400 cm \(^2\) , 80 cm
    Show answer

    Answer: D 400 cm \(^2\) , 80 cm

  30. 30.
    Find the area, to the nearest cm \(^2\) , of the triangle whose sides are in the ratio 2 : 3 : 4 and whose perimeter is 180 cm.
    1. A.1162 cm \(^2\)
    2. B.1163 cm \(^2\)
    3. C.1160 cm \(^2\)
    4. D.1161 cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: A 1162 cm \(^2\)

  31. 31.
    Find the compound interest (CI) on ₦15,700 for 2 years at 8% per annum compounded annually.
    1. A.₦6,212.48
    2. B.₦2,834.48
    3. C.₦18,312.48
    4. D.₦2,612.48
    Show answer

    Answer: D ₦2,612.48

  32. 32.
    Find the equation of straight line passing through (2, 3) and perpendicular to the line \(3x + 2y + 4 = 0\)
    1. A.3y = 5x - 2
    2. B.y = \(\frac {5}{3} \times - 2\)
    3. C.None of these
    4. D.3y = 2x + 5
    Show answer

    Answer: D 3y = 2x + 5

  33. 33.
    Find the matrix A A \(\begin {bmatrix} 0 & 1\\2 & -1 \end {bmatrix}\) = \(\begin {bmatrix} 2 & -1\\1 & 0 \end {bmatrix}\)
    1. A.\(\begin {bmatrix} 2 & 1\\-^1/_2 & -^1/_2 \end {bmatrix}\)
    2. B.\(\begin {bmatrix} 0 & 1\\^1/_2 & ^1/_2 \end {bmatrix}\)
    3. C.\(\begin {bmatrix} 2 & 1\\0 & -1 \end {bmatrix}\)
    4. D.\(\begin {bmatrix} 2 & 1\\^1/_2 & -2 \end {bmatrix}\)
    Show answer

    Answer: B \(\begin {bmatrix} 0 & 1\\^1/_2 & ^1/_2 \end {bmatrix}\)

  34. 34.
    Find the value of t, if the distance between the points P(–3, –14) and Q(t, –5) is 9 units.
    1. A.3
    2. B.2
    3. C.- 3
    4. D.- 2
    Show answer

    Answer: C - 3

  35. 35.
    Find the value of the angle marked x in the diagram above
    Diagram for this question
    1. A.60 \(^0\)
    2. B.45 \(^0\)
    3. C.90 \(^0\)
    4. D.30 \(^0\)
    Show answer

    Answer: A 60 \(^0\)

  36. 36.
    Find the value of x in the diagram above
    Diagram for this question
    1. A.10 units
    2. B.15 units
    3. C.5 units
    4. D.20 units
    Show answer

    Answer: A 10 units

  37. 37.
    Find the value of y if \(402_y = 102_{ten}\)
    1. A.4
    2. B.2
    3. C.5
    4. D.3
    Show answer

    Answer: C 5

  38. 38.
    Find the value of y, if log (y + 8) + log (y - 8) = 2log 3 + 2log 5
    1. A.y = ±5
    2. B.y = ±10
    3. C.y = ±17
    4. D.y = ±13
    Show answer

    Answer: C y = ±17

  39. 39.
    Find the volume of a cone which has a base radius of 5 cm and slant height of 13 cm.
    1. A.\(300\pi\) cm \(^3\)
    2. B.\(325\pi\) cm \(^3\)
    3. C.\(\frac{325}{3}\pi\) cm \(^3\)
    4. D.\(100\pi\) cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D \(100\pi\) cm \(^3\)

  40. 40.
    Find the volume of the composite solid above.
    Diagram for this question
    1. A.2048 cm \(^3\)
    2. B.2568 cm \(^3\)
    3. C.2672 cm \(^3\)
    4. D.1320 cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: B 2568 cm \(^3\)

  41. 41.
    Find the volume of the cylinder above [Take \(\pi= ^{22}/_7\) ]
    Diagram for this question
    1. A.9,856 cm \(^3\)
    2. B.14,784 cm \(^3\)
    3. C.4,928 cm \(^3\)
    4. D.19,712 cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: B 14,784 cm \(^3\)

  42. 42.
    Give the number of significant figures of the population of a town which has approximately 5,020,700 people
    1. A.7 significant figures
    2. B.3 significant figures
    3. C.4 significant figures
    4. D.5 significant figures
    Show answer

    Answer: D 5 significant figures

  43. 43.
    How many different 8 letter words are possible using the letters of the word SYLLABUS?
    1. A.(8 - 1)!
    2. B.\(\frac{8!}{2!}\)
    3. C.\(\frac{8!}{2! 2!}\)
    4. D.8!
    Show answer

    Answer: C \(\frac{8!}{2! 2!}\)

  44. 44.
    How many students scored at least 25%
    Diagram for this question
    1. A.16
    2. B.19
    3. C.3
    4. D.8
    Show answer

    Answer: A 16

  45. 45.
    If \(-2x^3 + 6x^2 + 17x\) - 21 is divided by \((x + 1)\) , then the remainder is
    1. A.32
    2. B.30
    3. C.-30
    4. D.-32
    Show answer

    Answer: C -30

  46. 46.
    If \(\frac {3 - \sqrt 3}{2 + \sqrt 3} = a + b\sqrt 3\) , what are the values a and b?
    1. A.a = 9, b = -5
    2. B.a = 5, b = 9
    3. C.a = 9, b = 5
    4. D.a = -5, b = 9
    Show answer

    Answer: A a = 9, b = -5

  47. 47.
    If A = { 1, 2, 3, 4, 5, 6}, B = { 2, 4, 6, 8 }. Find (A – B) ⋃ (B – A).
    1. A.{1, 3, 5, 8}
    2. B.{8}
    3. C.{1, 2, 3, 4, 5, 6, 8}
    4. D.{1, 3, 5}
    Show answer

    Answer: B {8}

  48. 48.
    If a car runs at a constant speed and takes 4.5 hrs to run a distance of 225 km, what time will it take to run 150 km?
    1. A.2 hrs
    2. B.4 hrs
    3. C.3 hrs
    4. D.1 hr
    Show answer

    Answer: C 3 hrs

  49. 49.
    If D = \(\begin{bmatrix}2& -1&3\\4&1&2\\1&-3&1\\\end{bmatrix}\) Find |D|
    1. A.16
    2. B.14
    3. C.-23
    4. D.-37
    Show answer

    Answer: C -23

  50. 50.
    In a group of 500 people, 350 people can speak English, and 400 people can speak French. Find how many people can speak both languages.
    1. A.750
    2. B.850
    3. C.250
    4. D.150
    Show answer

    Answer: C 250

  51. 51.
    It takes 12 men 8 hours a day to finish a piece of work in 4 days. In how many days will it take 4 men working 16 hours a day to complete the same piece of work?
    1. A.6 days
    2. B.8 days
    3. C.10 days
    4. D.12 days
    Show answer

    Answer: B 8 days

  52. 52.
    Let '*' and '^' be two binary operations such that a * b = a \(^2\) b and a ^ b = 2a + b. Find (-4 * 2) ^ (7 * -1).
    1. A.-49
    2. B.64
    3. C.113
    4. D.15
    Show answer

    Answer: A -49

  53. 53.
    Let a binary operation '*' be defined on a set A. The operation will be commutative if
    1. A.a*b = b*a
    2. B.(a*b)*c = a*(b*c)
    3. C.(b ο c)*a = (b*a) ο (c*a)
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: A a*b = b*a

  54. 54.
    Make x the subject of the formula: y = \(\frac {3x - 9c}{4x + 5d}\)
    1. A.x = \(\frac {-(9c - 5dy)}{4y - 3}\)
    2. B.x = \(\frac {9c + 5dy}{4y - 3}\)
    3. C.x = \(\frac {9c - 5dy}{4y - 3}\)
    4. D.x = \(\frac {-(9c + 5dy)}{4y - 3}\)
    Show answer

    Answer: D x = \(\frac {-(9c + 5dy)}{4y - 3}\)

  55. 55.
    PQRS is a cyclic quadrilateral. Find \(x\) + \(y\)
    Diagram for this question
    1. A.50
    2. B.60
    3. C.15
    4. D.0
    Show answer

    Answer: D 0

  56. 56.
    Solve for x: 3(x – 1) ≤ 2 (x – 3)
    1. A.x ≤ -3
    2. B.x ≥ -3
    3. C.x ≤ 3
    4. D.x ≥ 3
    Show answer

    Answer: A x ≤ -3

  57. 57.
    Solve the following quadratic inequality: \(x^2 - x\) - 4 ≤ 2
    1. A.\(-3 < x < 2\)
    2. B.\(-2 ≤ x ≤ 3\)
    3. C.\(x ≤ -2, x ≤ 3\)
    4. D.\(-2 < x < 3\)
    Show answer

    Answer: B \(-2 ≤ x ≤ 3\)

  58. 58.
    Solve the logarithmic equation: \(log_2 (6 - x) = 3 - log_2 x\)
    1. A.\(x\) = 4 or 2
    2. B.\(x\) = -4 or -2
    3. C.\(x\) = -4 or 2
    4. D.\(x\) = 4 or -2
    Show answer

    Answer: A \(x\) = 4 or 2

  59. 59.
    Study the given histogram above and answer the question that follows. What is the total number of students that scored at most 50 marks?
    Diagram for this question
    1. A.380
    2. B.340
    3. C.360
    4. D.240
    Show answer

    Answer: C 360

  60. 60.
    The ages of students in a small primary school were recorded in the table below.
    Age5 - 67 - 89 -10
    Frequency294038
    Estimate the mean
    1. A.7.7
    2. B.7.5
    3. C.7.8
    4. D.7.6
    Show answer

    Answer: A 7.7

  61. 61.
    The ages of students in a small primary school were recorded in the table below.
    Age5-67-89-10
    Frequency294038
    Estimate the median.
    1. A.7.725
    2. B.6.225
    3. C.7.5
    4. D.6.5
    Show answer

    Answer: A 7.725

  62. 62.
    The angle of elevation and depression of the top and bottom of another building, measured from the top of a 24 m tall building, is 30° and 60°, respectively. Determine the second building's height.
    1. A.24 m
    2. B.32 \(\sqrt3\) m
    3. C.24 \(\sqrt3\)
    4. D.32 m
    Show answer

    Answer: D 32 m

  63. 63.
    The area A of a circle is increasing at a constant rate of 1.5 cm \(^2s^{-1}\) . Find, to 3 significant figures, the rate at which the radius r of the circle is increasing when the area of the circle is 2 cm \(^2\) .
    1. A.0.200 cms \(^{-1}\)
    2. B.0.798 cms \(^{-1}\)
    3. C.0.300 cms \(^{-1}\)
    4. D.0.299 cms \(^{-1}\)
    Show answer

    Answer: D 0.299 cms \(^{-1}\)

  64. 64.
    The area of a trapezium is 200 cm \(^2\) . Its parallel sides are in the ratio 2 : 3 and the perpendicular distance between them is 16 cm. Find the length of each of the parallel sides.
    1. A.10 cm and 15 cm
    2. B.8 cm and 12 cm
    3. C.6 cm and 9 cm
    4. D.12 cm and 18 cm
    Show answer

    Answer: A 10 cm and 15 cm

  65. 65.
    The diagram above is a circle with centre C. P, Q and S are points on the circumference. PS and SR are tangents to the circle. ∠PSR = 36 \(^o\) . Find ∠PQR
    Diagram for this question
    1. A.72 \(^0\)
    2. B.36 \(^0\)
    3. C.144 \(^0\)
    4. D.54 \(^0\)
    Show answer

    Answer: A 72 \(^0\)

  66. 66.
    The difference between an exterior angle of (n - 1) sided regular polygon and an exterior angle of (n + 2) sided regular polygon is 6 \(^o\) , then the value of "n" is
    1. A.11
    2. B.13
    3. C.12
    4. D.14
    Show answer

    Answer: B 13

  67. 67.
    The graph above depicts the performance ratings of two sports teams A and B in five different seasons In the last five seasons, what was the difference in the average performance ratings between Team B and Team A?
    Diagram for this question
    1. A.1.2
    2. B.6.4
    3. C.4.6
    4. D.1.8
    Show answer

    Answer: A 1.2

  68. 68.
    The interior angle of a regular polygon is five times the size of its exterior angle. Identify the polygon.
    1. A.dodecagon
    2. B.enneadecagon
    3. C.icosagon
    4. D.hendecagon
    Show answer

    Answer: A dodecagon

  69. 69.
    The line \(3y + 6x\) = 48 passes through the points A(-2, k) and B(4, 8). Find the value of k.
    Diagram for this question
    1. A.16
    2. B.20
    3. C.8
    4. D.-2
    Show answer

    Answer: B 20

  70. 70.
    The locus of a point equidistant from two intersecting lines is
    1. A.where the sum of the distances of two focal points is fixed
    2. B.the collection of points that are equally distant from a fixed point and a line
    3. C.the perpendicular bisector of the lines
    4. D.pair of bisectors of the angles between the two lines
    Show answer

    Answer: D pair of bisectors of the angles between the two lines

  71. 71.
    The perimeter of an isosceles right-angled triangle is 2 meters. Find the length of its longer side.
    1. A.2 - \(\sqrt2\)
    2. B.-4 + 3 \(\sqrt2\)
    3. C.It cannot be determined
    4. D.-2 + 2 \(\sqrt2\) m
    Show answer

    Answer: D -2 + 2 \(\sqrt2\) m

  72. 72.
    The population of a village decreased from 1,230 to 1,040 due to breakout of an epidemic. What is the percentage decrease in the population?
    1. A.15.44%
    2. B.15.43%
    3. C.15.42%
    4. D.15.45%
    Show answer

    Answer: D 15.45%

  73. 73.
    The second term of a geometric series is \(^{-2}/_3\) and its sum to infinity is \(^3/_2\) . Find its common ratio.
    1. A.\(^{-1}/_3\)
    2. B.2
    3. C.\(^{4}/_3\)
    4. D.\(^{2}/_9\)
    Show answer

    Answer: A \(^{-1}/_3\)

  74. 74.
    The third term of an A.P is 6 and the fifth term is 12. Find the sum of its first twelve terms
    1. A.201
    2. B.144
    3. C.198
    4. D.72
    Show answer

    Answer: C 198

  75. 75.
    Tickets for the school play were priced at ₦520.00 each for adults and ₦250.00 each for kids. How many kids' tickets were sold if the total sales were ₦171,000.00 and there were 5 times as many adult tickets sold as children's tickets?
    1. A.20
    2. B.300
    3. C.50
    4. D.60
    Show answer

    Answer: D 60

  76. 76.
    Two dice are tossed. What is the probability that the total score is a prime number.
    1. A.\(\frac{5}{12}\)
    2. B.\(\frac{5}{9}\)
    3. C.\(\frac{1}{6}\)
    4. D.\(\frac{1}{3}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{5}{12}\)

  77. 77.
    Two numbers are respectively 35% and 80% more than a third number. The ratio of the two numbers is
    1. A.7 : 16
    2. B.3 : 4
    3. C.16 : 7
    4. D.4 : 3
    Show answer

    Answer: B 3 : 4

  78. 78.
    Use the graph of sin (θ) above to estimate the value of θ when sin (θ) = -0.6 for \(0^o ≤ θ ≤ 360^o\)
    Diagram for this question
    1. A.θ = 223 \(^o\) , 305 \(^o\)
    2. B.θ = 210 \(^o\) , 330 \(^o\)
    3. C.θ = 185 \(^o\) , 345 \(^o\)
    4. D.θ = 218 \(^o\) , 323 \(^o\)
    Show answer

    Answer: D θ = 218 \(^o\) , 323 \(^o\)

  79. 79.
    What is the general term of the sequence 3, 8, 13, 18, ...?
    1. A.5n - 2
    2. B.5n + 2
    3. C.5
    4. D.5n
    Show answer

    Answer: A 5n - 2

  80. 80.
    Which inequality describes the graph above?
    Diagram for this question
    1. A.\(4y + 5x ≥ 20\)
    2. B.\(5y + 4x ≤ 20\)
    3. C.\(4y + 5x ≤ 20\)
    4. D.\(5y + 4x ≥ 20\)
    Show answer

    Answer: B \(5y + 4x ≤ 20\)

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

JAMB Mathematics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux