Skip to content

Mathematics past questions: JAMB UTME 2025

55 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

55 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A banker spent \(\frac{1}{5}\) of his salary on shirts, \(\frac{1}{3}\) of the remainder on transport, and kept the rest for contingencies. What fraction was left
    1. A.\(\frac{6}{15}\)
    2. B.\(\frac{8}{15}\)
    3. C.\(\frac{7}{15}\)
    4. D.\(\frac{4}{5}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{8}{15}\)

  2. 2.
    A binary operation * is defined on the set X = {1, 2, 3, 4, 5, 6} as a*b = ab + a + b. Compute 1 * 3
    1. A.14
    2. B.4
    3. C.7
    4. D.5
    Show answer

    Answer: C 7

  3. 3.
    A bird flies from a tree P on a bearing of N60º E to a building, Q, a distance of 200 km. It then changes course and flies to another tree R on a bearing of S30ºE. Tree R is directly east of tree P. Calculate the distance of the building to tree R.
    1. A.200 \(\sqrt{3}\)
    2. B.100 \(\sqrt{3}\)
    3. C.100
    4. D.\(\frac{200}{\sqrt{3}}\)
    Show answer

    Answer: D \(\frac{200}{\sqrt{3}}\)

  4. 4.
    A car dealer bought a used car for ₦270,000 and spent ₦70,000 to refurbish it. He later sold the car for ₦490,000. What was the percentage profit?
    1. A.30%
    2. B.35%
    3. C.25%
    4. D.45%
    Show answer

    Answer: D 45%

  5. 5.
    A varies directly as b \(^2\) when A = 4, b = 1. Find A when b = 2
    1. A.12
    2. B.14
    3. C.16
    4. D.11
    Show answer

    Answer: C 16

  6. 6.
    An amount of # 600,000.00 was realized when a principal y was saved for 5% simple interest for 4 years, find the value of y
    1. A.# 570,000
    2. B.# 500,000
    3. C.# 300,000
    4. D.# 400,000
    Show answer

    Answer: B # 500,000

  7. 7.
    Calculate the interior angle of a 5 - sided regular polygon
    1. A.120º
    2. B.90º
    3. C.108º
    4. D.180º
    Show answer

    Answer: C 108º

  8. 8.
    Convert 137 to base 5
    1. A.\(1022_5\)
    2. B.\(2102_5\)
    3. C.\(2210_5\)
    4. D.\(2201_5\)
    Show answer

    Answer: A \(1022_5\)

  9. 9.
    Express \(\sqrt[4]{0.16}\) in standard form
    1. A.2 \(\times 10^{-\frac{1}{2}}\)
    2. B.2 \(\times 10^2\)
    3. C.2 \(\times 10^{-2}\)
    4. D.2 \(\times 10^{\frac{1}{2}}\)
    Show answer

    Answer: A 2 \(\times 10^{-\frac{1}{2}}\)

  10. 10.
    Find the coordinates of the midpoint of line PQ given P(-3, 4) and Q(5, 6).
    1. A.(1, 4)
    2. B.(4, 1)
    3. C.(5, 1)
    4. D.(1, 5)
    Show answer

    Answer: D (1, 5)

  11. 11.
    Find the derivatives of y = sin 4x
    1. A.-4sin x
    2. B.-4cos x
    3. C.4sin4x
    4. D.4cos4x
    Show answer

    Answer: D 4cos4x

  12. 12.
    Find the limit of y = \(\frac{(x^3 - 2x^2 + 6x - 12)}{(x - 2)}\) as x goes to 2.
    1. A.Infinity
    2. B.10
    3. C.0
    4. D.12
    Show answer

    Answer: B 10

  13. 13.
    Find the number of permutations of the letters of the word SCHOOL.
    1. A.600
    2. B.360
    3. C.480
    4. D.300
    Show answer

    Answer: B 360

  14. 14.
    Find the probability of getting an even number in a single throw of a six-sided die.
    1. A.\(\frac{1}{4}\)
    2. B.\(\frac{1}{5}\)
    3. C.\(\frac{1}{2}\)
    4. D.\(\frac{1}{3}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{2}\)

  15. 15.
    Find the sum of the entries in the inverse of \(\begin{bmatrix} 1 & 2 \\ 3 & 5 \end{bmatrix}\)
    1. A.1
    2. B.-1
    3. C.2
    4. D.0.5
    Show answer

    Answer: B -1

  16. 16.
    Find the value of t for which ( \(\frac{1}{2}\) ) \(^{t - 1}\) = 64
    1. A.-6
    2. B.-5
    3. C.-7
    4. D.-4
    Show answer

    Answer: B -5

  17. 17.
    From the diagram above, find the area of the triangle PQR
    Diagram for this question
    1. A.143cm \(^2\)
    2. B.120cm \(^2\)
    3. C.130cm \(^2\)
    4. D.117cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: C 130cm \(^2\)

  18. 18.
    From the table above, determine the upper - class boundary of the modal class
    Diagram for this question
    1. A.21.5
    2. B.30.5
    3. C.20.5
    4. D.10.5
    Show answer

    Answer: B 30.5

  19. 19.
    From the table above, estimate the mode of the distribution.
    Diagram for this question
    1. A.37.8
    2. B.38.5
    3. C.29.5
    4. D.34.5
    Show answer

    Answer: A 37.8

  20. 20.
    Given that \(P = \begin{pmatrix} 1 & 3 \\ 2 & -5 \end{pmatrix}\) and Q = \(\begin{pmatrix} 3 & -7 \\ 1 & 2 \end{pmatrix}\) . Find P + 2Q
    1. A.\(\begin{pmatrix} 7 & -11 \\ 4 & -1 \end{pmatrix}\)
    2. B.\(\begin{pmatrix} 7 & -11 \\ 4 & -9 \end{pmatrix}\)
    3. C.\(\begin{pmatrix} -7 & 11 \\ -4 & -1 \end{pmatrix}\)
    4. D.\(\begin{pmatrix}11 & -7 \\ 4 & -1 \end{pmatrix}\)
    Show answer

    Answer: A \(\begin{pmatrix} 7 & -11 \\ 4 & -1 \end{pmatrix}\)

  21. 21.
    Given that a * b = \(\frac{a + b}{\text{ab}}\) + (a - b). Find the value of 3 * 2
    1. A.-6
    2. B.\(\frac{11}{6}\)
    3. C.\(\frac{6}{11}\)
    4. D.-1 \(\frac{5}{6}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{11}{6}\)

  22. 22.
    Given that Cos A = \(\frac{12}{13}\) for 0 ≤ A ≤ 90º, find Tan A.
    1. A.\(\frac{5}{12}\)
    2. B.\(\frac{12}{13}\)
    3. C.\(\frac{5}{13}\)
    4. D.\(\frac{13}{12}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{5}{12}\)

  23. 23.
    Given the construction in the figure above. What is X \(\hat{Y}\) Z
    Diagram for this question
    1. A.60º
    2. B.30º
    3. C.75º
    4. D.45º
    Show answer

    Answer: D 45º

  24. 24.
    Given the progression 3, 5, 7, 9,.... . . . find an expression for the (n - 2) \(^{th}\) term of the progression.
    1. A.\(2n - 1\)
    2. B.\(2n + 1\)
    3. C.\(2n + 3\)
    4. D.\(2n - 3\)
    Show answer

    Answer: D \(2n - 3\)

  25. 25.
    Given the triangle XYZ above, calculate the value of Cot \(\theta\) and the length XY, respectively
    Diagram for this question
    1. A.\(\frac{\sqrt{48}}{13}\) , \(\sqrt{48}\)
    2. B.\(\frac{\sqrt{48}}{11}\) , \(\sqrt{48}\)
    3. C.\(\frac{\sqrt{13}}{11}\) , \(\sqrt{13}\)
    4. D.\(\frac{13}{\sqrt{48}}\) , \(\sqrt{48}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{\sqrt{48}}{11}\) , \(\sqrt{48}\)

  26. 26.
    If 54 \(_{ten}\) = X \(_{four}\) , find the value of X to 3 decimal point
    1. A.132 \(_{four}\)
    2. B.312 \(_{four}\)
    3. C.123 \(_{four}\)
    4. D.321 \(_{four}\)
    Show answer

    Answer: B 312 \(_{four}\)

  27. 27.
    If A = \(\frac{\theta}{360}\) \(\pi r^2\) , make \(\theta\) the subject of the formula
    1. A.\(\theta\) = \(\frac{360}{π A}\)
    2. B.\(\theta\) = \(\frac{360A}{π \theta}\)
    3. C.\(\theta\) = \(\frac{360 A}{\pi r^2}\)
    4. D.\(\theta\) = \(\frac{360 r^2}{\pi A}\)
    Show answer

    Answer: C \(\theta\) = \(\frac{360 A}{\pi r^2}\)

  28. 28.
    If cos \(\theta\) = \(\frac{\text{x}}{\text{y}}\) , find tan \(\theta\) in terms of x and y
    1. A.\(\frac{\sqrt{y^2 - x^2}}{x}\)
    2. B.\(\frac{\sqrt{y^2 + x^2}}{x}\)
    3. C.\(\frac{\sqrt{y + x}}{x}\)
    4. D.\(\frac{\sqrt{x^2 - y^2}}{x}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{\sqrt{y^2 - x^2}}{x}\)

  29. 29.
    If I is a 2 × 2 identity matrix, find the determinant of the matrix.
    1. A.1
    2. B.2
    3. C.-1
    4. D.0
    Show answer

    Answer: A 1

  30. 30.
    If the probability of death is q and the probability of survival is p, find the probability of one death and one survival in an accident involving two persons
    1. A.p/q
    2. B.pq
    3. C.p - q
    4. D.p + q
    Show answer

    Answer: B pq

  31. 31.
    In a basket of fruits, there are 6 grapes, 11 bananas, and 13 oranges. If one fruit is chosen at random, what is the probability that the fruit is either a grape or a banana?
    1. A.\(\frac{17}{30}\)
    2. B.\(\frac{11}{30}\)
    3. C.\(\frac{6}{30}\)
    4. D.\(\frac{5}{30}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{17}{30}\)

  32. 32.
    In the Venn diagram above, the shaded region is
    Diagram for this question
    1. A.(P \(\cap\) Q)' \(\cap\) R
    2. B.(P \(\cap\) Q) \(\cup\) R)
    3. C.(P \(\cup\) Q) \(\cap\) R
    4. D.(P U R)' \(\cap\) Q
    Show answer

    Answer: B (P \(\cap\) Q) \(\cup\) R)

  33. 33.
    Integrate the function y = 3x \(^2\) + 2x - 5 with respect to x.
    1. A.x \(^3\) + x \(^2\) - 5x + C
    2. B.x \(^2\) + 2x \(^2\) - 5x + C
    3. C.x \(^2\) + 2x - 5 + C
    4. D.x \(^3\) + 2x - 5 + C
    Show answer

    Answer: A x \(^3\) + x \(^2\) - 5x + C

  34. 34.
    Integrate y = 4x \(^3\) + 2x + cos x.
    1. A.x \(^4\) - x \(^2\) - sin x + C
    2. B.x \(^4\) + x \(^2\) + sin x + C
    3. C.x \(^4\) - x \(^2\) + sin x + C
    4. D.x \(^4\) + x \(^2\) - sin x + C
    Show answer

    Answer: B x \(^4\) + x \(^2\) + sin x + C

  35. 35.
    Obtain the equation of a straight line passing through (3, 15) whose slope = 3 \(\frac{1}{5}\) .
    1. A.5y + 16x + 27 = 0
    2. B.5y - 16x + 27 = 0
    3. C.5y - 16x - 27 = 0
    4. D.5y + 16x - 27 = 0
    Show answer

    Answer: C 5y - 16x - 27 = 0

  36. 36.
    P is partly constant and varies partly as Q. If P = 32 when Q = 16 and P = 20 when Q = 12, find P when Q = 28
    1. A.68
    2. B.64
    3. C.66
    4. D.62
    Show answer

    Answer: A 68

  37. 37.
    Simplify - log \(_{10}\) 0.00001.
    1. A.-5
    2. B.-4
    3. C.5
    4. D.4
    Show answer

    Answer: C 5

  38. 38.
    Simplify ( \(\frac{3}{4} \div 2\frac{1}{4}\) ) of 1 \(\frac{7}{11}\) (3 \(\frac{2}{3}\) - \(\frac{15}{6}\) )
    1. A.\(\frac{7}{11}\) .
    2. B.\(\frac{11}{7}\) .
    3. C.\(\frac{5}{11}\) .
    4. D.\(\frac{11}{5}\) .
    Show answer

    Answer: A \(\frac{7}{11}\) .

  39. 39.
    Simplify 125 \(^{−\frac{1}{3}}\) × 49 \(^{−\frac{1}{2}}\) × 10 \(^0\)
    1. A.\(\frac{1}{35}\)
    2. B.\(\frac{1}{350}\)
    3. C.350
    4. D.35
    Show answer

    Answer: A \(\frac{1}{35}\)

  40. 40.
    Solve for y in \(\sqrt{75}\) - \(\sqrt{12}\) + \(\sqrt{27}\) = y \(\sqrt{3}\)
    1. A.\(4\sqrt{3}\)
    2. B.\(5\sqrt{3}\)
    3. C.\(3\sqrt{3}\)
    4. D.\(6\sqrt{3}\)
    Show answer

    Answer: D \(6\sqrt{3}\)

  41. 41.
    Solve the inequality 2x + 3 > 5x + 8
    1. A.x > 1 \(\frac{2}{3}\)
    2. B.x > -1 \(\frac{2}{3}\)
    3. C.x < -1 \(\frac{2}{3}\)
    4. D.x < 1 \(\frac{2}{3}\)
    Show answer

    Answer: C x < -1 \(\frac{2}{3}\)

  42. 42.
    Solve the simultaneous equation \(\frac{\text{x}}{2}\) - \(\frac{\text{y}}{5}\) = 1 and y - \(\frac{\text{x}}{3}\) = 8
    1. A.x = 10, y = -6
    2. B.x = 10, y = 6
    3. C.x = 6, y = 10
    4. D.x = 10, y = 6
    Show answer

    Answer: C x = 6, y = 10

  43. 43.
    Solve x \(^2\) + 3x - 4 ≤ 0
    1. A.-4 \(\geq\) x \(\geq\) 1
    2. B.4 \(\leq\) x \(\leq\) - 1
    3. C.4 \(\geq\) x \(\geq\) 1
    4. D.\(- 4 \leq x \leq 1\)
    Show answer

    Answer: A -4 \(\geq\) x \(\geq\) 1

  44. 44.
    The average weight of 15 iron bars is 1000 kg. If the heaviest iron bar is removed, the average weight is reduced by 5 kg. Find the weight in kg of the heaviest iron bar.
    1. A.1170kg
    2. B.1270kg
    3. C.1070kg
    4. D.1370kg
    Show answer

    Answer: C 1070kg

  45. 45.
    The chord of a circle of radius 17 cm is 30 cm long. Calculate the distance of the chord from the centre of the circle.
    1. A.15cm
    2. B.47cm
    3. C.8cm
    4. D.169cm
    Show answer

    Answer: C 8cm

  46. 46.
    The determinant of the matrix \(A = \begin{pmatrix} -2 & 3 & 1 \\ p & 2 & 1 \\ 1 & 4 & 2\end{pmatrix}\) is -5. Find the value of p.
    1. A.0
    2. B.2
    3. C.3
    4. D.1
    Show answer

    Answer: C 3

  47. 47.
    The figure above is a pie chart. Use it to find in degrees those who are doctors
    Diagram for this question
    1. A.60 \(^\circ\) .
    2. B.72 \(^\circ\) .
    3. C.90 \(^\circ\) .
    4. D.84 \(^\circ\) .
    Show answer

    Answer: A 60 \(^\circ\) .

  48. 48.
    The mean of the numbers 0, x + 2, 3x + 6, and 4x + 8 is 4, find the value of x.
    1. A.\(\frac{2}{5}\)
    2. B.\(\frac{2}{9}\)
    3. C.0
    4. D.4
    Show answer

    Answer: A \(\frac{2}{5}\)

  49. 49.
    The second and fifth terms of a G.P are 1 and \(\frac{1}{8}\) respectively. Find the common ratio
    1. A.\(\frac{1}{4}\)
    2. B.\(\frac{1}{5}\)
    3. C.\(\frac{1}{2}\)
    4. D.\(\frac{1}{3}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{2}\)

  50. 50.
    The set {1,2,3,4,5} is equivalent to
    1. A.{2,3,1,4}
    2. B.{1,2,3,4,5,5}
    3. C.{1,2,3,4}
    4. D.{4,3,1,5,2}
    Show answer

    Answer: D {4,3,1,5,2}

  51. 51.
    The table above shows the weights of twelve mathematics students. Find the modal weight.
    Diagram for this question
    1. A.54
    2. B.58
    3. C.60
    4. D.62
    Show answer

    Answer: B 58

  52. 52.
    The word HANDIER can be arranged in how many ways
    1. A.3080
    2. B.2650
    3. C.4050
    4. D.5040
    Show answer

    Answer: B 2650

  53. 53.
    What is the minimum value of y = 2 - 4x - 2x \(^2\)
    1. A.4
    2. B.5
    3. C.3
    4. D.2
    Show answer

    Answer: A 4

  54. 54.
    Which of the following angles cannot be constructed using a protractor, a compass, and a sharpened pencil?
    1. A.135°
    2. B.90°
    3. C.145°
    4. D.60°
    Show answer

    Answer: C 145°

  55. 55.
    Y is partly constant and partly varies as x. When x = 3, y = 7 and when x = 5, y = 11. Find the constants of variation.
    1. A.2,3
    2. B.1,2
    3. C.3,2
    4. D.3,4
    Show answer

    Answer: B 1,2

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

JAMB Mathematics 1978–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux