Skip to content

Mathematics past questions: WAEC SSCE 2022

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    .Find the value of x such that \(\frac{1}{x}\) + \(\frac{4}{3x}\) - \(\frac{5}{6x}\) + 1 = 0
    1. A.\(\frac{1}{6}\)
    2. B.\(\frac{1}{4}\)
    3. C.\(\frac{-3}{2}\)
    4. D.\(\frac{-7}{6}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{-3}{2}\)

  2. 2.
    A boy 1.4 m tall, stood 10m away from a tree of height 12 m. Calculate, correct to the nearest degree, the angle of elevation of the top of the tree from the boy's eyes.
    1. A.70º
    2. B.47º
    3. C.19º
    4. D.8º
    Show answer

    Answer: B 47º

  3. 3.
    A cylinder, opened at one end, has a radius of 3.5cm and height 8cm. calculate the total surface area
    1. A.126.5cm \(^2\)
    2. B.165.0cm \(^2\)
    3. C.212.0cm \(^2\)
    4. D.214.5cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: D 214.5cm \(^2\)

  4. 4.
    A ladder 6m long leans against a vertical wall at an angle 53º to the horizontal. How high up the wall does the ladder reach?
    1. A.3.611m
    2. B.4.521m
    3. C.4.792m
    4. D.3.962m
    Show answer

    Answer: C 4.792m

  5. 5.
    A local community has two newspapers: the morning tomes and the evening dispatch. The morning times is read by 45% of the households. The Evening Dispatch is read by 60% of the households. Twenty percent of the households read both papers. What is the probability that a particular household reads at least one paper?
    1. A.0.45
    2. B.0.65
    3. C.0.85
    4. D.0.95
    Show answer

    Answer: C 0.85

  6. 6.
    A rectangle with width \(\frac{3}{4}\) cm and area 3 \(\frac{3}{8}\) cm \(^2\) . Find the length
    1. A.6cm
    2. B.4 \(\frac{1}{2}\) cm
    3. C.2 \(\frac{5}{8}\) cm
    4. D.12cm
    Show answer

    Answer: B 4 \(\frac{1}{2}\) cm

  7. 7.
    A trader made a loss of 15% when an article was sold. Find the ratio of the selling price : cost price
    1. A.3:20
    2. B.3:17
    3. C.17:20
    4. D.20:23
    Show answer

    Answer: C 17:20

  8. 8.
    A weaver bought a bundle of grass for $ 50.00 from which he made 8 mats. If each mat was sold for $ 15.00, find the percentage profit.
    1. A.240%
    2. B.140%
    3. C.120%
    4. D.40%
    Show answer

    Answer: B 140%

  9. 9.
    An exterior angle of a regular polygon is 22.5°. Find the number of sides.
    1. A.13
    2. B.14
    3. C.15
    4. D.16
    Show answer

    Answer: D 16

  10. 10.
    Change 432 \(_{five}\) to a number in base three.
    1. A.10100 \(_{three}\)
    2. B.11100 \(_{three}\)
    3. C.11101 \(_{three}\)
    4. D.10110 \(_{three}\)
    Show answer

    Answer: B 11100 \(_{three}\)

  11. 11.
    Consider the statements: p: Stephen is intelligent q: Stephen is good at Mathematics If p⇒q, which of the following is a valid conclusion?
    1. A.If Stephen is good at Mathematics, then he is intelligent
    2. B.If Stephen is not good at Mathematics, then he is not intelligent
    3. C.If Stephen is not intelligent, then he is not good at Mathematics
    4. D.If Stephen is not good at Mathematics, then he is intelligent
    Show answer

    Answer: B If Stephen is not good at Mathematics, then he is not intelligent

  12. 12.
    Evaluate 23 x 54 (mod 7)
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.5
    4. D.6
    Show answer

    Answer: B 3

  13. 13.
    Evaluate, correct to four significant figures, (573.06 x 184.25).
    1. A.105600.00
    2. B.105622.00
    3. C.105500.00
    4. D.105632.00
    Show answer

    Answer: A 105600.00

  14. 14.
    Find ∠OSN
    Diagram for this question
    1. A.36º
    2. B.42º
    3. C.54º
    4. D.72º
    Show answer

    Answer: A 36º

  15. 15.
    Find the 17term of the Arithmetic Progression (A.P):-6,-1,4
    1. A.-91
    2. B.-86
    3. C.74
    4. D.79
    Show answer

    Answer: C 74

  16. 16.
    Find the area of the sector OPSQ
    Diagram for this question
    1. A.15.40cm \(^2\)
    2. B.17.64cm \(^2\)
    3. C.23.10cm \(^2\)
    4. D.32.34cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: D 32.34cm \(^2\)

  17. 17.
    Find the correct to two decimal places, the volume of a sphere whose radius is 3cm. [Take π = \(\frac{22}{7}\) ]
    1. A.72.57cm \(^3\)
    2. B.88.12cm \(^3\)
    3. C.10529cm \(^3\)
    4. D.113.14cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 113.14cm \(^3\)

  18. 18.
    Find the volume of a cone of radius 3.5cm and vertical height 12cm. [Take π = 22/7]
    1. A.15.5cm \(^3\)
    2. B.21.0cm \(^3\)
    3. C.142cm \(^3\)
    4. D.154cm \(^3\)
    Show answer

    Answer: D 154cm \(^3\)

  19. 19.
    Given that A and B are sets such that n(A) = 8, n(B)=12 and n(AnB) =3, find n(AuB).
    1. A.15
    2. B.17
    3. C.20
    4. D.23
    Show answer

    Answer: B 17

  20. 20.
    Given that log \(_3\) 27 = 2x + 1, find the value of x.
    1. A.0
    2. B.1
    3. C.2
    4. D.3
    Show answer

    Answer: B 1

  21. 21.
    Given that sin (5x-28)° = cos (3x-50)", 0°≤ x ≤ 90°, find the value of x.
    1. A.39
    2. B.32
    3. C.21
    4. D.14
    Show answer

    Answer: C 21

  22. 22.
    If √24 + √96 - √600 = y√6, find the value of y
    1. A.4
    2. B.2
    3. C.-2
    4. D.-4
    Show answer

    Answer: D -4

  23. 23.
    If 4 \(^{3x}\) = 16 \(^{x+1}\) , find the value of x
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.4
    4. D.5
    Show answer

    Answer: A 2

  24. 24.
    If 5x + 3y=4 and 5x-3y= 2, what is the value of (25x \(^2\) -9y \(^2\) )?
    1. A.20
    2. B.16
    3. C.2
    4. D.8
    Show answer

    Answer: D 8

  25. 25.
    If a = 3 and b = -7, find the value of \(\frac{5b+(a+b)^2}{(a-b)^2}\)
    1. A.0.51
    2. B.0.91
    3. C.-0.19
    4. D.-0.51
    Show answer

    Answer: C -0.19

  26. 26.
    If the equations x \(^2\) - 5x + 6 = 0 and x \(^2\) + px + 6 = 0 have the same roots, find the value of p.
    1. A.5
    2. B.6
    3. C.-5
    4. D.-6
    Show answer

    Answer: C -5

  27. 27.
    In the diagram, ∠POQ = 150 and the radius of the circle PSQR is 4.2cm. [take π = 22/7] What is the length of the minor arc?
    Diagram for this question
    1. A.11cm
    2. B.15.4cm
    3. C.17.64cm
    4. D.23.10cm
    Show answer

    Answer: A 11cm

  28. 28.
    In the diagram, ∠ZWZY and WYX are right angles. Find the perimeter of WXYZ.
    Diagram for this question
    1. A.30cm
    2. B.32cm
    3. C.35cm
    4. D.37cm
    Show answer

    Answer: B 32cm

  29. 29.
    In the diagram, MNR is a tangent to the circle centre O at N and ∠NOS = 108°. Find ∠OSN
    Diagram for this question
    1. A.72°
    2. B.32°
    3. C.36°
    4. D.18°
    Show answer

    Answer: C 36°

  30. 30.
    In the diagram, triangle MNR is inscribed in circle MNR, and line PQ is a straight line. ∠MRN = 41 and = 141, find ∠QNR
    Diagram for this question
    1. A.39º
    2. B.80º
    3. C.110º
    4. D.141º
    Show answer

    Answer: B 80º

  31. 31.
    M varies directly as n and inversely as the square of p. If M= 3 when n = 2 and p = 1, find M in terms of n and p.
    1. A.\(\frac{3n}{2p^2}\)
    2. B.\(\frac{2n}{3p^2}\)
    3. C.\(\frac{2n}{3p}\)
    4. D.\(\frac{3n^2}{2p^2}\)
    Show answer

    Answer: A \(\frac{3n}{2p^2}\)

  32. 32.
    Make t the subject of k = \(m \sqrt \frac{t-p}{r}\)
    1. A.\(\frac{k^2r + p}{m^2}\)
    2. B.\(\frac{k^2r + pm^2}{m^2}\)
    3. C.\(\frac{k^2r - p}{m^2}\)
    4. D.\(\frac{k^2r + p^2}{m^2}\)
    Show answer

    Answer: B \(\frac{k^2r + pm^2}{m^2}\)

  33. 33.
    Mary has $ 3.00 more than Ben but $ 5.00 less than Jane. If Mary has $ x, how much does Jane and Ben have altogether?
    1. A.$(2x-8)
    2. B.$(2x+8)
    3. C.$(2x-2)
    4. D.$(2x+2)
    Show answer

    Answer: D $(2x+2)

  34. 34.
    Mrs Gabriel is pregnant. The probability that she will give birth to a girl is 1/2 and with blue eyes is 1/4. What is the probability that she will give birth to a girl with blue eyes?
    1. A.1
    2. B.\(\frac{3}{4}\)
    3. C.\(\frac{1}{8}\)
    4. D.\(\frac{1}{4}\)
    Show answer

    Answer: C \(\frac{1}{8}\)

  35. 35.
    Simplify \(\frac{2-18m^2}{1+3m}\)
    1. A.2[1+3m]
    2. B.2[1-3m]
    3. C.2[1-3m \(^2\) ]
    4. D.2[1+3m \(^2\) ]
    Show answer

    Answer: B 2[1-3m]

  36. 36.
    Solve \(\frac{y+2}{4}\) - \(\frac{y-1}{3}\) > 1
    1. A.y < -10
    2. B.y < -2
    3. C.y < 2
    4. D.y < 10
    Show answer

    Answer: B y < -2

  37. 37.
    Solve 6x \(^2\) = 5x - 1
    1. A.x = 2,3
    2. B.x = 0,3
    3. C.x = \(\frac{1}{2}\) , \(\frac{1}{3}\)
    4. D.x = \(\frac{1}{2}\) , \(\frac{-1}{3}\)
    Show answer

    Answer: C x = \(\frac{1}{2}\) , \(\frac{1}{3}\)

  38. 38.
    The age (years) of some members in a singing group are: 12, 47, 49, 15, 43, 41, 13, 39, 43, 41 and 36. Find the lower quartile
    1. A.12
    2. B.13
    3. C.15
    4. D.20
    Show answer

    Answer: C 15

  39. 39.
    The age (years) of some members in a singing group are: 12, 47, 49, 15, 43, 41, 13, 39, 43, 41 and 36. Find the mean
    1. A.33.35
    2. B.35.54
    3. C.34.45
    4. D.36.44
    Show answer

    Answer: C 34.45

  40. 40.
    The length of a piece of stick is 1.75 m. A boy measured it as 1.80 m. Find the percentage error
    1. A.4 \(\frac{4}{7}\)
    2. B.2 \(\frac{6}{7}\)
    3. C.2 \(\frac{7}{9}\)
    4. D.4 \(\frac{7}{9}\)
    Show answer

    Answer: B 2 \(\frac{6}{7}\)

  41. 41.
    The length of a rectangle is 10 cm. If its perimeter is 28 cm, find the area
    Diagram for this question
    1. A.30cm \(^2\)
    2. B.40cm \(^2\)
    3. C.60cm \(^2\)
    4. D.80cm \(^2\)
    Show answer

    Answer: B 40cm \(^2\)

  42. 42.
    The lengths of the parallel sides of a trapezium are 9cm and 12cm. If the area of the trapezium is 105cm \(^2\) , find the perpendicular distance between the parallel sides.
    1. A.5cm
    2. B.7cm
    3. C.10cm
    4. D.15cm
    Show answer

    Answer: C 10cm

  43. 43.
    The mean of a set of 10 numbers is 56. If the mean of the first nine numbers is 55, find the 10th number.
    1. A.75
    2. B.65
    3. C.55
    4. D.45
    Show answer

    Answer: B 65

  44. 44.
    The mean of two numbers x and y is 4. Find the mean of four numbers x, 2x, y and 2y
    1. A.2
    2. B.4
    3. C.6
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 6

  45. 45.
    The straight line y = mx - 4 passes through the point(-4,16). Calculate the gradient of the line
    1. A.-5
    2. B.-3
    3. C.3
    4. D.5
    Show answer

    Answer: A -5

  46. 46.
    Three boys shared D 10,500.00 in the ratio 6:7:8. Find the largest share.
    1. A.4000
    2. B.5000
    3. C.4500
    4. D.3500
    Show answer

    Answer: A 4000

  47. 47.
    What value of p will make (x \(^2\) - 4x + p) a perfect square?
    1. A.-2
    2. B.16
    3. C.4
    4. D.-8
    Show answer

    Answer: C 4

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Mathematics papers

WAEC Mathematics 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux