Mathematics past questions: WAEC SSCE 2025
48 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
48 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1.A 120º sector of a circle of radius 21 cm is bent to form a cone. What is the base radius of the cone?
- A.3 \(\frac{1}{2}\) cm
- B.10 \(\frac{1}{2}\) cm
- C.14 cm
- D.7 cm
Show answerHide answer
Answer: D 7 cm
- 2.A cylindrical container, closed at both ends, has a radius of 7 cm and a height of 5 cm. Use this information to answer the questions below. Find the total surface area of the container.

- A.35 cm \(^2\)
- B.528 cm \(^2\)
- C.154 cm \(^2\)
- D.220 cm \(^2\)
Show answerHide answer
Answer: B 528 cm \(^2\)
- 3.A cylindrical container, closed at both ends, has a radius of 7 cm and a height of 5 cm. Use this information to answer the questions below. What is the volume of the container?

- A.770 cm \(^3\)
- B.35 cm \(^3\)
- C.220 cm \(^3\)
- D.154 cm \(^3\)
Show answerHide answer
Answer: A 770 cm \(^3\)
- 4.A hollow sphere has a volume of k cm \(^3\) and a surface area of k cm \(^2\) . Calculate the diameter of the sphere.
- A.3 cm
- B.9 cm
- C.More information needed
- D.6 cm
Show answerHide answer
Answer: A 3 cm
- 5.A water tank of height \(\frac{1}{2}\) m has a square base of side 1 \(\frac{1}{2}\) m. If it is filled with water from a water tanker holding 1500 litres, how many litres of water are left in the water tanker? [1000 litres = 1 m \(^3\) ]
- A.375 litres
- B.3750 litres
- C.37.5 litres
- D.37500 litres
Show answerHide answer
Answer: A 375 litres
- 6.By selling some crates of soft drinks for ₦600.00, a dealer makes a profit of 50%. How much did the dealer pay for the drinks?
- A.₦400.00
- B.₦1200.00
- C.₦900.00
- D.₦450.00
Show answerHide answer
Answer: A ₦400.00
- 7.Express 0.000834 in standard form.
- A.8.34 x 10 \(^{-4}\)
- B.8.34 x 10 \(^{-3}\)
- C.8.34 x 10 \(^4\)
- D.8.34 x 10 \(^3\)
Show answerHide answer
Answer: A 8.34 x 10 \(^{-4}\)
- 8.Factorize the expression x(a - c) + y(c - a)
- A.(a - c)(y - x)
- B.(a + c)(x + y)
- C.(a + c)(x - y)
- D.(a - c)(x - y)
Show answerHide answer
Answer: D (a - c)(x - y)
- 9.Find (101 \(_2\) ) \(^2\) , expressing the answer in base 2.
- A.11101
- B.10101
- C.10010
- D.11001
Show answerHide answer
Answer: D 11001
- 10.Find the median of the following numbers: 2.64, 2.50, 2.72, 2.91, and 2.35
- A.2.50
- B.2.64
- C.2.91
- D.2.72
Show answerHide answer
Answer: B 2.64
- 11.Find the nth term U \(_n\) of the A.P. 11, 4, -3, …
- A.U \(_n\) = 19 - 7n
- B.U \(_n\) = 19 + 7n
- C.U \(_n\) = 18 - 7n
- D.U \(_n\) = 18 + 7n
Show answerHide answer
Answer: C U \(_n\) = 18 - 7n
- 12.Find the roots of the equation y = 3x \(^2\) + x - 7.

- A.1.4 and -1.7
- B.2.0 and -1.9
- C.1.0 and -1.2
- D.1.1 and -1.3
Show answerHide answer
Answer: A 1.4 and -1.7
- 13.Find the total surface area of a solid circular cone with base radius 3 cm and slant height 4 cm. [Take π = \(\frac{22}{7}\) ]
- A.66 cm \(^2\)
- B.37 \(\frac{5}{7}\) cm \(^2\)
- C.75 \(\frac{3}{7}\) cm \(^2\)
- D.78 \(\frac{6}{7}\) cm \(^2\)
Show answerHide answer
Answer: A 66 cm \(^2\)
- 14.Find the values of x for which the expression is undefined: \(\frac{6x - 1}{x^2 + 4x - 5}\)
- A.+5 or -1
- B.-5 or +1
- C.-5 or -1
- D.+4 or +1
Show answerHide answer
Answer: B -5 or +1
- 15.From a box containing 2 red, 6 white, and 5 black balls, a ball is randomly selected. What is the probability that the selected ball is black?
- A.\(\frac{5}{13}\)
- B.\(\frac{5}{11}\)
- C.\(\frac{2}{13}\)
- D.\(\frac{5}{6}\)
Show answerHide answer
Answer: A \(\frac{5}{13}\)
- 16.Given that log \(_2a\) = log \(_84\) , find a.
- A.2 \(^{\frac{1}{2}}\)
- B.2 \(^{\frac{2}{3}}\)
- C.4 \(^{\frac{2}{3}}\)
- D.4 \(^{\frac{1}{2}}\)
Show answerHide answer
Answer: B 2 \(^{\frac{2}{3}}\)
- 17.If \(\frac{16}{9}\) , x, 1, y are in geometric progression (G.P.). Find the product of x and y.
- A.\(\frac{16}{9}\)
- B.\(\frac{3}{4}\)
- C.1
- D.\(\frac{4}{3}\)
Show answerHide answer
Answer: C 1
- 18.If log \(_{10}\) x = 2.3675 and log \(_{10}\) y = 2.9738, what is the value of x + y, correct to three significant figures
- A.0.118
- B.0.903
- C.0.117
- D.0.944
Show answerHide answer
Answer: A 0.118
- 19.If R = {2, 4, 6, 7} and S = {1, 2, 4, 8} then R ∪ S equals
- A.{1, 2, 4, 6, 7, 8}
- B.{1, 2, 4, 7, 8}
- C.{1, 4, 7, 8}
- D.{2, 6, 7}
Show answerHide answer
Answer: A {1, 2, 4, 6, 7, 8}
- 20.If three children share ₦10.50 among themselves in the ratio 6:7:8, how much is the largest share?
- A.₦3.50
- B.₦4.00
- C.₦4.50
- D.₦3.00
Show answerHide answer
Answer: B ₦4.00
- 21.If y ∝ \(\frac{1}{x^2}\) and x = 3, when y = 4, find y when x = 2
- A.3
- B.9
- C.1
- D.18
Show answerHide answer
Answer: B 9
- 22.In the diagram above, < PRQ = 90º, < QPR = 30º and |PQ| = 10 cm. Find y

- A.6cm
- B.4cm
- C.5cm
- D.3cm
Show answerHide answer
Answer: C 5cm
- 23.In the diagram above, AB||CD. What is the size of the angle marked x?

- A.93°
- B.77°
- C.103°
- D.62°
Show answerHide answer
Answer: A 93°
- 24.In the diagram above, AO is perpendicular to OB. Find x.

- A.15°
- B.22.5°
- C.7.5°
- D.30°
Show answerHide answer
Answer: D 30°
- 25.In the diagram above, PQ is parallel to TU, < PQR = 50º, < QRS = 86º, and < STU = 64º. Calculate the value of x

- A.100°
- B.108°
- C.120°
- D.136°
Show answerHide answer
Answer: A 100°
- 26.In the diagram above, the shaded portion is

- A.(P ∪ Q) \(^1\) ∩ R
- B.P \(^1\) ∩ Q ∩ R
- C.P \(^1\) ∩ R
- D.Q \(^1\) ∩ R
Show answerHide answer
Answer: C P \(^1\) ∩ R
- 27.In the diagram above, the value of angles b + c is

- A.a°
- B.90°
- C.180°
- D.d°
Show answerHide answer
Answer: C 180°
- 28.In the diagram above. O is the centre of the circle and |BD| = |DC|. If < DCB = 35º, find < BAO

- A.25°
- B.30°
- C.20°
- D.35°
Show answerHide answer
Answer: C 20°
- 29.In the diagram below, AB||DC, the bisectors of < BAC and < ACD meet at E. Find the value of < AEC

- A.45°
- B.60°
- C.30°
- D.90°
Show answerHide answer
Answer: D 90°
- 30.In the diagram,|AB| = 12cm, |AE| = 8cm, |DC| = 9cm and BD||DC. Find the length of EC.

- A.6cm
- B.5cm
- C.8cm
- D.9cm
Show answerHide answer
Answer: A 6cm
- 31.Simplify 0.027 \(^{-\frac{1}{3}}\)
- A.\(\frac{3}{10}\)
- B.3 \(\frac{1}{3}\)
- C.\(\frac{1}{3}\)
- D.3
Show answerHide answer
Answer: B 3 \(\frac{1}{3}\)
- 32.Solve the equation (x + 2)(x - 7) = 0
- A.-1 or 8
- B.-4 or 5
- C.-3 or 6
- D.-2 or 7
Show answerHide answer
Answer: D -2 or 7
- 33.Solve the equation 3x \(^2\) + 25x - 18 = 0
- A.-3, 2
- B.-9, \(\frac{2}{3}\)
- C.-2, 9
- D.-2, 3
Show answerHide answer
Answer: B -9, \(\frac{2}{3}\)
- 34.Solve the following simultaneous equations: x + y = \(\frac{3}{2}\) , x - y = \(\frac{5}{2}\) . And use your result to find the value of 2y + x.
- A.-2
- B.\(\frac{1}{2}\)
- C.1
- D.-1
Show answerHide answer
Answer: C 1
- 35.Solve the inequality \(\frac{1}{3}\) (2x - 1) < 5
- A.x < -5
- B.x < 8
- C.x < -6
- D.x < 7
Show answerHide answer
Answer: B x < 8
- 36.The angle of a sector of a circle is 108 °. If the radius of the circle is 3 \(\frac{1}{2}\) cm, find the perimeter of the sector.
- A.6 \(\frac{3}{5}\) cm
- B.7 \(\frac{2}{10}\) cm
- C.6 \(\frac{4}{5}\) cm
- D.13 \(\frac{3}{5}\) cm
Show answerHide answer
Answer: D 13 \(\frac{3}{5}\) cm
- 37.The bearing of two points Q and R from a point P are 030º and 120º, respectively. If |PQ| = 12 m and |PR| = 5 m, find the distance QR.
- A.11 m
- B.13 m
- C.9 m
- D.7 m
Show answerHide answer
Answer: B 13 m
- 38.The diagonals AC and BD of a rhombus ABCD are 16 cm and 12 cm long, respectively. Calculate the area of the rhombus.
- A.96 cm \(^2\)
- B.36 cm \(^2\)
- C.48 cm \(^2\)
- D.24 cm \(^2\)
Show answerHide answer
Answer: A 96 cm \(^2\)
- 39.The diagram above shows a cone with the dimensions of its frustum indicated. Calculate the height of the cone.

- A.24 cm
- B.15 cm
- C.8 cm
- D.12 cm
Show answerHide answer
Answer: A 24 cm
- 40.The locus of a point which is equidistant from two given fixed points is the
- A.Angle bisector of the straight lines joining them.
- B.Parallel line to the straight line joining them.
- C.Perpendicular to the straight line joining them.
- D.Perpendicular bisector of the straight line joining them.
Show answerHide answer
Answer: D Perpendicular bisector of the straight line joining them.
- 41.The mean of 20 observations in an experiment is 4. If the observed largest value is 23, find the mean of the remaining observations.
- A.4
- B.2.60
- C.2.85
- D.3
Show answerHide answer
Answer: D 3
- 42.The positions of two countries, P and Q, are (15ºN, 12ºE) and (65ºN, 12ºE) respectively. What is the difference in latitude?
- A.50°
- B.104°
- C.80°
- D.100°
Show answerHide answer
Answer: A 50°
- 43.What is the minimum value of y?

- A.-7
- B.-10
- C.-4
- D.-1
Show answerHide answer
Answer: A -7
- 44.What is the mode of the numbers 8, 10, 9, 9, 10, 8, 11, 8, 10, 9, 8, and 14?
- A.8
- B.9
- C.10
- D.11
Show answerHide answer
Answer: A 8
- 45.What is the smaller value of x for which x \(^2\) - 3x + 2 = 0 ?
- A.4
- B.2
- C.3
- D.1
Show answerHide answer
Answer: D 1
- 46.Which of the following angles is an exterior angle of a regular polygon?
- A.95°
- B.78°
- C.72°
- D.85°
Show answerHide answer
Answer: C 72°
- 47.Which of the following could be the inequality illustrated in the sketch graph above?

- A.y ≤ -3x + 3
- B.y ≤ 3x + 2
- C.y ≥ -2x + 3
- D.y ≤ x + 3
Show answerHide answer
Answer: A y ≤ -3x + 3
- 48.Without using tables, find the value of: \(\frac{sin 20°}{cos 70°} + \frac{cos 25°}{sin 65°}\)
- A.2
- B.0
- C.1
- D.-1
Show answerHide answer
Answer: A 2
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Mathematics papers
WAEC Mathematics 1988–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux