Skip to content

Agricultural Science past questions: JAMB UTME 2021

80 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

80 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A condition in which a gene does not manifest observable characteristics in the presence of its dominant allele is known as
    1. A.dominance
    2. B.mutation
    3. C.recessiveness
    4. D.homozygosity
    Show answer

    Answer: C recessiveness

  2. 2.
    A farmer bought a farm implement for ₦12,500 in 2007. At the end of the fourth year, he sold it for ₦4,300. The annual depreciation of the implement is
    1. A.₦4,300
    2. B.₦3,125
    3. C.₦2,050
    4. D.₦1,075
    Show answer

    Answer: C ₦2,050

  3. 3.
    A periodic maintenance activity carried out using a farm tractor is
    1. A.checking of radiator water
    2. B.checking of tire pressure
    3. C.cleaning after use
    4. D.changing of engine oil
    Show answer

    Answer: C cleaning after use

  4. 4.
    A piece of land is said to be on lease to a farmer when the land is
    1. A.inherited from the father
    2. B.given to him as a gift
    3. C.given as compensation
    4. D.given for a specific period on rental basis
    Show answer

    Answer: D given for a specific period on rental basis

  5. 5.
    An advantage of extensive system of rearing goats is
    1. A.low labour requirement
    2. B.easy control of disease
    3. C.indiscriminate mating
    4. D.exposure to adverse weather conditions
    Show answer

    Answer: A low labour requirement

  6. 6.
    An important farm machine used for coupling many implements is
    1. A.disc harrow
    2. B.harvester
    3. C.tractor
    4. D.plough
    Show answer

    Answer: C tractor

  7. 7.
    An increase in supply of agricultural produce can be caused by the following factors except
    1. A.reduced cost of production
    2. B.favourable weather conditions
    3. C.reduced taxation
    4. D.consumers buying less products
    Show answer

    Answer: D consumers buying less products

  8. 8.
    Calculate the salvage value of a tractor with a depreciation value of ₦10,580.00 and initial cost of ₦50,000 after a year of use
    1. A.₦10,580
    2. B.₦30,290
    3. C.₦39,420
    4. D.₦60,580
    Show answer

    Answer: C ₦39,420

  9. 9.
    Callosobruchus maculates is a common pest of
    1. A.maize
    2. B.cowpea
    3. C.rice
    4. D.millet
    Show answer

    Answer: B cowpea

  10. 10.
    Farm surveying equipment include the following except
    1. A.Abney level
    2. B.Compass
    3. C.Spade
    4. D.Gunter's chain
    Show answer

    Answer: C Spade

  11. 11.
    Fertile soil is one which
    1. A.which easily drained
    2. B.is well aerated
    3. C.can produce a good harvest of cowpea
    4. D.contain all essential plant nutrients in suitable proportion
    Show answer

    Answer: D contain all essential plant nutrients in suitable proportion

  12. 12.
    Financial assistance from government to the farmers is usually in the following forms except
    1. A.loan
    2. B.tax
    3. C.credit
    4. D.susidy
    Show answer

    Answer: B tax

  13. 13.
    Food shortage can be minimized by
    1. A.efficient pest control services
    2. B.natural hazards
    3. C.illegal exportation of farm produce
    4. D.hoarding
    Show answer

    Answer: A efficient pest control services

  14. 14.
    Gestation period is defined as the time
    1. A.of fusion of the sperm and the egg
    2. B.between conception and parturition
    3. C.of release of ovum from the ovary
    4. D.of the birth of the young animal
    Show answer

    Answer: B between conception and parturition

  15. 15.
    Ginger is propagated by
    1. A.suckers
    2. B.rhizomes
    3. C.seeds
    4. D.tuber
    Show answer

    Answer: B rhizomes

  16. 16.
    Ginning is a method of processing
    1. A.cocoa
    2. B.cotton
    3. C.oil palm
    4. D.palm kernel oil
    Show answer

    Answer: B cotton

  17. 17.
    Gummosis disease of citrus is caused by
    1. A.aphids
    2. B.fungi
    3. C.white flies
    4. D.bacteria
    Show answer

    Answer: B fungi

  18. 18.
    Heavy infestation of liver fluke causes poor absorption of fats in livestock by
    1. A.blocking bile ducts thus preventing flow of bile
    2. B.destroying fat-digesting enzymes
    3. C.reducing ingestion of fats
    4. D.inhibiting the action of digestive enzymes
    Show answer

    Answer: D inhibiting the action of digestive enzymes

  19. 19.
    If 100 pieces of pests is attacking an hectare of cocoa farm and 25% suddenly died while 40% of the remnant is sent for medical examination. What is the number of pest remaining?
    1. A.45
    2. B.50
    3. C.25
    4. D.75
    Show answer

    Answer: A 45

  20. 20.
    If 200 layers will consume 25kg of feed per day. Calculate the amount of feed consumed by a layer per day.
    1. A.0.25kg/day
    2. B.0.2kg/day
    3. C.0.5kg/day
    4. D.0.125kg/day
    Show answer

    Answer: D 0.125kg/day

  21. 21.
    If urea fertilizer contains 46% nitrogen, calculate the amount of nitrogen in 25kg bag of fertilizer?
    1. A.11.5kg
    2. B.13.5kg
    3. C.21.5kg
    4. D.26.5kg
    Show answer

    Answer: A 11.5kg

  22. 22.
    In subsistence agriculture
    1. A.yields are usually high
    2. B.surplus produce is small
    3. C.savings are made
    4. D.farm sizes are large
    Show answer

    Answer: B surplus produce is small

  23. 23.
    Layer's ration contains more limestone than grower's ration because limestone
    1. A.is difficult for the growers to digest
    2. B.stimulates layer's appetite
    3. C.reduces the acidity in the gut if growers
    4. D.supplies sufficient minerals to layers for shell formation
    Show answer

    Answer: D supplies sufficient minerals to layers for shell formation

  24. 24.
    Methods of preserving fish include the following except
    1. A.boiling
    2. B.drying
    3. C.smoking
    4. D.salting
    Show answer

    Answer: A boiling

  25. 25.
    Miracidium is one of the stages in the life cycle of
    1. A.roundworm
    2. B.liver fluke
    3. C.tapeworm
    4. D.tick
    Show answer

    Answer: B liver fluke

  26. 26.
    Output is higher in commercial agriculture because of the following reasons except
    1. A.adequate finance
    2. B.cultivation of large hectares of land
    3. C.employment of large labour force
    4. D.utilization of complex farm machinery
    Show answer

    Answer: C employment of large labour force

  27. 27.
    Rain water is made available to crops through
    1. A.evaporation
    2. B.transpiration
    3. C.surface drainage
    4. D.root absorbtion
    Show answer

    Answer: D root absorbtion

  28. 28.
    Records of money transactions in a farming business are termed
    1. A.farm inputs
    2. B.farm accounts
    3. C.capital
    4. D.farm liabilities
    Show answer

    Answer: B farm accounts

  29. 29.
    Rocks formed by the cooling and solidification of molten rocks called magma ejected from beneath the earth's crust is
    1. A.Igneous rock
    2. B.Metamorphic rock
    3. C.Caleima rock
    4. D.Sedimentary rock
    Show answer

    Answer: A Igneous rock

  30. 30.
    Root-knot disease of tomato is caused by
    1. A.virus
    2. B.nematode
    3. C.bacterium
    4. D.fungus
    Show answer

    Answer: B nematode

  31. 31.
    Subsistence agriculture is characterized by
    1. A.used of machines
    2. B.large scale production
    3. C.small farm holdings
    4. D.intensive use of inputs
    Show answer

    Answer: C small farm holdings

  32. 32.
    The adult male cattle is called
    1. A.bull
    2. B.ram
    3. C.boar
    4. D.duck
    Show answer

    Answer: A bull

  33. 33.
    The alternate heating and cooling of rocks result in
    1. A.sublimation
    2. B.volatilization
    3. C.solidification
    4. D.fragmentation
    Show answer

    Answer: D fragmentation

  34. 34.
    The average weather condition of a place, measured over a long period of time is called
    1. A.climate
    2. B.wind
    3. C.rainfall
    4. D.temperature
    Show answer

    Answer: A climate

  35. 35.
    The characteristic symptoms of mosaic disease of crops is usually observed on
    1. A.roots
    2. B.leaves
    3. C.stems
    4. D.fruits
    Show answer

    Answer: B leaves

  36. 36.
    The correct sequence in the processes of crop improvement is
    1. A.Introduction → selection → breeding
    2. B.Breeding → selection → introduction
    3. C.Breeding → introduction → selection
    4. D.Introduction → breeding → selection
    Show answer

    Answer: A Introduction → selection → breeding

  37. 37.
    The easiest method of determining soil texture in the field is by
    1. A.moulding
    2. B.sieving
    3. C.sedimenting
    4. D.feeling
    Show answer

    Answer: D feeling

  38. 38.
    The effects of practicing crop rotation include the following except
    1. A.maintaining and improving soil fertility
    2. B.controlling soil erosion
    3. C.adding humus to the soil
    4. D.preventing the build-up of pests and diseases
    Show answer

    Answer: C adding humus to the soil

  39. 39.
    The following are necessary operations in maize cultivation except?
    1. A.weeding
    2. B.thinning
    3. C.nursery practices
    4. D.fertilizer application
    Show answer

    Answer: C nursery practices

  40. 40.
    The following processes in crops are sensitive to daylength except
    1. A.fruiting
    2. B.growth
    3. C.flowering
    4. D.branching
    Show answer

    Answer: D branching

  41. 41.
    The horizon of a soil profile which encourages the greatest level of microbial activity is
    1. A.A - horizon
    2. B.B - horizon
    3. C.C - horizon
    4. D.D - horizon
    Show answer

    Answer: A A - horizon

  42. 42.
    The hormone responsible for milk let down in female farm animals is
    1. A.testosterone
    2. B.FSH
    3. C.Oxytosin
    4. D.androgen
    Show answer

    Answer: C Oxytosin

  43. 43.
    The main aim of mechanized agriculture is
    1. A.reducing maturation time for crops
    2. B.decreasing number of pests
    3. C.having a large land area for cultivation
    4. D.reducing cost of production
    Show answer

    Answer: C having a large land area for cultivation

  44. 44.
    The main objectives of agriculture is
    1. A.income generation
    2. B.provision of employment
    3. C.food production
    4. D.provision of shelter
    Show answer

    Answer: C food production

  45. 45.
    The main processes involved in the marketing of cotton include the following except
    1. A.wedding
    2. B.processing
    3. C.grading
    4. D.packaging
    Show answer

    Answer: A wedding

  46. 46.
    The main source of power for subsistence agriculture is
    1. A.animal
    2. B.machine
    3. C.electricity
    4. D.man
    Show answer

    Answer: D man

  47. 47.
    The method of irrigation suitable for use on a steep slope is
    1. A.sprinkler irrigation
    2. B.flood
    3. C.furrow irrigation
    4. D.shadoof
    Show answer

    Answer: D shadoof

  48. 48.
    The most common factor affecting land use is
    1. A.population pressure
    2. B.solar radiation
    3. C.climatic influence
    4. D.type of soil
    Show answer

    Answer: A population pressure

  49. 49.
    The most suitable source of power for stationary equipment on the farm is
    1. A.machinery
    2. B.electricity
    3. C.animal
    4. D.man
    Show answer

    Answer: B electricity

  50. 50.
    The natural resource utilized for production is
    1. A.capital
    2. B.management
    3. C.labour
    4. D.land
    Show answer

    Answer: D land

  51. 51.
    The practice of bee farming is called
    1. A.Apiculture
    2. B.Heliculture
    3. C.Forestry
    4. D.Agronomy
    Show answer

    Answer: A Apiculture

  52. 52.
    The practice of mating closely related animals is called
    1. A.pen mating
    2. B.cross breeding
    3. C.outbreeding
    4. D.inbreeding
    Show answer

    Answer: D inbreeding

  53. 53.
    The primary role of agriculture is the provision of
    1. A.foreign exchange earnings
    2. B.raw materials for industries
    3. C.food for man and his animals
    4. D.employment and income for farmers
    Show answer

    Answer: C food for man and his animals

  54. 54.
    The problems associated with land tenure through inheritance include the following except
    1. A.small land holdings for family members
    2. B.hatred among family members arising from land sharing
    3. C.right of individuals to free use and control of inherited land
    4. D.difficulty to sell part of inherited land
    Show answer

    Answer: C right of individuals to free use and control of inherited land

  55. 55.
    The source of food for fishes in the river is called
    1. A.rotten leaves
    2. B.planktons
    3. C.micro-organism
    4. D.algae
    Show answer

    Answer: B planktons

  56. 56.
    The study of insect pests of crops is called
    1. A.entomology
    2. B.pathology
    3. C.agronomy
    4. D.synecology
    Show answer

    Answer: A entomology

  57. 57.
    The system in which a farmer uses a piece of land for a period and abandons it for another land is called
    1. A.crop rotation
    2. B.mix cropping
    3. C.shifting cultivation
    4. D.leg farming
    Show answer

    Answer: C shifting cultivation

  58. 58.
    The tree species commonly planted for pulp wood is
    1. A.Gmelina
    2. B.Cassia
    3. C.Alibiza
    4. D.Tectona
    Show answer

    Answer: A Gmelina

  59. 59.
    The type of soil with a particle size of 0.02 to 0.002mm is
    1. A.clay
    2. B.slit
    3. C.fine sand
    4. D.coarse sand
    Show answer

    Answer: B slit

  60. 60.
    What is the full meaning of IITA?
    1. A.International Institute of Tropical Agriculture
    2. B.International Institution of Tropical Agriculture
    3. C.Institute of Investment and Trade Agriculture
    4. D.Interlude Institute of Tropical Agriculture
    Show answer

    Answer: A International Institute of Tropical Agriculture

  61. 61.
    What is the percentage water content of soil sample which weighed 180g when fresh and 120g when oven-dried?
    1. A.20.14%
    2. B.25.00%
    3. C.33.33%
    4. D.60.00%
    Show answer

    Answer: C 33.33%

  62. 62.
    Which of the following agricultural extensions aims at reaching a large number of farmers at the same time?
    1. A.mass method
    2. B.group method
    3. C.individual method
    4. D.contact method
    Show answer

    Answer: A mass method

  63. 63.
    Which of the following constitutes subsidy in agricultural enterprise?
    1. A.supply of fertilizers to farmers at reduced price
    2. B.borrowing of money from a thrift society
    3. C.provision of money to farmers through commercial banks
    4. D.provision of services through cooperative societies
    Show answer

    Answer: A supply of fertilizers to farmers at reduced price

  64. 64.
    Which of the following equipment is a farm implement?
    1. A.dryer
    2. B.sheller
    3. C.mower
    4. D.mistblower
    Show answer

    Answer: D mistblower

  65. 65.
    Which of the following factors influence agricultural production is biotic factor?
    1. A.parasite
    2. B.soil PH
    3. C.topography
    4. D.soil texture
    Show answer

    Answer: A parasite

  66. 66.
    Which of the following farm practices is not mechanized?
    1. A.planting
    2. B.fertilizer application
    3. C.bush clearing
    4. D.transplanting
    Show answer

    Answer: D transplanting

  67. 67.
    Which of the following fishing gears can be used for total harvesting of pond?
    1. A.hook and line
    2. B.harpoon
    3. C.basket trap
    4. D.dragnet
    Show answer

    Answer: D dragnet

  68. 68.
    Which of the following groups of animals is usually kept in game reserves?
    1. A.cattle, sheep and goats
    2. B.camels, donkeys and horses
    3. C.chicken, duck and turkeys
    4. D.lions, elephants and donkeys
    Show answer

    Answer: D lions, elephants and donkeys

  69. 69.
    Which of the following is a friend of farmer
    1. A.earthworm
    2. B.aphid
    3. C.grasshopper
    4. D.termite
    Show answer

    Answer: A earthworm

  70. 70.
    Which of the following is not a characteristic of metamorphic rock?
    1. A.they are colourless
    2. B.some occur in layers
    3. C.they may contain fossils
    4. D.they may be hard and massive
    Show answer

    Answer: C they may contain fossils

  71. 71.
    Which of the following is not a method of improving rangeland?
    1. A.practicing continuous grazing
    2. B.routine and regular weeding
    3. C.routine reseeding
    4. D.regular application of fertilizers
    Show answer

    Answer: A practicing continuous grazing

  72. 72.
    Which of the following is not a problem of forest management?
    1. A.absence of adequate information on the ecosystem
    2. B.inadequate support from government for the development of forest resources
    3. C.planting different varieties of timber
    4. D.indiscriminate destruction of forest resources by bush fire
    Show answer

    Answer: C planting different varieties of timber

  73. 73.
    Which of the following is not a symptom of foot and mouth disease of cattle?
    1. A.excessive production of saliva
    2. B.sores on feet and tongue
    3. C.lameness
    4. D.blood stained diarrhea
    Show answer

    Answer: D blood stained diarrhea

  74. 74.
    Which of the following is not an example of edaphic factors?
    1. A.rocks
    2. B.soil
    3. C.topography
    4. D.storm
    Show answer

    Answer: D storm

  75. 75.
    Which of the following is not correct about Stylosanthers gracilis?
    1. A.It is an animal legume
    2. B.It is propagated by seeds
    3. C.It is drought resistant
    4. D.It produces nodules
    Show answer

    Answer: A It is an animal legume

  76. 76.
    Which of the following is the correct order for land preparation?
    1. A.land clearing → ploughing → harrowing → ridging
    2. B.land clearing → harrowing → ploughing → ridging
    3. C.land clearing → ploughing → ridging → harrowing
    4. D.land clearing → harrowing → ridging → ploughing
    Show answer

    Answer: A land clearing → ploughing → harrowing → ridging

  77. 77.
    Which of the following rocks is formed from shale?
    1. A.marble
    2. B.slate
    3. C.quartzite
    4. D.limestone
    Show answer

    Answer: B slate

  78. 78.
    Which of the following sources of farm power is most versatile in West Africa?
    1. A.Biogas
    2. B.animal
    3. C.wind
    4. D.water
    Show answer

    Answer: B animal

  79. 79.
    Which of the following surveying equipment is used for measuring angles during farm surveying?
    1. A.Theodolite
    2. B.Measuring tape
    3. C.Gunter's chain
    4. D.Abney level
    Show answer

    Answer: A Theodolite

  80. 80.
    Which of the weeds is dispersed by wind?
    1. A.pig weed (Boerhavia diffusa)
    2. B.goat weed (Ageratum conizoides)
    3. C.Hause thorns (Acanthospermum hispidum)
    4. D.Tridax (Tridax procumbeus)
    Show answer

    Answer: D Tridax (Tridax procumbeus)

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

JAMB Agricultural Science 2013–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux