Skip to content

Agricultural Science past questions: WAEC SSCE 2024

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A bacterium that could be found in the part labeled I
    Diagram for this question
    1. A.Nitrosomonas
    2. B.Nitrobacter
    3. C.Azotobacter
    4. D.Rhizobium
    Show answer

    Answer: D Rhizobium

  2. 2.
    A crop that could be grown to serve as shade for a young cocoa plantation is
    1. A.maize
    2. B.Cowpea
    3. C.cassava
    4. D.banana
    Show answer

    Answer: D banana

  3. 3.
    A disadvantage of selection as a method of crop improvement is that it.
    1. A.ensures picking of crops
    2. B.requires expertise when carrying it out
    3. C.increases the spread of diseases
    4. D.increases the susceptibility of crops to pests
    Show answer

    Answer: D increases the susceptibility of crops to pests

  4. 4.
    A farmer produced 25 tonnesTgQPHd| of cocoa. If 16 bagsTgQPHd| of cocoa make one tonne and the total output was sold at ₦350.00 per kilogramTgQPHd| , calculate the cost of one bag of cocoa. (1 tonne = 1,000 kg)
    1. A.#62.50
    2. B.#5,600.00
    3. C.#8,750.000
    4. D.#21,875.00
    Show answer

    Answer: D #21,875.00

  5. 5.
    A major difference between disc harrow and a disc plough is that
    1. A.disc plough has more discs than disc harrow
    2. B.discs in disc plough are spaced far apart than in disc harrow
    3. C.disc plough has two pairs of gangs while disc harrow has one pair of gangs
    4. D.disc plough has smaller discs than disc harrow
    Show answer

    Answer: C disc plough has two pairs of gangs while disc harrow has one pair of gangs

  6. 6.
    A poultry farmer collects 100 trays of eggs per day on the farm. If the market price of a tray of eggs is #900.00, determine the income realized from the sale of eggs in one week
    1. A.#630,000
    2. B.#90,000
    3. C.#90,000
    4. D.#6,300
    Show answer

    Answer: A #630,000

  7. 7.
    A soil sample that contains predominantly mineral matter that are smaller than 0.002mm in size is,The diagram above illustrates a bag of compound fertilizer,use it to answer the questions.
    Diagram for this question
    1. A.gravel
    2. B.sand
    3. C.clay
    4. D.loam
    Show answer

    Answer: C clay

  8. 8.
    Agriculture could be made attractive to young people in West Africa through the.
    1. A.fabrication of simple farm tools in a locality
    2. B.provision of basic amenities in rural areas
    3. C.cultivation of locally available seeds
    4. D.provision of compost to farmers
    Show answer

    Answer: B provision of basic amenities in rural areas

  9. 9.
    An important limitation in the use of sprinkler irrigation system is that
    1. A.soluble fertilizers and herbicides can not be applied with irrigation water
    2. B.cannot be used on farmlands with high evapotranspiration rates
    3. C.requires the use of large volume of water
    4. D.high wind velocity could prevent uniform distribution of irrigation
    Show answer

    Answer: D high wind velocity could prevent uniform distribution of irrigation

  10. 10.
    Breeds of sheep common in west Africa include
    1. A.Sahel and Kano brown
    2. B.Ouda and Yankassa
    3. C.Sokoto Red and Angora
    4. D.Nubian and Kano Brown
    Show answer

    Answer: B Ouda and Yankassa

  11. 11.
    Climatic factors that should be monitored during the management practice illustrated are temperature.
    Diagram for this question
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.II and III only
    4. D.I,I and III
    Show answer

    Answer: B I and III only

  12. 12.
    Farm gate price is mostly enjoyed by
    1. A.wholesalers
    2. B.producers
    3. C.consumers
    4. D.retailers
    Show answer

    Answer: B producers

  13. 13.
    Gunter's chain is used for?
    1. A.determining depth of soil moisture
    2. B.measuring slope of farmland
    3. C.measuring distances
    4. D.restraining bulls
    Show answer

    Answer: B measuring slope of farmland

  14. 14.
    If an animal is likely to succumb to the effects of a pathogen,the animal is said to be.
    1. A.tolerant
    2. B.resistant
    3. C.susceptible
    4. D.immune
    Show answer

    Answer: C susceptible

  15. 15.
    In order to check erosion on a sloping land, farmers are advised to make
    1. A.ridges across the slope
    2. B.furrows across the contours
    3. C.ridges along the slope
    4. D.ditches along water channels
    Show answer

    Answer: A ridges across the slope

  16. 16.
    Low relative humidity in livestock pens would
    1. A.predispose animals to diseases
    2. B.encourage moldness of feeds
    3. C.decrease water intake
    4. D.increase water intake
    Show answer

    Answer: A predispose animals to diseases

  17. 17.
    Marginal cost could be described as as the
    1. A.change in total cost of output
    2. B.product of average variable cost and the number of fruits produced
    3. C.increase in fixed cost of that results from increasing production by one unit
    4. D.average physical product mutiplied by the variable cost
    Show answer

    Answer: A change in total cost of output

  18. 18.
    Molasses is a major by-product obtained from the processing of
    1. A.pineapple
    2. B.cassava
    3. C.sugarcane
    4. D.sorghum
    Show answer

    Answer: C sugarcane

  19. 19.
    Natural regeneration of forests may lead to
    1. A.destruction of existing forest trees
    2. B.requires expertise when carrying it out
    3. C.increase the spread of diseases
    4. D.increases the susceptibility of of crops to pests
    Show answer

    Answer: D increases the susceptibility of of crops to pests

  20. 20.
    Pail feeding is commonly practiced in the management of?
    1. A.pigs
    2. B.poultry
    3. C.cattle
    4. D.rabbits
    Show answer

    Answer: A pigs

  21. 21.
    Tenera is a cultivated variety of oil with a
    1. A.Thin mesocarp, thick endocarp and large kernel
    2. B.Thick mesocarp,thin endocarp and a moderate sized kernel
    3. C.Thick mesocarp,absence of endocarp and a small kernel
    4. D.Thin mesocarp,thin endocarp and a moderate sized kernel
    Show answer

    Answer: B Thick mesocarp,thin endocarp and a moderate sized kernel

  22. 22.
    The ash produced after burning crop residues would.
    1. A.decrease soil acidity
    2. B.increase soil acidity
    3. C.decrease soil alkalinity
    4. D.render the PH unchanged
    Show answer

    Answer: A decrease soil acidity

  23. 23.
    The biological process that would be affected in the leaf is
    1. A.Transpiration
    2. B.respiration
    3. C.irritability
    4. D.photosynthesis
    Show answer

    Answer: D photosynthesis

  24. 24.
    The chemical composition of soil is influenced by
    1. A.pH
    2. B.structure
    3. C.parent material
    4. D.living organisms
    Show answer

    Answer: C parent material

  25. 25.
    The correct sequence of land preparation for the cultivation of yam is
    1. A.clearing-stumping-ploughing-harrowing-ridging
    2. B.ploughing-clearing-harrowing-ridging-stumping
    3. C.clearing-harrowing-ridging-stumping-ridging
    4. D.ploughing-stumping-clearing-ridging-harrowing
    Show answer

    Answer: A clearing-stumping-ploughing-harrowing-ridging

  26. 26.
    The diagram above illustrates a management practice in poultry production,use it to answer question 40 to 42. The management practice illustrated in the diagram is?
    Diagram for this question
    1. A.incubation
    2. B.hatching
    3. C.brooding
    4. D.candling
    Show answer

    Answer: C brooding

  27. 27.
    The diagram above illustrates a source of farm A power. An advantage of using the power generated from the illustrated diagram is that it.
    Diagram for this question
    1. A.could be stored for future use
    2. B.is easy to control
    3. C.could be used for all farm operations
    4. D.is available everywhere
    Show answer

    Answer: D is available everywhere

  28. 28.
    The diagram above illustrates a source of form A power. The power generated from the illustrated diagram could be converted to
    Diagram for this question
    1. A.solar energy
    2. B.electrical energy
    3. C.hydro power
    4. D.animal power
    Show answer

    Answer: B electrical energy

  29. 29.
    The diagram above illustrates a storage structure for crops,use it to answer questions 23 to 25 Which of the following crops are best preserved in the illustrated storage structure?
    Diagram for this question
    1. A.Groundnut pods
    2. B.yam tubers
    3. C.maize cobs
    4. D.cocoa beans
    Show answer

    Answer: C maize cobs

  30. 30.
    The diagram above illustrates the damage on a leaf caused by an insect pest of crops. Use it answer questions 32 and 33. The damage to the illustrated leaf is mostly caused by
    Diagram for this question
    1. A.whitefly
    2. B.beetle
    3. C.grassshopper
    4. D.mealybug
    Show answer

    Answer: B beetle

  31. 31.
    The diagram above illustrates the root system of a crop. An example of a crop with the illustrated root system is?
    Diagram for this question
    1. A.Rice
    2. B.Tomato
    3. C.Oil Palm
    4. D.Soya bean
    Show answer

    Answer: D Soya bean

  32. 32.
    The following tools are used in nursery operations except.
    1. A.secateurs
    2. B.sickle
    3. C.shears
    4. D.dibber
    Show answer

    Answer: B sickle

  33. 33.
    The function of a farm manager is to
    1. A.make agricultural policies for the government
    2. B.allocate available resources on the farm effectively
    3. C.execute agricultural extension programmes
    4. D.stabilize the prices of farm produce
    Show answer

    Answer: B allocate available resources on the farm effectively

  34. 34.
    The function of the part labeled I is to
    Diagram for this question
    1. A.promote adequate ventilation
    2. B.prevent infestation by insects
    3. C.protect from excessive rainfall
    4. D.prevent attack by rodents
    Show answer

    Answer: D prevent attack by rodents

  35. 35.
    The illustrated management is usually carried on chicks from day old to
    1. A.2 weeks
    2. B.4 weeks
    3. C.6 weeks
    4. D.8 weeks
    Show answer

    Answer: C 6 weeks

  36. 36.
    The least nutrient in the illustrated bag of fertilizer is
    Diagram for this question
    1. A.potassium
    2. B.sulphur
    3. C.phosphorus
    4. D.nitrogen
    Show answer

    Answer: C phosphorus

  37. 37.
    The meat from a tender calf is
    1. A.beef
    2. B.mutton
    3. C.veal
    4. D.chevron
    Show answer

    Answer: C veal

  38. 38.
    The plant nutrient which is responsible for the green colour of leaves
    1. A.boron
    2. B.magnesium
    3. C.calcium
    4. D.potassium
    Show answer

    Answer: B magnesium

  39. 39.
    Use the information below to answer questions 28 and 29. A farmer produced 25 tonnes of cocoa,if 16 bags of cocoa was later sold at 350.00 per kilogram.(1 tonne = 1,000 kg) Determine the income realized by the farmer.
    1. A.#140,000
    2. B.#400,000
    3. C.#5,600,000
    4. D.#8,750,000
    Show answer

    Answer: D #8,750,000

  40. 40.
    Which of the following agricultural programmes was mainly established to provide agricultural extension services?
    1. A.Green Revolution
    2. B.Operation Feed the Nation
    3. C.River Basin Development Authority
    4. D.Agricultural Development Project
    Show answer

    Answer: D Agricultural Development Project

  41. 41.
    Which of the following changes will cause the demand curve to shift to the right?
    1. A.A reduction in the size of the population
    2. B.An increase in the income of the consumer
    3. C.Availability of the close substitutes
    4. D.Decrease in the price of goods
    Show answer

    Answer: B An increase in the income of the consumer

  42. 42.
    Which of the following characteristics is not associated with monocotyledonous crops
    1. A.Fibrous root system
    2. B.Parallel venation of leaf
    3. C.Leaves are nei-veined
    4. D.Presence of one-seed leaf
    Show answer

    Answer: C Leaves are nei-veined

  43. 43.
    Which of the following environmental conditions would cause spoilage of crops stored in the illustrated structure?
    Diagram for this question
    1. A.High temperature and low relative humidity
    2. B.Low temperature and high relative humidity
    3. C.High rainfall and high wind velocity
    4. D.Low rainfall and low wind velocity
    Show answer

    Answer: B Low temperature and high relative humidity

  44. 44.
    Which of the following fertilizers would not be required by the root system in the diagram above?
    Diagram for this question
    1. A.Potassium sulphate
    2. B.Ammonium sulphate
    3. C.Azotobacter
    4. D.Rhizobium
    Show answer

    Answer: D Rhizobium

  45. 45.
    Which of the following group of diseases of farm animals are caused by bacteria?
    1. A.Rinderpest,swine fever and trypanosomiasis
    2. B.Coccidiosis, Newcastle and fowl typhoid
    3. C.Fowl,pox,mastsis and gumboro
    4. D.Brucelosis,anthrax and tuberculosis
    Show answer

    Answer: D Brucelosis,anthrax and tuberculosis

  46. 46.
    Which of the following is an advantage of pen mating?
    1. A.spread of a veneral disease
    2. B.deformed males may not be allowed to mate
    3. C.cost of keeping a breeding male is low
    4. D.the tendency of mating females on heat is high
    Show answer

    Answer: C cost of keeping a breeding male is low

  47. 47.
    Which of the following land tenure systems allow a farmer to cultivate a piece of land in one growing season, at a fee?
    1. A.Freehold
    2. B.Communal
    3. C.Rent
    4. D.Leasehold
    Show answer

    Answer: C Rent

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

WAEC Agricultural Science 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux