Skip to content

Agricultural Science past questions: JAMB UTME 2022

78 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

78 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ______ introduce new ideas of farming seen in other places to their dwelling.
    1. A.Innovators
    2. B.Early adopters
    3. C.Late adopters
    4. D.Never adopters
    Show answer

    Answer: A Innovators

  2. 2.
    _______ is a secondary tillage implement
    1. A.Harrow
    2. B.Plough
    3. C.Ridger
    4. D.Disc plough
    Show answer

    Answer: A Harrow

  3. 3.
    _______ refers to the appearance of a seedling above soil level.
    1. A.Emergence
    2. B.Epicot
    3. C.Imergence
    4. D.Emergency
    Show answer

    Answer: A Emergence

  4. 4.
    ________ are less quick to accepting innovations which might be largely due to some of the aforementioned factors
    1. A.Never adopters
    2. B.Late adopters
    3. C.Early adopters
    4. D.Innovators
    Show answer

    Answer: C Early adopters

  5. 5.
    ________ is a disease condition which emanates from inadequate nutrition.
    1. A.Nutritional deficiency
    2. B.Nutritional adequacy
    3. C.Nutritional efficiency
    4. D.Nutritional sufficiency
    Show answer

    Answer: A Nutritional deficiency

  6. 6.
    ________ is all written ideas and innovation for literate to read, understand and apply.
    1. A.A bulletin
    2. B.A television
    3. C.A poster
    4. D.A radio
    Show answer

    Answer: A A bulletin

  7. 7.
    _________ is concerned with the study of the inter-relationships between groups of organisms living together in an area
    1. A.Autecology
    2. B.Synecology
    3. C.Ecosystem
    4. D.Ecology
    Show answer

    Answer: B Synecology

  8. 8.
    _________ is the artificial watering of farmland
    1. A.Application
    2. B.Supplying
    3. C.Manuring
    4. D.Irrigation
    Show answer

    Answer: D Irrigation

  9. 9.
    _________ is the sowing of seed by drilling with stick or knife, followed by dropping seeds and covering them
    1. A.Broadcasting
    2. B.Dibbling
    3. C.Dribbling
    4. D.Drilling
    Show answer

    Answer: D Drilling

  10. 10.
    __________ is a pictorial presentation meant to educate or inform the literate audience
    1. A.Bulletin
    2. B.Paper
    3. C.News
    4. D.Poster
    Show answer

    Answer: D Poster

  11. 11.
    __________ is a special place prepared for raising seedlings which are later taken to the field for proper planting.
    1. A.Nursery
    2. B.Seed space
    3. C.Primary
    4. D.Secondary
    Show answer

    Answer: A Nursery

  12. 12.
    __________ is the distance of the sown seed in the soil from the soil surface
    1. A.Planting height
    2. B.Planting depth
    3. C.Planting width
    4. D.Plant deep
    Show answer

    Answer: B Planting depth

  13. 13.
    ___________ consists of living factors(plants and animals) interacting with the non-living factors in a farm environment
    1. A.Ecosystem
    2. B.Ecology
    3. C.Surroundings
    4. D.Community
    Show answer

    Answer: A Ecosystem

  14. 14.
    ___________ is a process of spreading new ideas and information from research station to reach farm families
    1. A.Osmosis
    2. B.Diffusion
    3. C.Turgidity
    4. D.Flaccidity
    Show answer

    Answer: B Diffusion

  15. 15.
    ___________ is the process which assist farmers through educational procedures in improving farming methods
    1. A.Agricultural intension
    2. B.Agricultural extension
    3. C.Agricultural education
    4. D.Agricultural technology
    Show answer

    Answer: B Agricultural extension

  16. 16.
    ____________ is said to occur when a ration does not provide all the food nutrients in adequate quantities needed by animal.
    1. A.Malnutrient
    2. B.Malnutritional
    3. C.Malnourish
    4. D.Malnutrition
    Show answer

    Answer: D Malnutrition

  17. 17.
    __________is used to create awareness and interest in the new ideas and techniques among the majority of the people
    1. A.mass media method
    2. B.Individual method
    3. C.Group method
    4. D.Many method
    Show answer

    Answer: A mass media method

  18. 18.
    A person who is involved in the dissemination of new ideas and techniques from the research institutes to the farmers is called
    1. A.Biological Extension Officer
    2. B.Geographical Extension Officer
    3. C.Agent
    4. D.Agricultural Extension Officer
    Show answer

    Answer: D Agricultural Extension Officer

  19. 19.
    Agricultural extension serves as ____ between research institute and farmers
    1. A.command centers
    2. B.bridge
    3. C.extension
    4. D.gap
    Show answer

    Answer: B bridge

  20. 20.
    Broadcast Crop Planter is designed
    1. A.to plant seeds along the rows in a ridge
    2. B.to place the correct number of seed(s) into a hole with regular spacing within and between rows
    3. C.to plant seeds by random scattering of seeds about the field
    4. D.to place the correct number of seeds into the soil
    Show answer

    Answer: C to plant seeds by random scattering of seeds about the field

  21. 21.
    Bulldozer is used for the following purpose except
    1. A.bush clearing
    2. B.felling trees and stumps
    3. C.leveling the ground
    4. D.planting of trees
    Show answer

    Answer: D planting of trees

  22. 22.
    Bulldozers are powerful tractors and expensive machines with a
    1. A.broad steel blade
    2. B.narrow steel blade
    3. C.tiny steel blade
    4. D.small steel blade
    Show answer

    Answer: A broad steel blade

  23. 23.
    Climatic factors which affects organisms include the following except
    1. A.Air
    2. B.Sunlight
    3. C.Rain
    4. D.Rocks
    Show answer

    Answer: D Rocks

  24. 24.
    Cultural practices can be classified into the following except
    1. A.pre-planting operations
    2. B.planting operations
    3. C.post-planting operations
    4. D.in-planting operations
    Show answer

    Answer: D in-planting operations

  25. 25.
    Fishing methods involves the use of the following different techniques or equipments except
    1. A.Netting
    2. B.Trapping
    3. C.Hooks and Lines
    4. D.Poisoning
    Show answer

    Answer: D Poisoning

  26. 26.
    In ponds, fish is usually caught with the following except
    1. A.Pollution
    2. B.Hook and line
    3. C.Fish trap
    4. D.Cast net
    Show answer

    Answer: A Pollution

  27. 27.
    Legumes that produce edible seeds are known as
    1. A.pulses
    2. B.grains
    3. C.cereals
    4. D.beverages
    Show answer

    Answer: A pulses

  28. 28.
    One of the followings is not a basic consideration in planting operations
    1. A.Planting space
    2. B.Planting time
    3. C.Planting depth
    4. D.Planting weed
    Show answer

    Answer: D Planting weed

  29. 29.
    One of the followings is not a type of pond
    1. A.Metallic pond
    2. B.Earthen pond
    3. C.Concrete pond
    4. D.Plastic pond
    Show answer

    Answer: A Metallic pond

  30. 30.
    One of the followings is not an objective of agricultural extension
    1. A.To educate farmers
    2. B.To help improve the standard of living of rural dwellers
    3. C.To abandon the development of rural area
    4. D.To help identify proper market channel
    Show answer

    Answer: C To abandon the development of rural area

  31. 31.
    Preservation of fish prevents the following except
    1. A.Injury
    2. B.Spoilage
    3. C.Destruction
    4. D.Processing
    Show answer

    Answer: D Processing

  32. 32.
    Primary tillage is also known as
    1. A.Ploughing
    2. B.Harrowing
    3. C.Stumping
    4. D.Ridging
    Show answer

    Answer: A Ploughing

  33. 33.
    Roles of an extension agent includes the following except
    1. A.He does not liaises with other agencies
    2. B.He plans and executes farming educational programmes
    3. C.He supervises the utilization of agricultural loans
    4. D.He conducts or organizes training for farmers
    Show answer

    Answer: A He does not liaises with other agencies

  34. 34.
    Some seeds are raised in the nursery because
    1. A.The seedlings are weak
    2. B.The seedling are green
    3. C.The seedlings love the nursery
    4. D.So that they can get enough sunshine
    Show answer

    Answer: A The seedlings are weak

  35. 35.
    Television, radio, posters, bulletin are ____ method of extension
    1. A.group
    2. B.single
    3. C.mass media
    4. D.individual
    Show answer

    Answer: C mass media

  36. 36.
    The A-Horizon of soil profile is also called the
    1. A.Top soil
    2. B.Sub-soil
    3. C.Parent materials
    4. D.Bedrock
    Show answer

    Answer: A Top soil

  37. 37.
    The animal dungs are used as_____to improve the soil fertility
    1. A.inorganic manure
    2. B.organic manure
    3. C.content
    4. D.mulch
    Show answer

    Answer: B organic manure

  38. 38.
    The B-Horizon of soil profile is also called the
    1. A.Top soil
    2. B.Sub-soil
    3. C.Parent materials
    4. D.Bedrock
    Show answer

    Answer: B Sub-soil

  39. 39.
    The botanical name of maize is
    1. A.Corn seed
    2. B.Zea mays
    3. C.Rattus rattus
    4. D.Discorea spp
    Show answer

    Answer: B Zea mays

  40. 40.
    The feed that is regularly offered to or consumed by the animal is called
    1. A.Ratio
    2. B.Ration
    3. C.Nutrient
    4. D.Content
    Show answer

    Answer: B Ration

  41. 41.
    The following animals are polygastric animals except
    1. A.Pigs
    2. B.Cattle
    3. C.Deer
    4. D.Sheep
    Show answer

    Answer: A Pigs

  42. 42.
    The following are advantages of using disc plough over mouldboard plough in West Africa except
    1. A.Disc plough makes deeper cuts than mouldboard plough
    2. B.Disc plough buries weeds more completely than mouldboard plough
    3. C.The disc plough is designed to roll over stumps and obstacles which may easily damage the edges of mouldboard plough
    4. D.Mouldboard plough makes deeper cuts than disc plough
    Show answer

    Answer: D Mouldboard plough makes deeper cuts than disc plough

  43. 43.
    The following are categories of farmers based on adoption of innovation except
    1. A.Innovators
    2. B.Early adopters
    3. C.Late adopters
    4. D.Never innovators
    Show answer

    Answer: D Never innovators

  44. 44.
    The following are examples of agricultural extension except
    1. A.Agro-service centres
    2. B.Operation feed the nation
    3. C.Green revolution programme
    4. D.red revolution programme
    Show answer

    Answer: D red revolution programme

  45. 45.
    The following are extension methods except
    1. A.mass media method
    2. B.group method
    3. C.individual method
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: D none of the above

  46. 46.
    The following are post planting operations except
    1. A.Thinning
    2. B.Supplying
    3. C.Mulching
    4. D.Ridging
    Show answer

    Answer: D Ridging

  47. 47.
    The following are solutions to poor transportation network experienced by farmers except
    1. A.Construction of new roads to open up the rural areas
    2. B.Provision of motor vehicles, boats and trains to facilitate distribution of farm products
    3. C.Reduction in transportation cost to make such affordable to rural farmers
    4. D.Presence of bad roads
    Show answer

    Answer: D Presence of bad roads

  48. 48.
    The following are types of planters except
    1. A.Broadcast crop planter
    2. B.Row crop planter
    3. C.Grain drill planter
    4. D.Ridger planter
    Show answer

    Answer: D Ridger planter

  49. 49.
    The following conditions are necessary for germination except
    1. A.adequate moisture
    2. B.viable seed
    3. C.zero temperature
    4. D.optimum temperature
    Show answer

    Answer: C zero temperature

  50. 50.
    The following problems are encountered by an agricultural extension agent except
    1. A.Language barriers
    2. B.Uncoordinated efforts by government agencies
    3. C.High level of literacy among farmers
    4. D.High level of illiteracy among farmers
    Show answer

    Answer: C High level of literacy among farmers

  51. 51.
    The following problems are usually associated with subsistence agriculture except
    1. A.Family labour supply is unreliable
    2. B.Simple tools are used
    3. C.It requires a large area of land
    4. D.No surplus for sale
    Show answer

    Answer: C It requires a large area of land

  52. 52.
    The following steps are necessary when establishing a fish pond except
    1. A.Moisture
    2. B.Site selection
    3. C.General survey
    4. D.Clearing and stumping of site
    Show answer

    Answer: A Moisture

  53. 53.
    The followings are functions of a sprayer except
    1. A.It can be used to control the growth of weeds
    2. B.It can be used to control the effects of pest
    3. C.It can be used to plant seeds
    4. D.It can be used to spray disinfectant
    Show answer

    Answer: C It can be used to plant seeds

  54. 54.
    The major factors affecting the application of science and technology to Nigeria agriculture include the following except
    1. A.Unavailability of fund
    2. B.Unavailability of farmland
    3. C.Unwillingness of farmer to adopt scientific method
    4. D.Availability of fund
    Show answer

    Answer: D Availability of fund

  55. 55.
    The mating of unrelated individual animals within the same breed is called
    1. A.Out breeding
    2. B.In - breeding
    3. C.Line breeding
    4. D.Cross breeding
    Show answer

    Answer: A Out breeding

  56. 56.
    The principles of agricultural extension includes the following except
    1. A.Gain confidence of your audience
    2. B.Programmes must undergo continuous evaluation
    3. C.Programmes should be flexible
    4. D.Reduce the confidence of your audience
    Show answer

    Answer: D Reduce the confidence of your audience

  57. 57.
    The quantity of ration that can supply the requirement nutrients above the maintenance to enable the animal produce the form of animal product for which the livestock is kept is known as
    1. A.balanced ration
    2. B.measured ration
    3. C.production ration
    4. D.maintenance ration
    Show answer

    Answer: C production ration

  58. 58.
    The removal of excess seedlings from a seedbed after the viable seeds have germinated is
    1. A.Supplying
    2. B.Thinning
    3. C.Weeding
    4. D.Mulching
    Show answer

    Answer: B Thinning

  59. 59.
    The vertical section of the soil showing series of horizontal layers of different types of soil is called
    1. A.Soil texture
    2. B.Soil layers
    3. C.Soil profile
    4. D.Soil type
    Show answer

    Answer: C Soil profile

  60. 60.
    The young plants that emerge during germination are called
    1. A.Emmergent plants
    2. B.Surface plants
    3. C.Seedlings
    4. D.Leaves
    Show answer

    Answer: C Seedlings

  61. 61.
    There are________ Steps or stages of Diffusion process
    1. A.Two
    2. B.Three
    3. C.Four
    4. D.Five
    Show answer

    Answer: D Five

  62. 62.
    This is the removal of unwanted plants on the farm
    1. A.Weeding
    2. B.Thinning
    3. C.Mulching
    4. D.Supplying
    Show answer

    Answer: A Weeding

  63. 63.
    Water yam is also known as
    1. A.Dioscorea alata
    2. B.Dioscorea cayenesis
    3. C.Dioscorea rotundata
    4. D.Dioscorea bulbifera
    Show answer

    Answer: A Dioscorea alata

  64. 64.
    Which branch of ecology deals with the study of an individual organism and its interaction with the environment is
    1. A.embryology
    2. B.symbiosis
    3. C.entomology
    4. D.autecology
    Show answer

    Answer: D autecology

  65. 65.
    Which of the following classes of nutrient is used only for energy production in farm animals?
    1. A.Protein
    2. B.Minerals
    3. C.Fat and oil
    4. D.Carbohydrates
    Show answer

    Answer: D Carbohydrates

  66. 66.
    Which of the following is a disadvantages of mass method
    1. A.It is very expensive to operate
    2. B.It is not time consuming
    3. C.Larger audience can be reached
    4. D.Does not necessarily require the presence of an agent
    Show answer

    Answer: A It is very expensive to operate

  67. 67.
    Which of the following is a powerful and expensive multipurpose motor vehicle used for lifting or pulling farm implements?
    1. A.Bulldozer
    2. B.Tractor
    3. C.Sheller
    4. D.Incubator
    Show answer

    Answer: B Tractor

  68. 68.
    Which of the following is not a component of an incubator ?
    1. A.electric heater
    2. B.temperature
    3. C.thermostat
    4. D.Insulator
    Show answer

    Answer: B temperature

  69. 69.
    Which of the following is not a pre-planting operations?
    1. A.land clearing
    2. B.Stumping
    3. C.Thinning
    4. D.Farm layout
    Show answer

    Answer: C Thinning

  70. 70.
    Which of the following is not a role of science and technology in agricultural development in Nigeria?
    1. A.Production of chemical fertilizers
    2. B.Pest and diseases control
    3. C.Harvesting, processing and packaging
    4. D.Poor transportation network
    Show answer

    Answer: D Poor transportation network

  71. 71.
    Which of the following is not a type of harvester?
    1. A.Plough
    2. B.Mower
    3. C.Forage Harvester
    4. D.Combine Harvester
    Show answer

    Answer: A Plough

  72. 72.
    Which of the following is not an organic manure?
    1. A.Green manure
    2. B.Farmyard manure
    3. C.Compost
    4. D.Fertilizer
    Show answer

    Answer: D Fertilizer

  73. 73.
    Which of the following processes is not used in rice processing
    1. A.Threshing
    2. B.Winnowing
    3. C.Perboiling
    4. D.Fermentation
    Show answer

    Answer: D Fermentation

  74. 74.
    Which of the following type of rations will supplies the animal with just the quantity of nutrients that are enough to enable the animal carry on with vital body activities without losing or gaining another substance
    1. A.maintenance ration
    2. B.production ration
    3. C.balanced ration
    4. D.measured ration
    Show answer

    Answer: A maintenance ration

  75. 75.
    Which of the followings is not an abiotic components of an ecosystem?
    1. A.Temperature
    2. B.Oxygen
    3. C.Topography
    4. D.Micro-organisms
    Show answer

    Answer: D Micro-organisms

  76. 76.
    Which of the followings is not an advantage of Introduction
    1. A.It enhances greater productivity
    2. B.It leads to the absence of pests and diseases
    3. C.It may not perform maximally
    4. D.Breeds may perform better in terms of quality and quantity
    Show answer

    Answer: C It may not perform maximally

  77. 77.
    Which of these is not an example of tractor coupled implement?
    1. A.Harrow
    2. B.Incubator
    3. C.Ridger
    4. D.Plough
    Show answer

    Answer: B Incubator

  78. 78.
    Which of these operations comes first in cultural practice?
    1. A.Tillage
    2. B.Ridges
    3. C.Stumping
    4. D.Harvesting
    Show answer

    Answer: C Stumping

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

JAMB Agricultural Science 2013–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux