Skip to content

Agricultural Science past questions: WAEC SSCE 2025

50 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

50 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    pricequantity supplied (kg)
    24 16480 400
    Calculate the percentage change in price for maize
    1. A.8.0%
    2. B.66.7%
    3. C.50.0%
    4. D.33.3%
    Show answer

    Answer: D 33.3%

  2. 2.
    pricequantity supplied (kg)
    24 16480 400
    Determine the elasticity of supply for maize
    1. A.0.3
    2. B.0.5
    3. C.0.6
    4. D.0.4
    Show answer

    Answer: B 0.5

  3. 3.
    pricequantity supplied (kg)
    24480
    16400
    The percentage change in quantity supplied for maize is
    1. A.83.3%
    2. B.16.7%
    3. C.80%
    4. D.20%
    Show answer

    Answer: B 16.7%

  4. 4.
    A farmer practice crop rotation in order to
    1. A.reduce yield
    2. B.improve soil texture
    3. C.improve soil fertility
    4. D.increase pest incidence
    Show answer

    Answer: C improve soil fertility

  5. 5.
    A long term loan for an agricultural enterprise could be obtained from
    1. A.commercial bank
    2. B.microfinance bank
    3. C.money lenders
    4. D.cooperative societies
    Show answer

    Answer: A commercial bank

  6. 6.
    A plot of land devoted to the cultivation of fruit tree is called
    1. A.farmstead
    2. B.orchard
    3. C.forest
    4. D.ranch
    Show answer

    Answer: B orchard

  7. 7.
    a suitable grass lawns is
    1. A.Androgon gayanus
    2. B.Cynodon dactylon
    3. C.Pennisetum purpureum
    4. D.Panicum maximum
    Show answer

    Answer: B Cynodon dactylon

  8. 8.
    A tractor-mounted sprayer used on large-scale farms is the
    1. A.knapsack sprayer
    2. B.boom sprayer
    3. C.electrodyne sprayer
    4. D.motorised sprayer
    Show answer

    Answer: B boom sprayer

  9. 9.
    An advantage of zero-grazing is that it
    1. A.prevents livestock from physical exercises
    2. B.prevents depletion of pasture
    3. C.increase the cost of pasture management
    4. D.requires a lot of labour
    Show answer

    Answer: B prevents depletion of pasture

  10. 10.
    Crops which require the illustrated farm operation are
    Diagram for this question
    1. A.okro and pepper
    2. B.yam and cowpea
    3. C.tomato and yam
    4. D.tomato and okro
    Show answer

    Answer: C tomato and yam

  11. 11.
    Drying of newly harvested grains before storage helps to increase the
    1. A.moisture content
    2. B.pest incidence
    3. C.nutrient content
    4. D.seed viability
    Show answer

    Answer: D seed viability

  12. 12.
    Elaeis guineensis and Arachis hypogaea are examples of
    1. A.fibre crops
    2. B.oil crops
    3. C.fruit crops
    4. D.Latex crops
    Show answer

    Answer: B oil crops

  13. 13.
    Feeds that have more than 18% fibre are classified as
    1. A.supplements
    2. B.roughages
    3. C.addictive
    4. D.concentrates
    Show answer

    Answer: B roughages

  14. 14.
    formation of blisters on the mouth and the skin around the hoof of farm animals is a symptom of
    1. A.Newcastle disease
    2. B.foot and mouth disease
    3. C.anthrax
    4. D.Rinderpest
    Show answer

    Answer: B foot and mouth disease

  15. 15.
    Horse racing and polo are events where horses are used for
    1. A.transportation
    2. B.recreation
    3. C.dowry payment
    4. D.wildlife conservation
    Show answer

    Answer: B recreation

  16. 16.
    If 0.7kg of feed was fed to chicks per week, determine the cost of feeding the birds for 6 weeks . (1kg of feed cost ₦5)
    1. A.₦11.70
    2. B.₦4.20
    3. C.₦30.00
    4. D.₦21.00
    Show answer

    Answer: D ₦21.00

  17. 17.
    In an experiment to determine the percentage of organic matter in a soil sample, The following data was collected : weight of oven-dried soil before burning =50g weight of oven-dried soil after burning = 28g Calculate the weight of organic matter in the soil
    1. A.22g
    2. B.11g
    3. C.44g
    4. D.78g
    Show answer

    Answer: A 22g

  18. 18.
    In an experiment to determine the percentage of organic matter in a soil sample, The following data was collected : weight of oven-dried soil before burning =50g weight of oven-dried soil after burning = 28g Determine the percentage of organic matter in the soil
    1. A.60%
    2. B.56%
    3. C.22%
    4. D.44%
    Show answer

    Answer: D 44%

  19. 19.
    In planning a farmstead, the structure which should be located on high elevation is the
    1. A.fish pond
    2. B.farmhouse
    3. C.processing shed
    4. D.pigsty
    Show answer

    Answer: B farmhouse

  20. 20.
    Microorganism that decompose organic matter will function best under
    1. A.optimum soil pH
    2. B.low soil temperature
    3. C.anaerobic soil condition
    4. D.waterlogged soil condition
    Show answer

    Answer: A optimum soil pH

  21. 21.
    Okro seeds are shown on 0.72 hectares of farmland at a spacing of 60cm by 60cm. Calculate the expected lant population.
    1. A.3,600 plants
    2. B.20,000 plants
    3. C.7,200 plants
    4. D.10,000 plants
    Show answer

    Answer: B 20,000 plants

  22. 22.
    production, tapeworm could be controlled by
    1. A.dusting
    2. B.dipping
    3. C.spraying
    4. D.drenching
    Show answer

    Answer: D drenching

  23. 23.
    propagation of ginger is generally done using its
    1. A.rhizome
    2. B.seed
    3. C.sucker
    4. D.corm
    Show answer

    Answer: A rhizome

  24. 24.
    The basic importance of agriculture to a forester
    1. A.obtain honey
    2. B.obtain food
    3. C.acquire labour
    4. D.procure timber
    Show answer

    Answer: D procure timber

  25. 25.
    The best way for a young animal to obtain colostrum is by
    1. A.providing it with warm milk
    2. B.giving its powdered milk
    3. C.allowing it to suckle the dam
    4. D.injecting it with progesterone
    Show answer

    Answer: C allowing it to suckle the dam

  26. 26.
    The botanical name of onion is
    1. A.Allium cepa
    2. B.Carica papaya
    3. C.Oryza sativa
    4. D.Zea mays
    Show answer

    Answer: A Allium cepa

  27. 27.
    The branch of crop science which deals with the study of insect pest is ?
    1. A.entomology
    2. B.pathology
    3. C.zoology
    4. D.agronomy
    Show answer

    Answer: A entomology

  28. 28.
    The breeds of cattle resistant to trypanosomiasis are
    1. A.Wadara and sokoto Gudali
    2. B.white fulani and Biu
    3. C.N'dama and Muturu
    4. D.Red Bororo and Adamawa
    Show answer

    Answer: C N'dama and Muturu

  29. 29.
    The causative organism of maize rust is a
    1. A.protozoon
    2. B.bacterium
    3. C.fungus
    4. D.virus
    Show answer

    Answer: C fungus

  30. 30.
    The construction rural feeder roads solves the following access problems in agriculture except
    1. A.marketing
    2. B.land tenure system
    3. C.transportation
    4. D.extension service
    Show answer

    Answer: B land tenure system

  31. 31.
    The farm implement that could perform a similar function as the illustrated tool is
    Diagram for this question
    1. A.ridger
    2. B.cultivator
    3. C.harrow
    4. D.plough
    Show answer

    Answer: A ridger

  32. 32.
    The following factors are essential for maize production except
    1. A.relative humility
    2. B.high temperature
    3. C.adequate rainfall
    4. D.low temperature
    Show answer

    Answer: B high temperature

  33. 33.
    The illustrated farm tool is used for
    Diagram for this question
    1. A.making mounds
    2. B.transplanting seedlings
    3. C.pruning hedges
    4. D.cutting trees
    Show answer

    Answer: A making mounds

  34. 34.
    The illustrated tool is
    Diagram for this question
    1. A.an electric dehoner
    2. B.an elastrator
    3. C.an artifical vargina
    4. D.a burdizzo
    Show answer

    Answer: C an artifical vargina

  35. 35.
    The illustrated tool is used for
    Diagram for this question
    1. A.identifying the animal
    2. B.cutting the horns of the animal
    3. C.castrating the bull calf
    4. D.collecting semen from the bull
    Show answer

    Answer: D collecting semen from the bull

  36. 36.
    The major source of water to the plants in the diagrams is
    Diagram for this question
    1. A.surface water
    2. B.capillary water
    3. C.hygroscopic water
    4. D.gravitational water
    Show answer

    Answer: B capillary water

  37. 37.
    The new formed when limestone is subjected to great heat and pressure is
    1. A.slate
    2. B.graphite
    3. C.marble
    4. D.gneiss
    Show answer

    Answer: C marble

  38. 38.
    The phosphorus cycle is described as being sedimentary because phosphorus
    1. A.is solid at room temperature
    2. B.occurs in the atmosphere
    3. C.is an earth bound element
    4. D.is a macro element
    Show answer

    Answer: C is an earth bound element

  39. 39.
    The process labelled I is
    Diagram for this question
    1. A.absorption
    2. B.respiration
    3. C.evaporation
    4. D.transpiration
    Show answer

    Answer: D transpiration

  40. 40.
    The process labelled II is
    Diagram for this question
    1. A.evaporation
    2. B.transpiration
    3. C.respiration
    4. D.condensation
    Show answer

    Answer: A evaporation

  41. 41.
    Two species of kola grown for commercial purposes in West africa are
    1. A.Cola nitida and Cola verticillata
    2. B.Cola verticillata and cola gigantea
    3. C.Cola nitida and Cola acuminata
    4. D.Cola acuminata and Cola gigantea
    Show answer

    Answer: C Cola nitida and Cola acuminata

  42. 42.
    Which of the following feature is not a characteristic of a good layer ?
    1. A.Bright red comb and wattle
    2. B.Broad and flexible pelvic bone
    3. C.Bright and bulging eyes
    4. D.Long and curve beak
    Show answer

    Answer: D Long and curve beak

  43. 43.
    which of the following groups of insect pests damage crops by biting and chewing ?
    1. A.cricket, mealybug and whitefly
    2. B.cotton stainer, mealybug and termite
    3. C.cotton stainer, armyworm and cricket
    4. D.Armyworm, termite and grasshopper
    Show answer

    Answer: D Armyworm, termite and grasshopper

  44. 44.
    Which of the following pairs of raw materials used in the canning industry ?
    1. A.meat and fish
    2. B.pulpwood and cocoa
    3. C.cotton and tea
    4. D.Hide and skin
    Show answer

    Answer: A meat and fish

  45. 45.
    Which of the following practices will improve clay soil ?
    1. A.use of acid-forming fertilizers
    2. B.addition of organic material
    3. C.bush burning
    4. D.addition of sodium chloride
    Show answer

    Answer: B addition of organic material

  46. 46.
    Which of the following problems of agriculture could be solved through farmers' adoption of research findings?
    1. A.unpredictable climate
    2. B.insufficient basic amenities
    3. C.Environmental degradation
    4. D.poor extension service
    Show answer

    Answer: D poor extension service

  47. 47.
    Which of the following statement about slatted floors in livestock housing are True? They I. Lessen labour requirement II. reduce odour in pens III. Hamper movement of animals
    1. A.I and III only
    2. B.I,II and III only
    3. C.II and III only
    4. D.I and II only
    Show answer

    Answer: D I and II only

  48. 48.
    Which of the following statement is not a reason for carrying out the illustrated farm operation ? To
    Diagram for this question
    1. A.Improve the yield of the crops
    2. B.expose the leaves to sunlight
    3. C.prevent damage by rodents
    4. D.prevent lodging of the plants
    Show answer

    Answer: C prevent damage by rodents

  49. 49.
    Which of the following types of farm power does not cause pollution
    1. A.chemical
    2. B.Electrical
    3. C.Mechanical
    4. D.Hydro
    Show answer

    Answer: B Electrical

  50. 50.
    Yams stored in a barn should be inspected at least once a week in order to ?
    1. A.remove sprouts and rotten tubers
    2. B.prevent mouldiness in yam
    3. C.remove irregular shaped tubers
    4. D.control termite attack
    Show answer

    Answer: A remove sprouts and rotten tubers

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

WAEC Agricultural Science 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux