Skip to content

Agricultural Science past questions: WAEC SSCE 2023

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A beneficial effect of bush burning is that it
    1. A.replenishes oxygen in the atmosphere
    2. B.increases the organic matter of soil
    3. C.encourages the regeneration of grasses
    4. D.increases the population of soil microorganisms
    Show answer

    Answer: C encourages the regeneration of grasses

  2. 2.
    A combine harvester is mainly used for harvesting
    1. A.tomato
    2. B.groundnut
    3. C.pepper
    4. D.rice
    Show answer

    Answer: D rice

  3. 3.
    A major reason for encouraging afforestation in arid regions of West Africa is to
    1. A.serve as forest reserve for wildlife conservation
    2. B.serve as windbreak to check desert encroachment
    3. C.increase timber production for export
    4. D.provide shade for crops sin taungya farming
    Show answer

    Answer: B serve as windbreak to check desert encroachment

  4. 4.
    A pest of honeybee is
    1. A.bird
    2. B.grasshopper
    3. C.lizard
    4. D.tick
    Show answer

    Answer: B grasshopper

  5. 5.
    Assuming a sow was serviced on May 1 and conceived the same day, the expected date of parturition is
    1. A.June 2
    2. B.September 30
    3. C.August 24
    4. D.October 2
    Show answer

    Answer: B September 30

  6. 6.
    Cotton stainer is an insect pest of
    1. A.cotton
    2. B.pepper
    3. C.okro
    4. D.onion
    Show answer

    Answer: A cotton

  7. 7.
    Day-neutral crops are crops that produce flowers regardless of
    1. A.daylength being longer than the length of night
    2. B.extremely low temperature
    3. C.amount of sunlight received by flowering plants
    4. D.extremely high temperature
    Show answer

    Answer: C amount of sunlight received by flowering plants

  8. 8.
    Examples of cover crops are
    1. A.Centrosema pubescens and Mucuna utilis
    2. B.Moringa oleifera and Imperata cylindrica
    3. C.Panicum maximum and Pennisetum purpureum
    4. D.Calopogonium mucunoides and Gliricidia sepium
    Show answer

    Answer: A Centrosema pubescens and Mucuna utilis

  9. 9.
    Grading of farm produce is important because it
    1. A.maintains produce quality
    2. B.prolongs storability
    3. C.facilitates pricing
    4. D.facilitates transportation
    Show answer

    Answer: C facilitates pricing

  10. 10.
    High relative humidity in a brooder house could lead to
    1. A.reduced feed intake
    2. B.production of dry litter
    3. C.build up of pests and diseases
    4. D.heat stress
    Show answer

    Answer: C build up of pests and diseases

  11. 11.
    If 200 ml of water was poured on a soil sample in a beaker and 25% of the water drained through the soil, determine the amount of water retained in the soil.
    1. A.25 ml
    2. B.175 ml
    3. C.50 ml
    4. D.150 ml
    Show answer

    Answer: D 150 ml

  12. 12.
    If the seed rate for the cultivation of cowpea is 25 kg per hectare, determine the quantity of cowpea seeds required to cultivate a farmland measuring 100 m by 500 m.
    1. A.125 kg
    2. B.50 kg
    3. C.250 kg
    4. D.1,250 kg
    Show answer

    Answer: A 125 kg

  13. 13.
    In a poultry farm, 2,000 birds were laying an average of 1,680 eggs per day. Use this information to answer the question What is the percentage of birds that did not lay eggs?
    1. A.16%
    2. B.84%
    3. C.19%
    4. D.46%
    Show answer

    Answer: A 16%

  14. 14.
    In a poultry farm, 2,000 birds were laying an average of 1,680 eggs per day. Use this information to answer the questionIf an egg tray contains 30 eggs, how many trays of eggs will be collected in one week?
    1. A.240
    2. B.526
    3. C.286
    4. D.392
    Show answer

    Answer: D 392

  15. 15.
    In order to backup extension messages, an extension agent should
    1. A.provide marketing channels for farmers
    2. B.assist farmers in locating sources of farm inputs
    3. C.procure agricultural loans for farmers
    4. D.provide modern machines to farmers
    Show answer

    Answer: B assist farmers in locating sources of farm inputs

  16. 16.
    Maceration is carried out in the processing of
    1. A.paddy rice
    2. B.oil palm
    3. C.cotton
    4. D.cocoa
    Show answer

    Answer: B oil palm

  17. 17.
    Monocotyledonous crops are characterized by
    1. A.parallel-veined leaves
    2. B.woody stems and branches
    3. C.taproot system
    4. D.net-veined leaves
    Show answer

    Answer: A parallel-veined leaves

  18. 18.
    Ornamental plants are primarily cultivated to
    1. A.provide fodder for livestock
    2. B.beautify the environment
    3. C.serve as mulching materials
    4. D.serve as raw materials
    Show answer

    Answer: B beautify the environment

  19. 19.
    Post-planting operations in cocoa plantation include I. rogueing II. stumping III. mulching
    1. A.I and II only
    2. B.I, II and III
    3. C.I and III only
    4. D.II and III only
    Show answer

    Answer: B I, II and III

  20. 20.
    Rural-urban migration of farm labour could be prevented by
    1. A.increasing the cost of acquiring farmland
    2. B.employing more extension agents for farmers
    3. C.increasing the size of farmland for cultivation
    4. D.establishing agro-based industries in villages
    Show answer

    Answer: D establishing agro-based industries in villages

  21. 21.
    Seedlings are best transplanted in the field
    1. A.early in the morning and late in the evening
    2. B.at midday and at dusk
    3. C.early in the morning and at midday
    4. D.late in the morning and late in the evening
    Show answer

    Answer: A early in the morning and late in the evening

  22. 22.
    Soil structure is described as the
    1. A.proportion of different sizes of soil particles
    2. B.degree of water percolation within the soil
    3. C.degree of soil aeration within the soil
    4. D.arrangement of soil particles into aggregates
    Show answer

    Answer: D arrangement of soil particles into aggregates

  23. 23.
    Steaming up ration should be fed to
    1. A.pregnant animals
    2. B.weaned young animals
    3. C.breeding female animals
    4. D.lactating animals
    Show answer

    Answer: A pregnant animals

  24. 24.
    Study the table below and use it to answer the question
    Cost Price (N)Useful Life (Life)Salvage value (N)Annual depreciation (N)Total depreciation
    20000Y50001000 annum15000
    6000010180004200 annumZ
    The useful life represented by Y in the illustrated table is
    1. A.3 years
    2. B.4 years
    3. C.15 years
    4. D.20 years
    Show answer

    Answer: C 15 years

  25. 25.
    Study the table below and use it to answer the question
    Cost Price (N)Useful life (Years)Salvage value (N)Annual depreciation (N)Total depreciation
    20000Y50001000 annum15000
    6000010180004200 annumZ
    The total depreciation represented by Z in the illustrated table is
    1. A.N 42,000
    2. B.N78,000
    3. C.N 22,200
    4. D.N 55,800
    Show answer

    Answer: A N 42,000

  26. 26.
    The bacterium which is responsible for conversion of ammonium compounds to nitrites in the nitrogen cycle is
    1. A.Nitrobacter
    2. B.Nitrosomonas
    3. C.Azotobacter
    4. D.Rhizobium
    Show answer

    Answer: B Nitrosomonas

  27. 27.
    The diagram above illustrates a farm operation. Study it and answer the question Examples of crops which require the illustrated farm operation are
    Diagram for this question
    1. A.cowpea, millet and okro
    2. B.maize, pepper and tomato
    3. C.rice, groundnut and millet
    4. D.pepper, rice and cowpea
    Show answer

    Answer: C rice, groundnut and millet

  28. 28.
    The diagram above illustrates a farm operation. Study it and answer the question The illustrated farm operation is known as
    Diagram for this question
    1. A.winnowing
    2. B.milling
    3. C.shelling
    4. D.threshing
    Show answer

    Answer: A winnowing

  29. 29.
    The diagram above illustrates a method of compost making. Study it and answer the question. A material that could be used as starter in the method of compost making illustrated is
    Diagram for this question
    1. A.Ash
    2. B.Straw
    3. C.Blood
    4. D.Urine
    Show answer

    Answer: D Urine

  30. 30.
    The diagram above illustrates a method of compost making. Study it and answer the question. The method of compost milking illustrated in the diagram is
    Diagram for this question
    1. A.heap
    2. B.bin
    3. C.sheet
    4. D.pit
    Show answer

    Answer: D pit

  31. 31.
    The diagram above illustrates a method of compost making. Study it and answer the question. The part labelled I is used for
    Diagram for this question
    1. A.checking the decomposition rate
    2. B.hastening the fermentation rate
    3. C.turning the compost materials
    4. D.stacking the compost materials
    Show answer

    Answer: C turning the compost materials

  32. 32.
    The diagram above illustrates a reproductive process in a farm animal. Study it and answer the question. The parts which protect the foetus from mechanical injury are labelled
    Diagram for this question
    1. A.I and III
    2. B.I and II
    3. C.III and IV
    4. D.II and III
    Show answer

    Answer: B I and II

  33. 33.
    The diagram above illustrates a reproductive process in a farm animal. Study it and answer the question. The reproductive process illustrated by the diagram is
    Diagram for this question
    1. A.lactation
    2. B.gestation
    3. C.ovulation
    4. D.heat
    Show answer

    Answer: B gestation

  34. 34.
    The diagram below illustrates a reproductive process in a farm animal. Study it and answer the question. The foetus obtains dissolved oxygen and nutrients from the dam through the parts labelled
    Diagram for this question
    1. A.I and II
    2. B.II and III
    3. C.I and III
    4. D.III and IV
    Show answer

    Answer: D III and IV

  35. 35.
    The diagrams below illustrate different sources of farm power. Study them and answer the question. The machinery illustrated in diagram III could be used to power I. planters II. dryers III. sprayers
    Diagram for this question
    1. A.II and III only
    2. B.I and III only
    3. C.I and II only
    4. D.I, II and III
    Show answer

    Answer: D I, II and III

  36. 36.
    The diagrams below illustrate different sources of farm power. Study them and answer the question. Which of the illustrated sources of farm power decrease in efficiency due to constant use?
    Diagram for this question
    1. A.II and III only
    2. B.I and III only
    3. C.I and II only
    4. D.I, II and III
    Show answer

    Answer: D I, II and III

  37. 37.
    The diagrams below illustrate different sources of farm power. Study them and answer the question. Which of the illustrated sources of farm power is the cheapest
    Diagram for this question
    1. A.II
    2. B.III
    3. C.IV
    4. D.I
    Show answer

    Answer: D I

  38. 38.
    The farming system generally recommended for farm settlement scheme is
    1. A.pastoral farming
    2. B.mixed cropping
    3. C.continuous cropping
    4. D.mixed farming
    Show answer

    Answer: D mixed farming

  39. 39.
    The number of teats in the udder of a cow is
    1. A.four
    2. B.two
    3. C.six
    4. D.eight
    Show answer

    Answer: A four

  40. 40.
    The part of a disc plough to which discs are connected is
    1. A.furrow wheel
    2. B.standard
    3. C.scraper
    4. D.beam
    Show answer

    Answer: B standard

  41. 41.
    The reduction of three seedlings of maize to two plants per stand is referred to as
    1. A.rogueing
    2. B.thinning
    3. C.weeding
    4. D.pruning
    Show answer

    Answer: B thinning

  42. 42.
    The risk of production in agricultural business is borne by the
    1. A.farm owner
    2. B.farm labour
    3. C.farm assistant
    4. D.farmer's family
    Show answer

    Answer: A farm owner

  43. 43.
    The storage structure usually installed by the government for bulk storage of grains in West Africa is
    1. A.crib
    2. B.rhombus
    3. C.bin
    4. D.silo
    Show answer

    Answer: D silo

  44. 44.
    Which of the following combinations of NPK fertilizer is recommended for the cultivation of yam and cassava?
    1. A.10:10:10
    2. B.20:10:10
    3. C.10:10:20
    4. D.20:20:10
    Show answer

    Answer: B 20:10:10

  45. 45.
    Which of the following crops require a nursery?
    1. A.Rubber
    2. B.Cotton seed
    3. C.Yam
    4. D.Soya bean
    Show answer

    Answer: A Rubber

  46. 46.
    Which of the following pairs of livestock diseases could be contracted through inhalation?
    1. A.Coccidiosis and rinderpest
    2. B.Newcastle disease and aspergillosis
    3. C.Anthrax and tuberculosis
    4. D.Gumboro and brucellosis
    Show answer

    Answer: B Newcastle disease and aspergillosis

  47. 47.
    Which of the following paring enterprise could best be combined with fish farming for mutual benefits? I. Vegetable production II. Beekeeping III. Poultry production
    1. A.I and III only
    2. B.I, II and III
    3. C.I and II only
    4. D.II and III only
    Show answer

    Answer: A I and III only

  48. 48.
    Which of the following products is not a primary forest product?
    1. A.Plup
    2. B.Fuelwood
    3. C.Timber
    4. D.Mushroom
    Show answer

    Answer: A Plup

  49. 49.
    Which of the following statements about underground drainage is true
    1. A.Ditches are constructed to remove excess water
    2. B.Ditches are dug from a source of water to the farmland
    3. C.Furrows are constructed to direct water out of the farmland
    4. D.Water seeps into tiles to reach an outlet where it is discharged
    Show answer

    Answer: D Water seeps into tiles to reach an outlet where it is discharged

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

WAEC Agricultural Science 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux