Skip to content

Agricultural Science past questions: JAMB UTME 2024

54 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

54 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A biotic factor influencing agricultural production is
    1. A.predator
    2. B.soil structure
    3. C.wind
    4. D.rainfall
    Show answer

    Answer: A predator

  2. 2.
    A characteristic feature of subsistence agriculture is
    1. A.diseases control
    2. B.supply of labour by farm families
    3. C.wholesale of farm harvest
    4. D.purchasing of seeds for planting
    Show answer

    Answer: B supply of labour by farm families

  3. 3.
    A major symptom of onion/twister is
    1. A.motting of leaves
    2. B.appearance of dark brown spots on leaves
    3. C.rottening of buds
    4. D.rottening of roots
    Show answer

    Answer: B appearance of dark brown spots on leaves

  4. 4.
    Air sacs are present in
    1. A.rabbit
    2. B.goat
    3. C.poultry
    4. D.cattle
    Show answer

    Answer: D cattle

  5. 5.
    Although clay soil is rich in nutrients, they are not good for most agricultural crop production because they do not release their nutrients are too compact and poorly aerated contain too much iron, aluminum, and boron lose their nutrient too readily after rain
    1. A.do not release nutrients
    2. B.are too compact or poorly aerated
    3. C.contains too much iron,aluminum and boron
    4. D.lose their nutrient readily after rain
    Show answer

    Answer: B are too compact or poorly aerated

  6. 6.
    An accessory sex gland in bull is
    1. A.thyroid gland
    2. B.prostrate gland
    3. C.pancreatic gland
    4. D.pituitary gland
    Show answer

    Answer: B prostrate gland

  7. 7.
    Andropogon gayanus is commonly called
    1. A.guinea grass
    2. B.spear grass
    3. C.gamba grass
    4. D.elephant grass
    Show answer

    Answer: C gamba grass

  8. 8.
    Financial assistance from the government to the farmers is usually in the following forms except
    1. A.tax
    2. B.loans
    3. C.credit
    4. D.subsidy
    Show answer

    Answer: A tax

  9. 9.
    Food shortage can be minimized by
    1. A.hoarding
    2. B.natural hazards
    3. C.illegal exportation of farm produce
    4. D.efficient pest control services
    Show answer

    Answer: D efficient pest control services

  10. 10.
    Gestation period is defined as the time
    1. A.of release of ovum from the ovary
    2. B.of fusion of the sperm and the egg
    3. C.of the birth of the young animal
    4. D.between conception and parturition
    Show answer

    Answer: D between conception and parturition

  11. 11.
    Gneiss is a metamorphic rock formed from?
    1. A.Granite
    2. B.Slate
    3. C.Shale
    4. D.Sandstone
    Show answer

    Answer: A Granite

  12. 12.
    Government laws and reforms are aimed at .
    1. A.discouraging investment in agriculture
    2. B.increasing agriculture production
    3. C.controlling farm profits
    4. D.encouraging importation of agriculture pmduce
    Show answer

    Answer: B increasing agriculture production

  13. 13.
    Gummosis is caused by a
    1. A.fungus
    2. B.nematoda
    3. C.virus
    4. D.bacterium
    Show answer

    Answer: A fungus

  14. 14.
    Igneous rocks formed within the crust are called
    1. A.plutonic
    2. B.volcanic
    3. C.stratified
    4. D.guartzite
    Show answer

    Answer: A plutonic

  15. 15.
    In the nitrogen cycle , nitrite is oxidized to nitrate by
    1. A.nitrobacter
    2. B.nitrosomonas
    3. C.azotobacter
    4. D.rhizobium
    Show answer

    Answer: A nitrobacter

  16. 16.
    New-born animals should be fed with colostrum because it
    1. A.provides them permanent immunity against diseases
    2. B.contains antibodies protecting them against diseases
    3. C.is easily digested
    4. D.is the first milk produced before birth
    Show answer

    Answer: B contains antibodies protecting them against diseases

  17. 17.
    One of the peculiarities of the intestine tract of a fowl is the possession of
    1. A.oesophageal groove
    2. B.cloaca
    3. C.large intestine
    4. D.stomach
    Show answer

    Answer: B cloaca

  18. 18.
    Plant breeders aim at obtaining the following except
    1. A.adaptation to pollination
    2. B.tolerance to climate extremes
    3. C.uniformity in the time of maturity
    4. D.resistance of pest
    Show answer

    Answer: A adaptation to pollination

  19. 19.
    The alternate heating and cooling of rocks will result in
    1. A.sublimation
    2. B.solidification
    3. C.fragmentation
    4. D.molten magma
    Show answer

    Answer: C fragmentation

  20. 20.
    The correct sequence of the components of a goat's stomach is
    1. A.rum en - reti culum - abomasum -omasum
    2. B.rum en - reti culum - omasum - abomasum
    3. C.reti culum - rum en - omasum - abomasum
    4. D.reti culum - omasum - abomasum - rum en
    Show answer

    Answer: B rum en - reti culum - omasum - abomasum

  21. 21.
    The diagram above illustrates a reproductive process in a farm animal, study the process and answer the questions:
    Diagram for this question
    1. A.gestation
    2. B.heat
    3. C.ovulation
    4. D.lactation
    Show answer

    Answer: A gestation

  22. 22.
    The factors that affect the number and the activities of soil micro-organisms include the following except
    1. A.soil moisture
    2. B.top biography
    3. C.degree of soil acidity
    4. D.soil aeration
    Show answer

    Answer: B top biography

  23. 23.
    The following are characteristics of quartz except
    1. A.having cleavage
    2. B.being granular
    3. C.being glass-like
    4. D.having shiny surface
    Show answer

    Answer: A having cleavage

  24. 24.
    The foot and mouth disease of cattle is caused by a
    1. A.virus
    2. B.fungus
    3. C.nematode
    4. D.bacterium
    Show answer

    Answer: A virus

  25. 25.
    The horizon of the soil profile that encourages the greatest level of microbial activity is
    1. A.D -horizon
    2. B.A-horizon
    3. C.C-horizon
    4. D.B-horizon
    Show answer

    Answer: B A-horizon

  26. 26.
    The main aim of wildlife management is to
    1. A.provide lots of cheap protein
    2. B.reduce the population of trypanosome parasites
    3. C.generate foreign exchange through exportation of meat
    4. D.prevent extinction of species
    Show answer

    Answer: D prevent extinction of species

  27. 27.
    The most active agent of physical weathering in arid legions is
    1. A.water
    2. B.temperature
    3. C.wind
    4. D.ice
    Show answer

    Answer: D ice

  28. 28.
    The most important factor that determines the rate of agricultural development in a country is the
    1. A.number of machinery available in the country
    2. B.readiness of farmers to adopt viable agricultural research results
    3. C.quantity of herbicides used in the country
    4. D.provision of raw materials for industries
    Show answer

    Answer: B readiness of farmers to adopt viable agricultural research results

  29. 29.
    The provision of farm inputs to farmers by the government can best be described as
    1. A.credit
    2. B.subsidy
    3. C.capital
    4. D.loan
    Show answer

    Answer: B subsidy

  30. 30.
    The replacement of traditional farming methods with modern methods is a step in agricultural
    1. A.expansion
    2. B.education
    3. C.development
    4. D.diversification
    Show answer

    Answer: C development

  31. 31.
    The replacement of traditional farming methods with modern methods is a step in agricultural development
    1. A.diversification
    2. B.education
    3. C.expansion
    4. D.development
    Show answer

    Answer: D development

  32. 32.
    The roles of government in the development of agriculture include the following except
    1. A.provision of subsidies
    2. B.establishment of farm settlements
    3. C.training of farmers children
    4. D.recommending loans
    Show answer

    Answer: D recommending loans

  33. 33.
    The tree species commonly planted for pulpwood is
    1. A.albizia
    2. B.gmelina
    3. C.tactona
    4. D.cassia
    Show answer

    Answer: B gmelina

  34. 34.
    The type of soil with a particle size of 0.02 to
    1. A.Clay
    2. B.silt
    3. C.fine sand
    4. D.coarse sand
    Show answer

    Answer: A Clay

  35. 35.
    The water-snail is important in the life cycle of
    1. A.coccidium
    2. B.tapeworm
    3. C.roundworm
    4. D.liver fluke
    Show answer

    Answer: D liver fluke

  36. 36.
    Wastage of agricultural products during the harvesting period is mainly due to inadequate?
    1. A.storage and processing facilities
    2. B.implementation of government policies on agriculture
    3. C.agricultural education and extension
    4. D.transport facilities
    Show answer

    Answer: A storage and processing facilities

  37. 37.
    Weed plants which grow on other plants without deriving nutrients from them are called
    1. A.epiphytes
    2. B.saprophytes
    3. C.decomposers
    4. D.sedge
    Show answer

    Answer: A epiphytes

  38. 38.
    When a piece of land is leased to a farmer, the land is said to be
    1. A.Purchase on loan
    2. B.given to him as subsidy
    3. C.given as a gift
    4. D.allocated on a rental basis
    Show answer

    Answer: D allocated on a rental basis

  39. 39.
    Which of the following defines agriculture?
    1. A.a way of life by which farmers produced food
    2. B.the raising of crops to satisfy human needs
    3. C.the science and art of farming to satisfy human needs
    4. D.the raising of farm animals by rural communities
    Show answer

    Answer: C the science and art of farming to satisfy human needs

  40. 40.
    Which of the following does not fit into the agricultural use of land
    1. A.crop production
    2. B.animal production
    3. C.forest establishment
    4. D.mining
    Show answer

    Answer: D mining

  41. 41.
    Which of the following feedstuff does not contain phosphorus?
    1. A.limestone
    2. B.fish meal
    3. C.blood meal
    4. D.oyster shell
    Show answer

    Answer: D oyster shell

  42. 42.
    Which of the following group of basic amenities should be provided in rural areas for improved agricultural productivity?
    1. A.Roads, airport and recreation centers
    2. B.water, electricity and health care centres
    3. C.electricity, guest houses and water
    4. D.health care centres, water and airport
    Show answer

    Answer: B water, electricity and health care centres

  43. 43.
    Which of the following group of crops can be attacked by smut diseases?
    1. A.sugarcane, maize and banana
    2. B.guinea corn, sugarcane and rubber
    3. C.maize, guinea corn and yam
    4. D.rice, maize and guinea corn
    Show answer

    Answer: D rice, maize and guinea corn

  44. 44.
    Which of the following is an example of igneous rock?
    1. A.granite
    2. B.sandstone
    3. C.limestone
    4. D.gneiss
    Show answer

    Answer: A granite

  45. 45.
    Which of the following is not a characteristic of a good pasture?
    1. A.provision of balance nutrients
    2. B.high stem to leaf ratio
    3. C.high quality of grass
    4. D.ability to withstand trampling
    Show answer

    Answer: B high stem to leaf ratio

  46. 46.
    Which of the following is not correct about the importance of agriculture?
    1. A.provision of the raw materials for agro-based industries
    2. B.serving as main source of foreign exchange
    3. C.supply of food
    4. D.provision of employment
    Show answer

    Answer: B serving as main source of foreign exchange

  47. 47.
    Which of the following livestock endoparasite is a hermaphmdite?
    1. A.trypanosome
    2. B.roundworm
    3. C.liverfluke
    4. D.tapeworm
    Show answer

    Answer: D tapeworm

  48. 48.
    Which of the following processes does not lead to the physical disintegration of rock?
    1. A.expansion and contraction of rock minerals
    2. B.formation of cracks and cervices in the rocks
    3. C.heating and cooling of rock surface
    4. D.rapid cooling and solidification of rocks
    Show answer

    Answer: D rapid cooling and solidification of rocks

  49. 49.
    Which of the following processes will not lead to the loss of nutrients from the soil?
    1. A.leaching
    2. B.harvesting
    3. C.erosion
    4. D.mulching
    Show answer

    Answer: D mulching

  50. 50.
    Which of the following soil water is tightly held to the surface of the soil particles?
    1. A.capillary water
    2. B.superfluous water
    3. C.hygroscopic water
    4. D.gravitational water
    Show answer

    Answer: C hygroscopic water

  51. 51.
    Which of the following statements is not correct about the land use act?
    1. A.Government has control over unused land
    2. B.land cannot be used for any purpose
    3. C.it aims at re-allocation of land for farming purposes
    4. D.it does not lead to land fragmentation
    Show answer

    Answer: B land cannot be used for any purpose

  52. 52.
    Which of the following uses of land should be given more attention in Nigeria for self-sufficiency in food production?
    1. A.building of research centi-es
    2. B.establishment of wildlife
    3. C.establishment of agriculture and forestry
    4. D.construction of roads
    Show answer

    Answer: C establishment of agriculture and forestry

  53. 53.
    Which of the following will not be affected by an excessive amount of water content in feeds?
    1. A.improving quality of such feeds
    2. B.decrease in nutritive value
    3. C.encouraging growth of molds
    4. D.formation of toxic products
    Show answer

    Answer: A improving quality of such feeds

  54. 54.
    Which of the following will not lead to loss of nitrogen compound from the soil? .
    1. A.burning
    2. B.crop removal
    3. C.lodging
    4. D.leaching
    Show answer

    Answer: C lodging

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

JAMB Agricultural Science 2013–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux