Skip to content

Agricultural Science past questions: WAEC SSCE 2022

47 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

47 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A by-product of all livestock is
    1. A.hide
    2. B.horn
    3. C.milk
    4. D.meat
    Show answer

    Answer: B horn

  2. 2.
    A combine harvester can be used simultaneously to harvest
    1. A.legumes and apply fertilizer
    2. B.grains and eradicate weeds
    3. C.tubers and distribute fertilizer
    4. D.cereals and winnow grains
    Show answer

    Answer: D cereals and winnow grains

  3. 3.
    A difference between physical and chemical weathering is that
    1. A.there is a change in the mineral composition of rock in physical weathering
    2. B.the mineral composition of rock is changed in chemical weathering
    3. C.carbonation is necessary in physical weathering
    4. D.wind is necessary in chemical weathering
    Show answer

    Answer: B the mineral composition of rock is changed in chemical weathering

  4. 4.
    A non-governmental organization involved in agricultural development in West Africa is
    1. A.Operation Feed the Nation
    2. B.River Basin Development Authority
    3. C.Agricultural Development Project
    4. D.International Institute of Tropical Agriculture
    Show answer

    Answer: A Operation Feed the Nation

  5. 5.
    Capping is a cultural practice carried out in the cultivation of
    1. A.carrot
    2. B.cassava
    3. C.potato
    4. D.yam
    Show answer

    Answer: B cassava

  6. 6.
    Damping of disease of tomato could be controlled by
    1. A.staking
    2. B.supplying
    3. C.thinning
    4. D.pruning
    Show answer

    Answer: A staking

  7. 7.
    Decomposition of soil organic matter is mainly caused by
    1. A.bacteria
    2. B.algae
    3. C.fungi
    4. D.nematodes
    Show answer

    Answer: A bacteria

  8. 8.
    If 200 layers require 25 kg of layer mash per day, calculate the quantity of feed required by 1,000 layers per day.
    1. A.5kg
    2. B.40kg
    3. C.80kg
    4. D.125kg
    Show answer

    Answer: C 80kg

  9. 9.
    If maize seeds are sown at a spacing of 60 cm by 90 cm, what is the plant population of maize expected on one hectare of farmland?
    1. A.18,519 plants
    2. B.16,667 plants
    3. C.11,111 plants
    4. D.5,400 plants
    Show answer

    Answer: D 5,400 plants

  10. 10.
    In farming enterprise, short term loans are used to
    1. A.purchase farm machinery
    2. B.construct new farm buildings
    3. C.construct an irrigation dam
    4. D.purchase agrochemicals
    Show answer

    Answer: D purchase agrochemicals

  11. 11.
    Lactation normally occurs
    1. A.at the onset of conception
    2. B.at the onset of puberty
    3. C.after gestation
    4. D.after mating
    Show answer

    Answer: C after gestation

  12. 12.
    Monocotyledonous crops include
    1. A.oil palm, rice, and plantain
    2. B.cowpea, pepper and tomato
    3. C.garden egg, cassava and mango
    4. D.rubber, cashew and orange
    Show answer

    Answer: A oil palm, rice, and plantain

  13. 13.
    Nitrogen is important in plants because it is mainly needed in
    1. A.fruit formation
    2. B.root development
    3. C.leaf formation
    4. D.cell division
    Show answer

    Answer: C leaf formation

  14. 14.
    Potassium deficiency in cereal crops Is indicated by
    1. A.browning of leaves Trom the tips and margins
    2. B.yellowing of younger leaves
    3. C.purpling of leaves
    4. D.white and irregular spots on leaves
    Show answer

    Answer: A browning of leaves Trom the tips and margins

  15. 15.
    Ranging poles used in farm surveying have characteristic
    1. A.green and white bands
    2. B.blue and white bands
    3. C.red and white bands
    4. D.black and red bands
    Show answer

    Answer: C red and white bands

  16. 16.
    Removal of needle teeth is important in the management of
    1. A.kids
    2. B.lambs
    3. C.calves
    4. D.piglets
    Show answer

    Answer: D piglets

  17. 17.
    Salt licks are provided for grazing animals to
    1. A.make the pasture palatable
    2. B.supply nutrients in pastures
    3. C.supplement mineral intake
    4. D.provide laxatives
    Show answer

    Answer: A make the pasture palatable

  18. 18.
    Soil-borne diseases could be controlled in the nursery by
    1. A.mulching
    2. B.manuring
    3. C.heat treatment
    4. D.provision of shade
    Show answer

    Answer: C heat treatment

  19. 19.
    Swampy lands are most suitable for growing
    1. A.yam
    2. B.rice
    3. C.maize
    4. D.tomato
    Show answer

    Answer: B rice

  20. 20.
    The correct order of arrangement of ration for piglets from day old is
    1. A.weaners >growers->creep > finisher
    2. B.creep>weaners>growers>finisher
    3. C.growers>finisher>creep>weaners
    4. D.finishers>creep>weaners>growers
    Show answer

    Answer: B creep>weaners>growers>finisher

  21. 21.
    The diagram above illustrates a farm implement. Use it to answer this question. The part of the illustrated farm implement that enables it to roll over obstacles is labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: C III

  22. 22.
    The diagram above illustrates a tool used to analyse a soil sample in an experiment. Use it to answer this question. The part labelled Ill will contain
    Diagram for this question
    1. A.clay
    2. B.silt
    3. C.coarse sand
    4. D.fine sand
    Show answer

    Answer: D fine sand

  23. 23.
    The diagram above illustrates a tool used to analyze a soil sample in an experiment. Use it to answer this qu The diameter of the soil particle that would be retained in the part labelled II is
    Diagram for this question
    1. A.0.002 - 0.02 mm
    2. B.0.02 - 0.2 mm
    3. C.0.2 - 2.0 mm
    4. D.2.0 mm
    Show answer

    Answer: B 0.02 - 0.2 mm

  24. 24.
    The diagram above illustrates the digestive system of a farm animal. Use it to answer this question. Digestion of fats takes place in the part labelled
    Diagram for this question
    1. A.I
    2. B.II
    3. C.III
    4. D.IV
    Show answer

    Answer: D IV

  25. 25.
    The diagram above illustrates the digestive system of a farm animal. Use it to answer this question. The diagram illustrates the digestive system of a
    Diagram for this question
    1. A.chicken
    2. B.turkey
    3. C.sheep
    4. D.rabbit
    Show answer

    Answer: D rabbit

  26. 26.
    The diagram below illustrates a farm implement. Use it to answer this question. [img: Open photo] The function of the part labelled II is to
    1. A.remove soil
    2. B.turn soil
    3. C.break clods
    4. D.cut stumps
    Show answer

    Answer: A remove soil

  27. 27.
    The diagram below illustrates a farm implement. Use it to answer this question. [img: Open photo] The illustrated farm implement i used for
    1. A.pulverizing soil into fine tilth
    2. B.breaking up soil into clods
    3. C.gathering top soil
    4. D.levelling soil surface
    Show answer

    Answer: B breaking up soil into clods

  28. 28.
    The diagram below illustrates a tool used to analyse a soil sample in an experiment. Use it to answer this question. [img: Open photo] The aim of the experiment is to determine the soil
    1. A.structure
    2. B.texture
    3. C.mineral matter
    4. D.organic matter
    Show answer

    Answer: B texture

  29. 29.
    The diagram below illustrates the digestive system of a farm animal. Use it to answer this question. [img: Open photo] The part labelled lll is the
    1. A.pancreas
    2. B.caecum
    3. C.small intestine
    4. D.large intestine
    Show answer

    Answer: B caecum

  30. 30.
    The establishment of cooperative farming is encouraged by governments because it
    1. A.enables farmers to control soil erosion
    2. B.facilitates the use of hand tools
    3. C.enables individual farmers to acquire capital
    4. D.allows farmers to cultivate small and scattered plots
    Show answer

    Answer: C enables individual farmers to acquire capital

  31. 31.
    The gross profit of a farm business is the farm's
    1. A.net sales less cost of production.
    2. B.total sales less operating expenses.
    3. C.net sales less taxation.
    4. D.total sales less cost of production.
    Show answer

    Answer: D total sales less cost of production.

  32. 32.
    The main factors responsible for rock weathering in the desert are high temperature and
    1. A.animal activity
    2. B.water
    3. C.wind
    4. D.root growth
    Show answer

    Answer: B water

  33. 33.
    The main reason for castrating farm animals is to
    1. A.remove male odour
    2. B.make the animal sterile
    3. C.increase meat production
    4. D.make them lose weight
    Show answer

    Answer: B make the animal sterile

  34. 34.
    The most common way of controlling weeds in tree crop plantations is by
    1. A.crop rotation
    2. B.hand pulling
    3. C.flooding
    4. D.slashing
    Show answer

    Answer: D slashing

  35. 35.
    The practice of placing the correct number of seeds in the soil with definite intra-row and inter-row spacing is called
    1. A.seed drilling
    2. B.centrifugal distribution
    3. C.precision planting
    4. D.seed broadcasting
    Show answer

    Answer: A seed drilling

  36. 36.
    The table below illustrates a farm record for Goodness Farms in the year 1970. Use it to answer this question.
    DATENUMBER OF HENSTOTAL EGGS COLLECTEDTOTAL EGGS SOLD
    4th June36217696
    5th June360199108
    6th June36017748
    Calculate the total amount of eggs sold on the farm.
    1. A.804
    2. B.552
    3. C.300
    4. D.252
    Show answer

    Answer: D 252

  37. 37.
    The table below illustrates a farm record for Goodness Farms in the year 1970. Use it to answer this question.
    DATENUMBER OF HENSTOTAL EGGS COLLECTEDTOTAL EGGS SOLD
    4th June36217696
    5th June360199108
    6th June36017748
    If all the unsold eggs were later sold on 7th June at ₦5.00 per crate, calculate the income from unsold eggs. (Assuming a crate = 30 eggs)
    1. A.₦40.00
    2. B.₦45.00
    3. C.₦50.00
    4. D.₦55.00
    Show answer

    Answer: C ₦50.00

  38. 38.
    The table below illustrates a farm record for Goodness Farms in the year 1970. Use it to answer this question.
    DATENUMBER OF HENSTOTAL EGGS COLLECTEDTOTAL EGGS SOLD
    4th June36217696
    5th June360199108
    6th June36017748
    The table illustrates
    1. A.an inventory record
    2. B.a production record
    3. C.a labour record
    4. D.an input record
    Show answer

    Answer: B a production record

  39. 39.
    To reduce rural-urban migration, the government should
    1. A.establish commodity boards
    2. B.provide social infrastructure
    3. C.establish tractor-hiring units
    4. D.provide extension services to farmers
    Show answer

    Answer: B provide social infrastructure

  40. 40.
    Use the information below to answer this question. I. Yellowing of leaves II. Raised brown spots on the leaves III. Drying up of leaves IV. Exudation of gum The disease of citrus described above is
    1. A.die-back
    2. B.gummosis
    3. C.tristeza
    4. D.blight
    Show answer

    Answer: B gummosis

  41. 41.
    Use the information below to answer this question. In an experiment on soil porosity, the following results were obtained: Volume of dry soil = 52cm³ Volume of water= 48cm³ Volume of soil and water=78cm³ Calculate the porosity of the soil sample
    1. A.28.21%
    2. B.42.31%
    3. C.45.83%
    4. D.61.54%
    Show answer

    Answer: B 42.31%

  42. 42.
    Use the information below to answer this question. In an experiment on soil porosity, the following results were obtained: Volume of dry soil = 52cm³ Volume of water= 48cm³ Volume of soil and water=78cm³ Determine the volume of airspace in the soil sample.
    1. A.22cm³
    2. B.26cm³
    3. C.30cm³
    4. D.100cm³
    Show answer

    Answer: A 22cm³

  43. 43.
    Water can be conserved in the soil by
    1. A.mulching, strip cropping and cover cropping
    2. B.weeding, strip cropping and clean clearing
    3. C.clean clearing, mulching, and strip cropping
    4. D.cover cropping, mulching and weeding
    Show answer

    Answer: A mulching, strip cropping and cover cropping

  44. 44.
    Which of the following crops is correctly matched with a disease that affects it?
    1. A.Maize - smut
    2. B.Sorghum - scab
    3. C.Rice- black arm
    4. D.Yam- blast
    Show answer

    Answer: A Maize - smut

  45. 45.
    Which of the following farm animals will browse more on plants in a pasture?
    1. A.Goats
    2. B.Cattle
    3. C.Pigs
    4. D.Sheep
    Show answer

    Answer: A Goats

  46. 46.
    Which of the following groups of crops will thrive in areas with high rainfall?
    1. A.Cotton, cowpea and groundnut
    2. B.Millet, maize and cotton
    3. C.Guinea com, cowpea and maize
    4. D.Cocoa, oil palm and rubber
    Show answer

    Answer: D Cocoa, oil palm and rubber

  47. 47.
    Which of the following statements about silage are true? I. It has a laxative effect II. is acidic in reaction. III. has a strong aroma when well prepared
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.II and III only
    4. D.I, II and III
    Show answer

    Answer: B I and III only

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

WAEC Agricultural Science 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux