Skip to content

Agricultural Science past questions: WAEC SSCE 2021

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    [img: Open photo] The major source of water to the plants in the diagram is
    1. A.gravitational water
    2. B.hygroscopic water
    3. C.capillary water
    4. D.surface water
    Show answer

    Answer: C capillary water

  2. 2.
    A farmer practices crop rotation in order to
    1. A.reduce yield
    2. B.improve soil texture
    3. C.increase pest incidence
    4. D.improve soil fertility
    Show answer

    Answer: D improve soil fertility

  3. 3.
    A long-term loan for an agricultural enterprise could be obtained from
    1. A.micro-finance banks
    2. B.commercial banks
    3. C.money lenders
    4. D.cooperative societies
    Show answer

    Answer: B commercial banks

  4. 4.
    A plot of land devoted to the cultivation of fruit trees is called
    1. A.orchard
    2. B.farmstead
    3. C.forest
    4. D.ranch
    Show answer

    Answer: A orchard

  5. 5.
    A suitable grass for lawns is
    1. A.Andropogon gayanus
    2. B.Pennisetum purpureum
    3. C.Cynodon dactylon
    4. D.Panicum maximum
    Show answer

    Answer: D Panicum maximum

  6. 6.
    A tractor-mounted sprayer used on large scale farms is the
    1. A.electrodyne sprayer
    2. B.motorised sprayer
    3. C.knapsack sprayer
    4. D.boom sprayer
    Show answer

    Answer: B motorised sprayer

  7. 7.
    An advantage of zero-grazing is that it
    1. A.requires a lot of labour
    2. B.prevents livestock from physical exercises
    3. C.prevents depletion of pasture
    4. D.increases the cost of pasture management
    Show answer

    Answer: C prevents depletion of pasture

  8. 8.
    Drying of newly harvested grains before storage helps to increase the
    1. A.moisture content
    2. B.pest incidence
    3. C.seed viability
    4. D.nutrient content
    Show answer

    Answer: C seed viability

  9. 9.
    Elaeis guineensis and Arachis hypogaea are examples of
    1. A.latex crops
    2. B.oil crops
    3. C.fibre crops
    4. D.fruit crops
    Show answer

    Answer: B oil crops

  10. 10.
    Feeds that have more than 18% fibre are classified as
    1. A.concentrates
    2. B.additives
    3. C.supplements
    4. D.roughages
    Show answer

    Answer: D roughages

  11. 11.
    Formation of blisters on the mouth and the skin around the hoof of farm animals is a symptom of
    1. A.rinderpest
    2. B.anthrax
    3. C.Newcastle disease
    4. D.foot and mouth disease
    Show answer

    Answer: D foot and mouth disease

  12. 12.
    Horse racing and polo are events where horses are used for
    1. A.wildlife conservation
    2. B.recreation
    3. C.dowry payment
    4. D.transportation
    Show answer

    Answer: B recreation

  13. 13.
    If 0.7kg of feed was fed to chicks per week, determine the cost of feeding the birds for 6 weeks. (1kg of feed costs #5)
    1. A.#4.20
    2. B.#11.70
    3. C.#21.00
    4. D.#30.00
    Show answer

    Answer: C #21.00

  14. 14.
    In an experiment determine the percentage of organic matter in a soil sample, the following data was collected; weight of over-dried soil before burning = 50g weight of over-dried soil after burning = 28g. Use the information to answer this question. Calculate the weight of organic matter in the soil
    1. A.11g
    2. B.22g
    3. C.44g
    4. D.78g
    Show answer

    Answer: B 22g

  15. 15.
    In an experiment determine the percentage of organic matter in a soil sample, the following data was collected; weight of over-dried soil before burning = 50g weight of over-dried soil after burning = 28g. Use the information to answer this question. Determine the percentage of organic matter in the soil
    1. A.22%
    2. B.44%
    3. C.56%
    4. D.60%
    Show answer

    Answer: B 44%

  16. 16.
    In planning a farmstead, the structure which should be located on high elevation is the
    1. A.fish pond
    2. B.pigsty
    3. C.farmhouse
    4. D.processing shed
    Show answer

    Answer: C farmhouse

  17. 17.
    In sheep production, tapeworm could be controlled by
    1. A.dusting
    2. B.spraying
    3. C.dipping
    4. D.drenching
    Show answer

    Answer: C dipping

  18. 18.
    Microorganisms that decompose organic matter will function best under
    1. A.waterlogged soil condition
    2. B.anaerobic soil condition
    3. C.low soil tempertaure
    4. D.optimum soil PH
    Show answer

    Answer: D optimum soil PH

  19. 19.
    Okro seeds are sown on 0.72 hectares of farmland at a spacing of 60cm. Calculate the expected plant population
    1. A.3,600 plants
    2. B.7,200 plants
    3. C.10,000 plants
    4. D.20,000 plants
    Show answer

    Answer: D 20,000 plants

  20. 20.
    Propagation of ginger is generally done using it's
    1. A.corn
    2. B.rhizome
    3. C.sucker
    4. D.seed
    Show answer

    Answer: B rhizome

  21. 21.
    The basic importance of agriculture to a forester is to
    1. A.obtain honey
    2. B.obtain food
    3. C.acquire labour
    4. D.procure timber
    Show answer

    Answer: D procure timber

  22. 22.
    The best way for a young animal to obtain colostrum is by
    1. A.giving it powdered milk
    2. B.providing it with warm milk
    3. C.injecting it with progesterone
    4. D.allowing it to suckle the dam
    Show answer

    Answer: D allowing it to suckle the dam

  23. 23.
    The botanical name of onion is
    1. A.Zea mays
    2. B.Oryza sativa
    3. C.Carica papaya
    4. D.Allium cepa
    Show answer

    Answer: D Allium cepa

  24. 24.
    The branch of crop science which deals with the study of insect pests is
    1. A.zoology
    2. B.agronomy
    3. C.entomology
    4. D.pathology
    Show answer

    Answer: C entomology

  25. 25.
    The breeds of cattle resistant to trypanosomiasis are
    1. A.N'dama and moturu
    2. B.White fulani and biu
    3. C.Red bororo and adamawa
    4. D.Wadara and sokoro gudali
    Show answer

    Answer: A N'dama and moturu

  26. 26.
    The causative organism of maize rust is a
    1. A.bacterium
    2. B.protozoon
    3. C.virus
    4. D.fungus
    Show answer

    Answer: D fungus

  27. 27.
    The construction of rural feeder roads solves the following access problems in agriculture except
    1. A.marketing
    2. B.transportation
    3. C.extension services
    4. D.land tenure system
    Show answer

    Answer: D land tenure system

  28. 28.
    The diagram above illustrates a farm tool. Use it to answer this question. The farm implement that could perform a similar function as the illustrated tool is
    Diagram for this question
    1. A.plough
    2. B.harrow
    3. C.ridger
    4. D.cultivator
    Show answer

    Answer: C ridger

  29. 29.
    The diagram above illustrates a farm tool. Use it to answer this question. The illustrated farm tool is used for
    Diagram for this question
    1. A.making mounds
    2. B.transplanting seedlings
    3. C.cutting trees
    4. D.pruning hedges
    Show answer

    Answer: A making mounds

  30. 30.
    The diagram above illustrates a tool used in animal production. use it to answer this question. The illustrated tool is
    Diagram for this question
    1. A.an elastrator
    2. B.a burdizzo
    3. C.an electric dehorner
    4. D.an artificial vagina
    Show answer

    Answer: D an artificial vagina

  31. 31.
    The diagram below illustrates a farm operation. Study it and answer this question. [img: Open photo] Which of the following statements is not a reason for carrying out the illustrated farm operation? To
    1. A.expose the leaves to sunlight
    2. B.prevent damage by rodents
    3. C.improve the yield of the crop
    4. D.prevent lodging of the plants
    Show answer

    Answer: D prevent lodging of the plants

  32. 32.
    The diagram below illustrates a farm operation. Study it and answer this question. Crops which require the illustrated farm operation are
    1. A.yam and cowpea
    2. B.tomato and okro
    3. C.okro and pepper
    4. D.tomato and yam
    Show answer

    Answer: D tomato and yam

  33. 33.
    The diagram below illustrates processes in the water cycle. Use it to answer this question. [img: Open photo] The process labelled I is.
    1. A.evaporation
    2. B.absorption
    3. C.respiration
    4. D.transpiration
    Show answer

    Answer: D transpiration

  34. 34.
    The diagram below illustrates processes in the water cycle. Use it to answer this question. [img: Open photo] The process labelled II is
    1. A.transpiration
    2. B.condensation
    3. C.evaporation
    4. D.respiration
    Show answer

    Answer: C evaporation

  35. 35.
    The following factors are essential for maize production except
    1. A.high temperature
    2. B.low temperature
    3. C.relative humidity
    4. D.adequate rainfall
    Show answer

    Answer: A high temperature

  36. 36.
    The new rock formed when limestone is subjected to great heat and pressure is
    1. A.slate
    2. B.graphite
    3. C.marble
    4. D.gneiss
    Show answer

    Answer: D gneiss

  37. 37.
    The phosphorus cycle is described as being sedimentary because phosphorus
    1. A.is a macroelement
    2. B.is an earthbound element
    3. C.is solid at room temperature
    4. D.occurs in the atmosphere
    Show answer

    Answer: A is a macroelement

  38. 38.
    The table below illustrates the supply schedule of maize. Use it to answer this question.
    PRICE(#)QUANTITY SUPPLIED (kg)
    24480
    16400
    Calculate the percentage change in price for maize
    1. A.8.0%
    2. B.33.3%
    3. C.50.0%
    4. D.66.7%
    Show answer

    Answer: B 33.3%

  39. 39.
    The table below illustrates the supply schedule of maize. Use it to answer this question.
    PRICE(#)QUANTITY SUPPLIED(kg)
    24480
    16400
    Determine the elasticity of supply for maize
    1. A.0.3
    2. B.0.4
    3. C.0.5
    4. D.0.6
    Show answer

    Answer: B 0.4

  40. 40.
    The table below illustrates the supply schedule of maize. Use it to answer this question.
    PRICE(#)QUANTITY SUPPLIED(kg)
    24480
    16400
    The percentage change in quantity supplied for maize is
    1. A.16.7%
    2. B.20%
    3. C.80%
    4. D.83.3%
    Show answer

    Answer: A 16.7%

  41. 41.
    Two species of kola grown for commercial purposes in West Africa are
    1. A.Cola acuminata and cola gigantea
    2. B.Cola nitida and cola verticillata
    3. C.Cola nitida and cola acuminata
    4. D.Cola verticillata and cola gigantea
    Show answer

    Answer: B Cola nitida and cola verticillata

  42. 42.
    Which of the following features is not a characteristic of a good layer
    1. A.Bright red comb and wattle
    2. B.Long and curved beak
    3. C.Bright and bulging eyes
    4. D.Broad and flexible pelvic bone
    Show answer

    Answer: B Long and curved beak

  43. 43.
    Which of the following groups of insect pests damages crops by bitting and chewing?
    1. A.cotton stainer, armyworm and cricket
    2. B.cricket, mealybug, and whitefly
    3. C.armyworm, termite nd grasshopper
    4. D.cotton stainer, mealybug and termite
    Show answer

    Answer: C armyworm, termite nd grasshopper

  44. 44.
    Which of the following pairs of raw materials is used in the canning industry
    1. A.meat and fish
    2. B.cotton and sea
    3. C.hide and skin
    4. D.pulpwood and cocoa
    Show answer

    Answer: A meat and fish

  45. 45.
    Which of the following practices will improve clay soil?
    1. A.use of acid-forming fertilizers
    2. B.bush burning
    3. C.addition of sodium chloride
    4. D.addition of organic material
    Show answer

    Answer: D addition of organic material

  46. 46.
    Which of the following problems of agriculture could be solved through farmers' adoption of research findings?
    1. A.Unpredictable climate
    2. B.Environmental degradation
    3. C.poor extension services
    4. D.Insufficient basic amenities
    Show answer

    Answer: C poor extension services

  47. 47.
    Which of the following statement about slatted floors in livestock housing are true? They I.lessen labour requirements II.reduce odour in pens III.hamper movement of animals
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.II and III only
    4. D.I,II and III
    Show answer

    Answer: C II and III only

  48. 48.
    Which of the following types of farm power does not cause pollution?
    1. A.hydro
    2. B.electrical
    3. C.mechanical
    4. D.chemical
    Show answer

    Answer: A hydro

  49. 49.
    Yam stored in a barn should be inspected at least once a week in order to
    1. A.remove irregular shaped tubes
    2. B.control termite attack
    3. C.prevent mouldiness in yam
    4. D.remove sprouts and rotten tubers
    Show answer

    Answer: D remove sprouts and rotten tubers

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Agricultural Science papers

WAEC Agricultural Science 1988–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux