Skip to content

Computer Studies past questions: NECO SSCE 2014

60 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

60 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    1 megabyte is equivalent to ...... kilobytes?
    1. A.1000
    2. B.1024
    3. C.1034
    4. D.1204
    5. E.1304
    Show answer

    Answer: B 1024

  2. 2.
    36. Which of these characteristics of languages is common to all computer programs?
    1. A.It uses symbolic storage address
    2. B.Machine dependence
    3. C.Uses instructions that seem like English
    4. D.Uses mnemonics
    5. E.Uses special codes
    Show answer

    Answer: E Uses special codes

  3. 3.
    A calculating machine that is made of hardwood with cursor of glass and metal is called?
    1. A.Abacus
    2. B.Difference Engine
    3. C.Pascaline
    4. D.Punched Card
    5. E.Slide Rule
    Show answer

    Answer: C Pascaline

  4. 4.
    A/AN is a virus program that copies and multiplies itself by using computer networks and security flaws?
    1. A.Asimov 1539
    2. B.Elkern
    3. C.Polyboot.B
    4. D.Stator
    5. E.Worm
    Show answer

    Answer: E Worm

  5. 5.
    Any document saved into a disc is referred to as a/an?
    1. A.field
    2. B.file
    3. C.folder
    4. D.lcon
    5. E.record
    Show answer

    Answer: E record

  6. 6.
    AutoCAD is best used in?
    1. A.educating
    2. B.engineering
    3. C.journalism
    4. D.offices
    5. E.publishing
    Show answer

    Answer: B engineering

  7. 7.
    By default in Microsoft word, your document prints in .. mode?
    1. A.landscape
    2. B.page setup
    3. C.portrait
    4. D.print view
    5. E.vertical
    Show answer

    Answer: C portrait

  8. 8.
    Change a \(frac{(b-c)^2}{d +2}\) in algebraic expression to BASIC arithmetic expression.
    1. A.A * b \(^2\) - c \(^2\) ÷ d +2
    2. B.A * \(frac{(b-c)^2}{D +2}\)
    3. C.ab \(^2\) - ac \(^2\) ÷ d + 2
    4. D.A * \(frac{(b-c)^2}{D +2}\) Opera
    5. E.Python E. AB-A\(C^2 / D +2\)
    Show answer

    Answer: B A * \(frac{(b-c)^2}{D +2}\)

  9. 9.
    Convert 687 in decimal to base 16?
    1. A.2AF \(_{16}\)
    2. B.3BA \(_{16}\)
    3. C.4ff \(_{16}\)
    4. D.BB \(_{16}\)
    5. E.CBC \(_{16}\)
    Show answer

    Answer: A 2AF \(_{16}\)

  10. 10.
    Every computer system connected to the Internet must have a unique address?
    1. A.Domain name
    2. B.Instant message
    3. C.Internet protocol
    4. D.Internet relay
    5. E.Internet service
    Show answer

    Answer: C Internet protocol

  11. 11.
    How do you find and load a file that has been saved? select ..... command.
    1. A.close
    2. B.file
    3. C.new
    4. D.open
    5. E.save
    Show answer

    Answer: D open

  12. 12.
    If P 1 and Q = 1, find the value of NOT(P and Q).
    1. A.0
    2. B.0 and 1
    3. C.1
    4. D.1 and 0
    5. E.1 and 1
    Show answer

    Answer: A 0

  13. 13.
    In a computer system, SQL, simply means ..... Query language? Sample B. Simple C. Stratified D. Structured E. Summary
    1. A.Sample
    2. B.Simple
    3. C.Stratified
    4. D.Structured
    5. E.Summary
    Show answer

    Answer: D Structured

  14. 14.
    In a worksheet, a set of data is called?
    1. A.Column range
    2. B.Data base
    3. C.Data file
    4. D.Data range
    5. E.Row range
    Show answer

    Answer: D Data range

  15. 15.
    In data base, the minimum number of characters. user can input in the field is known as field?
    1. A.caption
    2. B.format
    3. C.name
    4. D.size
    5. E.text
    Show answer

    Answer: D size

  16. 16.
    In Microsoft Word, CTRL+ESC..... the start menu?
    1. A.closes
    2. B.cuts
    3. C.opens
    4. D.redo
    5. E.undo
    Show answer

    Answer: C opens

  17. 17.
    In Microsoft Word, the background of word document is?
    1. A.always the same for the entire document
    2. B.always white in colour
    3. C.automatically give any colour
    4. D.either white or black colour
    5. E.the colour you pre-set under the option menu
    Show answer

    Answer: B always white in colour

  18. 18.
    In order to find and load a file that has been saved, you need to select the ... Command.
    1. A.close
    2. B.new
    3. C.open
    4. D.recycle
    5. E.save
    Show answer

    Answer: C open

  19. 19.
    In the I.P.O cycle, P stands for?
    1. A.pack
    2. B.pointer
    3. C.procedure
    4. D.processing
    5. E.programming
    Show answer

    Answer: D processing

  20. 20.
    Integrated circuit chips used in micro computer are made of element called?
    1. A.chromium
    2. B.copper
    3. C.gold
    4. D.silicon
    5. E.silver
    Show answer

    Answer: D silicon

  21. 21.
    Lady Ada Lovelace improved upon the idea of?
    1. A.Babbage's analytical engine
    2. B.Babbage's difference engine
    3. C.Herman hollerinth's machine
    4. D.Leibnitz's calculator
    5. E.Pascal's arithmetic
    Show answer

    Answer: A Babbage's analytical engine

  22. 22.
    Notebook is an example of ..... Computer?
    1. A.macro
    2. B.mainframe
    3. C.micro
    4. D.mini
    5. E.super
    Show answer

    Answer: C micro

  23. 23.
    Read Only Memory (ROM) is a kind of...... storage?
    1. A.Disk drive
    2. B.Flash drive
    3. C.Permanent
    4. D.Smart card
    5. E.Temporary
    Show answer

    Answer: C Permanent

  24. 24.
    ROM is also known as?
    1. A.Adapter
    2. B.firmware
    3. C.Network
    4. D.Semi conductor
    5. E.Slot
    Show answer

    Answer: B firmware

  25. 25.
    Search engines are used for the following except?
    1. A.finding pages of information or data
    2. B.downloading educational material
    3. C.displaying advertisement
    4. D.downloading music and videos
    5. E.handling virus attacks
    Show answer

    Answer: E handling virus attacks

  26. 26.
    The ...... is added to a host computer hardware in order to expand its abilities?
    1. A.input devices
    2. B.monitor
    3. C.peripheral
    4. D.scanner
    5. E.webcam
    Show answer

    Answer: C peripheral

  27. 27.
    The ...... is found in the CPU of a computer.
    1. A.main memory
    2. B.modem
    3. C.mother board
    4. D.register
    5. E.zip drive
    Show answer

    Answer: A main memory

  28. 28.
    The central processing unit is connected to the?
    1. A.expansion boards
    2. B.expansion slots
    3. C.memory chip
    4. D.mother board
    5. E.system unit
    Show answer

    Answer: D mother board

  29. 29.
    The common name for all input and output devices is?
    1. A.keyboard
    2. B.peripheral
    3. C.printer
    4. D.storage medium
    5. E.system unit
    Show answer

    Answer: B peripheral

  30. 30.
    The computer that features a Liquid Crystal Display (LCD) is known as ...... Computer?
    1. A.desktop
    2. B.digital
    3. C.hybrid
    4. D.laptop
    5. E.notebook
    Show answer

    Answer: D laptop

  31. 31.
    The distribution of video and audio content to a dispersed audience through electronic media is called?
    1. A.broadcasting
    2. B.communication
    3. C.information
    4. D.messages
    5. E.news
    Show answer

    Answer: A broadcasting

  32. 32.
    The editing features in Microsoft Word include the following, except?
    1. A.animation
    2. B.format painter
    3. C.go to
    4. D.thesaurus
    5. E.word count
    Show answer

    Answer: B format painter

  33. 33.
    The following are examples of synchronous communication, except?
    1. A.blogs
    2. B.Google talk
    3. C.phone
    4. D.video conferencing
    5. E.yahoo messenger
    Show answer

    Answer: A blogs

  34. 34.
    The four standard ports include the following buses, except?
    1. A.fast infrared
    2. B.high performance serial
    3. C.parallel
    4. D.serial
    5. E.universal serial
    Show answer

    Answer: A fast infrared

  35. 35.
    The fourth generation programming language includes the following except?
    1. A.Borland Delphi
    2. B.Java
    3. C.Oracle reports
    4. D.Postscript
    5. E.SQL
    Show answer

    Answer: C Oracle reports

  36. 36.
    The full meaning of BCD is?
    1. A.Basic Code Decimal
    2. B.Basic Computer Decimal
    3. C.Binary Coded Decimal
    4. D.Binary Coded Digit
    5. E.Binary Computer Decimal
    Show answer

    Answer: C Binary Coded Decimal

  37. 37.
    The logical unit of transfer between the backing storage and main memory in file organization is called?
    1. A.block
    2. B.bucket
    3. C.hash
    4. D.hit
    5. E.partial
    Show answer

    Answer: B bucket

  38. 38.
    The maximum length of 10 base T unshielded twisted pair cable in meters is?
    1. A.100
    2. B.185
    3. C.500
    4. D.2000
    5. E.3000
    Show answer

    Answer: A 100

  39. 39.
    The mechanical counting device called pascaline was invented by......... pascal?
    1. A.Blaize
    2. B.Bloom
    3. C.John
    4. D.Philip
    5. E.Susan
    Show answer

    Answer: A Blaize

  40. 40.
    The process of .... is difficult without computer in transportation system.
    1. A.accommodation
    2. B.loading
    3. C.repair
    4. D.reservation
    5. E.ticketing
    Show answer

    Answer: D reservation

  41. 41.
    The speed of a processor is measured in?
    1. A.Kilobyte
    2. B.Kilohertz
    3. C.Megabyte
    4. D.Megahertz
    5. E.Megawatt
    Show answer

    Answer: D Megahertz

  42. 42.
    The symbolic representation of hard disk is?
    1. A.B:
    2. B.B:1
    3. C.C:
    4. D.C:l
    5. E.D:
    Show answer

    Answer: B B:1

  43. 43.
    The transfer of information from the Internet to your computer is called?
    1. A.Copy
    2. B.Documentation
    3. C.Download
    4. D.Retrieval
    5. E.Upload
    Show answer

    Answer: C Download

  44. 44.
    The user chosen secret string of characters that allows access to the use of computer is called?
    1. A.address code
    2. B.ID-Name
    3. C.password
    4. D.pin code
    5. E.username
    Show answer

    Answer: C password

  45. 45.
    We can improve computer security by the use of?
    1. A.account number
    2. B.ID number
    3. C.layout
    4. D.password
    5. E.user names
    Show answer

    Answer: D password

  46. 46.
    What displays the content of the active cell in excel?
    1. A.Formula bar
    2. B.Name box
    3. C.Range
    4. D.Row headings
    5. E.Task pane
    Show answer

    Answer: A Formula bar

  47. 47.
    What is the decimal equivalent of the binary number 10110111?
    1. A.180
    2. B.181
    3. C.183
    4. D.184
    5. E.186
    Show answer

    Answer: C 183

  48. 48.
    What is the function of control unit in the CPU?
    1. A.decodes program instructions
    2. B.generates data from the field
    3. C.performs logic functions
    4. D.stores program instructions
    5. E.transfers data to primary storage
    Show answer

    Answer: C performs logic functions

  49. 49.
    What is the other word used to describe browsing?
    1. A.Cyber cafing
    2. B.Pinging
    3. C.Searching
    4. D.Surfing
    5. E.Uploading
    Show answer

    Answer: D Surfing

  50. 50.
    When a file or folder is deleted, it goes to the?
    1. A.Hard disk
    2. B.Memory
    3. C.Monitor
    4. D.Recycle bin
    5. E.System unit
    Show answer

    Answer: D Recycle bin

  51. 51.
    Which of the following circuits is used as memory device in a computer?
    1. A.Attenuator
    2. B.Comparator
    3. C.Flip-flop
    4. D.Modem
    5. E.Rectifier
    Show answer

    Answer: C Flip-flop

  52. 52.
    Which of the following is not a function of symbolic DOS command?
    1. A.CLS:
    2. B.MD:
    3. C.RD:
    4. D.TYPE:
    5. E.VER:
    Show answer

    Answer: B MD:

  53. 53.
    Which of the following is not among the features of presentation package?
    1. A.Animation
    2. B.Insertion of range and cell
    3. C.Insertion of video and audio
    4. D.Slide
    5. E.Slide show
    Show answer

    Answer: B Insertion of range and cell

  54. 54.
    Which of the these is not among the file organization?
    1. A.Indexed
    2. B.Parallel
    3. C.Random
    4. D.Sequential
    5. E.Serial
    Show answer

    Answer: B Parallel

  55. 55.
    Which of these is a specialized port?
    1. A.Firewall
    2. B.IRDA
    3. C.Parallel
    4. D.Serial
    5. E.USB
    Show answer

    Answer: D Serial

  56. 56.
    Which of these is not a logic comparison symbol in computer studies ?
    1. A.=
    2. B.<
    3. C.>
    4. D.<=
    5. E.^
    Show answer

    Answer: E ^

  57. 57.
    Which of these is not an example of a browser?
    1. A.Chrome
    2. B.Internet Explorer
    3. C.Mozilla
    4. D.Opera
    5. E.Python
    Show answer

    Answer: E Python

  58. 58.
    Which of these packages is appropriate for preparing payroll of workers?
    1. A.CorelDraw
    2. B.Microsoft Access
    3. C.Microsoft Excel
    4. D.Microsoft Word
    Show answer

    Answer: C Microsoft Excel

  59. 59.
    Which of these registered jacks is used in terminating phone lines?
    1. A.RJ 11
    2. B.RJ 14
    3. C.RJ 25
    4. D.RJ 35
    5. E.RJ 45
    Show answer

    Answer: A RJ 11

  60. 60.
    Which of these storage media has the lowest capacity?
    1. A.CD-ROM
    2. B.Flash Drive
    3. C.Floppy Disk
    4. D.RAM
    5. E.Register
    Show answer

    Answer: E Register

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux