Skip to content

Computer Studies past questions: JAMB UTME 2023

79 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

79 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    ___ is the type of computer that is designed to operate on two states, 0 and 1.
    1. A.Analog computer
    2. B.Hybrid computer
    3. C.Digital computer
    4. D.micro computer
    Show answer

    Answer: C Digital computer

  2. 2.
    A computer code that spreads without the user interaction and can cause network performance problem is
    1. A.a trojan
    2. B.a computer worm
    3. C.a spyware
    4. D.a computer virus
    Show answer

    Answer: B a computer worm

  3. 3.
    A device that sends and receives printed pages or images over telephone lines by digitizing the material with an internal optical scanner and transmitting the information as electronic signals is a
    1. A.ATM
    2. B.scanner
    3. C.GSM
    4. D.fax machine
    Show answer

    Answer: D fax machine

  4. 4.
    A set of moral principles that regulate the use of computers is called
    1. A.cyber security guidelines
    2. B.computer ethics
    3. C.computer safety laws
    4. D.computer rules
    Show answer

    Answer: B computer ethics

  5. 5.
    A set of programs that direct computers to perform specific information processing activities for end users is
    1. A.System software
    2. B.Operating System
    3. C.Application software
    4. D.Translators
    Show answer

    Answer: C Application software

  6. 6.
    A type of application software that combines the abilities of several general purpose applications in one program is ?
    1. A.Graphics Packages
    2. B.Integrated Packages
    3. C.Multipurpose application
    4. D.Database management packages
    Show answer

    Answer: B Integrated Packages

  7. 7.
    An action performed in the GUI operating systems to hide a window but keep the program running in the background is ?
    1. A.hide
    2. B.multitasking
    3. C.minimize
    4. D.maximize
    Show answer

    Answer: C minimize

  8. 8.
    Analog, digital and hybrid computers are classification of computers based on
    1. A.the type of data-handling techniques
    2. B.the purpose
    3. C.the size
    4. D.the functionality
    Show answer

    Answer: A the type of data-handling techniques

  9. 9.
    Anti-virus software is an example of ?
    1. A.Utility programs
    2. B.Operating systems
    3. C.Application software
    4. D.Translators
    Show answer

    Answer: A Utility programs

  10. 10.
    At what stage in system development life cycle are all data documented in the form of detailed data flow diagrams(DFDs)
    1. A.System design
    2. B.Feasibility study
    3. C.System analysis
    4. D.Investigative study
    Show answer

    Answer: C System analysis

  11. 11.
    Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called ?
    1. A.batching
    2. B.utilizing
    3. C.processing
    4. D.upgrading
    Show answer

    Answer: C processing

  12. 12.
    Computers that are small and low cost are referred to as ?
    1. A.mini computers
    2. B.small computers
    3. C.tablet computers
    4. D.micro computers
    Show answer

    Answer: D micro computers

  13. 13.
    EDVAC was produced using which of these concepts ?
    1. A.packet routing
    2. B.stored program
    3. C.circuit switching
    4. D.packet switching
    Show answer

    Answer: B stored program

  14. 14.
    Evaluate \(1011 2 + 122 4 1011_2 + 122_4\) , leaving your answer in base 10.
    1. A.37
    2. B.51
    3. C.47
    4. D.73
    Show answer

    Answer: A 37

  15. 15.
    How many bits are in one nibble ?
    1. A.2
    2. B.4
    3. C.8
    4. D.16
    Show answer

    Answer: B 4

  16. 16.
    If the control unit controls other units of the CPU, which unit stores instructions,data and intermediate results.
    1. A.Memory unit
    2. B.Arithmetic section
    3. C.Control unit
    4. D.Logic section
    Show answer

    Answer: A Memory unit

  17. 17.
    In BASIC, REM shows a statement to be
    1. A.executable statement
    2. B.un-executable statement
    3. C.comment
    4. D.output
    Show answer

    Answer: C comment

  18. 18.
    In computer architecture, the type of bus that connects the major components of a computer system is
    1. A.address
    2. B.data bus
    3. C.control bus
    4. D.system bus
    Show answer

    Answer: D system bus

  19. 19.
    In technical feasibility, the priority is ?
    1. A.whether the probolem can be solved in the user's environment
    2. B.if the likely benefits outweight the cost of solving the problem
    3. C.whether the problem can be solved using existing technology and resources available
    4. D.whether the problem can be solved without causing any social issues
    Show answer

    Answer: C whether the problem can be solved using existing technology and resources available

  20. 20.
    Large computers are classified as
    1. A.desktops
    2. B.micro computers
    3. C.mini computers
    4. D.mainframe computers
    Show answer

    Answer: D mainframe computers

  21. 21.
    One of the following is not a good way to prevent virus.
    1. A.encryption
    2. B.use of firewall
    3. C.carelessly exposing your vital and personal information
    4. D.use of antivirus software
    Show answer

    Answer: C carelessly exposing your vital and personal information

  22. 22.
    The closest computer language to human is ?
    1. A.High level language
    2. B.Low level language
    3. C.Machine language
    4. D.Assembly language
    Show answer

    Answer: A High level language

  23. 23.
    The computer that combines the functions of both analog and digital computers is called ?
    1. A.Digital computer
    2. B.Analog computer
    3. C.Hybrid computer
    4. D.multipurpose computer
    Show answer

    Answer: C Hybrid computer

  24. 24.
    The connection between two or more computers to share resources or allow electronic communication is called ?
    1. A.Connection
    2. B.Communication
    3. C.Transfer
    4. D.Network
    Show answer

    Answer: D Network

  25. 25.
    The default file extension for PowerPoint version 2007 and newer is ?
    1. A..ppxt
    2. B..pps
    3. C..ppt
    4. D..pptx
    Show answer

    Answer: D .pptx

  26. 26.
    The diagrammatic representation of an algorithm is
    1. A.pseudocodes
    2. B.codes
    3. C.graphics
    4. D.flowchart
    Show answer

    Answer: D flowchart

  27. 27.
    The first computer made available for commercial use was
    1. A.UNIVAC
    2. B.EDSAC
    3. C.Mark-1
    4. D.ENIAC
    Show answer

    Answer: A UNIVAC

  28. 28.
    The first stage of data processing activities is ?
    1. A.Manipulation
    2. B.Collection
    3. C.Conversion
    4. D.Sorting
    Show answer

    Answer: B Collection

  29. 29.
    The first step in a CPU instruction cycle is
    1. A.Decode
    2. B.Get
    3. C.Fetch
    4. D.Execute
    Show answer

    Answer: C Fetch

  30. 30.
    The following are input devices except.
    1. A.mouse
    2. B.monitor
    3. C.Keyboard
    4. D.joystick
    Show answer

    Answer: B monitor

  31. 31.
    The following are the methods of file security except
    1. A.hacking
    2. B.use of password
    3. C.Use of back up
    4. D.Use of Anti-virus
    Show answer

    Answer: A hacking

  32. 32.
    The last cycle of data processing where data and information are preserved for future is called
    1. A.processing
    2. B.recording
    3. C.storage
    4. D.output
    Show answer

    Answer: C storage

  33. 33.
    The logic gate in the figure above is
    Diagram for this question
    1. A.XNOR gate
    2. B.NOT gate
    3. C.XOR gate
    4. D.OR gate
    Show answer

    Answer: C XOR gate

  34. 34.
    The only possible number base for \(235 x _x\) among the following is ?
    1. A.3
    2. B.5
    3. C.4
    4. D.6
    Show answer

    Answer: D 6

  35. 35.
    The Output will be a HIGH for any case when one or more inputs are one for a(an)
    1. A.OR gate
    2. B.AND gate
    3. C.NOR gate
    4. D.NOT gate
    Show answer

    Answer: A OR gate

  36. 36.
    The process of finding and correcting errors in the program code is called ?
    1. A.testing
    2. B.Debugging
    3. C.Editing
    4. D.coding
    Show answer

    Answer: B Debugging

  37. 37.
    The process where a programmer converts a program specifications into computer instructions is called ?
    1. A.Debugging
    2. B.Coding
    3. C.Testing
    4. D.System design
    Show answer

    Answer: B Coding

  38. 38.
    The term used to describe when new information replaces old information or data is
    1. A.file loss
    2. B.delete
    3. C.re-write
    4. D.overwrite
    Show answer

    Answer: D overwrite

  39. 39.
    The two types of operating system are
    1. A.command line and graphical user interface
    2. B.translators and assemblers
    3. C.system software and application software
    4. D.UNIX and LINUX
    Show answer

    Answer: A command line and graphical user interface

  40. 40.
    The type of computers that are designed to perform complex calculations extremely rapidly are called ?
    1. A.supercomputer
    2. B.micro computers
    3. C.laptops
    4. D.mainframe computer
    Show answer

    Answer: A supercomputer

  41. 41.
    The type of database in which the data are connected in different files by using common data elements or a key field is ?
    1. A.Relational database
    2. B.Network database
    3. C.Hierarchical database
    4. D.Object-oriented database
    Show answer

    Answer: A Relational database

  42. 42.
    Translating the problem statement into a series of sequential steps describing what the program must do is known as
    1. A.coding
    2. B.creating the algorithm
    3. C.debugging
    4. D.writing documentation
    Show answer

    Answer: B creating the algorithm

  43. 43.
    Translators are type of ?
    1. A.System software
    2. B.Operating system
    3. C.Utility programs
    4. D.Application software
    Show answer

    Answer: A System software

  44. 44.
    What category of application package does microsoft excel belong to ?
    1. A.Word processing package
    2. B.Graphics packages
    3. C.Database management packages
    4. D.Spreadsheet packages
    Show answer

    Answer: D Spreadsheet packages

  45. 45.
    What does R stands for in the CRUD acronym ?
    1. A.Retrieve
    2. B.Redirect
    3. C.Read
    4. D.Relate
    Show answer

    Answer: C Read

  46. 46.
    What generation of computer is characterized by the use of vacuum tubes for circuitry and magnetic drums for main memory?
    1. A.second generation
    2. B.fourth generation
    3. C.first generation
    4. D.third generation
    Show answer

    Answer: C first generation

  47. 47.
    What is the difference between an assembler and a compiler ?
    1. A.an assembler converts a machine language code into assembly level language code while a compiler converts high level programming language to a machine language code
    2. B.an assembler converts assembly level language code into machine language code while a compiler converts high level programming language code to a machine language code
    3. C.a compiler converts assembly level language code into machine lange while an assembler converts high level programming language to a machine language code
    4. D.they both convert assembly level language code into machine lange
    Show answer

    Answer: B an assembler converts assembly level language code into machine language code while a compiler converts high level programming language code to a machine language code

  48. 48.
    What is the difference between internal and external modem
    1. A.external modems are PCI or ISA expansion cards while internal modems are traditionally plug into a serial port on the computer
    2. B.internal modems are PCI or ISA expansion cards while external modems are traditionally plug into a serial port on the computer
    3. C.external modems are PCI or ISA expansion cards while internal modems are USB modems
    4. D.they are PCI or ISA expansion cards
    Show answer

    Answer: B internal modems are PCI or ISA expansion cards while external modems are traditionally plug into a serial port on the computer

  49. 49.
    what is the first computing machine invented ?
    1. A.slide rule
    2. B.Pascal calculator
    3. C.Napier bones
    4. D.Abacus
    Show answer

    Answer: D Abacus

  50. 50.
    What is the function of the escape key ?
    1. A.to shutdown the computer
    2. B.to start an application
    3. C.to interrupt or cancel the current process or running program
    4. D.to delete a file/folder
    Show answer

    Answer: C to interrupt or cancel the current process or running program

  51. 51.
    What is the shortcut for creating a new document ?
    1. A.Ctrl + N
    2. B.Ctrl + O
    3. C.Ctrl + Q
    4. D.Ctrl + M
    Show answer

    Answer: A Ctrl + N

  52. 52.
    What is the shortcut for performing warm booting ?
    1. A.y pressing the Ctrl + Alt keys simultaneously
    2. B.y pressing the Ctrl + Alt + F1 keys simultaneously
    3. C.y pressing the Ctrl + Del keys simultaneously
    4. D.by pressing the Ctrl + Alt + Del keys simultaneously
    Show answer

    Answer: D by pressing the Ctrl + Alt + Del keys simultaneously

  53. 53.
    What part of the central processing unit coordinates other units and manages the computer resources ?
    1. A.coordinating unit
    2. B.Memory unit
    3. C.Arithmetic Logic unit
    4. D.Control unit
    Show answer

    Answer: D Control unit

  54. 54.
    What protocol is used between Email servers?
    1. A.SMTP
    2. B.SNMP
    3. C.FTP
    4. D.POP
    Show answer

    Answer: A SMTP

  55. 55.
    What type of booting does the computer go through when starting up from a powered down ?
    1. A.Cold booting
    2. B.Soft booting
    3. C.Warm booting
    4. D.Rebooting
    Show answer

    Answer: A Cold booting

  56. 56.
    When records are given a new value, it is called
    1. A.updation
    2. B.insertion
    3. C.deletion
    4. D.retrieval
    Show answer

    Answer: A updation

  57. 57.
    When the computer reboots itself without triggering the hardware based reset, it is called ?
    1. A.cold booting
    2. B.hard reboot
    3. C.cold reboot
    4. D.soft reboot
    Show answer

    Answer: D soft reboot

  58. 58.
    which communication channel allows the sending of information in one direction only?
    1. A.simplex mode
    2. B.half duplex mode
    3. C.duplex mode
    4. D.full duplex mode
    Show answer

    Answer: A simplex mode

  59. 59.
    Which of the following allows devices on one network to communicate with devices on another network ?
    1. A.T-switch
    2. B.gateway
    3. C.modem
    4. D.multiplexer
    Show answer

    Answer: B gateway

  60. 60.
    Which of the following can be used to select the entire document ?
    1. A.Ctrl + K
    2. B.Ctrl + A
    3. C.Shift + A
    4. D.Alt + F5
    Show answer

    Answer: B Ctrl + A

  61. 61.
    Which of the following components of the computer is referred to as the administrative section ?
    1. A.CPU
    2. B.Output unit
    3. C.Input unit
    4. D.Memory Unit
    Show answer

    Answer: A CPU

  62. 62.
    Which of the following controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
    1. A.CPU
    2. B.application software
    3. C.operating system
    4. D.ALU
    Show answer

    Answer: C operating system

  63. 63.
    Which of the following does not replicate itself in an infected computer?
    1. A.spyware
    2. B.worm
    3. C.trojan horse
    4. D.virus
    Show answer

    Answer: C trojan horse

  64. 64.
    Which of the following is a valid variable name in Python?
    1. A.my_variable$
    2. B.m\(y_v\)ariable
    3. C.my-variable
    4. D.1m\(y_v\)ariable
    Show answer

    Answer: B m\(y_v\)ariable

  65. 65.
    Which of the following is an example of graphics software ?
    1. A.Microsoft word
    2. B.Adobe Illustrator
    3. C.Microsoft powerpoint
    4. D.MS Access
    Show answer

    Answer: B Adobe Illustrator

  66. 66.
    Which of the following is NOT a high-level programming language?
    1. A.Assembly language
    2. B.C++
    3. C.Python
    4. D.Java
    Show answer

    Answer: A Assembly language

  67. 67.
    Which of the following is not a third generation language?
    1. A.FORTRAN
    2. B.COBOL
    3. C.Assembly language
    4. D.Basic
    Show answer

    Answer: C Assembly language

  68. 68.
    Which of the following is not an application software
    1. A.MS - Word
    2. B.Corel Draw
    3. C.Linux
    4. D.MacWrite
    Show answer

    Answer: C Linux

  69. 69.
    Which of the following is not an example of graphics packages
    1. A.Freelance
    2. B.Quattro pro
    3. C.Corel draw
    4. D.Havard graphics
    Show answer

    Answer: B Quattro pro

  70. 70.
    Which of the following is the standard keyboard layout ?
    1. A.Dvorak
    2. B.QWERTY
    3. C.AZERTY
    4. D.ABCD
    Show answer

    Answer: B QWERTY

  71. 71.
    Which of the following is used for modulation and demodulation ?
    1. A.Gateway
    2. B.Protocol
    3. C.Modem
    4. D.Multiplex
    Show answer

    Answer: C Modem

  72. 72.
    Which of the following monitors has only two colours
    1. A.colour monitor
    2. B.colour graphic adapter (CGA)
    3. C.dichrome monitor
    4. D.monochrome monitor
    Show answer

    Answer: D monochrome monitor

  73. 73.
    Which of these application packages can be used to create a spreadsheet ?
    1. A.Microsoft powerpoint
    2. B.Microsoft excel
    3. C.Macwrite
    4. D.Microsoft word
    Show answer

    Answer: B Microsoft excel

  74. 74.
    Which of these commands will reboot the computer ?
    1. A.Ctrl + Alt + Del
    2. B.Ctrl + Del
    3. C.Ctrl + Alt + C
    4. D.Ctrl + Alt
    Show answer

    Answer: A Ctrl + Alt + Del

  75. 75.
    Which of these criteria is not important while classifying files ?
    1. A.Organization method
    2. B.Nature of content in the file
    3. C.Size of the file
    4. D.Storage medium
    Show answer

    Answer: D Storage medium

  76. 76.
    Which of these is not true about peer-to-peer network ?
    1. A.there is no dedicated servers
    2. B.it has a strong security system
    3. C.all computers in this network are known as peers
    4. D.there is no hierarchy among the computers
    Show answer

    Answer: B it has a strong security system

  77. 77.
    Which of these programming languages is the most suitable for a business data processing?
    1. A.BASIC
    2. B.ALGOL
    3. C.COBOL
    4. D.FORTRAN
    Show answer

    Answer: C COBOL

  78. 78.
    Which of these storage devices can act as a buffer between the CPU and the main memory ?
    1. A.Hard disk
    2. B.Floppy disk
    3. C.Cache Memory
    4. D.Flash drive
    Show answer

    Answer: C Cache Memory

  79. 79.
    Who invented the Napier Bones
    1. A.John Napier
    2. B.Samuel Napier
    3. C.Joseph Jacquard
    4. D.Charles Babbage
    Show answer

    Answer: A John Napier

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux