Skip to content

Computer Studies past questions: JAMB UTME 2022

158 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

158 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    _______ is the process of finding errors and fixing them within a program.
    1. A.Compiling
    2. B.Executing
    3. C.Debugging
    4. D.Scanning
    Show answer

    Answer: C Debugging

  2. 2.
    ________ is the process of dividing the disk into tracks and sectors
    1. A.Tracking
    2. B.Formatting
    3. C.Crashinng
    4. D.Allotting
    Show answer

    Answer: B Formatting

  3. 3.
    _________ are programmes that affect the effectiveness of a computer system.
    1. A.bugs
    2. B.virus
    3. C.anti virus
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: B virus

  4. 4.
    ___________ booting is done by turning on the computer at first instance.
    1. A.hot
    2. B.spicy
    3. C.cold
    4. D.cool
    Show answer

    Answer: C cold

  5. 5.
    ___________ is the combination of already processed _____________
    1. A.information /data
    2. B.data /information
    3. C.information /instructions
    4. D.instructions /Data
    Show answer

    Answer: A information /data

  6. 6.
    ___________ is when someone steals another persons identity.
    1. A.Cyber bullying
    2. B.Identity Theft
    3. C.Identity Phase
    4. D.Cyber Know How
    Show answer

    Answer: B Identity Theft

  7. 7.
    __________________ is the conversion of computer data from one format to another.
    1. A.data conversion
    2. B.data implementation
    3. C.data transmission
    4. D.data transfer
    Show answer

    Answer: A data conversion

  8. 8.
    ___________________ is a program meant to be sent from one computer to another across the world wide Web.
    1. A.Applet
    2. B.Mail
    3. C.algorithm
    4. D.data packages
    Show answer

    Answer: A Applet

  9. 9.
    .......... provides total solutions to reduce data redundancy, inconsistency, dependence and unauthorized access of data
    1. A.Tables
    2. B.DBMS
    3. C.Production passwords
    4. D.Database
    Show answer

    Answer: B DBMS

  10. 10.
    A 2-input gate that can be used to pass a digital waveform unchanged at certain times and inverted at other times is ___________
    1. A.AND gate
    2. B.OR gate
    3. C.NAND gate
    4. D.XOR gate
    Show answer

    Answer: D XOR gate

  11. 11.
    A collection of facts and figures is known to be _________
    1. A.Data
    2. B.Database
    3. C.sequenced data
    4. D.structural data
    Show answer

    Answer: A Data

  12. 12.
    A computer can't boot if it does not have ____________
    1. A.compiler
    2. B.Loader
    3. C.OS
    4. D.Assembler
    Show answer

    Answer: C OS

  13. 13.
    A display listing of program options which users can select is called?
    1. A.icons
    2. B.options
    3. C.selection
    4. D.menu
    Show answer

    Answer: D menu

  14. 14.
    A half byte is known as ________.
    1. A.data
    2. B.bit
    3. C.half byte
    4. D.nibble
    Show answer

    Answer: D nibble

  15. 15.
    A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is
    1. A.keyboard
    2. B.Plotter
    3. C.Scanner
    4. D.OMR
    Show answer

    Answer: C Scanner

  16. 16.
    A logic circuit performs ________ functions
    1. A.Interpretation
    2. B.Processing and Controlling
    3. C.Storage
    4. D.Security
    Show answer

    Answer: B Processing and Controlling

  17. 17.
    A permanent memory, which has data and instruction to start up the computer and does not erase data after power off.
    1. A.network interface card
    2. B.CPU
    3. C.RAM
    4. D.ROM
    Show answer

    Answer: D ROM

  18. 18.
    A tier in which the database resides along with the query processing language is called
    1. A.application tier
    2. B.data tier
    3. C.presentation tier
    4. D.model tier
    Show answer

    Answer: B data tier

  19. 19.
    A word processor can be used to
    1. A.write text
    2. B.edit text
    3. C.print text
    4. D.all of these
    Show answer

    Answer: D all of these

  20. 20.
    An inventory management program can assist with ________
    1. A.distribution
    2. B.purchasing
    3. C.planning
    4. D.all of the above
    Show answer

    Answer: D all of the above

  21. 21.
    An Operating System is a type of?
    1. A.Application Software
    2. B.System software
    3. C.Utility Program
    4. D.None of these
    Show answer

    Answer: B System software

  22. 22.
    Another word for booting is
    1. A.starting
    2. B.restarting
    3. C.loading
    4. D.running
    Show answer

    Answer: A starting

  23. 23.
    Applications on a screen are displayed by __________
    1. A.Cursor
    2. B.icon
    3. C.Home screen
    4. D.App drawer
    Show answer

    Answer: B icon

  24. 24.
    At least how many keys is a keyboard made up of?
    1. A.105
    2. B.107
    3. C.101
    4. D.103
    Show answer

    Answer: C 101

  25. 25.
    Binary coded decimals (BCD) numbers express each digit as a ___________
    1. A.byte
    2. B.nibble
    3. C.bit
    4. D.All of the above
    Show answer

    Answer: B nibble

  26. 26.
    Computer applications are example of ___________
    1. A.Hardware
    2. B.Computer utilities
    3. C.Program packages
    4. D.Software
    Show answer

    Answer: D Software

  27. 27.
    Computer files can be characterised by all but,
    1. A.A title
    2. B.It's accessibility
    3. C.The ability to be modified
    4. D.Where it is stored
    Show answer

    Answer: D Where it is stored

  28. 28.
    Computer Monitor is also known as
    1. A.DVU
    2. B.UVD
    3. C.VDU
    4. D.CCTV
    Show answer

    Answer: C VDU

  29. 29.
    Computer software can be classified into how many parts?
    1. A.3
    2. B.5
    3. C.2
    4. D.4
    Show answer

    Answer: C 2

  30. 30.
    Computer softwares like ios, Ubuntu, Chrome OS, are classified as ___________
    1. A.Computer utilities
    2. B.System software
    3. C.Computer application
    4. D.Application package
    Show answer

    Answer: B System software

  31. 31.
    Computers are used majorly at offices for ____________
    1. A.Recreational purposes
    2. B.Research purposes
    3. C.Storage purpose
    4. D.Security purposes
    Show answer

    Answer: C Storage purpose

  32. 32.
    Computers that are portable and convenient for users who travel are known as _________________
    1. A.Super computers
    2. B.Laptops
    3. C.Mini computers
    4. D.File servers
    Show answer

    Answer: B Laptops

  33. 33.
    CPU stands for ________________.
    1. A.Control Processing Unit
    2. B.Computer Process Unit
    3. C.Central Personal Unit
    4. D.Central Processing Unit
    Show answer

    Answer: D Central Processing Unit

  34. 34.
    CRACKING comes under ___________
    1. A.website service
    2. B.transcription
    3. C.computer crime
    4. D.data security
    Show answer

    Answer: C computer crime

  35. 35.
    Destruction of files for malicious reasons such as access by fraudulent people is classified as being
    1. A.modified
    2. B.accessed
    3. C.destroyed
    4. D.unauthorized access
    Show answer

    Answer: D unauthorized access

  36. 36.
    Encryption helps with what?
    1. A.Spam messages
    2. B.identify source of message
    3. C.Safe delivery of messages to destination without being accessed by a third party
    4. D.interpretation of message and digital data
    Show answer

    Answer: C Safe delivery of messages to destination without being accessed by a third party

  37. 37.
    Files that maintain the hierarchical structure of the file system.
    1. A.Descriptors
    2. B.Directories
    3. C.Modifiers
    4. D.Relative files
    Show answer

    Answer: B Directories

  38. 38.
    Fire fox is an example of __________
    1. A.System software
    2. B.Application package
    3. C.Application software
    4. D.Computer tools
    Show answer

    Answer: C Application software

  39. 39.
    Firefox is an example of __________
    1. A.System software
    2. B.Application package
    3. C.Application software
    4. D.Computer tools
    Show answer

    Answer: C Application software

  40. 40.
    For what does WAN stand?
    1. A.World application network
    2. B.Wide area network
    3. C.Wide acreage network
    4. D.Work arrangement network
    Show answer

    Answer: B Wide area network

  41. 41.
    From where can the name of a user account be changed?
    1. A.Setting
    2. B.Computer name
    3. C.Code panel
    4. D.Control panel
    Show answer

    Answer: D Control panel

  42. 42.
    Hexadecimal numbers are a mixture of
    1. A.Octal and decimal numbers
    2. B.Binary and octal numbers
    3. C.Letters and decimal digits
    4. D.Binary and decimal numbers
    Show answer

    Answer: C Letters and decimal digits

  43. 43.
    How are the stages of SDLC implemented?
    1. A.Randomly, without overlapping
    2. B.sequentially, without overlapping
    3. C.sequentially with overlapping
    4. D.randomly with overlapping
    Show answer

    Answer: B sequentially, without overlapping

  44. 44.
    How many different values can a bit have?
    1. A.2
    2. B.4
    3. C.10
    4. D.256
    Show answer

    Answer: A 2

  45. 45.
    How many types of booting are there?
    1. A.5
    2. B.3
    3. C.2
    4. D.4
    Show answer

    Answer: C 2

  46. 46.
    In any software package, which of the following versions represents a major improvement on the previous version?
    1. A.1.0
    2. B.1.5
    3. C.2.0
    4. D.2.5
    Show answer

    Answer: C 2.0

  47. 47.
    In Boolean algebra, the bar sign (-) indicates ....................
    1. A.OR operation
    2. B.AND operation
    3. C.NOT operation
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: C NOT operation

  48. 48.
    In general, a file is basically a collection of all related______.
    1. A.Rows & Columns
    2. B.Fields
    3. C.Database
    4. D.Records
    Show answer

    Answer: D Records

  49. 49.
    In Microsoft Excel, sheet tabs can be renamed by ______
    1. A.Double-clicking any column
    2. B.Double-clicking any row
    3. C.Double-clicking on the sheet tab; entering the new name
    4. D.Going to File, and clicking Save As
    Show answer

    Answer: C Double-clicking on the sheet tab; entering the new name

  50. 50.
    In SQL, which command is used to remove a stored function from the database?
    1. A.REMOVE Function
    2. B.DELETE function
    3. C.DROP function
    4. D.ERASE Function
    Show answer

    Answer: C DROP function

  51. 51.
    In the files, if order of operation on two or more files are similar, then operation will be
    1. A.complex
    2. B.simple
    3. C.sequential
    4. D.combinational
    Show answer

    Answer: C sequential

  52. 52.
    In which situation does running application remain active?
    1. A.when log off
    2. B.when user is switched
    3. C.when shut down
    4. D.when reboot
    Show answer

    Answer: B when user is switched

  53. 53.
    Internet explorer is used for
    1. A.viewing movies
    2. B.Listening to music
    3. C.Drawing
    4. D.viewing Web pages
    Show answer

    Answer: D viewing Web pages

  54. 54.
    Java is a ______ language
    1. A.High level
    2. B.Low level
    3. C.Machine
    4. D.Algorithm
    Show answer

    Answer: A High level

  55. 55.
    Microsoft PowerPoint is a ________________ application
    1. A.presentation software
    2. B.graphing
    3. C.productivity software
    4. D.gaming
    Show answer

    Answer: A presentation software

  56. 56.
    Microsoft word serves the purpose of ________
    1. A.Developing other applications
    2. B.Creating documents
    3. C.Storing Documents
    4. D.Browsing
    Show answer

    Answer: B Creating documents

  57. 57.
    Numerous files are referred to as _____________
    1. A.Files
    2. B.Folder
    3. C.Memo
    4. D.Drafts
    Show answer

    Answer: B Folder

  58. 58.
    Programming language COBOL works best for use in
    1. A.Siemens applications
    2. B.student applications
    3. C.social applications
    4. D.commercial application
    Show answer

    Answer: D commercial application

  59. 59.
    Running other software on idle computer without the knowledge of the organisation is called theft of ___________
    1. A.Software
    2. B.computer
    3. C.computer time
    4. D.use
    Show answer

    Answer: C computer time

  60. 60.
    Sensitive data can be protected from prying eyes using _________
    1. A.File permissions
    2. B.File locks
    3. C.passwords
    4. D.encryption
    Show answer

    Answer: A File permissions

  61. 61.
    Storage which retains data after power cut off is called.
    1. A.Volatile storage
    2. B.Non-volatile storage
    3. C.Sequential storage
    4. D.Direct storage
    Show answer

    Answer: B Non-volatile storage

  62. 62.
    System software can further be classified into two. Operating software and ______________ software
    1. A.Utility
    2. B.Storage
    3. C.Anti virus
    4. D.File management system
    Show answer

    Answer: A Utility

  63. 63.
    System software has which major function?
    1. A.Giving utility
    2. B.making navigation easier for user
    3. C.controlling the computer system
    4. D.maintain the system
    Show answer

    Answer: C controlling the computer system

  64. 64.
    The acronym from DATABASE MANAGEMENT SYSTEM is ________________
    1. A.DMS
    2. B.DBMS
    3. C.DMGS
    4. D.DMSM
    Show answer

    Answer: B DBMS

  65. 65.
    The acronym IP address has its full meaning to be _________
    1. A.Internet protocol
    2. B.Internet password
    3. C.International processing
    4. D.Internet processing
    Show answer

    Answer: A Internet protocol

  66. 66.
    The actual physical network of wires, cables and satellite that connects computers and resources throughout the world is the _______________
    1. A.Web
    2. B.Internet
    3. C.e-commerce
    4. D.social media
    Show answer

    Answer: B Internet

  67. 67.
    The arrow displayed on the screen of a computer is called
    1. A.Pointer
    2. B.Arrow
    3. C.Cursor
    4. D.Indicator
    Show answer

    Answer: C Cursor

  68. 68.
    The binary system has the radix of ________
    1. A.0
    2. B.1
    3. C.2
    4. D.½
    Show answer

    Answer: C 2

  69. 69.
    The Caps key on a keyboard is used to___________
    1. A.move to previous page
    2. B.Delete files
    3. C.Switch between upper and lower case letters
    4. D.Space texts
    Show answer

    Answer: C Switch between upper and lower case letters

  70. 70.
    The combination of the arithmetic and logic units, as well as the ______________ unit makes up the central processing unit.
    1. A.input
    2. B.memory
    3. C.control
    4. D.1/0
    Show answer

    Answer: C control

  71. 71.
    The delete permission allows one to ____________
    1. A.share music
    2. B.delete or remove files and directories
    3. C.read files and directories
    4. D.modify files and directories
    Show answer

    Answer: B delete or remove files and directories

  72. 72.
    The device primarily used to provide hardcopy is the?
    1. A.printer
    2. B.card reader
    3. C.computer console
    4. D.CRT
    Show answer

    Answer: A printer

  73. 73.
    The Domain name of a website is also its__________
    1. A.IP address
    2. B.TCP address
    3. C.Database system
    4. D.Network server
    Show answer

    Answer: A IP address

  74. 74.
    The end users are able to operate at the _______ tier.
    1. A.model
    2. B.application
    3. C.data
    4. D.presentation
    Show answer

    Answer: D presentation

  75. 75.
    The explorer bar is divided into _________ categories.
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.5
    4. D.7
    Show answer

    Answer: B 3

  76. 76.
    The first commuters were programed using _________
    1. A.Assembly language
    2. B.Machine language
    3. C.Source code
    4. D.Object code
    Show answer

    Answer: B Machine language

  77. 77.
    The function of an assembler is to _________
    1. A.convert basic language to machine language
    2. B.convert high level language to machine language
    3. C.convert assembly language to machine language
    4. D.convert assembly language into high level language
    Show answer

    Answer: C convert assembly language to machine language

  78. 78.
    The hexadecimal digits are 0-9 and A-_____
    1. A.E
    2. B.F
    3. C.G
    4. D.D
    Show answer

    Answer: B F

  79. 79.
    The illegal access to a network or computer system is___________
    1. A.security
    2. B.cracking
    3. C.virus
    4. D.piracy
    Show answer

    Answer: B cracking

  80. 80.
    The Internet is an example of which computer network?
    1. A.LAN
    2. B.MAN
    3. C.CAN
    4. D.WAN
    Show answer

    Answer: D WAN

  81. 81.
    The java interpreter translates a java program from ____________ to machine language.
    1. A.nibble
    2. B.bit
    3. C.byte code
    4. D.high level language
    Show answer

    Answer: C byte code

  82. 82.
    The joystick typically have a button on _________ used to select the option pointed by the cursor.
    1. A.bottom
    2. B.left
    3. C.right
    4. D.top
    Show answer

    Answer: D top

  83. 83.
    The logical structure of the database can be depicted through its ______
    1. A.Domain
    2. B.Data model
    3. C.Architecture
    4. D.Schemas
    Show answer

    Answer: B Data model

  84. 84.
    The major function of a Database management system is _______________
    1. A.Virus detection
    2. B.Cyber security
    3. C.Manipulation of data in a data base
    4. D.Store large data
    Show answer

    Answer: C Manipulation of data in a data base

  85. 85.
    The memory unit receives data and information from which unit?
    1. A.input unit
    2. B.output unit
    3. C.control unit
    4. D.arithmetic and logic unit
    Show answer

    Answer: D arithmetic and logic unit

  86. 86.
    The most basic network is _________
    1. A.WAN
    2. B.SAN
    3. C.PAN
    4. D.MAN
    Show answer

    Answer: C PAN

  87. 87.
    The number of input combination for a 4 input gate is ______
    1. A.9
    2. B.8
    3. C.15
    4. D.16
    Show answer

    Answer: D 16

  88. 88.
    The process of feeding instructions into the computer system is called
    1. A.Processing
    2. B.Accessing
    3. C.Inputting
    4. D.Outputting
    Show answer

    Answer: C Inputting

  89. 89.
    The rules that govern the structure of a command or programming language is called
    1. A.Syntax
    2. B.Algorithm
    3. C.Logic
    4. D.Password
    Show answer

    Answer: A Syntax

  90. 90.
    The set of rules that defines the combination of symbols that are considered to be correctly structured statements or expressions in that language is called _________
    1. A.Syntax
    2. B.Instruction
    3. C.Program
    4. D.Domain
    Show answer

    Answer: A Syntax

  91. 91.
    The super computers are mainly used for
    1. A.Data retrieval operations
    2. B.Input-output intensive processing
    3. C.Manipulation of records
    4. D.Mathematical intensive scientific applications
    Show answer

    Answer: D Mathematical intensive scientific applications

  92. 92.
    The windows explorer is divided into _________ categories.
    1. A.2
    2. B.3
    3. C.5
    4. D.7
    Show answer

    Answer: A 2

  93. 93.
    To determine if a computer has the ability to think, a test was conducted named as
    1. A.Turing test
    2. B.Computation test
    3. C.Teletype test
    4. D.Interrogator test
    Show answer

    Answer: A Turing test

  94. 94.
    Total types of data that can be read by document reader are
    1. A.marks
    2. B.handwritten and printed characters
    3. C.printed lines
    4. D.all of the above
    Show answer

    Answer: D all of the above

  95. 95.
    Types of software programs are
    1. A.Application programs
    2. B.replicate programs
    3. C.Logical programs
    4. D.both A and B
    Show answer

    Answer: D both A and B

  96. 96.
    Typically, an ATM is used for
    1. A.record keeping
    2. B.budget making
    3. C.watching movies
    4. D.withdrawing cash
    Show answer

    Answer: D withdrawing cash

  97. 97.
    What controls the way in which the computer system function and provides a means by which users can interact with the computer.
    1. A.Application software
    2. B.Internet
    3. C.Operating system
    4. D.Control unit
    Show answer

    Answer: C Operating system

  98. 98.
    What differs a system software from application software?
    1. A.ability to multi task
    2. B.being minimal in terms of space
    3. C.presence of cache memory
    4. D.unique programs installed by the creators to help run the computer
    Show answer

    Answer: D unique programs installed by the creators to help run the computer

  99. 99.
    What does a linker program do?
    1. A.it places the program in the memory for execution
    2. B.relocates the program to execute from the specific memory area allocated to it
    3. C.Links the program with other programs needed for its execution
    4. D.interface the program with the entities generating its input data
    Show answer

    Answer: C Links the program with other programs needed for its execution

  100. 100.
    What does an Operating System do?
    1. A.Memory Management
    2. B.File Management
    3. C.Application Management
    4. D.All of the above
    Show answer

    Answer: D All of the above

  101. 101.
    What does CO stand for in COBOL?
    1. A.common object
    2. B.common
    3. C.computer oriented
    4. D.common operating
    Show answer

    Answer: B common

  102. 102.
    What does ICT stand for?
    1. A.information and community technology
    2. B.Internet and communication technology
    3. C.information and communication technology
    4. D.Internet access communication technologies
    Show answer

    Answer: C information and communication technology

  103. 103.
    What does LAN stand for?
    1. A.Land area network
    2. B.Local arrangement network
    3. C.Legal alternative network
    4. D.Local area network
    Show answer

    Answer: D Local area network

  104. 104.
    What does RAM and ROM have in common?
    1. A.They both deal with memory
    2. B.They were both invented by Bill Gates
    3. C.They do not have anything in common
    4. D.Their initials are similar
    Show answer

    Answer: A They both deal with memory

  105. 105.
    What is a computer file.
    1. A.A computer program
    2. B.A document like bunch of text
    3. C.A place on a computer where information is stored in a package
    4. D.A physical paper document that entails how a computer works
    Show answer

    Answer: C A place on a computer where information is stored in a package

  106. 106.
    What is a website main page called?
    1. A.Home page
    2. B.Bookmark
    3. C.Search page
    4. D.Task page
    Show answer

    Answer: A Home page

  107. 107.
    What is considered the brain of the computer?
    1. A.Central Processing Unit
    2. B.Monitor/Display Screen
    3. C.Mouse
    4. D.Printer
    Show answer

    Answer: A Central Processing Unit

  108. 108.
    What is debugging?
    1. A.Preventing bugs from getting to the computer
    2. B.inserting errors into the program
    3. C.finding and removing errors from a computer
    4. D.finding and removing errors from a program
    Show answer

    Answer: D finding and removing errors from a program

  109. 109.
    What is the etiquette one should follow while working online?
    1. A.Anything goes . . . providing he/she remains anonymous
    2. B.Netflix
    3. C.Netiquette
    4. D.Piracy
    Show answer

    Answer: C Netiquette

  110. 110.
    What is the full form of CU?
    1. A.Compound Unit
    2. B.Communication Unit
    3. C.Computer unit
    4. D.Control unit
    Show answer

    Answer: D Control unit

  111. 111.
    What is the full form of TCP?
    1. A.Transmission Control Protocol
    2. B.Transmission Communication Protocol
    3. C.Transformation Control Protocol
    4. D.Transmission Central Pass
    Show answer

    Answer: A Transmission Control Protocol

  112. 112.
    What is the full form of UDP?
    1. A.User Datagram Packet
    2. B.User Data Packet
    3. C.User Datagram Protocol
    4. D.Unique Data Protocol
    Show answer

    Answer: C User Datagram Protocol

  113. 113.
    What is the function of firewall?
    1. A.Service provider
    2. B.Cyber security
    3. C.Internet browser
    4. D.Storage device
    Show answer

    Answer: B Cyber security

  114. 114.
    What is the major purpose of application software?
    1. A.oversee the running of the computer
    2. B.utilities
    3. C.database management
    4. D.recreation
    Show answer

    Answer: B utilities

  115. 115.
    What is the permanent memory built into your computer called?
    1. A.RAM
    2. B.ROM
    3. C.CPU
    4. D.CD-ROM
    Show answer

    Answer: B ROM

  116. 116.
    What is the primary purpose of Microsoft Excel?
    1. A.To write essays
    2. B.To show a slide presentation
    3. C.To solve problems involving numbers
    4. D.To keep students updated in the latest Microsoft Office product
    Show answer

    Answer: C To solve problems involving numbers

  117. 117.
    What is the shortcut key to "undo" last action on a Microsoft word page?
    1. A.Ctrl + A
    2. B.Ctrl + U
    3. C.Ctrl + X
    4. D.Ctrl + Z
    Show answer

    Answer: D Ctrl + Z

  118. 118.
    What kind of data is processed by an analog computer?
    1. A.Discrete data
    2. B.Intermittent
    3. C.Discretely varying
    4. D.Continuously varying data
    Show answer

    Answer: D Continuously varying data

  119. 119.
    What tells the computer how to use its components?
    1. A.utility
    2. B.application
    3. C.operating system
    4. D.network
    Show answer

    Answer: C operating system

  120. 120.
    What type of errors occurs when the program is asked to implement an impossible task such as dividing a number by zero?
    1. A.Syntax error
    2. B.Runtime error
    3. C.Logical error
    4. D.Arithmetic error
    Show answer

    Answer: B Runtime error

  121. 121.
    When an input signal 1 is applied to a NOT gate, the output is ..................
    1. A.0
    2. B.1
    3. C.Either 0 & 1
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: A 0

  122. 122.
    When does the output of a NAND gate =1?
    1. A.whenever a 0 is present at an input
    2. B.only when all input =0
    3. C.whenever 1 is present at an input
    4. D.only when all input =1
    Show answer

    Answer: A whenever a 0 is present at an input

  123. 123.
    When does the output of a NOR gate =0?
    1. A.whenever 0 is present at input
    2. B.only when all input =0
    3. C.whenever 1 is present at input
    4. D.only when all input =1
    Show answer

    Answer: C whenever 1 is present at input

  124. 124.
    Which among the following generation computers had expensive operation cost?
    1. A.First
    2. B.Second
    3. C.Third
    4. D.Fourth
    Show answer

    Answer: A First

  125. 125.
    Which can be the input and output devices both?
    1. A.Scanner
    2. B.Touch screen monitor
    3. C.Speaker
    4. D.Digitizer
    Show answer

    Answer: B Touch screen monitor

  126. 126.
    Which computer accessory is both an input and output device?
    1. A.Monitor
    2. B.Printer
    3. C.Network cards
    4. D.Scanner
    Show answer

    Answer: C Network cards

  127. 127.
    Which doesn't belong to the group?
    1. A.Flash drive
    2. B.Floppy disk
    3. C.Compact disk
    4. D.Memory unit
    Show answer

    Answer: D Memory unit

  128. 128.
    Which is not a network for distribution of information?
    1. A.cloud storage
    2. B.Several computers to one printer
    3. C.Microsoft Word
    4. D.E-mail
    Show answer

    Answer: C Microsoft Word

  129. 129.
    Which key deletes text?
    1. A.Arrow keys
    2. B.enter key
    3. C.backspace key
    4. D.esc key
    Show answer

    Answer: C backspace key

  130. 130.
    Which number base system is used by low level languages
    1. A.Duodecimal
    2. B.Binary
    3. C.Hexadecimal
    4. D.Decimal
    Show answer

    Answer: B Binary

  131. 131.
    Which of the below-mentioned reasons do not satisfy the reason why people create a computer virus?
    1. A.protection
    2. B.Identity theft
    3. C.pranks
    4. D.research purpose
    Show answer

    Answer: A protection

  132. 132.
    Which of the following is a computer not used for?
    1. A.entertainment
    2. B.information
    3. C.social media
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: D none of the above

  133. 133.
    Which of the following is an example of output device
    1. A.Keyboard
    2. B.Mouse
    3. C.speaker
    4. D.microphone
    Show answer

    Answer: C speaker

  134. 134.
    Which of the following is an example of software
    1. A.Joy stick
    2. B.Keyboard
    3. C.Operating systems
    4. D.Mouse
    Show answer

    Answer: C Operating systems

  135. 135.
    Which of the following is not a method of filing
    1. A.Random
    2. B.Sequential
    3. C.Serial
    4. D.Geographical
    Show answer

    Answer: D Geographical

  136. 136.
    Which of the following is not a model used in problem solving?
    1. A.critical thinking
    2. B.SDCL
    3. C.waterfall
    4. D.prototype
    Show answer

    Answer: C waterfall

  137. 137.
    Which of the following is not a stage of system development cycle?
    1. A.Design
    2. B.Test running
    3. C.Implementation
    4. D.Observation
    Show answer

    Answer: D Observation

  138. 138.
    Which of the following is not a type of computer network?
    1. A.VPN
    2. B.CAN
    3. C.WLAN
    4. D.DAN
    Show answer

    Answer: D DAN

  139. 139.
    Which of the following is not a type of computer on the basis of operation?
    1. A.Remote
    2. B.Hybrid
    3. C.Analog
    4. D.Digital
    Show answer

    Answer: A Remote

  140. 140.
    Which of the following is not a type of logic gate
    1. A.XOR
    2. B.OR
    3. C.AND
    4. D.DOR
    Show answer

    Answer: D DOR

  141. 141.
    Which of the following is termed as the minimum error code?
    1. A.binary code
    2. B.gray code
    3. C.excess 3 code
    4. D.octal code
    Show answer

    Answer: B gray code

  142. 142.
    Which of the following isn't used to navigate in a computer?
    1. A.Cursor
    2. B.Keyboard
    3. C.mouse
    4. D.Scanner
    Show answer

    Answer: D Scanner

  143. 143.
    Which of the following software can't be categorized as an application software?
    1. A.DBM
    2. B.MS-DOS
    3. C.Spreadsheet
    4. D.word processor
    Show answer

    Answer: B MS-DOS

  144. 144.
    Which of the following system software resides in the main memory always?
    1. A.Text editor
    2. B.Assembler
    3. C.Linker
    4. D.Loader
    Show answer

    Answer: D Loader

  145. 145.
    Which of the listed is not a type of computer application?
    1. A.Microsoft word
    2. B.Firefox
    3. C.Joy stick
    4. D.VLC media player
    Show answer

    Answer: C Joy stick

  146. 146.
    Which of the memories must be refreshed many times per second?
    1. A.EPROM
    2. B.ROM
    3. C.Static RAM
    4. D.Dynamic RAM
    Show answer

    Answer: D Dynamic RAM

  147. 147.
    Which of these application packages is mostly used by computer users?
    1. A.CorelDraw
    2. B.Ms Access
    3. C.Ms Excel
    4. D.Ms Word
    Show answer

    Answer: D Ms Word

  148. 148.
    Which of these is not a job of the operating system
    1. A.Stopping unauthorised users accessing files that do not belong to them
    2. B.Handling HTTP requests for Web pages
    3. C.Allocating memory to programs that are running on the computer
    4. D.none of the above
    Show answer

    Answer: B Handling HTTP requests for Web pages

  149. 149.
    Which of these is not a programming language
    1. A.HTML
    2. B.Java
    3. C.C++
    4. D.ios
    Show answer

    Answer: D ios

  150. 150.
    Which part of a laptop serves the same function as a mouse?
    1. A.Arrow keys
    2. B.Navigation bar
    3. C.Touchpad
    4. D.Keyboard
    Show answer

    Answer: C Touchpad

  151. 151.
    Which part of a processor contains the hard ware necessary to perform all the operations required by a computer?
    1. A.Data path
    2. B.Controller
    3. C.Registers
    4. D.Cache
    Show answer

    Answer: A Data path

  152. 152.
    Which process is used by large retailers to study trends?
    1. A.Data mining
    2. B.Data selection
    3. C.Data conversion
    4. D.Pos
    Show answer

    Answer: A Data mining

  153. 153.
    Which program translates programs to a simpler language that the computer can execute.
    1. A.Compiler
    2. B.Interpreter
    3. C.Processor
    4. D.algorithm
    Show answer

    Answer: A Compiler

  154. 154.
    Which term describes accessing files from a computer other than the one where the files are stored.
    1. A.local access
    2. B.remote access
    3. C.cloud access
    4. D.special access
    Show answer

    Answer: C cloud access

  155. 155.
    Which type of network can span several building, but is usually less than 30 square miles big?
    1. A.CAN
    2. B.LAN
    3. C.MAN
    4. D.WAN
    Show answer

    Answer: C MAN

  156. 156.
    Which type of network is usually contained inside one office building?
    1. A.CAN
    2. B.LAN
    3. C.MAN
    4. D.WAN
    Show answer

    Answer: B LAN

  157. 157.
    Why is the base 10 system unique?
    1. A.There are only 10 fingers to every human
    2. B.There are only 10 one digit numbers
    3. C.The number 10 has just 2 factors
    4. D.no specific reason
    Show answer

    Answer: A There are only 10 fingers to every human

  158. 158.
    Word processor, spreadsheets, database, graphics and presentation software are all examples of?
    1. A.application packages
    2. B.utility packages
    3. C.operating system software
    4. D.None of the above
    Show answer

    Answer: A application packages

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

Every year, explained, in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux