Skip to content

Computer Studies past questions: WAEC SSCE 2022

51 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

51 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A student would require the following devices to online application form except?
    1. A.keyboard
    2. B.mouse
    3. C.printer
    4. D.webcam
    Show answer

    Answer: C printer

  2. 2.
    Add 127 \(_{16}\) to 50A \(_{16}\)
    1. A.629 \(_{16}\)
    2. B.630 \(_{16}\)
    3. C.631 \(_{16}\)
    4. D.632 \(_{16}\)
    Show answer

    Answer: C 631 \(_{16}\)

  3. 3.
    Deleted items in the computers are temporarily stored in the?
    1. A.memory unit
    2. B.processor
    3. C.recycle bin
    4. D.task manager
    Show answer

    Answer: C recycle bin

  4. 4.
    Duplicating copyrighted electronic or digital content without the authors approval is considered?
    1. A.felonious
    2. B.ethical
    3. C.treasonable
    4. D.unethical
    Show answer

    Answer: A felonious

  5. 5.
    EDSAC was produced using a concept known as
    1. A.Circuit switching
    2. B.Packet routing
    3. C.Packet switching
    4. D.Stored program
    Show answer

    Answer: D Stored program

  6. 6.
    Ethical practice requires a computer user to
    1. A.shutdown properly
    2. B.hack into other peoples computer
    3. C.intrude into peoples privacy
    4. D.copy software without the license
    Show answer

    Answer: A shutdown properly

  7. 7.
    Examples of quantitative data type are?
    1. A.continuous and discrete
    2. B.local and foreign
    3. C.nominal and ordinal
    4. D.primary and secondary
    Show answer

    Answer: A continuous and discrete

  8. 8.
    he QBASIC statement LETX=Y-3 means
    1. A.the variables X and Y both receive the value 3
    2. B.the variable X receives the value3
    3. C.the variable X receives the value of Y less 3
    4. D.an error message has occured due to type mismatch
    Show answer

    Answer: C the variable X receives the value of Y less 3

  9. 9.
    How many binary digits are contained in 10MB of a memory stick?
    1. A.10x 1024
    2. B.10x 1024 x8
    3. C.10 x 1024 x 1024
    4. D.10 x 1024 x 1024 x 8
    Show answer

    Answer: D 10 x 1024 x 1024 x 8

  10. 10.
    If A is in cell A1 and B is in Cell B1 of a worksheet in a spreadsheet application,write a formula to calculate x= \(\frac{A^2 = B{^1/2}}{100}\)
    1. A.((A\(1^2)+(\)B1^(1/2)))/100
    2. B.((A\(1^2)+(\)B1^(1/2)))/100
    3. C.((A\(1^2+(\)B1^(1/2))/100
    4. D.((A\(1^2)+(\)B1^(1/2)))/100
    Show answer

    Answer: A ((A\(1^2)+(\)B1^(1/2)))/100

  11. 11.
    In number system ,base 16 is called ?
    1. A.hexadecimal
    2. B.decimal
    3. C.duodecimal
    4. D.octal
    Show answer

    Answer: A hexadecimal

  12. 12.
    In the URL https://waec.org.ng, the domain name is?
    1. A.waec.org.ng
    2. B.http://www
    3. C.//www/.waec
    4. D.org.ng
    Show answer

    Answer: A waec.org.ng

  13. 13.
    Key skills of a system analyst include the following except
    1. A.ability to troubleshoot
    2. B.interest in learning new skills
    3. C.motivational skills
    4. D.proficiency in programming languages
    Show answer

    Answer: C motivational skills

  14. 14.
    Modem computers Compared to earlier computers are ?
    1. A.less reliable
    2. B.faster and larger
    3. C.larger and stronger
    4. D.faster and smaller
    Show answer

    Answer: D faster and smaller

  15. 15.
    One difference between data and information is that ?
    1. A.data is meaningful while information is not meaningful
    2. B.data are raw facts and figures while information is computed
    3. C.information is independent of data while data is dependent on information
    4. D.information is the raw material while data is the end product of information
    Show answer

    Answer: B data are raw facts and figures while information is computed

  16. 16.
    One function of operating system is ?
    1. A.power supply allocation
    2. B.file corruption and deletion
    3. C.flowcharting
    4. D.resource allocation
    Show answer

    Answer: D resource allocation

  17. 17.
    One similarity between be spoke software and application packages is that they are?
    1. A.both available off the shelf
    2. B.highly standardized
    3. C.both written by computer users
    4. D.meant to be used by computer end users
    Show answer

    Answer: D meant to be used by computer end users

  18. 18.
    One-millionth of a second is also referred to as
    1. A.nanosecond
    2. B.microsecond
    3. C.millisecond
    4. D.picosecond
    Show answer

    Answer: B microsecond

  19. 19.
    Select two stages of booting from the following list: i. Power on Self Test; ii. Loading of Operating System; iii. Loading of e-mails; iv. Start in safe mode. iv. Save all active files
    1. A.I and II only
    2. B.I and III only
    3. C.II and IV only
    4. D.III and IV only
    Show answer

    Answer: A I and II only

  20. 20.
    Sequential files are?
    1. A.sorted using index
    2. B.sorted in a particular order
    3. C.stored as they come
    4. D.stored in any storage media
    Show answer

    Answer: B sorted in a particular order

  21. 21.
    Serial files are
    1. A.stored using a key
    2. B.sorted in a particular order
    3. C.stored as they come
    4. D.stored in any storage media
    Show answer

    Answer: C stored as they come

  22. 22.
    The file access method illustrated in the diagram above is called?
    Diagram for this question
    1. A.hashed access
    2. B.indexed access
    3. C.random access
    4. D.sequential access
    Show answer

    Answer: B indexed access

  23. 23.
    The following instructions are guidelines for drawing flowcharts except that?
    1. A.flowcharts must have a logical start and finish
    2. B.it should follow a direction of left to right or top to bottom
    3. C.it should follow a direction of right to left or bottom to top
    4. D.it should be clear, neat and easy to follow
    Show answer

    Answer: C it should follow a direction of right to left or bottom to top

  24. 24.
    The following options are examples of information except?
    1. A.area of a circle
    2. B.circumference of a circle
    3. C.perimeter of a rectangle
    4. D.plain shape of a rectangle
    Show answer

    Answer: D plain shape of a rectangle

  25. 25.
    The keyboard key combination ALT + F4 in microsoft windows will
    1. A.close active programmes
    2. B.open a file
    3. C.restart the computer
    4. D.Select two stages of booting from the following list
    Show answer

    Answer: A close active programmes

  26. 26.
    The logic equation for the logic gate in the figure above is?
    Diagram for this question
    1. A.Z=A+B
    2. B.Z=A.B
    3. C.Z= A+B
    4. D.Z=A.B.C
    Show answer

    Answer: B Z=A.B

  27. 27.
    The logic equation for the logic-circuit in the diagram above is?
    Diagram for this question
    1. A.Z=A+B+C
    2. B.Z=A.B+C
    3. C.Z=A+B+C
    4. D.Z=A.B.C
    Show answer

    Answer: B Z=A.B+C

  28. 28.
    The maximum length of a text field in MS Access is?
    1. A.75
    2. B.120
    3. C.255
    4. D.265
    Show answer

    Answer: C 255

  29. 29.
    The number of entries in the diagram above is
    Diagram for this question
    1. A.3
    2. B.4
    3. C.5
    4. D.12
    Show answer

    Answer: A 3

  30. 30.
    The number of entries in the figure above is?
    Diagram for this question
    1. A.3
    2. B.4
    3. C.5
    4. D.12
    Show answer

    Answer: A 3

  31. 31.
    The octal fraction 0.65 converts to binary as
    1. A.0.110011
    2. B.0.110101
    3. C.101101
    4. D.101101
    Show answer

    Answer: B 0.110101

  32. 32.
    The part labelled X in the figure above is called?
    Diagram for this question
    1. A.auxiliary memory
    2. B.output unit
    3. C.secondary memory
    4. D.storage unit
    Show answer

    Answer: B output unit

  33. 33.
    The part labelled Y in the compiler interface in the diagram represents
    Diagram for this question
    1. A.intermediate code
    2. B.binary code
    3. C.object code
    4. D.pseudocode
    Show answer

    Answer: C object code

  34. 34.
    The part of the Corel Draw window labelled II in the diagram above is called?
    Diagram for this question
    1. A.zoom in
    2. B.pan
    3. C.zoom out
    4. D.zoom to fit
    Show answer

    Answer: C zoom out

  35. 35.
    The pictorial representation of an object or application in the computer is called?
    1. A.diagram
    2. B.graphic
    3. C.Icon
    4. D.image
    Show answer

    Answer: C Icon

  36. 36.
    The process of running more than one program concurrently is known as
    1. A.multithreading
    2. B.multitasking
    3. C.multiprogramming
    4. D.multipurpose
    Show answer

    Answer: B multitasking

  37. 37.
    The process of testing the logic of algorithm to ensure they give correct result is known as ?
    1. A.debbuging
    2. B.desk checking
    3. C.flow charting
    4. D.pseudo coding
    Show answer

    Answer: B desk checking

  38. 38.
    The program that is loaded into a special area on a microprocessor or ROM on a one-time basis and becomes part of the hardware is called?
    1. A.firmware
    2. B.liveware
    3. C.software
    4. D.utility
    Show answer

    Answer: A firmware

  39. 39.
    The protocol used for email transmission is known as ?
    1. A.HTTP
    2. B.DHCP
    3. C.IP
    4. D.SMTP
    Show answer

    Answer: D SMTP

  40. 40.
    The result of the expression \(2 * 6 + 2/4 * 2 * 4^2\)
    1. A.21
    2. B.27
    3. C.28
    4. D.29
    Show answer

    Answer: C 28

  41. 41.
    The shortcut key for the open dialog box in MS Word is ?
    Diagram for this question
    1. A.Alt + F12
    2. B.Ctrl + F12
    3. C.F12
    4. D.shift + f12
    Show answer

    Answer: B Ctrl + F12

  42. 42.
    The signals from Ato modem X in the diagram above are
    Diagram for this question
    1. A.analogue
    2. B.digital
    3. C.electrons
    4. D.protons
    Show answer

    Answer: B digital

  43. 43.
    The type of transmission in the part labelled q in the diagram above is called
    Diagram for this question
    1. A.broadcast
    2. B.full duplex
    3. C.half duplex
    4. D.simplex
    Show answer

    Answer: B full duplex

  44. 44.
    The virtual communication platform where many people keep in contact with family and friends is known as
    1. A.microsoft visio
    2. B.social engineering
    3. C.cyberspace
    4. D.virtual reality
    Show answer

    Answer: C cyberspace

  45. 45.
    Thy following programs are general purpose application software except
    1. A.corel draw
    2. B.payroll system
    3. C.Ms software
    4. D.MS word
    Show answer

    Answer: B payroll system

  46. 46.
    use the diagram above to answer questions below The logic gate in the diagram above is called a
    Diagram for this question
    1. A.AND gate
    2. B.NAND gate
    3. C.NOR gate
    4. D.OR gate
    Show answer

    Answer: A AND gate

  47. 47.
    Use the QBASIC program below to answer question below 10 REM Program to calculate product of numbers 20 CLS 30 INPUT A 40 INPUT B 50 LET PRODUCT=A*B 60 PRINT PRODUCT 70 END The number 10, 20,30, 40, 50, 60 and 70 as stated in the program indicate
    1. A.bullet numbering
    2. B.codes
    3. C.bullet numbering
    4. D.line number
    Show answer

    Answer: D line number

  48. 48.
    What type of computer would be most suitable for a student who lives in a remote village without constant electricity
    1. A.Desktop computer
    2. B.Laptop computer
    3. C.Mainframe computer
    4. D.Minicomputer
    Show answer

    Answer: B Laptop computer

  49. 49.
    what type of network is represented in the diagram above?
    Diagram for this question
    1. A.local area network
    2. B.metropolitan area network
    3. C.personal area network
    4. D.wide area network
    Show answer

    Answer: D wide area network

  50. 50.
    What will be the result of writing the formula=year[now [ + 3 in a worksheet,of a spread sheet,if the current calendar is 14 august ,1960?
    1. A.17 august 196003
    2. B.14 aug,1963
    3. C.11 august,1963
    4. D.1963
    Show answer

    Answer: B 14 aug,1963

  51. 51.
    Which of the following operations will not run a slide show in MS PowerPoint?
    1. A.pressing F5
    2. B.pressing shift +f5
    3. C.choosing the slide show tab
    4. D.clicking on the slide show icon bar
    Show answer

    Answer: A pressing F5

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

WAEC Computer Studies 2014–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux