Computer Studies past questions: WAEC SSCE 2021
49 objective questions, with answers. Free to read and practise.
Sit this paper
49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.
- 1.A collection of wires through which data are transmitted from one part of the computer to another is known as
- A.address
- B.bus
- C.driver
- D.register
Show answerHide answer
Answer: B bus
- 2.A computer program that gathers information about a person or organization without their knowledge or consent is known known as
- A.adware
- B.time bomb
- C.trojan horse
- D.spyware
Show answerHide answer
Answer: D spyware
- 3.A computer system on the network that stores pages, takes request from clients as well as send out information is called a
- A.client
- B.web page
- C.web server
- D.website
Show answerHide answer
Answer: C web server
- 4.A single character in an EBCDIC encoding system can be represented using
- A.4 bits
- B.6 bits
- C.8 bits
- D.16 bits
Show answerHide answer
Answer: C 8 bits
- 5.Changing the default settings or appearance of the Taskbar in windows by a user is known as
- A.customization
- B.designing
- C.generalization
- D.globalization
Show answerHide answer
Answer: A customization
- 6.COBOL was developed for
- A.business operations
- B.game developers
- C.mobile application developers
- D.search engines optimization
Show answerHide answer
Answer: A business operations
- 7.Data created by the user is called
- A.primary data
- B.qualitative data
- C.quantitative data
- D.secondary data
Show answerHide answer
Answer: A primary data
- 8.Evaluate 10011 \(_2\) - 1111 \(_2\)
- A.00010 \(_2\)
- B.00100 \(_2\)
- C.01000 \(_2\)
- D.10000 \(_2\)
Show answerHide answer
Answer: B 00100 \(_2\)
- 9.In Figure 6 the signals from modem X to modem Y is

- A.analogue
- B.digital
- C.imaginary
- D.aperiodic
Show answerHide answer
Answer: A analogue
- 10.In MS Excel, the cell that contains the pointer or cursor is called
- A.active cell
- B.current cell
- C.default cell
- D.passive cell
Show answerHide answer
Answer: A active cell
- 11.Quantitative data can exist in
- A.continuous form only
- B.continuous and discrete forms
- C.nominal and ordinal forms
- D.ordinal form only
Show answerHide answer
Answer: B continuous and discrete forms
- 12.The "/exams"in the web address; https;//www.waec.org.ng/exams is called
- A.domain name
- B.path
- C.port
- D.subdomain
Show answerHide answer
Answer: B path
- 13.The binary number 0.1101 in decimal is
- A.0.8125
- B.0.8215
- C.0.8225
- D.0.8512
Show answerHide answer
Answer: A 0.8125
- 14.The device is Figure 5 uses a transmission method called

- A.broadcast
- B.podcast
- C.multicast
- D.unicast
Show answerHide answer
Answer: A broadcast
- 15.The expression \(5 + 3*4/2 - 3^2\) in QBASIC evaluate to
- A.7
- B.4
- C.2
- D.1
Show answerHide answer
Answer: C 2
- 16.The figure 2 in the number 1101 \(_2\) is indicated in MS Word using a feature called
- A.superscript
- B.subscript
- C.root
- D.exponentiation
Show answerHide answer
Answer: B subscript
- 17.The file access method shown in Figure 12 is called

- A.hashed access
- B.indexed access
- C.random access
- D.sequential access
Show answerHide answer
Answer: B indexed access
- 18.The following actions are the effects of virus infection in a system except
- A.deletion of files
- B.slow operation
- C.hard disk failure
- D.display of unwanted messages
Show answerHide answer
Answer: C hard disk failure
- 19.The fundamental purpose of the BIOS is
- A.initializing and testing hardware components
- B.testing the system performance
- C.updating the system performance
- D.saving the operating system's file
Show answerHide answer
Answer: A initializing and testing hardware components
- 20.The IF... THEN statement in BASIC is called
- A.an assignment statement
- B.an object
- C.a class
- D.a control structure
Show answerHide answer
Answer: A an assignment statement
- 21.The logic gates represented in Figure 1 is called

- A.AND gate
- B.NAND gate
- C.NOR gate
- D.OR gate
Show answerHide answer
Answer: B NAND gate
- 22.The logical equation for the logic circuit in Figure 3 is

- A.\(\overline{A+B}\) \(\overline{C}\)
- B.Z=A.B+C
- C.Z=A+B.C
- D.Z= \(\overline{A.B}\) + \(\overline{C}\)
Show answerHide answer
Answer: D Z= \(\overline{A.B}\) + \(\overline{C}\)
- 23.The operating system performs the following operations except
- A.organization of data
- B.resource allocation
- C.creation of data
- D.arrangement of files
Show answerHide answer
Answer: C creation of data
- 24.The operation of a computer and peripherals attached to it is controlled by
- A.application
- B.hardware
- C.live ware
- D.system software
Show answerHide answer
Answer: D system software
- 25.The part of the computer system shown in Figure 11 is used to

- A.perform memory test
- B.power on or off the computer
- C.print a document from the computer
- D.reset the computer to factory setting
Show answerHide answer
Answer: B power on or off the computer
- 26.The part of the graphic interface in Figure 8 labelled V is called

- A.pan
- B.zoom in
- C.zoom out
- D.fit to window
Show answerHide answer
Answer: D fit to window
- 27.The part of the MS Access interface labelled X in Figure 9 is called

- A.Report view
- B.Report wizard
- C.Query design
- D.Query view
Show answerHide answer
Answer: B Report wizard
- 28.The part of the MS Word interface labelled II in Figure 10 is called

- A.Read mode
- B.Print Layout
- C.Proofing error
- D.Web layout
Show answerHide answer
Answer: B Print Layout
- 29.The screen background where icons and windows are displayed is GUI is called
- A.explorer
- B.desktop
- C.opening screen
- D.homepage
Show answerHide answer
Answer: B desktop
- 30.The sequence of operation of a computer is
- A.accept data, process date and produce output
- B.accept data, produce data and produce information
- C.produce data, supply data and produce output
- D.process data, produce data and display information
Show answerHide answer
Answer: A accept data, process date and produce output
- 31.The Slide Rule is accurate to
- A.1-2 decimal places
- B.3-4 decimal places
- C.5 decimal places
- D.6 decimal places
Show answerHide answer
Answer: B 3-4 decimal places
- 32.The total possible combinations of the input variables for a logic gate containing three input variables is
- A.3
- B.4
- C.8
- D.12
Show answerHide answer
Answer: C 8
- 33.The type of network represented in Figure 7 is called

- A.LAN
- B.MAN
- C.PAN
- D.WAN
Show answerHide answer
Answer: A LAN
- 34.The use of natural language and symbols to write instructions for the computer is called
- A.machine language programming
- B.assembly language programming
- C.algorithm language programming
- D.high level language programming
Show answerHide answer
Answer: D high level language programming
- 35.The windows shortcut key for closing an active application is
- A.Alt+F4
- B.Ctrl+Alt+Del
- C.Ctrl+Esc
- D.Ctrl+Shift+Del
Show answerHide answer
Answer: A Alt+F4
- 36.To prevent unforeseen data loss, a user must
- A.edit the data
- B.create the data
- C.backup the data
- D.defragment the data
Show answerHide answer
Answer: C backup the data
- 37.Use figure 4 to answer question 23 The basic problem with the flow chart is that it has

- A.no direction
- B.no algorithm
- C.END is a process
- D.improper branch out
Show answerHide answer
Answer: A no direction
- 38.Use Figure 4 to answer question 24 What activity is the flowchart made to represent?

- A.How to pick an orange
- B.Instruction to pick an orange
- C.Evaluation on how to pick an orange
- D.Number of times to pick an orange
Show answerHide answer
Answer: C Evaluation on how to pick an orange
- 39.Use Figure 4 to answer question 25 If N in the flowchart is represented by 10, which of the following conditions is not true?

- A.If C > 10, do not pick orange
- B.If C = 10, stop picking orange
- C.If C < 10, keep picking orange
- D.If C = 10, continue picking orange
Show answerHide answer
Answer: B If C = 10, stop picking orange
- 40.Use the logic gate in Fig 2 to answer question 12. Which of the logic gates will give an output opposite to the input state?

- A.X
- B.Y
- C.Z
- D.X and Y
Show answerHide answer
Answer: A X
- 41.Use the logic gate in Fig 2 to answer question 13. Which of the following statements is true about logic gates X and Y?

- A.They both have multiple output variables
- B.The output state of each depends on the input state
- C.The output is true only if all inputs are true
- D.They are both equivalent gates
Show answerHide answer
Answer: B The output state of each depends on the input state
- 42.What factors will motivate a field engineer into choosing a notebook computer over a desktop computer?
- A.Cost, convenience and battery life
- B.Cost, size and convenience
- C.Size, convenience and battery life
- D.Size, cost and battery life
Show answerHide answer
Answer: C Size, convenience and battery life
- 43.What is the least number of 750 MB capacity CD-ROM discs needed to transfer 10 GB size file?
- A.75
- B.31
- C.14
- D.13
Show answerHide answer
Answer: B 31
- 44.What type of relationship can you deduce from the statement a department has many employees?
- A.One-to-one
- B.One-to-many
- C.Many-to-many
- D.Many-to-one
Show answerHide answer
Answer: B One-to-many
- 45.Which of the following formulas will display the current seconds past the minute os the clock in MS Excel?
- A.=MINUTES()
- B.=MINUTES(NOW())
- C.=MINUTE(YEAR())
- D.=MINUTES(HOUR(NOW()))
Show answerHide answer
Answer: B =MINUTES(NOW())
- 46.Which of the following options is not a similarity between computer file and manual file? Both can
- A.be accessed
- B.be retrieved
- C.store multimedia
- D.contain information
Show answerHide answer
Answer: C store multimedia
- 47.Which of the following stages of the SDLC is post-operational stage?
- A.Analysis
- B.Design
- C.Investigation
- D.Maintenance
Show answerHide answer
Answer: D Maintenance
- 48.Which of the following statements about URL is true? It is
- A.a computer software program
- B.a type of web server
- C.an acronym for unlimited resources for learning
- D.the address of document or 'page' on the world wide web
Show answerHide answer
Answer: D the address of document or 'page' on the world wide web
- 49.Which of the following statements is true about super computers? They
- A.can fit on a single small chip
- B.are easily affordable
- C.can process billions of operations in a second
- D.are found across various homes and offices
Show answerHide answer
Answer: C can process billions of operations in a second
Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.
More free Computer Studies papers
WAEC Computer Studies 2014–2020 is in the app
The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.
Android, Windows, Mac and Linux