Skip to content

Computer Studies past questions: WAEC SSCE 2023

46 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

46 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    A BIOS configuration program that allows a windows user to configure attributes such as password, time and date is called
    1. A.GRUB
    2. B.Bootstrap
    3. C.CMOS setup
    4. D.BIOS drivers
    Show answer

    Answer: C CMOS setup

  2. 2.
    A file organization in which the records are stored in the order in which they occur is called
    1. A.indexed file.
    2. B.serial file.
    3. C.sequential file.
    4. D.random file.
    Show answer

    Answer: C sequential file.

  3. 3.
    A good algorithm must be
    1. A.detailed and verbose.
    2. B.sequential and lengthy.
    3. C.consistent and continuous.
    4. D.concise and finite.
    Show answer

    Answer: D concise and finite.

  4. 4.
    A program that converts source code instructions in high-level programming language to object codes line by line is known as
    1. A.interpreter
    2. B.compiler
    3. C.editor
    4. D.assembler
    Show answer

    Answer: A interpreter

  5. 5.
    A wait state of zero in hardware means the
    1. A.memory is faster than the processor in terms of speed.
    2. B.processor speed is higher than that of the memory.
    3. C.processor speed is lower than that of the memory.
    4. D.processor and the memory are equally matched in speed.
    Show answer

    Answer: D processor and the memory are equally matched in speed.

  6. 6.
    An advantage of bus topology over star topology is that
    1. A.it is stronger than star topology
    2. B.it is more expensive than star topology
    3. C.its component are easily removed compared to star topology
    4. D.it requires less cable length than star topology
    Show answer

    Answer: D it requires less cable length than star topology

  7. 7.
    An input device that converts an image into a text is known as
    1. A.scanner.
    2. B.optical mark reader.
    3. C.barcode reader.
    4. D.optical character reader.
    Show answer

    Answer: D optical character reader.

  8. 8.
    An opening on the motherboard of a system unit where expansion cards can be inserted is known as
    1. A.expansion port.
    2. B.extension box.
    3. C.extension board.
    4. D.expansion slot.
    Show answer

    Answer: D expansion slot.

  9. 9.
    Datatypes in QBASIC programming language include the following except
    1. A.double
    2. B.short
    3. C.float
    4. D.long
    Show answer

    Answer: B short

  10. 10.
    During the booting process in Windows, the Master Boot Record is loaded by the
    1. A.BIOS
    2. B.Init
    3. C.Kernel
    4. D.GRUB
    Show answer

    Answer: A BIOS

  11. 11.
    Headers and footers are used in Microsoft Word documents to
    1. A.enhance the overall appearance of the document.
    2. B.allow text to appear at the top and bottom of every page.
    3. C.make large document more readable.
    4. D.allow test to appear at the top of the first page.
    Show answer

    Answer: B allow text to appear at the top and bottom of every page.

  12. 12.
    If today's date is 02/02/2008, what will be the result of typing "=today() - 1" in a cell of a spreadsheet?
    1. A.02/01/2008
    2. B.01/02/2009
    3. C.01/02/2008
    4. D.02/02/2007
    Show answer

    Answer: A 02/01/2008

  13. 13.
    Input devices are computer devices that can
    1. A.send data and instructions into the computer memory.
    2. B.be used to get data from the computer.
    3. C.send results to the memory of the computer.
    4. D.receive data and instructions from the computer memory.
    Show answer

    Answer: A send data and instructions into the computer memory.

  14. 14.
    Machine language instruction codes are expressed in
    1. A.hexadecimal
    2. B.EBCDIC
    3. C.ASCII
    4. D.binary
    Show answer

    Answer: D binary

  15. 15.
    Personalized form of letters which can be sent to many people can be achieved using
    1. A.template
    2. B.mail merge
    3. C.query
    4. D.macros
    Show answer

    Answer: B mail merge

  16. 16.
    Stored instructions and data in digital computer consist of
    1. A.bits
    2. B.numerals
    3. C.alphabets
    4. D.characters
    Show answer

    Answer: A bits

  17. 17.
    The act of translating data into a secret code is known as
    1. A.piracy.
    2. B.encryption.
    3. C.authentication.
    4. D.authorization.
    Show answer

    Answer: B encryption.

  18. 18.
    The BCD equivalent of 135 is
    1. A.100110101
    2. B.001011101
    3. C.000100110101
    4. D.111101
    Show answer

    Answer: C 000100110101

  19. 19.
    The central processing unit consists of
    1. A.control unit, primary storage and secondary storage.
    2. B.input, output and processing.
    3. C.control unit, arithmetic logic unit and primary storage.
    4. D.control unit, processing and primary storage.
    Show answer

    Answer: C control unit, arithmetic logic unit and primary storage.

  20. 20.
    The command used to seek for assistance in Microsoft disk operating system is
    1. A.Attrib
    2. B./S
    3. C./?
    4. D.Helper
    Show answer

    Answer: C /?

  21. 21.
    The commands used for adding comments in QBASIC programming is
    1. A.PRINT
    2. B.REM
    3. C.CLS
    4. D.INPUT
    Show answer

    Answer: B REM

  22. 22.
    The database model that uses tables with columns and rows is called
    1. A.hierarchical database.
    2. B.relational database.
    3. C.network database.
    4. D.linear database.
    Show answer

    Answer: B relational database.

  23. 23.
    The first attempt at using the punch card principle to do mathematical calculations led to the invention of
    1. A.Napier's bone
    2. B.Charles Babbage Analytical Engine
    3. C.Charles Babbage Difference Engine
    4. D.Abacus
    Show answer

    Answer: C Charles Babbage Difference Engine

  24. 24.
    The following are effects of file insecurities except
    1. A.file corruption.
    2. B.data use.
    3. C.data loss.
    4. D.data overwriting.
    Show answer

    Answer: B data use.

  25. 25.
    The following are functions of database management system except
    1. A.format operation.
    2. B.rule enforcement.
    3. C.security of data.
    4. D.backup and replication.
    Show answer

    Answer: A format operation.

  26. 26.
    The https in the web address, https://waec.org.ng, is called a
    1. A.web page.
    2. B.protocol.
    3. C.hostname.
    4. D.file path.
    Show answer

    Answer: B protocol.

  27. 27.
    The LET statement in QBASIC
    1. A.allows users to assign a value to a variable
    2. B.allows the users to enter data into the computer during program execution
    3. C.checks the errors within the code
    4. D.allows the users to enter data into the computer from
    Show answer

    Answer: A allows users to assign a value to a variable

  28. 28.
    The main distinguishing feature of fifth generation computers is
    1. A.artificial intelligence.
    2. B.versatility.
    3. C.extremely low cost.
    4. D.liberal use of microprocessors.
    Show answer

    Answer: A artificial intelligence.

  29. 29.
    The process of converting data into information is known as data
    1. A.collation
    2. B.processing
    3. C.analysis
    4. D.collection
    Show answer

    Answer: B processing

  30. 30.
    The process of making copies of files which can be used to restore the original copy in the event of data loss is called file
    1. A.restoration
    2. B.retrieval
    3. C.organization
    4. D.backup
    Show answer

    Answer: D backup

  31. 31.
    The process of transferring a file from a server to a computer is called
    1. A.pinging
    2. B.browsing
    3. C.downloading
    4. D.uploading
    Show answer

    Answer: C downloading

  32. 32.
    The radix of hexadecimal number system is
    1. A.10
    2. B.2
    3. C.16
    4. D.8
    Show answer

    Answer: C 16

  33. 33.
    The set of instructions used to solve specific user tasks is called
    1. A.editor
    2. B.utility software
    3. C.system software
    4. D.application software
    Show answer

    Answer: D application software

  34. 34.
    The software responsible for allocating and managing system resources is called
    1. A.utility software
    2. B.driver
    3. C.translator
    4. D.operating system
    Show answer

    Answer: D operating system

  35. 35.
    The speed of data transfer can be affected by the following factors except
    1. A.address bus width.
    2. B.broadband status.
    3. C.data bus width.
    4. D.clock speed.
    Show answer

    Answer: B broadband status.

  36. 36.
    The technology used for first generation computers was
    1. A.integrated circuit
    2. B.microprocessors
    3. C.transistors
    4. D.vacuum tubes
    Show answer

    Answer: D vacuum tubes

  37. 37.
    The transmission method that allows data transmission to multiple computers on a network without addressing all the computers is called
    1. A.unicast
    2. B.broadcast
    3. C.multicast
    4. D.switch
    Show answer

    Answer: B broadcast

  38. 38.
    The unit of the computer system that directs and supervises other units is called the
    1. A.memory unit
    2. B.control unit
    3. C.arithmetic logic unit
    4. D.accumulator
    Show answer

    Answer: B control unit

  39. 39.
    The usage of the keys CTRL + W in Ms Word
    1. A.closes the current window.
    2. B.updates the current web page.
    3. C.opens the print dialogue box.
    4. D.saves the current file.
    Show answer

    Answer: A closes the current window.

  40. 40.
    Viruses, worms and Trojan horses are regarded as
    1. A.system software.
    2. B.malicious software.
    3. C.application software.
    4. D.utility software.
    Show answer

    Answer: B malicious software.

  41. 41.
    Which of the following actions is not an animation in Microsoft PowerPoint?
    1. A.Entrance
    2. B.Emphasis
    3. C.Motion paths
    4. D.Dancing
    Show answer

    Answer: D Dancing

  42. 42.
    Which of the following commands can be used to switch between open window?
    1. A.Alt + F4
    2. B.Alt + Tab
    3. C.Ctrl + F
    4. D.Ctrl + D
    Show answer

    Answer: B Alt + Tab

  43. 43.
    Which of the following data is alpha-numeric?
    1. A.568
    2. B.10.00
    3. C.SS3
    4. D.Twenty-five
    Show answer

    Answer: C SS3

  44. 44.
    Which of the following IP addresses can be used to access a locally running website on a user's computer?
    1. A.127.1.0.1
    2. B.127.0.0.1
    3. C.1.172.0.0
    4. D.172.0.0.0
    Show answer

    Answer: B 127.0.0.1

  45. 45.
    Which of the following is an example of information?
    1. A.Recorded observation
    2. B.Average score of students in a test
    3. C.List of items
    4. D.Student's score in a test
    Show answer

    Answer: B Average score of students in a test

  46. 46.
    Which of the following QBASIC arithmetic operations is the last in order of precedence?
    1. A.Subtraction
    2. B.Addition
    3. C.Division
    4. D.Exponentiation
    Show answer

    Answer: A Subtraction

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

WAEC Computer Studies 2014–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux