Skip to content

Computer Studies past questions: WAEC SSCE 2024

49 objective questions, with answers. Free to read and practise.

Sit this paper

49 questions, one at a time, marked as you go or at the end. No account needed.

  1. 1.
    30. New comment can be added to a cell in MS Excel by using the procedure
    1. A.Edit → Comment.
    2. B.File → Comment.
    3. C.Insert→ Comment.
    4. D.Review→ Comment.
    Show answer

    Answer: D Review→ Comment.

  2. 2.
    A collection of computer wires used to identify memory location in a computer is
    1. A.system bus.
    2. B.data bus.
    3. C.data cable.
    4. D.address bus.
    Show answer

    Answer: D address bus.

  3. 3.
    A graphic or text in a document or web page that links to another file or object is referred to
    1. A.a domain name.
    2. B.a hyperlink.
    3. C.a shortcut.
    4. D.an icon.
    Show answer

    Answer: B a hyperlink.

  4. 4.
    A The equation x =p + qr +s) can be expressed in Q BASIC programming
    1. A.X = P + Q* = \(\frac{R}{S}\)
    2. B.\(X = P + Q* (R\S)\)
    3. C.\(X = P x Q (R\S)\)
    4. D.X = P + Q = \(\frac{R}{S}\)
    Show answer

    Answer: B \(X = P + Q* (R\S)\)

  5. 5.
    A user observed that a certain file in a removable storage device changed to a shortcut icon. This implies that
    1. A.the file is corrupt.
    2. B.the file is shared.
    3. C.the removable storage device is corrupt.
    4. D.there is a link to the file.
    Show answer

    Answer: C the removable storage device is corrupt.

  6. 6.
    Addition and subtraction of numbers in Abacus are done using
    1. A.bars.
    2. B.beads.
    3. C.frame.
    4. D.string.
    Show answer

    Answer: B beads.

  7. 7.
    An automatic system is one that
    1. A.is operated using sophisticated skills.
    2. B.needs fuel before it can. be operated by humans.
    3. C.performs different kinds of tasks diligently.
    4. D.requires little or no human intervention to work.
    Show answer

    Answer: D requires little or no human intervention to work.

  8. 8.
    An internet user secures his social media account by regularly changing passwords. Which of the following passwords produces the best security?
    1. A.wasscesc2024
    2. B.WASSCESC2024
    3. C.2024wasscesc
    4. D.WASSCESchool-Candidates(@2024
    Show answer

    Answer: D WASSCESchool-Candidates(@2024

  9. 9.
    Columns in MS Access are referred to as
    1. A.fields.
    2. B.files.
    3. C.records.
    4. D.tuples.
    Show answer

    Answer: A fields.

  10. 10.
    Debugging in program development is the process of
    1. A.fixing errors.
    2. B.introducing bugs.
    3. C.removing virus.
    4. D.writing error messages.
    Show answer

    Answer: A fixing errors.

  11. 11.
    Figure 4 is a flowchart symbol. Use it to answer questions this question. Identify the flowchart symbol in Figure 4.
    Diagram for this question
    1. A.Decision box
    2. B.Manual input
    3. C.Preparation
    4. D.Process
    Show answer

    Answer: A Decision box

  12. 12.
    Figure 7 represents a procedure to
    Diagram for this question
    1. A.backup files on a computer.
    2. B.repair a corrupted file on a computer.
    3. C.transfer files from one device to another.
    4. D.update software on a device.
    Show answer

    Answer: C transfer files from one device to another.

  13. 13.
    If the input variable Y in Figure 1 is passed through the device in Figure 2 before going into the logic gate in Figure 1, compute the resulting value of the output at Z.
    XY
    0 0 1 10 1 0 1
    Diagram for this question
    1. A.0111
    2. B.1011
    3. C.1101
    4. D.110
    Show answer

    Answer: B 1011

  14. 14.
    In computer programming, it is advised to translate source code into intermediate code to
    1. A.change the analysis portion for different compilers.
    2. B.ensure that full native compiler is used for every new machine that will run the program.
    3. C.make it easier to apply the source code modifications to improve code performance.
    4. D.make the synthesis part of the compiler target-machine dependent.
    Show answer

    Answer: C make it easier to apply the source code modifications to improve code performance.

  15. 15.
    In using the slide rule, multiplication that goes off the scale can be corrected by the following approaches except
    1. A.resetting the slide.
    2. B.using circular slide rule.
    3. C.using flat scales.
    4. D.using folded scales.
    Show answer

    Answer: A resetting the slide.

  16. 16.
    Instant messages can be sent with little or no tine lag using
    1. A.podcast
    2. B.facsimile
    3. C.email
    4. D.chat room,
    Show answer

    Answer: D chat room,

  17. 17.
    Instructions were written to the first generation computers using
    1. A.assemblers
    2. B.low level language
    3. C.machine language
    4. D.mnemonics
    Show answer

    Answer: C machine language

  18. 18.
    MS Access is an example of
    1. A.Word processing package.
    2. B.spreadsheet application.
    3. C.graphic software.
    4. D.database management system.
    Show answer

    Answer: D database management system.

  19. 19.
    One example of a file containing reference data which is usually altered is
    1. A.brand name.
    2. B.payroll.
    3. C.price list.
    4. D.stock.
    Show answer

    Answer: D stock.

  20. 20.
    One usefulness of utility software in the computer is
    1. A.conversion of source code to object code.
    2. B.enhancement of communication between hardware and the computer system.
    3. C.removal of malware from the computer.
    4. D.to improve the functionality of hardware devices.
    Show answer

    Answer: C removal of malware from the computer.

  21. 21.
    Read Only Memory (ROM) contains
    1. A.current program in operation.
    2. B.preset instructions for operation.
    3. C.user instructions.
    4. D.volatile programs.
    Show answer

    Answer: B preset instructions for operation.

  22. 22.
    Set of characters used to authenticate a computer user is called
    1. A.encoder.
    2. B.binary code.
    3. C.password.
    4. D.barcode.
    Show answer

    Answer: C password.

  23. 23.
    The art of checking for errors in a Word document before publishing is referred to as
    1. A.editing.
    2. B.formatting.
    3. C.modifying.
    4. D.proof reading.
    Show answer

    Answer: D proof reading.

  24. 24.
    The ASCII character set represents alphabetical and control characters using numeric code ranging from
    1. A.0 to 32.
    2. B.0 to 64.
    3. C.0 to 127.
    4. D.0 to 128.
    Show answer

    Answer: C 0 to 127.

  25. 25.
    The computer's short-term memory is the
    1. A.arithmetic logic unit.
    2. B.arithmetic operator.
    3. C.control unit.
    4. D.random access memory.
    Show answer

    Answer: D random access memory.

  26. 26.
    The equivalent of the letter A in the standard ASCII is
    1. A.01000001
    2. B.01000010
    3. C.01100001
    4. D.01100010
    Show answer

    Answer: A 01000001

  27. 27.
    The microprocessor that controls a washing machine is known as
    1. A.bot.
    2. B.console.
    3. C.embedded computer.
    4. D.mainframe computer.
    Show answer

    Answer: C embedded computer.

  28. 28.
    The part labeled Q in Figure 3 is called
    Diagram for this question
    1. A.control unit.
    2. B.data bus.
    3. C.memory unit.
    4. D.register.
    Show answer

    Answer: C memory unit.

  29. 29.
    Use the devices in Figures 1 and 2 to answer the questions given that the input variables X and Y have values of 0011 and 0101 respectively as shown in Table 1.
    XY
    0 0 1 10 1 0 1
    Compute the value of the output Z in Figure 1 using the values of X and Y given.
    Diagram for this question
    1. A.0001
    2. B.0110
    3. C.0111
    4. D.1000
    Show answer

    Answer: C 0111

  30. 30.
    Use the devices in Figures 1 and 2 to answer the questions given that the input variables X and Y have values of 0011 and 0101 respectively as shown in Table 1.
    XY
    0 0 1 10 1 0 1
    If the input variable X in Figure 1 is passed through the device in Figure 2 before going into the logic gate in Figure 1, what will be the value of the output Z?
    Diagram for this question
    1. A.0111
    2. B.1011
    3. C.1101
    4. D.1110
    Show answer

    Answer: D 1110

  31. 31.
    Using the given values of X and Y for the device in Figure 1, what will be the value of the output Z if it is passed through the device in Figure 2?
    XY
    0 0 1 10 1 0 1
    Diagram for this question
    1. A.0001
    2. B.0110
    3. C.0111
    4. D.1000
    Show answer

    Answer: D 1000

  32. 32.
    What happens when a user clicks on the icon in Figure 5 on the Microsoft Excel menu bar?
    Diagram for this question
    1. A.copy of the selection is put on the clipboard so that user can paste somewhere else
    2. B.A label that spans multiple columns is created
    3. C.Content on the clipboard is added to the document
    4. D.Selected range of cells is quickly converted to a table with its own style
    Show answer

    Answer: C Content on the clipboard is added to the document

  33. 33.
    What happens when the Shift key is pressed down while deleting a file from the computer? The file is
    1. A.un- installed from the computer.
    2. B.permanently deleted from the computer.
    3. C.deleted and sent to the Recycle Bin.
    4. D.deleted and kept in the clipboard.
    Show answer

    Answer: B permanently deleted from the computer.

  34. 34.
    What is the function of the CorelDraw Toolbox object shown in Figure 6? It IS used to
    Diagram for this question
    1. A.charge the magnification level in drawing window.
    2. B.draw lines and curves.
    3. C.edit the shape of objects.
    4. D.select and transform objects.
    Show answer

    Answer: D select and transform objects.

  35. 35.
    Which of the following application packages is suitable for making budgets?
    1. A.Word processor
    2. B.Spreadsheet package
    3. C.Graphic package
    4. D.Database Management System
    Show answer

    Answer: B Spreadsheet package

  36. 36.
    Which of the following features of information is not important for meaningful decision?
    1. A.Accuracy
    2. B.Competitiveness
    3. C.Completeness
    4. D.Timeliness
    Show answer

    Answer: B Competitiveness

  37. 37.
    Which of the following hard disk drive memory capacities can store the largest size of data?
    1. A.2TB
    2. B.12GB
    3. C.240MB
    4. D.800K
    Show answer

    Answer: A 2TB

  38. 38.
    Which of the following logic devices is considered as equivalent gate?
    1. A.AND
    2. B.EX-NOR
    3. C.EXOR
    4. D.NOR
    Show answer

    Answer: B EX-NOR

  39. 39.
    Which of the following operations will be executed last in a program?
    1. A.Addition
    2. B.Division
    3. C.Exponentiation
    4. D.PEMDAS
    Show answer

    Answer: D PEMDAS

  40. 40.
    Which of the following statements about firewall is correct?
    1. A.A network transmission system that increases the speed of incoming and outgoing network traffic
    2. B.A network security system that establishes a barrier between a trusted internal network and an untrusted external network such as the Internet
    3. C.A data structure that improves the speed of data retrieval operations on a database table
    4. D.A data structure created using only two rows of a database table used to uniquely identify each record
    Show answer

    Answer: B A network security system that establishes a barrier between a trusted internal network and an untrusted external network such as the Internet

  41. 41.
    Which of the following statements about index is true? It is a data structure
    1. A.that reduces the speed of data retrieval operations on a database table.
    2. B.used to quickly locate data without searching every row in a table every time a database table is accessed.
    3. C.created using only two rows of a database table to uniquely identify each record.
    4. D.that allows relational database to split and store data in different tables, while linking disparate items.
    Show answer

    Answer: B used to quickly locate data without searching every row in a table every time a database table is accessed.

  42. 42.
    Which of the following statements about operating system is false? It
    1. A.enhances the booting process.
    2. B.manages computer devices.
    3. C.manages storage location.
    4. D.protects the computer from surge.
    Show answer

    Answer: D protects the computer from surge.

  43. 43.
    Which of the following statements about warm booting is true? The computer
    1. A.reloads the operating system while still running in the background.
    2. B.loads the operating system into memory from the power-on button.
    3. C.reloads the operating system into memory while still running.
    4. D.loads the application into memory from rest state.
    Show answer

    Answer: A reloads the operating system while still running in the background.

  44. 44.
    Which of the following statements explains the function of device drivers? They
    1. A.convert source code to object code.
    2. B.enable hardware and software control and manage the system.
    3. C.help to clean disk space and manage installation of applications.
    4. D.help to improve the functionality of hardware devices.
    Show answer

    Answer: D help to improve the functionality of hardware devices.

  45. 45.
    Which of the following statements is true about data?
    1. A.Information is a product of data while knowledge is a product of information
    2. B.Data produces knowledge while knowledge produces information
    3. C.Data is a product of information while knowledge is a product of data
    4. D.Knowledge produces information while in- formation produces data
    Show answer

    Answer: A Information is a product of data while knowledge is a product of information

  46. 46.
    Which of the following statements is true about intranet?
    1. A.Private network that uses internet protocol and is accessible by all visitors to an organization's website
    2. B.Private network that uses internet protocol and is accessible by employees of an organization
    3. C.Private network which does not use internet protocol and is accessible by employees of an organization
    4. D.Public network that uses internet protocol and is accessible by all visitors to an organization's website
    Show answer

    Answer: B Private network that uses internet protocol and is accessible by employees of an organization

  47. 47.
    Which of the following statements is true about preventing phishing?
    1. A.Insure that antivirus is updated regularly
    2. B.Do not click on links in emails from untrusted sources
    3. C.Do not download from untrusted sites
    4. D.Use a strong password at all times
    Show answer

    Answer: B Do not click on links in emails from untrusted sources

  48. 48.
    Which of the following statements is true about star topologies?
    1. A.Computers are connected node-to-node
    2. B.Computers are connected to a central device
    3. C.The connection is linear in shape
    4. D.The connection is a tree-like structure
    Show answer

    Answer: B Computers are connected to a central device

  49. 49.
    Which of the following statements is true about the rules of flowcharting?
    1. A.All boxes of flowcharts are connected with arrows to show the logical connection between them
    2. B.All flowchart process boxes are connected with on page connector to show the flow of operation
    3. C.All flowcharts start with a start box and end with a decision box
    4. D.The low of control must always enter an object from bottom to top
    Show answer

    Answer: A All boxes of flowcharts are connected with arrows to show the logical connection between them

Printing is turned off here to protect the question bank. Get the SmarTest app to study offline.

More free Computer Studies papers

WAEC Computer Studies 2014–2020 is in the app

The latest five years of each paper are free here. The SmarTest app has every year we hold, a worked explanation for each answer, and timed mock exams. It works offline.

Get the app

Android, Windows, Mac and Linux